evoluăm? spre ce?

Citesc cît pot despre războiul din Gaza. Citesc şi despre metodele evoluate de luptă hamasiste, dintre care se desprinde cea mai eficientă: detonarea de bombe vii. Nu e o noutate, inclusiv în 9/11 a fost vorba despre sinucigaşi. Dar de data asta vorbim despre mame care îşi detonează copiii sau îşi pune toată familia o centură de bombe şi sare în aer întru slăvirea numelui lui Allah şi moartea infidelilor. E inutil să mai vorbim despre o religie a păcii şi alte vorbe d-astea goale faţă de gravitatea realităţii. Sau putem vorbi, dar ne batem gura de pomană.Întocmai cum ai încerca să dresezi un cîine cu Legendele Olimpului.

Dar poate islamiştii şi soţiile lor sunt mai evoluaţi ca noi. Poate ei au trecut de “bariera sentimentală” şi, pe linia evolutivă, s-au adaptat mai bine la mediu şi vor supravieţui. Căci, se spune, sentimentele ne trag în jos, ne paralizează mîna şi ne înmoaie pumnul. O mamă franţuzoaică se va lupta pentru ca fiul ei să trăiască, nu să moară de mîna ei, se va lupta cum poate pentru ca fiul ei să trăiască în viaţa asta, nu în cea de după. La fel şi o mamă româncă, unguroaică, englezoaică, rusoaică, nemţoaică, mama mea, mama ta şi mamalui. Dacă nu ar fi existat mamele islamice de genul ăsta aş fi putut să jur că toate mamele din lume doresc propriilor odrasle să fie fericite, sănătoase şi să aibă o viaţă împlinită. Desigur, cu excepţia sadicelor patologice şi a celor care confundă realitatea cu ficţiunea. Dar aş fi putut să jur, până mai deunăzi, că nici o mamă nu poate, că resorturile fiinţei materne nu pot permite unei femei să îşi omoare propriul copil. Că o femeie n-ar putea niciodată să fie de acord cu un viol al altei femei.

Şi totuşi. Dacă femeile astea fără pic de respect pentru viaţa proprie şi a copiilor lor, că de a soţilor nici nu poate fi vorba, deci dacă femeile astea sunt viitorul? Suferinţa în care trăiesc de atîtea sute de ani probabil că le-a transformat în roboţi, în fiinţe care vegetează pe pămînt, fac copii aşa cum ai croşeta o şosetă şi se aruncă în aer aşa cum ai tăia capacul unui pepene. Fără remuşcări, fără bocet, fără ezitări. Un nou tip de războinic, cu care cred că nu vom lupta fără a fi învinşi. Noi, ăştia care lăcrimăm la love story şi empatizăm cu Clarisse.

Dacă am avea o femeie de musulman cu toţi copiii ei alături şi în faţa lor o femeie româncă, soţie de tâmplar, cu copilul ei şi li s-ar ordona să omoare, care dintre ele va ezita? Care va ezita să omoare copiii celeilalte? Care va ezita să îşi execute propriii copii? Rezultatul e clar, cred, pentru toţi.

Advertisement
This entry was posted in andreanum, de gindit by andreanum. Bookmark the permalink.

About andreanum

Nascuta in anul in care Iggy Pop lansa albumul "The idiot" poate nu intimplator de sex feminin, de orientare liberal-salbatica "neinregimentata" politic, par lung, ochi verzi, 60 de kile, stingace, rid des, am tatuaj, nu beau bere, merg des la cinema si coclesc aurul. Gata, ati zis little biographical.

48 thoughts on “evoluăm? spre ce?

 1. la stadiul la care s-a ajuns in conflictul arabo-israelian, ne este imposibil sa mai emitem o parere fara a fi acuzati ca sintem, in cel mai bun caz, partinitori. eu, unul, cred urmatorul lucru: nici o parte nu mai are dreptate. dreptatea s-a pierdut undeva pe drum. acum este doar ambitie, razbunare si ura. totul din cauza faptului ca ambele parti refuza dialogul sau nu fac nimic constructiv in derularea lui. ceea ce nu-mi place, insa, este ca ambele parti au ajuns la concluzia ca atunci cind lovesti in cei nevinovati obtii efectul maxim. si nu ma refer la numai o parte, ci la ambele. indiferent de care parte a baricadei te-ai afla, ca individ – si nu ma refer la tine, ci generalizez, un singur lucru vei avea in comun cu ceilalti: te va durea pierderea de vieti omenesti. mai ales din cele nevinovate. moartea celor nevinovati perpetueaza intregul conflict. si in momentul in care ambele parti vor intelege lucrul asta, tot de aici trebuie pornit pentru aplanarea lui.

