Distractia estivala

Nu-mi revin din starea perena de balit cu gura larg deschisa. Chiar se intampla. Romania chiar a reusit sa transforme toata parascovenia asta cu inundatii, sinistrati si podul de piatra s-a daramat, a venit apa si l-a luat intr-un “reality show” gen Big Brother. Se vehiculeaza tot felul de domni prin tot felul de medii, nu mai pot, sunt impresurat, in toata mass-media se pompeaza uleiul namolului ramas de la viitura cu o satisfactie de care Jon Stewart a zis foarte bine ca ” e socanta si te excita sexual in acelasi timp”. Nu se poate, sunt pe-o pluta de o saptamana si n-au decat paine si apa, si-aia salcie? Sau: “Nero, cainele din Tsibeni, a rezistat jdemii de ore calare pe-o blana”. Sau: “Iron Maiden, trupa care este si face a donat 5000 de Euro la sinistrati”. Cam zgarciti, unde nu s-o gasi vreun presedinte mai guraliv sa-i spurce si pe astia, ce-i asta domnule 5000 de Euro? La valoarea lor? Ar trebui sa fie cel putin de inca 100 de ori pe-atat.

Dar apoi inundatiile, viitura, suferinta umana si mirosul de amoniac sunt afrodisiace pentru o armada de nefericiti care anul asta isi pun viitorul in mainile unui public electoral preocupat de uleiuri si nicidecum de transfatzi. Si daca poti sa-ti modulezi limbajul ca sa prinda un pic din accentul local, de ce nu? O poza subtila facuta de-un gazetar promitator ar putea sa-ti aduca cinci minute de binemeritata faima, iar in Romania numai de provocari nu duci lipsa. Intalnesti la tot pasul caini vagabonzi de iubit, pasaje mizere de asanat, strazi de destupat sau de astupat, dupa caz, autostrazi ale Soarelui catre, bine zice doamna noastra, marea neagra de la jeg. E oare atat de surprinzator ca fie a) un segment bun din populatie nu se mai uita la ce se intampla in jurul lor, pentru ca e scarbos sau b) alt segment bun de populatie se uita numai la ce se intampla in jurul lor…pentru ca e scarbos. Jegul polarizeaza, si ultima oara cand am auzit de Soljenitsin la un post de televiziune murise. Altfel nu merita o stire, nici macar una mica, nici macar un text care se taraie pe branci pe burtiera unui post de stiri care canta Macarena de fiecare data cand mai e o alunecare de teren in Suceava.

N-am sa zic ca domnul Ghise ca poate ar merita o lege care sa echilibreze lucrurile vis-a-vis de “componenta” jurnalelor de stiri. Am mai discutat, fara mare succes, de ce libertatea la exprimare nu e o licenta in alb la deversat toxine in mintea consumatorului, si care – paradoxal – in rarele ei momente de luciditate e pocnita in cap de CNA ca fiind aducatoare de sensibilitati pentru anumite segmente ale populatiei. Cum ramane cu inundatiile, sinistratii si imbecilii lui Basescu etcaetera…pe mine, de exemplu, ma jigneste intreaga nebunie, teledon, Andreea Marin, dati un leu pentru Ateneu, si-asa mai departe. Mi se pare insultator. Nu mi se pare insultator din perspectiva victimelor, mi se pare insultator ca instalam brusc un punct fierbinte pe care-l botezam “Craciun” si-apoi vine mosul si-aduce o sumedenie de cadouri. Oamenii ca puii de vrabie stau cu gura larg deschisa sa le regurgitam din maretul nostru altruism, si dragostea de-aproape si de neam si tara, si eu ma constip pentru ca n-am o constiinta atat de flexibila incat sa o modelez in orice paiatsa pe care vreau sa o reprezint. Coloana vertebrala? N-a mai ramas nimic, suntem un popor de protozoare care stoarce lacrimi puturoase cu toate ocaziile cu care reuseste. Or eu nu le-as da nimic, va jur. Le-as da furtune, sape, furci, si un manual al micului intreprinzator sau cum sa-ti scoti apa din pivnitsa cu galeata si-apoi muta-te dracu mai in deal ca la anu’ o sa o patsesti din nou! Le-as sugera baronilor locali sa-si dea jos poponeatsa vioaie din masina cu suspensii hidraulice si sa-i scoata dracu suspensile, si sa faca niste pompe din ele, si eventual sa asaneze canalele alea de deversare care nu mai functioneaza de pe vremea cand era Ilici la Ape! Cati ani o sa mai treaca pana cand vom realiza ca nu functioneaza, nu iti invie curcile si puicutsele daca ai atins botinele lui dom’ Presedinte zis si Jezus intre prieteni, oare chiar atat de inapoiati sunt(em) incat credem ca un Teledon ar mai putea sa fie inmultitul painilor si-al pestilor? Uite alta idee foarte interesanta. Cam cate fonduri care fac tropa tropa cos de alfa in reamenajatul interioarelor palatului parlamentului, sau “cate un laptop la fiecare medic” (wtf?) sau “hai sa ne prefacem ca cheltuim si noi pe infrastructura” ar fi meritat sa fie investite, da, investite nu praduite pentru ca distractia estivala de anul acesta sa fi fost alta, nu stiu, poate extravaganta prestanta a primariului Polivraci.

