Natura moarta IV: Masinaria infernala

M-am asezat pe scaun, m-am facut confortabil. Cu mainile tremurande, mi-a pus o acoperitoare pe cap, alba, elastica; intre timp imi explica motivul, stii trebuie sa determin cu exactitate unde ti-e vertex-ul pentru ca el e reperul de suprafata dupa care me iau ca sa iti gasesc cortexul motor primar. Pe masa se afla o cutie cu markeri, pixuri, creioane. A luat un pix. Ma gandeam, de ce s-a gasit sa ia tocmai un pix si nu un marker, ar fi fost mai simplu. Cu un metru de duzina, mi-a masurat distanta dintre nasion si protuberanta occipitala externa. A marcat jumatatea. Apoi a masurat distanta inter-auriculara. Si a marcat jumatatea. Aici e vertex-ul, imi spuse peste ochelarii cazuti la baza nasului. De pe frunte incepuse sa i se scurga un mic siroi de transpiratie. E prima oara cand faci asta? Nu, mi-a raspuns cu un zambet usor incurcat, dar data trecuta n-a mers foarte bine si acum e prea tarziu, timpul e pretios si n-am ce-i face, trebuie sa continui sa incerc. E’n regula, l-am asigurat din priviri, hai sa continuam. Acum ca ai gasit vertex-ul care e mutarea urmatoare?

In spatele’i, masinaria Magstim nou-nouta torcea aproape imperceptibil. Langa, bratul telescopic cu 6 grade de libertate sustinea, intr-o relativa imponderabilitate, bobina dubla cu racire controlata care, acum am observat, seamana izbitor cu un trifoi. Un trifoi monstruos, de plastic bleumarin. Langa ea, ecranul cu functii digitale si potentiometrul care determina cat de puternic e campul magnetic la care ma va supune. Imi vine sa zambesc. Uneori gesturile de solicitudine pe care le faci pot sa devina cele mai traznite idei cu putiinta. Saptamana trecuta am stat aproape doua ore intr-un scanner de rezonanta magnetica nucleara functionala, cu dopuri in urechi in timp ce imi verificam competenta in teoria mintii. Acum, intr-o ipostaza destul de hazlie dat fiind cipilica de pe urechi cu linii si puncte ciudate pe ea ma simt ca un pacient caruia urmeaza sa-i fie despicata tseasta pentru o sesiune full frontal nuditiy. Esti gata? ma intreaba anxios, cu placerea vinovata a omului care urmeaza sa faca prima incizie. Doar ca nu va face nici o incizie. Ceea ce urmeaza insa e la fel de interesant.

Pulsul mi-a ajuns pe la 95 batai pe minut si e in urcare, bobina se apropie usor usor de scalp in timp ce potentiometrul a urcat la 55% din pragul motor evocat. Se opreste, dintr-o data. Am uitat dopurile. Ia, pune-ti dopuri ca altfel o sa asurzim amandoi. Stiu de saptamana trecuta ca scaner-ul e o masinarie infernala, zgomotoasa, in orele petrecute inauntru as putea sa jur ca am avut halucinatii muzicale simple ( mi-au batut clopote, clopotei, carillioane si asta doar pentru ca atomii mei de hidrogen din lobii temporali dansau muzica polaritatii magnetice ). Trec peste senzatia nesuferita data de piesele expandabile care-mi astupa acum complet conductul auditiv extern. E spre binele meu, imi spun, chiar daca miscarea asta mi-a trecut pulsul la viteza de croaziera si acum palpit vesel pe la 130 batai pe minut. Relaxeaza-te, imi spune, si lasa mana moale ca altfel nu functioneaza. E’n regula, incerc sa schitez un zambet care probabil iese foarte fad pentru ca el a devenit acum si mai palid. Pupilele lui midriatice care schiteaza un reflex de acomodare rapid imi spun ca probabil pulsul ii e cam tot pe acolo ca al meu, doar ca el transpira. Stressul lui reuseste sa ma relaxeze si, increzator, il incurajez hai, ca n-avem toata ziua. Sa-i dam drumul.

Incep bataile. Un tesla si jumatate, la frecventa de 1 Hertz, pentru 10 minute. Cinci centimetri rostral lateral de vertex, la intersectia celor doua bobine helicoidale si cu o adancime de aproximativ 3 centimetri aparatul Magstim nou nout proiecteaza un camp magnetic ce-mi sondeaza scoarta cerebrala fara ca eu sa pot sa emit vreo pretentie. Scopul e ca in urma stimularii sa am contractii musculare contralateral. Pe scoarta cerebrala structurile periferice sunt desenate metameric, altfel spus avem un “omulet” pentru simturile motor, si senzitiv. Iar masinaria ma gadila la homunculus-ul motor. Primele minute sunt fara nici un rezultat.

El e nemultumit. Ar fi foarte neplacut, dupa tot training-ul si toata teoria tinuta, daca asta ar fi doar o mare pacaleala. O pacaleala de zeci de mii de dolari. Nu se poate. Trebuie sa mearga. Inca un milimetru. Si inca un milimetru. Exploziile periodice imi provoaca o senzatie neplacuta in muschiul zigomat si in fasciculul anterior al muschiului temporal. Ii spun asta. Ii trece pe langa urechi. Imi vine sa rad si dintr-o data ma bucur imens ca, desi am un creier foarte activ, nu e catusi de putin dotat cu receptori pentru durere, sau kinestezici. Si totusi, in minte mi se contureaza o imagine destul de clara cu cortexul meu ratatinat sub umbra amenintatoare a magstimului.

Si apoi, dintr-o data, se intampla. Ting. Contractie. Ting. Contractie. Flexorul comun al degetelor, incepand cu auricular, apoi inelar, medius si un pic mai jos index. Contractie dupa stimulare. Contractie. Stimulare. El e extatic. Eu indiferent.

Iti dai seama, imi spune, ce trist e de fapt. Nu suntem decat niste mecanisme biologice care cred pana la disperare intr-o liberatate care nu exista. Uite, apas pe pedala, bobina impusca unde magnetice, creierul tau e sub controlul meu, mana ta se misca impotriva vointei tale. N-ai ce sa-i faci.

Dar stiam asta. Nu e nimic nou. Si totusi continui sa cred in verbul a vrea. Continui sa vreau in verbul a crede. Gandul bun ramane un val care se sparge de marginile mintii si apoi o ia de la capat. Si de la capat.

G.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.