 2. Trebuia sa o fii ascultat astazi pe doamna Mioara Roman , la TVR Cultural, poate asa ati fi inteles mai multe si nu ati mai fi emis opinii imprumutate de pe patruped(site xenofob, rasist si paradoxal antisemit – antisemit, pentru ca face un mare deserviciu evreilor).
  @andreanum, e opinia ta si o respect, dar te rog ca mai inainte sa cercetezi istoria, datele istorice si cronologia evenimentelor din ultimii ani, din ultimele luni…
  Hamasul exista de 2 de ani. Israelul terorizeaza palestinienii de mai bine de 60 de ani.
  Este trist sa constat ca un om ca tine se poate cobori atat de jos. Te descalifici singur(a) prin subiectivismul sangeros pe care il afisezi.

 3. just me, parerea mea este parerea mea.
  Explica-mi, te rog, pe intelesul meu asa de scazut, de ce anume nu ar trebui sa ma mire ca o mama se poate arunca in aercu propriii copii? Dincolo de razboi, relatii externe si ce citim noi prin ziare si reviste. Pentru ca eu despre asta am vorbit, fara sa dau sau iau dreptatea cuiva in acest razboi. Ma interesa daca musulmanii sunt mai sus pe scara evoutiva. Si daca asta e de bine sau de rau, din punctul nostru de vedere.
  Dar ma rog, fiecare intelege ce vrea.

 4. eroarea ta sta in faptul ca judeci niste colateralitati ale istoriei umane in cheie evolutionista.Peste doua mii de ani,o analiza corecta a evolutionismului umanului n-ar accentua impactul semnificativ al conflictului despre care vorbesti.Ce vreau sa spun este ca “instrumentele ” cu care abordezi umanitatea nu trebuie folosite si in rezolvarea anomaliilor istorice.Cu alte cuvinte ,aceste instrumente nu sunt de unica folosinta dar si multifunctionalitatea lor poate duce la universalizarea oricarei exceptii istorice.

 5. Un comentariu de pe site-ul unui ziar. >Motivele atentatorilor sinucigasi nu sunt religioase. Evident orice om religios, indiferent de religie, cand este in fata mortii, se intoarce cu fata catre dumnezeul lor. Noi, in fata mortii, ne impartasim, ne rugam, ne facem cruci. Musulmanii striga “Allah e mare”. Toti cei care se pregatesc sa moara fac ceva specific religiei lor. nu o fac doar musulmanii. Dar asta nu inseamna ca motivele pentru care merg la moarte sunt religioase, asa cum “binevoitorii” din lobbyul evreiesc sar sa te lumineze. Ei au motive foarte clare. Palestinienii isi vor teritoriile inapoi, iranienii si afganii ii vor pe americani afara, altii vor sa termine cu israelul. Nimeni nu o face pentru Allah, Allah e bine mersi si fara ca ei sa se sinucida. Faptul ca ii striga numele in timp ce mor, e doar comportamentul omului religios in clipa mortii. Palesitinanul care isi leaga de brau exploziv, apoi intra in multimea de evrei si detoneaza incarcatura are cu totul alte motive decat ajungerea in rai. Ei nu au armele israelului, nici au banii lor. In loc sa atace populatia civila a israelului ei ar prefera sa doboare avioanele lor, sa le distruga tancurile, sa le omoare comandantii militari si liderii politici. Dar nu pot, nu au resurse pentru asa ceva. Singura tinta care le este accesibila este populatia israeliana Este vorba de frustrare, de sentimentul de umilire ca evreii fac cu ei ce vor (si vor multe, nepermis de multe) de dorinta de a le demonstra evreilor si intregii lumi ca nici cele mai sofisticate arme nu ii vor putea infrange vreodata. Mor si ei in atentat pentru ca ii urasc pe israelieni atat de mult incat nu vor in nici un caz sa ajunga pe mainile lor (e si o chestie de demnitate sa nu-i permiti dumanului tau se te expuna captiv intr-o cusca). Oricum, daca ar fi capturati de vii, soarta lor nu ar fi cu nimic mai buna.<

