Presa si presedinte

Doamnelor, domnilor, stimati consumatori compulsivi de dropsuri, dupa o lunga perioada de apatie intelectuala care s-a consumat pe sine insasi precum canibalul uruguayan indraznesc sa sper ca mi-a trecut. Si cand credeam eu ca mi-a trecut, si ca m-am vindecat, si ca in curand voi putea sa carevasazica prestez una, alta, eventual cu o cadenta demna de semnele de punctuatie, aflu ca presedintia tarii a eliberat un…document? in care se arata cat de nerusinati, banditi, acri acizi vitriolici clorhidrici sunt jurnalistii (a se citi “editorialistii”) fata de onor’ Genosse Komandant. Nesurprinzator, in top se afla trustul lui Felix. Neintamplator, maestrul Cristoiu, recent ridicat la grad de membru al Sfintei Treimi se afla in varful piramidei. Unshpe mii de semne tipografice, si toate, toate impotriva presedintelui. Este intr-adevar zguduitor. Dar nu ca monitorizarea e reflexiva unui anume tip de cenzura transparenta (“suntem cu ochii pe voi”) care exista in orice democratie, ci (in opinia mea) ca intre mass media, si putere, s-a creat o compatibilitate de limbaj porcos. Sa fie oare ca in dorinta de impact, si unul si celalat s-au refugiat in paradigma mentala Golden Blitz? Nici nu stiu de ce-as merge mai departe pe acest filon, tema “presedintelui la restaurant” s-a exploatat intens, lipsa de protocol indelung carcotita dar paradoxal, atunci cand a venit ora tarzie a “vorbelor pe portativ”, nerespectata de nimeni. In mizeria care se intampla in Romania, cu ce drept Cotidianul isi aroga dreptul de a “disemina” un memo al Presedintiei din care (doar?) Robert Turcescu si Mircea Dinescu apar, convenabil, pe la sfarsit cum ca ar fi dat si ei cu piatra? Si, in acelasi timp, cu ce drept presedintia designer-ului de licurici protesteaza, cata vreme a semanaat vant, si-a cules furtuna.

Nimeni nu e scuzabil pentru licentiozitatea cuvantului scris, carevasazica si ramas. Atunci cand maculatura “se vinde” doar pentru ca s-a mai luat careva de Putere, drogul de preferinta al maselor, dar fara ca sa fi existat macar o secunda un discernamant al “de ce-ului” pentru care are loc conflictul, inca mai ramane o sansa. Aceea ca textul va fi inteligent, educativ, si nu de o peroratie ad infinitum cu abjectii in loc de adjective, si infectii in loc de invective. Iar lui Traian Basescu i s-au pus multe in carca, a si dat apa la moara suficient unor atare texte (si ca atare din pozitia prezenta e un pic pueril sa te apuci si sa tipi “lupul”…recomandam lectura Niculaita Minciuna). Si totusi, in puzderia de proiectii, cine ar trebui sa fie mai destept si sa cedeze? Banca sau militianul? Nu e foarte mult de cand jurnalistul era la origine un om de litere, si ca atare putea sa formuleze onomatopeicul astfel incat totusi sa hraneasca si altceva decat pipota oprimatului. Mai, acestia, voi cand va uitati pe textele cu pricina (DACA va uitati uneori pe ele), si presupunand ca sunt macar un pic reprezentative pentru personalitatea voastra, si sa ignoram macar o secunda ca s-au nascut in bazinul carpato-danubiano-pontic…voi sunteti multumiti de ele? N-am sa trec la “citate” din padurea cu alune. Si e o chestiune sensibila ca odata ce-a iesit din redactie dus a fost, nu mai poti lua inapoi. Si totusi se pare ca nu exista o “curba de invatare” in care presa, ca macro-organism si ca fiinta independenta (sau care cel putin isi “urla” independenta pe strazi, vezi melodia aproximativ similara a lui Cotabita) devine mai controlata. Nu e nevoie sa fie mai ponderata. Mai controlata. Pana la urma, cu cine sa te ajuti? Cu politicianul care toata ziua buna ziua sapa dupa scheleti? Sau dupa fostul premier raspopit, tamarian, care de cand a fost reales in Consiliu si i s-a ridicat embargoul pe TV isi iroseste toata bunatatea de credibilitatea adunata cu atata gratie pe blog (unde “dialogul” a impus un anume gen de limbaj) si ii face pe toti prosti, cretini, nebuni, obositi cu nervii?

