Kosovo, oh, Kosovo

Nu trecura nici doua zile de cand provincia pana mai deunazi sarbeasca si-a proclamat independenta. Toata lumea s-a scandalizat, de parca ar fi trait sub o gura de canal. Cine, Kosovo? Da cum le zice la ei acolo? Kosoviti? Kosoveni? Cum? Kosovari? Hai mah, las-o’n sfrantz ca nu se potriveste!

M-am amuzat pana la lacrimi de prezenta a “doi demnitari UDMR” la Pristina, dupa care presa romaneasca a explodat intr-o mie de petarde, Vadim a iesit din camera-i mucegaita cu mult antifon pe pereti si i-a “cerut lui Basescu” sa ii scoata pe acei ingrozitori maghiari de la guvernare, Funar (alt om inteligent si fara mustatsa) a zis ca Marko Bella ar trebui arestat, eventual deportat in Egipt? (asta e adaugata de subsemnatul, ca tot imi amintesc de butada lui Hadrian), iar Traian si Calin au “strans randurile”. Sa nu se supere domnii ca le zic Traian si Calin, gandesc cum ca asa ajung la sufletele voastre mai rapid. In tot ce-am citit in presa romaneasca in ultima vreme transpare un asemenea sentiment de familiaritate, ca ma gandesc ca sunt toti o colonie de gandaci de bucatarie care se viseaza invadatori martieni….

Iaca unde vine insa problema. Romanii, aprigi manipulatori de politica interna si internationala, s-au grabit sa zica “nu” independentei (desi au zis “da” autonomiei pe vremea PSD). Am fost noi, letonii si sarbii, aceste trei mari puteri europene. Par contre, Marea Britanie, o mica monarhie insulara, impreuna cu Slovenia (cea mai mare crestere economica din UE, cel mai mare consum de alcool per capita, printre cele mai mari rate de suicid) si, cine altii? decat Statele Unite zisera “da”. Pe la consilii oamenii s-au uitat crucis unul la altul, la caturile usii, la norisorii de pe geam, au inghitit un pic in sec si apoi au oftat amarnic. Ce ne facem bade? Ne facura albanejii astia, fir-ar licuriciu’ al dracu’ sa fie! Zis si facut, presedintele Basescu cu B de la basculanta a iesit si a sustinut ca Romania are principii. Curat murdar, noroc ca am avut un Caragiale ca altfel n-am fi avut printzip.

Se pune insa problema integritatii celor care au zis “da”. Sa luam pentru inceput cazul US. In mana republicanilor, ultima decada a US a insemnat asa(si)narea sistematica a “infidelilor”. Resursele le sunt intinse la maxim, economia le in recesiune, pentru prima oara in ultimii 50 de ani anul asta piata de munca a fost saturata si a aparut un deficit de oferta. Au avut crah-ul pietei imobiliare, au o piata bursiera fluctuanta, un dolar slab, si o multime de razboaie mai mici sau mai mari. Ce le-ar pasa lor de Kosovo, si de principiul “libertay, egalitay, fraternitay”?

Adevarul e ca de luni bune politica americana e sa lase cat mai multa mizerie pentru urmatoarea legislatura, foarte probabil sa fie democrata. Fie ca va fi Hillary Clinton, fie Barak Obama, e probabil ca se va face schimbul de culoare la Casa Alba (sic!). Kosovo e doar o firimitura intr-o mare de moloz. Sa trecem peste faptul ca sarbii au omorat sute de mii in timpul razboiului cu acelasi nume, si ca US, prin intermediul NATO, au fost oportunist alaturi de Karadzic, si Mladic, si ca acelasi US nu a ratificat nici azi Tribunalul International pt. Crime de Razboi. Dar, ia o acadea, va recunoastem independenta.

Marea Britanie are alta problema. Kosovo ar putea deveni primul stat musulman (update: din interiorul EU) (lucru observat de presa romaneasca intr-o oarecare masura). Ce surpriza, domnule draghe, Marea Britanie are cea mai mare comunitate musulmana din Europa! Si unde mai pui ca laburistii mizeaza pe forta de munca ieftina pakistaneza si bangladeshiana, le plac dentistii indieni cu accent de Bangalore si chiar n-au de ales daca vor sa le ramana institutiile in picioare. Pentru UK, Kosovo e praf in ochii imamilor. Na-va, may fratilor mohamedani, iaca ii recunoastem, da stim ca n-au fost celule Al Qaida in Bosnia, may mujahedinilor, erau niste albaneji rataciti.

Si ne intoarcem la Romania. Tot lumetul creme de la creme sta si tipa precum cotcodacul de “precedentul” Kosovo. Acu, vezi Doamne, incurajati de miscarile de trupe la vest de Dunare, toti separatistii lumii se vor uni si vor avea mai mult cojones. Ungurii, sasii, secuii, svabii, transnistrienii, corsicanii, bascii, abhazii, gagauzii…sariiiiiti! Ce se va alege de noi? Sau de ei? Sau de fratii lor amariti?