  Ai dovezi asupra a ceea ce spui sau si tu esti parte a acestei campanii de dezinformare si demonizare a inamicului? Ar fi multe de discutat dar atata timp cat sari ca ars(a) si sustii cauza criminalilor sionisti fara a iti pune intrebari si fara a cerceta totusi care este adevarul mai inainte (si asta nu din ziare sau de pe la tv) ma faci sa cred ca imi formasem o parere gresita despre tine si ca de fapt esti un/o simplu filo-sionist(a) fanatic(a) care refuza sa vada dincolo de perdeaua propagandistica. Pacat!
  Iti doresc sa ai o viata frumoasa si sa nu ajungi vreodata sa fii in pielea palestinienilor (de acum 6o de ani, de acum 50, 40 , …2 ani sau din prezent) si sa fii acea mama care isi tine copiii in brate cu capetele strivite de “bocancul sionist”.
  Propaganda promovata de catre patruped (ca tot esti fan si vorbesti cu cuvintele lor) este o simpla mizerie sangeroasa . Si se pare ca are efect de spalare chiar si asupra creierelor mai pregatite…

 6. “Dacă am avea o femeie de musulman cu toţi copiii ei alături şi în faţa lor o femeie româncă, soţie de tâmplar, cu copilul ei şi li s-ar ordona să omoare, care dintre ele va ezita?”

  De ce nu , in loc de romanca, o femeie israelianca cu copiii ei ? De ce incerci sa induci cititorilor sperietoarea islamica, rod al campaniilor de demonizare sioniste?
  Raspunsul: Israelianca i-ar ucide copiii musulmancei. CU SIGURANTA.

 7. Si a propos de articolul tau malitios… Nu toti palestinienii sunt musulmani. Chiar fondatorul miscarii pentru eliberarea Palestinei era un medic crestin-ortodox, refugiat in Liban !

 8. totusi recunoasteti combatantilor ca la nivel de organism istoric nu reprezentati decit un atavism!Eu nu zic ca nu se poate muri dintr-o apendicita dar trebuie sa recunoasteti ca se poate trai mult mai bine fara un apendice inflamat.

 9. just me, cred ca ma confunzi. Daca vrei dezbatere pe tema sionismului esti libera sa dezbati unde vrei, nu aici. Din motive pe care prefer sa le pastrez pentru mine. La urma urmei sunt zeci de ziare, reviste si bloguri din toat umea unde te poti desfasura.

  In al doilea rind, puteam foarte bine sa vorbesc despre violurile rusilor din al doilea razboi mondial, erau la fel de salbatice si multe dintre rudele noastre au au simtit pe pielea lor ce inseamna. Sau despre carnagiile fascistilor. Sau despre torturi, dracu stie ale cui. Dar pe mine asta m-a lovit, faptul ca o mama se poate arunca in aer cu copii cu tot. Ati fi putut sa discutati/discutam cum se poate ajunge la asa ceva, ce nenorocire poate fi atit de pregnnta incit sa te aduca in stare sa faci asta. Dar nu, trebuia sa fiu eu acuzata de sionism si favorizarea infractorului. Oameni buni, reveniti-va, febra va face sa nu mai vedeti orizontul.
  Esti sigur/a ca textul meu, tendentios sau nu, fiecare il interpreteaza cum vrea, nu poate fi privit si dintr-o alta perspectiva? Esti sigur/a ca nu te intereseaza “stirea” ca atare? Doar nu vorbim despre ceva ce am citit intr-o carte. Desigur, ce alta motivatie decit ca exista israelul poate exista pt a justifica un asemenea gest…

  Doru: Nici nu am sustinut vreundeva ca Palestina ar fi buricul pamintului, nu-mi pune vorbe in gura. Bine macar ca tu nu esti … si ma pot adresa ca unei persoane. Nu stiu la care apendice te referi, dar eu traiesc bine merci cu toate organele din dotare in regula.

 10. Recunosc ca si eu folosesc cuvinte dure atunci cind un subiect ma impresioneaza. Nu am pretentii de obiectivitate, urasc razboiul fizic in aceeasi masura in care imi place sa ascult argumente. Ma feresc sa trag o concluzie finala cu privire la razboiul din Gaza. Nici nu e treaba mea si nici nu ar conta. Dar sunt lucruri, oameni, comportamente si situatii care ma infioara, inspaiminta, oripileaza. Din pacate, invadati fiind cu zeci de morti zilnic, moartea unuia nu ne mai impresioneaza.