In povestea cu Bucurenci ci cu Vadim, in care Bucurenci, un om de presa, si un tip exceptional prin munca depusa in zona Green, a parasit studioul TVR ca sa coupeze o discutie absolut desantata, unde a fost presa virgina, preacurata si continenta la vintre precum o damigeana cu dop? Vadim si-a primit cele 5 minute de tribun(a) in care l-a facut pe Liviu Mihaiu “naparstoc cu sarma’n nas”, si asta chiar pe trustul Realitatea. De ce? Pentru ca in fix alea cinci minute, cu publicitatea dinainte, si cu cea de dupa, s-au facut niste bani. Nu ar fi normal, pe de alta parte, ca presa sa coaguleze in jurul lui Bucurenci si sa observe ca jurnalistul, ca membru al breslei, beneficiaza ca si politistul, pompierul, medicul, cioclul de anumite drepturi care preced, si postced, persoana?

Imi este teama ca in toate ce le-am scris exista mai mult intrebari decat raspunsuri. Uneori imi oblig mintea sa caute raspunsuri, sa gaseasca intelegere chiar si in mijlocul unei furtuni unde toata lumea tipa “bai, v-ati pierdut mintile, asta e nebunie curata”. Pentru mine nu exista nebunie curata. Nu va pot explica foarte bine, mie oamenii nebuni nu-mi displac. Foarte rar nebunia, din punctul meu de vedere, repugna altfel decat constient. Si totusi, in fata unor atare manifestari corpul se chirceste, si sufletul refuza sa admita ca intr-o tara care inca-si face cruce la biserica (argument la care eu nu ma raliez, dar pot sa-l prezint ca variabila demografica) se pot totusi petrece atatea blestematii. Hitchens spune ca e o jignire sa pretinzi ca nu exista bine in absenta lui Dumnezeu, si ca putem foarte bine sa ne coordonam eforturile sociale progresiste si fara un Calau in ceruri care sa imparta dreptate. Dar a spune, pe de alta parte, ca nu mai avem Dumnezeu, dar avem un presedinte pe care il poreclim Jucator, Marinar, Zeus etc. si pe care il iubim/ pocim dupa bunul plac… mi-e greu sa incadrez asta altfel decat in zona unui delir social. Aici as face o trimitere la autoritatea etica/ deontologica din presa, dar e o gluma, o sa-mi radeti in nas. Ce autoritate? Ce etica? Ce….deontologie? Basme!

Nu sunt basme. Eu traiesc intr-o tara in care sensibilitatea fata de vulgar, fata de venal, fata de veninul verbal este foarte mare. Sunt oameni toleranti, uneori prea toleranti, dar intoleranti la un anume vocabular. Si nu le e teama sa cenzureze, chiar daca exista libertatea a cuvantului. Nu e musai sa injuri de mama ca sa transmiti un mesaj progresist. Nu e musai sa arati mate de copil proaspat imprastiat de o racheta ca sa evidentiezi ca razboiul e rau si pacea e buna. Nu e obligatoriu sa spui ca…