Noi suntem bolnavi de bulimie populista. Aceasta e concluzia. Altfel nu-mi explic. Bulimie populista inseamna ca periodic ingurgitam tot ce poate arunca spre noi legiuitorul/politicianul anului 2008. Mai si mancam cu o pofta rapace, mancam pana cand nu mai avem nevoie ca ne-am saturat, si unii zic mai mai ia o pauza ca ne-am saturat si noi nu, mancam si iar mancam si la un moment dat ne sta in gat si spunem, mai mai lasa-ne ca ne sta in gat, nu se mai poate dar hai mai ia o bucatica si mancam, mancam si in cele din urma chiar crapam si vomitam copios material nedigerat de promisiuni electorale. Dupa fiecare masa, vomitam copios si-apoi, spoliati de resurse autonome de critica, judecata, initiativa, zi-i cum vrei, ne intoarcem la furtunul cu hidrocarburi pseudo-comuniste. Se va da la fiecare cetatean o anvelopa marca Michelin! Pai…ce nevoie avem noi de o anvelopa? Nu conteaza! Dar se va da la FIECARE cetatean. Gulp! Baga pe gat, bade, pentru un popor de oameni care-au fost la facultate si care se lauda intr-o vreme de cati intelectuali are sunteti, dati-mi voie sa v-o spun, inspaimantator de idioti. Acea “moral disobedience” de care citesti in toate cartile de democratie nu are o traducere in limba romana. Disobedienta morala? Ce morala? Dar ce disobedienta, nu exista disobedienta exista cel mult protest pentru ca trocul nu a satisfacut inca ambele parti.

Romania nu are, si ma indoiesc ca va avea vreodata, o veritabila meritocratie si un bagaj memetic centrat pe individ. Va fi invariabil centrat pe gloata, pe opinca si iobag, pe taran si poporanism, pe batatura taranului transformat oportunist in tigan atunci cand nu ne convine. Iar liderul unui astfel de popor nu va putea fi decat unul de mucava, fie el Bombonel sau Mariner. Dar stai, zic cei cati-ca-voi care chiar se simt ofensati cand unul ca mine chiar deschide gura sa zica asta, nu suntem toti asa. Sunt si elemente bune in tara asta, nu zici tu sa incurajam valorile, sa punem si punctul pe “i” din pozitiv, tara noastra multe resurse naturale si bogate are? Dar nimeni n-a zis ca nu sunteti, desi…unde sunteti voi? Rusinea noastra cea mai mare a fost, si ramane, aceea ca nu suntem la fel de imbecili si dezmembrati ca vecinul de palier. Noi suntem cei timorati, noi, tocmai noi. Noi suntem cei care consideram ca trebuie sa facem efortul sa ne coborim la mintea lor, iara nu invers. Noi suntem cei care consideram ca ni se face o favoare cata vreme traim, pentru ca instinctiv percepem discriminarea si opresiunea celor dinainte. A fi intelectual inca e in Romania o meserie mistica, fata de care taranul sinistrat si cainele Nero de la Tsibeni au sigur origini mai sanatoase.

Distractie placuta in continuare, daca nu va e cu suparare. Poate asta va ocupa tot timpul, nu?

G.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.