 11. andreanum,

  cred ca inteleg ceea ce te socheaza… faptul ca o mama isi poate anula orice instinct de protectie la adresa copiilor sai si sa asiste la distrugerea lor.
  Sigur, pozitia ta este una de bun simt, naturala si rationala, dar in cazul sinucigasilor islamici se petrece altceva.
  Instinctul vietii nu mai are valoare, el fiind sters de catre gandirea religioasa care promite viata dupa moarte. Este o onoare si o bucurie pt familia martirului pt ca acesta are dreptul sa ia cu el in paradis 40 de oameni apropiati.
  Totodata, cand isi auto-declanseaza incarcatura exploziva este absolut convins ca in secunda urmatoare il vor astepta cele 72 de fecioare, muntele de orez, apa cristalina, bananierii nesfarsiti… si ce mai promite paradisul musulman.

  Asadar, aici este vorba de fantasma unei alte vieti mai bune, care reuseste sa corupa mintea umana intr-o masura asa de mare incat se poate produce sacrificiul suprem. Nu este vorba numai de musulmani, imi vine acum in minte ce s-a intamplat cu Brancoveanu.

 12. exista numeroase puncte de vedere si interpretari. una dintre cele mai omise este disperarea. teroristul unei parti este luptatorul pentru libertate al celeilalte. astazi, diferenta dintre terorist si martir este data de culoarea pasaportului, de o linie imaginara pe o harta sau de apartenenta politica (asumata sau nu). astazi, implicare inseamna, de cele mai multe ori, discreditare. astazi, sistemul de valori morale lucreaza cu jumatati de masura, functie de cum bate musonul politic dictat de interesul economic. discutia e foarte lunga, analogii la scara istoriei nu exista (deci nu putem invata din greseli). la fel, adevarul absolut nu exista, sau daca exista nu este in firea omului de rind sa-l patrunda. de aceea eu nu intrevad o finalitate in a incepe sau continua o discutie pe tema israel vs. lumea araba. sa nu uitam ca noi, blogger-ii, n-am reusit nici macar sa scoatem icoanele din scoli. 🙂

  cred ca, totusi, se cuvine semnalat faptul ca, nu cu multi ani in urma, orice “infidel” putea calatori nestingherit prin tarile arabe. si nu numai atit, unii aveau chiar posesiuni intinse pe-acolo si se bucurau de respect nemarginit. putem afirma ca pe vremea aceea islamismul era, intr-adevar, o religie a pacii? daca da, ce s-a intimplat de s-a schimbat in asemenea hal? eu cred ca numai Allah Atotputernicul ne poate deslusi, slavit fie numele Lui.

