Logica racului

escher5.jpg“Surprinzatoare adresarea numerosilor ziaristi de limba rusa prezenti la Bucuresti catre Putin: nici unul nu i-a spus gospodin prezidient, toti i-au spus Vladimir Vladimirovici, ba unul chiar si mai familiar, Vladimir Vladimici. În mandatele lui Putin, ziaristi rusi au fost împuscati, aruncati de la balcon sugrumati în propria locuinta. În mandatul lui Traian Basescu n-a fost omorât înca nici un gaozar si, totusi, va imaginati vreun gazetar român spunându-i, într-o conferinta de presa, Traian? Acuma, nu stiu ce soi de ziaristi or fi fost si rusii lui Vladimir…”

Cristian Tudor Popescu (Gandul)

De obicei editorialele scrise de “greii” presei romane ma lasa rece. Emaneaza mereu si mereu acelasi mesaj composit, format din urmatorii pasi strategici:

1. Romania este o tara a nimanui, de care nimanui nu-i pasa (boo hoo hoo partea intai)

2. Politicienii sunt corupti, banditi, merita un loc special la muzeul Antipa si de ce nu ne recunosc macar o data in viata si noua drepturile? (boo hoo hoo partea a doua, cu un bemol pentru ale cui drepturi nu sunt recunoscute)

3. Cineva trebuie sa-si dea demisia, sa faca sepuku intr-o zi de lucru, banii “corupti” trebuie pusi inapoi in pusculitsa purcelus, autostrazile trebuie construite, romanul trebuie sa invete sa Abecedar, inclusiv in limbi straine, si mai ales respect si mai treceti mai guzganilor la treaba ca ati zabovit destul.

Carevasazika, presa romaneasca are un locus de control extern. Mereu e altul vinovat. Mereu drobul de sare cade in virtutea gravitatiei, si nu a prostiei omenesti. O presa anencefala, pentru un public masiv anencefal, care cutreiera apoi isterizat strazile si substrazile Orasului amenintand in stanga si in dreapta ca “o sa platiti voi!” …mai devreme si mai tarziu. Si nu exista contra-balans! Nu exista de fapt un balast pentru nevroza asta, macar sa vina cineva si sa le explice acestor domni ca:

1. puterea este in mainile noastre prin exercitiul electoral periodic

2. culegem ce am ales

3. moral, nu suntem superiori

Moral, nu suntem superiori nici unul dintre noi si totusi, dorim sa fim. Si daca dorim sa fim morali superiori este pentru ca am inaltat morala pe un Munte Taniquetil, un nou Olimp al deitatii unde de fapt nu urca nimeni si toti se zbat in noroaiele de la baza. Iar Educatorul Public, Moralizatorul etern, acel complex regulator de care vorbea Pamfil Seicaru de exemplu, si-o aroga in detrimentul unui veritabil cvorum pe tema asta. Pai cum?

Pai sa ma explic. In primul rand suferim de mania “specialistului”. Pare un argument bun, de exemplu cand te duci cu masina la mecanic e un “fel” de expert, medicul e si el expert la ce face (asa ar trebui sa fie, oricum), tu esti expert la ale tale, ei la ale lor. Toti suntem experti la ceva, chiar si a fi expert la nimic inseamna sa fii expert la “ceva” si atunci, cand Ciresica are mere, Ciresel vine si Cere noi avem nevoie de un Tribunal ad-hoc sa “judece” moral valoarea expresiei Ciresel si Ciresica. Trosc-pleosc aceste sezatori de adanca inspiratie dau verdicte caricaturale, pentru ca nu-i asa la noi nu functioneaza Justitia deci cineva trebuie sa o faca. Apoi, cum ar putea expertul sa NU fie expert?

Evolutionar, “analistul” roman a aparut dintr-un simplu si unic motiv: a fost nevoie de el. N-a fost nimeni la scoala de analisti. Majoritatea sunt paiatse de mucava fara trecut, fara prezent, si cu siguranta fara viitor dar cu siguranta oferind iluzoriu un “ceva” pentru ca ei sunt buni sa raspunda la intrebari. De fapt, ei de unii singuri in fata lumii, si a Agorei, si a prostimii n-ar fi in stare sa sustina un discurs elementar, coerent, rezolutiv. Dar pune-le o intrebare si vei vedea cum vine primavara pe strada lor, cum le infloresc liliecii in ventriculi. Deci, domnul meu, pa-da-bim pa-da-boom si de fapt stai sa-ti arat eu cum gandesc oamenii astia.

Suntem toti de aceeasi specie, iara aderenta la un principiu unic care sa ne ghideze in comunitate este subminata tocmai de aceia care-i reclama (“cati ca voi!”) anihilarea. Vrem o politica mai transparenta si politicieni mai buni (noi, societatea) dar ne chinuim din rasputeri sa-i mentinem in functie pe “acei oameni” care probabil s-au nascut din spuma marii, nu sunt parte a “noastra”. Raul de la Centru probabil a cazut cu harzobul din cer, si altii le vor lua locul dar invariabil nu “de-ai nostri”. Avem conducatorii pe care ii meritam, avem jurnalistii pe care ii meritam. Cumparam ceea ce ne dorim, si ceea ce ne dorim (ca orice copil abuzat si reabuzat) este sa primim atentie, si apoi scandal, si apoi o doza subcutan de jeg existential care sa ne aduca de fapt aminte ca “nu meritam”.

Ce spune presa e ca de fapt NU meritam o viata mai buna. Cum altfel ai putea sa iei limbajul cu care mi-am inceput acest articol in care – peiorativ sau nu – perpetuam legenda jurnalistului gaozar si pasiv-agresivitatea de orientare Petrarca a unui CTP? De partea cealalta, un primar care a cheltuit jdemii de euro din banul public sa stranga cainii comunitari o sa le dea drumul inapoi. Dar in permanenta lupta se duce intre “unii” si “altii”, niciodata impreuna pentru “ceva”. Aceasta mizerie eu o reclam, o denunt, si caut sa o demasc pentru ca nu foloseste decat unei micro-economii de banda, bazata pe intimidare si pe o logica a racului. Adevarul ramane eminamente relativ dar este prin excelenta atasat libertatii cuvantului, iar a te subordona logicii unui “expert” (i-a numerat cineva vreodata pe “analistii” de la TV, faptele lor de vitejie si de fapt cat valoreaza ei?) reprezinta un abandon al propriei judecati.

Nu poti construi castele din caramizi de balegar, si nu poti spera la o viata mai buna cata vreme “celalalt” trebuie sa schimbe primul ceva.

G.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s