„Traian Basescu se comporta acum în spatiul public ca un bolnav de SIDA la bordel. (…) (…) Pâna la venirea sa la Cotroceni, românii considerau ca imposibile coborârea presedintelui la nivelul cârciumii de mahala, provocarile sexuale ale ziaristelor, amestecul brutal în Justitie, tragerea pe sfoara, dar mai ales impostura, atacarea Parlamentului, partizanatul politic.“ (…). ( Ion Cristoiu,„Jurnalul National“ „Un chibit electoral al Partidului Democrat“, 24.10.2007). – in Cotidianul, iunie 2008″

Da, e scos din context. Da, probabil Ion Cristoiu s-a simtit foarte liber cand a scris toate astea. Si totusi, mie beneficiarului, mie cititorului asta imi limiteaza ingrozitor libertatea fiind un fragment licentios, instigant, indoctrinant, si pana la urma de o calitate literara indoielnica. In orice tara civilizata, dupa un atare text toate ONG-urile, de la cele care apara drepturile bolnavilor de HIV/SIDA la cele care cer legalizarea prostitutie, si pana la presedinte si parlament, ar fi cerut o sanctiune pentru sovinism, pentru xenofobia, pentru pana la urma imbecilitatea care perspira din prezentul editorial.

Nu “traim” in Romania. Ci…am trait, traim si vom trai in Romania. Si pana una alta, ceea ce facem azi ne va urmari maine. Exista o contabilitate si pentru performanta, si pentru prostie, si uneori cand nu te astepti trecutul te prinde din urma si te musca de picioare. Il va musca pe Traian Basescu (poate), dar il va musca si pe Ion Cristoiu. Iar cu ultimul am lucrat, la fel cum am lucrat si cu multi altii. Pentru ultimul inca imi permit, subiectiv, sa am un gust amar pentru ca, daca lucrurile ar fi stat altfel, ar fi fost un jurnalist desavarsit, un editorialist cu o cultura imensa. Din pacate, singura sa sansa sa-si plateasca datoriile tocmai pentru astfel de “derapaje” a fost sa faca altele, si altele, si altele…

G.

4 thoughts on “Presa si presedinte

 1. editorialist cu o cultura imensa ramane, in continuare, cristoiu, doar ca nu-i (mai) foloseste sa se ridice la alta inaltime decat atinge in fiinta-i trupeasca.
  ca si ceilalti de la intact ceea ce face acolo cristoiu e pur mercenariat.

 2. azi am citit si eu despre lista presedintelui. Ce funny. Cred ca se plictiseste, saracu’.
  Domnule presedinte, domnu turcan/tatarcan, acu ca vine caldura si ne piere la toti cheful de munca, as opina sa va lansati in divertisment si sa faceti o lista neagra ceva si cu globberii astia care estem, ca multi dintre ei va injura. Va rog eu sa ne nominalizati si pe noi la cei care va zgirie smaltul aurei de sfintenie. Printre primii, daca nu va cu suparare. Multumesc.

 3. hehe, asta e un fel “lista cu copiii rai” pe care trebuia sa o facem in calitate de sefi ai clasei in ciclul primar, atunci cind invatatorul era nevoit sa lase clasa nesupravegheata pentru o vreme.

  – mama lu’ cristoiuuuuu! mama lu’ CRISTOIUUUUUUUUUU!!!
  – ce vrei ma, prapaditule?
  – bre tanti, iar a vorbit ion a lu’ matale urit despre mine pa maidan, sa stii ca-l spun lu’ frate-miu mai mare, Licuriciu’, si daca pune asta mina pa el, iti zic io, o sa ti-l pedepseasca cu stilou’ indoit pina ii largeste calimara. sa nu zici ca nu ti-am zis!

 4. – mama lu’ turcescuuu! mama lu’ TURCESCUUUUUUUU!
  – haoleo, mincati-as, da’ ce tipi asa, zbanghiule?
  – bre, sa stii ca robert’a’matale ma zice de rau la copiii ailalti pa strada si daca nu-i zici sa se potoleasca sa stii ca-i spun lu’ frate-miu ruibist sa-l vopseasca vinat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.