 13. Soon after the end of World War II, there were three basic para-military Zionist organizations in Palestine, working against the Arab people, with the specific purpose of driving it out of Palestine. These were the Haganah, the Irgun Zvai Leumi and the Stern Gang. Before the British Mandate, the Jewish settlers had formed a group of mounted armed watchmen called “Hashomar” and with the advent of the British Mandate, it became the Haganah (Defense). With a membership of 60,000 Zionist Jews, the Haganah had a field army of 16,000 trained men and a unit called the Palmach, which was a full-time force, numbering about 6000.
  The Irgun Zvai Leumi included between 3000 and 5000 armed terrorists, and grew out of the Haganah and its Palmach branch in 1933. The Irgun was not ready to obey the Jewish Agency which sought to dilute the terror of the Haganah in order not to lose its respectability. In 1939, one of Irgun’s commanding officers, Abraham Stern, left the parent organization and formed the Stern Gang, numbering some 200 to 300 dangerous fanatics.
  SOME EARLY EXAMPLES OF JEWISH-ZIONIST TERROR.
  August 20, 1937 – June 29, 1939. During this period, the Zionists carried out a series of attacks against Arab buses, resulting in the death of 24 persons and wounding 25 others.
  November 25, 1940. S.S.Patria was blown up by Jewish terrorists in Haifa harbour, killing 268 illegal Jewish immigrants (see below).
  November 6, 1944. Zionist terrorists of the Stern Gang assassinated the British Minister Resident in the Middle East, Lord Moyne, in Cairo.
  July 22, 1946. Zionist terrorists blew up the King David Hotel in Jerusalem, which housed the central offices of the civilian administration of the government of Palestine, killing or injuring more than 200 persons. The Irgun officially claimed responsibility for the incident, but subsequent evidence indicated that both the Haganah and the Jewish Agency were involved.
  October 1, 1946. The British Embassy in Rome was badly damaged by bomb explosions, for which Irgun claimed responsibility.
  June 1947. Letters sent to British Cabinet Ministers were found to contain bombs.
  September 3, 1947. A postal bomb addressed to the British War Office exploded in the post office sorting room in London, injuring 2 persons. It was attributed to Irgun or Stern Gangs. (The Sunday Times, Sept. 24, 1972, p.8)
  December 11, 1947. Six Arabs were killed and 30 wounded when bombs were thrown from Jewish trucks at Arab buses in Haifa; 12 Arabs were killed and others injured in an attack by armed Zionists on an Arab coastal village near Haifa.
  December 13,1947. Zionist terrorists, believed to be members of Irgun Zvai Leumi, killed 18 Arabs and wounded nearly 60 in Jerusalem, Jaffa and Lydda areas. In Jerusalem, bombs were thrown in an Arab market-place near the Damascus Gate; in Jaffa, bombs were thrown into an Arab cafe; in the Arab village of Al Abbasya, near Lydda, 12 Arabs were killed in an attack with mortars and automatic weapons.
  December 19, 1947. Haganah terrorists attacked an Arab village near Safad, blowing up two houses, in the ruins of which were found the bodies of 10 Arabs, including 5 children. Haganah admitted responsibility for the attack.
  December 29, 1947. Two British constables and 11 Arabs were killed and 32 Arabs injured, at the Damascus Gate in Jerusalem when Irgun members threw a bomb from a taxi.
  December 30,1947. A mixed force of the Zionist Palmach and the “Carmel Brigade” attacked the village of Balad al Sheikh, killing more than 60 Arabs.
  1947 — 1948. Over 700,000 Palestinian Arabs were uprooted from their homes and land, and forced to live in refugee camps on Israel’s borders. They have been denied the right to return to their homes. They have been refused compensation for their homes, orchards, farms and other property stolen from them by the Israeli government. After their expulsion, the “Israeli Forces” totally obliterated (usually by bulldozing) 385 Arab villages and towns, out of a total of 475. Commonly, Israeli villages were built on the remaining rubble.
  January 1, 1948. Haganah terrorists attacked a village on the slopes of Mount Carmel; 17 Arabs were killed and 33 wounded.
  January 4, 1948. Haganah terrorists wearing British Army uniforms penetrated into the center of Jaffa and blew up the Serai (the old Turkish Government House) which was used as a headquarters of the Arab National Committee, killing more than 40 persons and wounding 98 others.
  January 5, 1948. The Arab-owned Semiramis Hotel in Jerusalem was blown up, killing 20 persons, among them Viscount de Tapia, the Spanish Consul. Haganah admitted responsibility for this crime.
  January 7, 1948. Seventeen Arabs were killed by a bomb at the Jaffa Gate in Jerusalem, 3 of them while trying to escape. Further casualties, including the murder of a British officer near Hebron, were reported from different parts of the country.
  January 16, 1948. Zionists blew up three Arab buildings. In the first, 8 children between the ages of 18 months and 12 years, died.
  December 13, 1947 — February 10, 1948. Seven incidents of bomb-tossing at innocent Arab civilians in cafes and markets, killing 138 and wounding 271 others, During this period, there were 9 attacks on Arab buses. Zionists mined passenger trains on at least 4 occasions, killing 93 persons and wounding 161 others.
  February 15, 1948. Haganah terrorists attacked an Arab village near Safad, blew up several houses, killing 11 Arabs, including 4 children..
  March 3, 1948. Heavy damage was done to the Arab-owned Salam building in Haifa (a 7 story block of apartments and shops) by Zionists who drove an army lorry ( truck) up to the building and escaped before the detonation of 400 Ib. of explosives; casualties numbered 11 Arabs and 3 Armenians killed and 23 injured. The Stern Gang claimed responsibility for the incident.
  March 22, 1948. A housing block in Iraq Street in Haifa was blown up killing 17 and injuring 100 others. Four members of the Stern Gang drove two truck-loads of explosives into the street and abandoned the vehicles before the explosion.
  March 31, 1948. The Cairo-Haifa Express was mined, for the second time in a month, by an electronically-detonated land mine near Benyamina, killing 40 persons and wounding 60 others.
  April 9, 1948. A combined force of Irgun Zvai Leumi and the Stern Gang, supported by the Palmach forces, captured the Arab village of Deir Yassin and killed more than 200 unarmed civilians, including countless women and children. Older men and young women were captured and paraded in chains in the Jewish Quarter of Jerusalem; 20 of the hostages were then shot in the quarry of Gevaat Shaul.
  April 16, 1948. Zionists attacked the former British army camp at Tel Litvinsky, killing 90 Arabs there.
  April 19, 1948. Fourteen Arabs were killed in a house in Tiberias, which was blown up by Zionist terrorists.
  May 3, 1948. A book bomb addressed to a British Army officer, who had been stationed in Palestine exploded, killing his brother, Rex Farran.
  May11, 1948. A letter bomb addressed to Sir Evelyn Barker, former Commanding Officer in Palestine, was detected in the nick of time by his wife.
  April 25, 1948 — May 13, 1948. Wholesale looting of Jaffa was carried out following armed attacks by Irgun and Haganah terrorists. They stripped and carried away everything they could, destroying what they could not take with them.

