Floarea domnitei

Gura domnitei putea a putred, in timp ce zambea din dantura-i perfecta, bine ascunsa de tartru. Dar floarea domnitei….

Rareori mi-a fost un ministru atat de indiferent precum domnia sa onorat vanghelul Adomnitei (de la Educatie). Domnia sa, va aduceti aminte, a devenit celebru pentru cunostintele aprofundate privind organizarea si structura Uniunii Europene pe care le-a popularizat la orase si sate. Mai ales la sate, unde niste netrebnici de copii i-au stricat, intr-o buna dimineata, alura de semizeu semidoct (cu semiton pe semiluna) de i-au numarat stelutsele in cap. La acel moment, orice om de buna credinta si-ar fi facut cu discernamant sepuku in fata oglinzii, iar a doua zis ar fi iesit in fata obstii si-ar fi zis: dar altul va sa vina, mai fain si mai frumos. Si-ar fi plecat. Ca o paranteza, la cat de jegoasa e meseria de functionar public in zilele noastre, e dramatica dedicarea cu care fiecare personaj se agata de portofoliu, ca doar nu haina-l face pe om. Dar domnul ministru al domnitei a perseverat, a infruntat vicisitudini peste vicisitudini, s-a luptat si cu patronatul (si-a pierdut), si cu sindicatele (si-a chert si-acolo), si la momentul potrivit e posibil sa fi lansat si gazul toxic de lupta cum ca profii fac 200 de milioane de Euro din meditatii pe an. Asa ca sa vorbeasca mai in soapta, ca poate-i aude Fiscul.

Si an de an, dar an de an si nu alta, la vremea cand incep examenele de orice fel apare zumzaiala macabra a copiutelor, a shustelor, a tuturor bostinilor si bolgiilor si temesenilor si bartosilor care trebuie trecuti, la care trebuie sa ajunga subiecte, care trebuie sa promoveze bacaloriatul, si-asta pentru ca de la Caragiale citire lantul slabiciunilor s-a dovedit a fi mai puternic decat lacatul puscariei. Intr-un fel, sau altul, nulitatile in plina dezvoltare armonioasa ajung sa posede diplome la fel de frumoase, sau imaculate, precum toti ceilalti fraieri care totusi au deschis manualele alternative. Alternative la ce, ma rog? Fiecare ministru care s-a perindat pe la Educatie, de la Marcu incoace si trecand prin acea demna Ecaterina (Teodoroiu) Andronescu a cautat sa faca o reforma fundamentala si-a inceput cu boarfele, in loc sa fi lasat in adomnitei maculatura si sa presteze un pic infrastructura. Si-asa, mandrii pionieri ai erei renascentiste postdecembriste au ajuns inca din perioada vietii in carte, in vreme ce altii, poate un pic mai “relevanti” (cuvant de larga uzitare in zilele noastre, cand iti trebuie o minima inteligenta sa pui o intrebare presedintelui) dispar cu desavarsire. Vai voua! Vai voua celor care inca va aduceti aminte cum a fost sa fiti elevi si dintr-o data trebuie sa deschideti un manual pentru prichindelul vostru.

Dar, pour la bonne bouche, sa nu va tiu pe intuneric. Cristian Adomnitei vorbeste cu Iuliana Gatej la Cotidianul despre subiectele de anul acesta de la bac, suferinde de un brusc atac de prestidigitatie. Intr-o tara in care Genosse Komandant da tonul non-colocvial privind relatia cu presa, cu masele, cu prostimea, este asadar obligatoriu ca fiecare membru al stabilimentului administrativ ti-o va spune ca la usa cortului, ca ce bula lui Bichat traim intr-o tara in care inca ne zicem “dumneavoastra” dar nimic mai mult. Afli asadar ca scopul nu a fost de fapt sa se divulge fituica cu para-inteligentele subiecte la Bac, ci sa “si-o ia” dom’ ministru. Domnu’ floarea domnitei urma “sa si-o ia”. De la “niste baieti”. Romania este, ce-i drept, tara in care daca nu fugi, ti-o iei. Cu ranga Torsion. Si se intreaba luminatul, ce era sa faca sa minta jurnalistii? Adica cum, se practica minciuna fata de presa? Nuuu, asta poate la alte ministere la noi e transparenta totala si totul e pe server si le-am dat parolelele si pouff! Dar acum l-au prins pe nenorocit, si-o sa infunde puscaria.

E la indemana totusi argumentul potrivit caruia onoratul Adomnitei a facut, pentru prima oara in istoria noastra recenta, ceea ce trebuie si a superficializat un comportament, o racila a vremurilor in care traim si prin asta ar trebui sa fie laudat, si nu perpulizat (sic!). Nici macar o secunda, insa, nu m-a batut gandul ca acest “forever roumanophile” (“dar nu in sensul sa va mint, sau sa nu va spun “ever”, ci sa va spun dupa asa, vreo doua zile”) ar putea sa uziteze de cele 33 de vertebre pe care i le-a lasat mama natura, sau sa pastreze un pic de sobrietate in jurul subiectului. Ca si in alte circumstante, imi pare ca toti acesti domni din aparatul de stat cred ca sunt la repetitii, si ca nu-i vede nimeni iar daca-i vede, se refugiaza intr-o vesnica, si  puerila, agresivitate verbala. Pentru astfel de istericale, pe vremea copilariei mele, sau cand vreun manz isi mai sumetea dintii, tata folosea biciul. Acum, eu nu sugerez ca domnul Adomnitei ar trebui biciuit pentru o fapta buna. Dar sugerez ca in toata povestea asta domnul Adomnitei este un manz care si-a sumetit dintii. Un astfel de scandal, fie el si din vina unor puteri oculte sau agenturi straine, sau poate a vreunui plod imbecil care totusi trebuie sa ia bacul (si-atunci tata apeleaza la pilele aferente) pica in sarcina ministerului Educatiei. Asta e tot ce poate domnul ministru? Vorba profesoarei mele de Educatie Civica si Istorie (doua materii, pentru aceia care studiati manuale alternative): atat l-a dus capul.

Copiii pe care-i pregatiti azi sa fie niste idioti cu diploma vor fi maine doctorii care va vor opera, avocatii care va vor apara, inginerii si constructorii care va vor construi casele. Asa cum ii tratati azi, asa va vor trata ei pe voi atunci cand nu veti mai avea tupeul si nesimtirea de a experimenta pe spinarea lor. Diferenta e ca ei inca au o sansa sa creasca “in pofida”. Voi veti imbatrani insa inevitabil.

G.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s