cînd eşti şoarece, destinul ţi-e să rozi

Titlul este o parafraza dupa mult mai inspiratul motto al colegului rotten cabbage, al carui nicik este tradus de fiecare dupa cum ii vine la gura (si la nari), si care (motto) suna cam asa: “Cind te nasti varza, destinul ti-e sa puti…

Dar, pentru ca titlul dinainte al mutunakelui fu ceva cu soareci, cu inspiratie, probabil, de la Of mice and men, si cum varza e-n toate si toate sunt in varza deci n-ar fi fost nimic spectaculos, am ales soriceii. Care soricei noi nu stim exact daca miros pentru ca nu-i putem prinde, oricit de mici ar fi, iar daca ii prindem ne e frica de ei si in nici un caz nu-i ducem la nas (eu am facut asta in copilarie si m-a muscat de deget, probabil m-ar fi muscat fara ezitare si de nas daca nu mi-ar fi fost zmuls din mina pentru a fi strivit de bunicul meu).

Dar soarecii sunt o specie nemuritoare, pentru ca sunt foarte adaptabili. Da cu soda caustica pe ei, vor muri 5 si restul de 1000 se vor spala pe dinti cu soda ta caustica si le vor creste inca doua rinduri de dinti. Da cu motorina si miine vor scuipa flacari, precum flacaii de la circ, o sa le creasca piatra pe spate si brichetele vor lua exemplu de la ei. Pune-le otrava si li se va depune pe muschi, numai fibra si masa. Incearca sa-i ineci si naufragiul titanicului, la scara, se va muta in casa ta, iar soarecii vor fi di caprio, care vor face, dupa 100 de ani, film poetic despre.

Vorbim despre soareci. De ciuda si invidie pentru asta de mai sus calitati, oamenii s-au simtit datori sa ii bage pe soareci intr-o categorie de discriminati: numeste-l sobolan pe un prieten si se va uita lung la tine; numeste-l asa pe un dusman si vei regreta ca ai deschis gura. Apoi, cum e si normal, ca si-n cazul feminismului, al discriminarii rasiale samd, au aparut si opiniile contrare, de exemplu filmul de animatie cu sobolanul care gateste dumnezeieste, ratatouille. Era sa-l uit pe mickey mouse, cel mai destept sobolan din lume! Soarecii inspira sentimente dintre cele mai variate, de la placere si incintare pina la dezgust si teama. As putea adauga un rautacizm de sezon si sa spun ca intocmai se poate spune si despre moldovence, dar cred ca as fi offtopic.

Soarecii rod. Nu de foame neaparat, nu de sete, nu fiindca vor sa distruga podul taranului, ci fiindca pot. Asta e destinul lor. Rod si trebuie sa roada si asta vor face toata viata lor, si se vor zbate oricit pentru a ajunge sa roada ceva. As putea forta cu o paralela total nepotrivita, ca soarecii rod precum oamenii gindesc, dar realizez ca nu e cazul: aia chiar rod toata viata lor, de cite ori au ocazia. Si nu vad oameni pe strada loviti de gindire, care sa se aseze asa usurel pe o bancuta si sa stea si sa cugete: ar fi chiar culmea, cine mai apasa claxonul atunci?

Soarecilor le place foarte mult luxul, oricine stie ca o bancheta din piele de q7 alb e mult mai gustoasa decit o planetara de dacie 1310 sport. Chestie de gust, chestie de calitatea rosaturii. Cred ca orice soarece ar prefera sa aiba culcusul sub un palat aurit de 2000 de mp decit sub un bordei de paianta de 2 jumate (metri patrati).

Soarecii nu suporta sa locuiasca la lumina, prefera sa stea ascunsi, “sa sporeasca misterul din jurul lor”, cum ar spune noul limbaj de lemn paparazist. Ziduri inalte, gauri de acces mici, intuneric. Apropo de paparazzi, vazurati ca taman pe soareci ii vineaza mai dihai? Ca nah, una e sa fie unii care sa se giugiuleasca la coada calului de la universitate si alta e sa-si ia o camera la un motel din focsani ca sa verse mostenitorii-n guma. Deci eu cred ca soarecii sunt cei care au inspirat lifestyle-ul modern romanesc actual, si nu alt animal (in cazul in care avea cineva impresia ca nu un animal a inventat lifestyle-ul, iata aci dovada irefutabila).

Soarecii cistiga intotdeauna orice batalie. Batalia cu zidurile, cu grinzile, cu porumbul, cu paturile, patulele si beciurile oamenilor. Ca si calitati ale lor as putea sublinia determinarea, ambitia, munca in echipa sitotlul dezinteres pentru aspectul fizic. Ei bine, cum oamenii nu puteau prelua de la soareci chiar tot, aceste din urma calitati au fost considerate defecte, urmind a fi definitiv blamate si nici un sobolan de succes nu crede in ele.

