Tara lui Papura Voda

Aseara m-am culcat molcom gandind ca s-au intors ai nostri, am fluierat incetisor Internationala si m-am intors apoi pe-o parte. Am visat frumos, se facea ca dintr-o tufa mare de trandafiri albi se inaltau vreo trei mai rosii, sangerii, si le fluturau, asa, petalele usor in briza vantului, iar pe petale, asezate simetric, niste bobite de roua. Totul era perfect, picau piezis razele soarelui si din difractie reieseau mici curcubee, si parca nimic n-ar fi putut schimba peisajul. Cand colo, o cizma se ivi si cu pasi hotarati a strivit tufanisul. Deasupra ei, un personaj barbar, cu dreapta, a secerat trandafirul si l-a aruncat in sant pe unde se mai aflau si cateva plombe aurite ramase de la ultima Inviere a Mortilor.

Iata deci cum e la alegeri in Romania, in tara lui Papura Voda. In primul si in primul rand, aseara, toata lumea si-a proclamat victoria. Era inaltator sa vad cum pe rand domnii Geana, Poc si Ridicheanu au declamat, cuminte, cum poporul le-a ales lor politicile si valorile, ca si cum electorului roman i-ar fi pasat si de-altceva decat de termopanul promis. Dintre totii, Herr Poc a fost cel mai dintre cei, anuntand c-o lacrima la marginea ochiului cum ca, dupa lupte seculare care-au durat jdemii de ani, a invins in cele din urma dreapta. El, liberalul. El, progresistul. El, liber-schimbistul. Intr-o matematica uluitoare si surprinzator de vioaie pentru ora inaintata la care se desfasurau discutiile, Profesorimea Sa a anuntat cum 50+% din popor e liberal, deci impotriva comunismului, deci impotriva oligarhilor. Sau nu. Pe de alta parte, domnul Radu Tudor bujorel pe Antena 3 remarca, in contrapartida, ca daca PNL-ul si PSD-ul au iesit cum au iesit inseamna ca 50+% din popor nu-l vrea pe Traian Basescu. Dar este evident si pentru ultimul soarec, messieurs! Daca fiecare si-a’mpartit o treime din prostime cuvine-se sa estimam ca oricare dintre explicatii e alternativ viabila. In noianul de remarci Ion Cristoiu i-a sugerat stimabilului Poc sa se sinucida, l-a facut bou pe Iliescu si-apoi a zis ca el pleaca acasa, ca nu de aia s-au adunat acolo ca sa dezinformeze populatia, ci ca sa zica adevarul. Adevarul este, insa, ca Bogdan Teodorescu are o problema la scalp, sau cel putin asa se vedea pe umerii dansului punctati de matreata. Dar sa nu divagam.

M-am culcat dezamagit ca iar vor veni patru ani rosii. M-am trezit cu breiching niuz, cum ca PDL-ul a revenit in fruncea. Pai se putea, domnu’ Boc? Toate care-pe-care-le, toti carnaciorii furnizati, toate bordurile lui Videanu Greuceanu, cabanos la cabanos si purcelus si lapte gros, unde se presupune ca s-ar fi dus? Mai mult, aflu ca flamura albastra va domni prin tara lui Papura Voda, si ca PDL-ul si PNL-ul s-ar putea sa isi dea mana numa’ numa’ doar e potolita invazia fanariota din Modrogan, sau unde s-o ascunde mai nou social-democratia romana di la shientru.