In mod generic, nu orice adunare de oameni care cred ca adera la o istorie comuna pot conditiona aparitia unui stat. Sa luam cazul republicii Moldova, unde comunistii s-au hotarat ca vorbesc limba lor, au istoria lor, au steagul lor si asa mai departe. Mie-mi pare rau de ei, pentru ca toti moldovenii pe care-i cunosc se simt tradati de pervertirea trecutului nostru comun. Kosovarii, insa, nu sunt “orice adunare de oameni”, ci indeplinesc toate acele conditii pentru a se putea numi “stat”, intre care si criteriul etnic, istoric s.a.m.d.

Precedentul nu poate functiona pentru maghiari, pentru ca maghiarii au “tara muma” la doi pasi. Daca se suie in masinutsa proprietate persoana, ajung la Szeged cat ai zice Volkswagenizbitenzid. Svabii si secuii mai mananca o pita pana la granita cu Austria, beau si-o apa minerala pana la Nemtia, si gata, voila! sunt acasa. Imi pare de un cretinism absolut endemic si in randul unora, si al altora, sa bata moneda, sa faca macar o iota de paralelism intre Kosovo si cioflingarii de Carpati!

Ah, si uitam “analistii”. Analistii au declarat independenta Kosovo “ilegala”. Analistii sunt CT Popescu, E Hurezeanu, si S Tanase.

I rest my case.

G.

Advertisements

6 thoughts on “Kosovo, oh, Kosovo

 1. foarte foarte tare, dle! pe mine m-a ametit presa. iata ca se poate spune lucrurilor pe nume si intr-un singur articol si ca nu e neaparata nevoie de ore intregi de emisie si de kilometri de hartie scrisa ca sa acopere subiectul.

 2. nu direct legat de subiectul Kosovo:

  mutsunake, ce mutatii se produc inmintile si sufletele medicilor care devin criminali si teroristi? contactul cotidian cu moartea si omul in suferinta banalizeaza viata la un nivel atit de jos?
  am o lista de astfel de cazuri:
  – Georges Habach et Waddi Hadid, medici crestini, parintii terorismului palestinian
  – Che Guevara, medic, psihopat initiatorul epurarilor in Cuba, prea nebun chiar si in ochii lui Castro
  – Radovan Karadjici, medic psihiatru, tatal epurarilor etnice in Bosnia (si la ce scara)

  si tatal tuturor satrapilor, Stalin, absolvent de seminar crestin-ortodox…

  oameni aflati in contact direct cu probleme de viata si de moarte, chiar daca un preot intra in contact cu ele la un nivel spiritual, sa zicem.
  Ce ramine din juramintul lui Hipocrat? cum se impaca obligatia de a acorda asistenta oricarui om aflat in suferinta, indiferent de origine, rasa, credinta, etc. cu aceasta urcare pe baricade si calcare pe cadavre pentru victoria finala?
  pe mine ma depaseste problema.

 3. @ Io:

  1. nu cred ca a fi medic e o calitate intrinseca, i.e. “vindecator”, “curandero” etc.; echivalentele samanistice de care vorbeam in partea I a articolului meu au existat, exista si vor fi perpetuate memetic atata vreme cat oamenii au un beneficiu secundar de la a sacraliza actul medical

  2. medicii fac parte dintr-o mai larga categorie de “homo sapiens”, si ca atare sunt expusi la aceeasi distributie a bolii fizice si mentale, cu mentiunea ca unele sunt “profesional hazard”.

  3. Alegerea “medicinei” ca profesie arhetipala e in sine o entitate auto-replicativa. Butada ca “cine se face chirurg sublimeaza instincte criminale” a fost dezavuata stiintific, insa intr-un numar de instante optiunile de viata ale indivizilor care poarta o tara – sa zicem – psihopata cauta sa reguleze intern aceasta tara. Putem doar retrospectiv, din pacate, sa afirmam “da, faptul ca a fost medic, chirurg, profesor, preot, inginer-academician-doctor, pantofar (?) a contribuit la calitatea de artizan al unui genocid”. Predictiv, insa, ne aflam intr-o zona nula.

  Am scris cate ceva despre psihopatie si atasamentul malign, in alte parti am scris un pic despre personalitatea patologica; mi-as dori sa avem un raspuns final la intrebarea “ce conditioneaza comportamentul criminal si antisocial”. Exista o suma de cercetari, unele fascinante, dar din pacate indecisive si etern legate de scenariul cultural de unde au originat.

  Tu dai exemplu doi palestinieni crestini, un sarb, si un rus ateu. Trei medici, un conducator de osti. Doi semiti, un sud-american, un cazac. Care e contributia esentiala la personalitatea lor? Genotipul? Fenotipul? Memetipul? Religia? Profesia? Zona geografica? Oportunitatea?

  G.

 4. Stelian, in text se strecurase o mica inadvertenta pe care am corectat-o. Kosovo este primul stat musulman din interiorul EU, fara sa fie membru EU. Interesant, huh?

  G.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.