De la om soarecii nu au invatat decit ca e o lupta care pe care si ca nu exista nimic pe lume care sa nu poata fi demontat, decapitat, dezmembrat, muscat, ros si digerat.

Sa zic ca-mi plac soarecii ar fi un neadevar. Sa spun ca-mi displac ar fi la fel de neadevarat. Trebuie sa te obisnuiesti sa traiesti cu ei, printre ei. Asta e, sunt mai tari ca noi, restul.

Soarecii sunt ceea ce va ramine dupa ce vor da o mina de ajutor oamenilor sa se autodistruga.

Advertisement
This entry was posted in andreanum, de gindit by andreanum. Bookmark the permalink.

About andreanum

Nascuta in anul in care Iggy Pop lansa albumul "The idiot" poate nu intimplator de sex feminin, de orientare liberal-salbatica "neinregimentata" politic, par lung, ochi verzi, 60 de kile, stingace, rid des, am tatuaj, nu beau bere, merg des la cinema si coclesc aurul. Gata, ati zis little biographical.

12 thoughts on “cînd eşti şoarece, destinul ţi-e să rozi

 1. da o adică eu cred ca pinguinii pot fi o hrană destul de calorică pentru şoareci. Ştiu că tu ţii cu pinguinii, dar cred că în acest caz ai mei sunt mai tari. Şi să nu vii cu exemplul “pisica” fiindcă ai fi f offtopic.

 2. io ma intrebam the other way around. stim din clasa-ntiia ca soarecii-s rozatoare cu singe de mamifer cald, deci din ordinul omnivorelor si are mustati care simte cu ele la extremitati cind s-a terminat tunelu sau parchetu, dupa caz, ca stiu sigur de la parintii mei de-acasa ca ei se hraneste cu dusumele si parchet si se deda la animaleli si coprofagii nocturne pina si cu lemnele de foc, ca doar n-o fi mincat masline nenea de ne taia lemnele. io nu cred ca pisicile s-ar atinge de un sac de piele plin cu rumegus pe jumate digerat cum e soarecele, mai ales daca arata ca un liliac mai uritel cu aripi boante sau fara, ca nu mai stau sa caut acuma. deci din punctu asta de vedere e clar. acuma, stim ce-ai dracu-s pinguinii, unele dintre cele mai feroci animale de pe suprafata pamintului si din apa cind sare-n ea, deci ei se hraneste si cu peste congelat, ca doar n-o veni pina la ecuador sa transpire-n apa ca sa pape crocodili care a fugit toma de la poli de frica lor si frig, de unde si singele rece. de aici deducem ca pinguinu standard nu s-ar da in laturi de la un infulecat de soarece care nu e ponderat si prevazator sa stea in gaura lui si-l maninca-n cur sa iasa la aer. cu putina logica am rezolvat misteru, deci pinguinu se hraneste si cu soareci, chiar daca tu ai incercat s-o dai cotita.

 3. io m-am referit la animalele adevărate bre, nu la invenţii. Am zis de invenţii: miki (şpaga) maus şi mircea ratatui dinescu, dar astea-s doar potriveli şi, ştii treaba aia, orice asemănare cu animale din realitate este put întâmplătoare, în timp ce nici un animal nu a fost rănit în timpul filmării. Cu alte cuvinte, pe scurt, e trucaje.
  Revenind la pinguini, ăştea-s animale destul de violente, motiv pentru care le-a sechestrat la pol, la frig, la “răcoare” cum zic pîrnăiaşii. Motiv pentru care ei nu au cum să mănînce şoarecii decît dacă şuarecii pleacă la pol. Ceea ce am stabilit deja că nu sunt atît de tîmpiţi încît să facă. Aşadar e ca şi cum ai spune că tu ai mînca burbagale, dacă ar exista, dar ele nu există deci nu manînci.

 4. Multe legende fura, dara, tesute de-a lungul veacului despre soareci (rozatoare mici care ajung – adultii non-sedentari – la 25-30 de grame) si sobolani (ceva mai marisori, bat spre juma’ de kil ba, zice-se, tot cam de atatea ori sunt mai intelighenti ca reprezentantii cei mai de vaza ai soricimii). Soarecii sunt peste masura de interesati de aspectul fizic – cred ca de asta ii fugaresc pisicile, ca le umilesc la capitolul “grooming”. Cica-s foarte sociali, da’ daca trebuie sa imparta acelasi acoperis (de plastic, de regula) se lasa cu niste batalii crancene – mda, 25 de grame de muschi, nerv si furie. Evident, cand esti shoarec tot ce-i de marimea unui shoarec poate fi letal.
  Sobolanii-s mai lenti, mai blazati, mult mai putin sociali si musca mai rau. Sunt un fel de vest-europeni ai rozatoarelor.
  Ambele specii miros de-ti demoleaza nasul. Parol.

  🙂

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.