Sa trecem peste ridicolul extrem al acestei prime povesti uninominale, despre care domnul Teodorescu spunea aseara ca abia acum ofera o veritabila legitimitate partidului care va castiga, ca si cum uninominalul ar insemna o alegere informata, si nu una deformata de “cel mai mic dintre doua rele”. Este o mare hiba in sistemul nostru electoral, dupa cum reiese. In putine alte tari ai o defalcare la 6 procente acum la exit-polls, si-apoi, la numaratoarea voturilor, se schimba trend-ul cu o quota cumulata de peste 10 procente “convenabil” la umbra prezidentiabilului. Dintre toate partidele, doar PDL-ul vitregit se pare ca a iesit la suprafata victorios, in timp ce PSD-ul si liberalii pierd semnificativ si crancen cand vine vorba de realitati. Ah, si sa nu uitam PRM-ul lui Vadim care a mai castigat un procent de aseara. E posibil ca alegatorii lui CV zis Tribunul sa fi fost mai timizi, mai retrasi, e posibil sa-si fi manifestat nationalist-sovinismul si xenofob-stalinismul discret, prin ganguri, acolo unde nu ajunge mana intrebatoare a sondajului. Eu unul sunt multumit, UDMR-ul si-a prins ca de obicei electoratul de-o maniera satisfacatoare. Carevasazica vor ramane, ca de obicei, la guvernare pentru ca – nu-i asa – ce ne-am face noi oare fara ei?

Iar acum, cu mic cu mare, toti isi freaca incheieturile rozalii si se pregatesc de rosul la ciolanul executiv. De guvernare toti sunt interesati, cu actul decizional toti sunt compatibili. Daca te uiti in ochii lor, la barba lor taiata in granit, la gusa doar un pic proeminenta nici prea mult, c-ar fi porcism, dar nici  sa fie supti a saracie, ca atunci e clar ca au venit la furat. Nu, ei sunt oameni realizati, pentru care banul este, nu-i asa, o miscare discreta pe tabla de sah. Ei n-au nevoie de case, masini, masini-unelte. Ba, mai mult, si-au trecut copiii prin facultate si matusa Tamara e de mult trecuta la cele vesnice. Sau s-a mutat la Mizil? Ministeriabilii sunt toti unul-si-unul, ca la vremuri noi, vorba lui Nicolae Iorga, tot moi. Sau noi? Moi sau noi? Una dintre putinele observatii pragmatice de aseara este ca guvernul ales pentru aproximativ un an va fi cel mai suferind din perioada post-decembrista. Si-atunci, ma gandesc, de ce n-ar fi “de uniune nationala”? Asta e gandirea care probabil adasta acum la toate partidele care si-au tras caimacul din aceasta prima runda uninominala. Pai de ce sa fim doar noi luati la palme pentru recesiunea care va veni din ianuarie 2009? PSD-ul e cu adevarat infometat de guvernare, ei ar fi dispusi sa dea PNL-ul-ui locul la guvernare ca si pana acum. PDL-ul, pe de alta parte, n-are de ales decat sa intre la guvernare pentru ca presedintele va trebui ales, la anul, si la al Paishpelea Congres. Or fara PDL la guvernare Basescu nu va intra nici macar in turul doi. Nu in ultimul rand, intre PDL si PSD e o incompatibilitate de ….resurse, si o veche poveste de rivalitate intre prostanaci. Iliescu a spus-o de altfel aseara, ca deh, l-au mai parasit resursele diplomatice dupa ce-a trecut de 70 de ani, cum ca PSD-ul trebuie sa negocieze cu PNL-ul, si nu cu altcineva. Adauga la asta ca Geoana sugera ca ar trebui sa construiasca o majoritate de “70” la suta si poti sa intrezaresti cam cu “cine” si-ar fi dorit PSD-ul cel mai bine sa mearga “sold la sold”, deci nicidecum cu liberalii ci poate chiar cu frunzaretsii domnului Boc. Si-aici umbla un zvon ca domnul Blaga ar putea sa fie un bun catindat la functia de miel pascal, nu de alta dar exista bune sanse ca primul cabinet sa fie sacrificat pana in Paste. Orishicum, nu se poate ca Geoana sa ajunga acolo unde pohtea ce-a pohtit, iar schimbarea “de peste noapte” este o indicatiune clara ca Universul conspira impotriva sa.

G.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.