  THE SS PATRIA.
  November 25, 1940. In September, 1940, around 3,000 Jewish refugees from Vienna, Prague and Danzig were attempting to reach Palestine. In a convoy of four river steamers, they set sail down the Danube and reached the Romanian port of Tulcea where they transferred to three Greek cargo ships named Atlantic, Pacific and Milos. Conditions on board these three ships were horrendous, reminiscent of Japanese hell-ships later in the war. Eventually the ships reached Palestinian waters, but the British Colonial Office refused them permission to land. It was finally decided to deport the refugees to the island of Mauritius where a special camp was to be built. The three ships were then brought into Haifa harbour where the liner Patria was berthed. The refugees were then embarked on the Patria and as the last passengers from the Atlantic were coming on board, a tremendous explosion ripped the liner apart. The death toll amounted to 267 refugees killed. The explosion was the work of the Jewish underground army, the Haganah, who had meant only to damage the ship to prevent it sailing but had miscalculated the amount of explosives needed to disable the ship. Many say that this was no miscalculation and was deliberate murder of Jews by Jews, in an attempt to influence British immigration policy to Palestine.

  A LIGHT UNTO THE NATIONS.
  The first act of air piracy in the history of civil aviation was carried out by Israel, in Dec. 1954, when a civilian Syrian airliner was forced down in Tel Aviv and its passengers and crew held for days, despite international condemnation. In 1968, Israeli commandos blew up 13 civilian airliners at Beirut airport in Lebanon. The first deliberate shooting down a civilian airliner was carried out by Israel, when a Libyan airliner was shot down by Israeli jet fighters over Sinai, in Feb. 1973, on the direct orders of Israeli Prime Minister Golda Meir, killing all 107 of its passengers and the entire French crew.

 14. hai sa nu divagam prea mult inspre o discutie sterila de ordin politic si ideologic si sa incercam sa ne concentram atentia inspre adevaratul continut al postului lui andreanum: vi se pare normal ca o mama sa se arunce in aer impreuna cu copiii sai, pentru orice motiv ar face asta? eu chiar as indrazni sa extind discutia si in alta directie: este o asemenea atitudine devianta (pentru ca eu devianta o vad, indiferent de ce ar spune unii dintre voi, chiar daca mi-ati aduce drept motiv disperarea) un semn ca instinctul matern (sau chiar informatia genetica) poate fi alterat(a) de precepte religioase sau convigeri politice?

  propun redenumirea postului in “quo vadis, mater?”

 15. editat de tractoristu.

  motiv: asta s-a mai scris, deasupra, de catre just me. ai ceva de adaugat la subiect?

 16. Tocmai de aceea il citam cu quote. Ma gandeam ca poate nu ai observat. Mie mi se pare foarte cuprinzatoare explicatia.

 17. @andreanum
  Si totusi … As dori si eu dovada ca o mama de religie islamica si-a aruncat copiii in aer ! Nu de alta , dar unii car ar citi ar putea sa te si creada . Cat despre femeile si barbatii care se sinucid aruncandu-se in aer, a explicat cineva mai sus mult mai bine . As putea adauga doar atat , daca parintii tai, partenerul tau de viata, copilul tau ar fi ucis cu bestialitate de catre un hot ce ti-a intrat in casa si s-a apucat sa darame pe acolo si sa urle ca e casa lui pentru ca asa a zis Dumnezeu, ce ai face? Dupa ce a trebuit sa iti tii copilul in brate cu capul strivit , te-ai razbuna? Ai fii in stare sa te arunci in aer pentru a te razbuna?

 18. A.D.: Tocmai despre asta voiam sa vorbesc/vorbim: am fi in stare sa ajungem acolo? Care sunt, dupa parerea noastra, motivele care ar putea duce la asa ceva. Tracto zicea de disperare. Da, pot accepta. Incerc sa ma pun in situatia unei astfel de mame si sincer va spun ca nu stiu ce as fi in stare sa fac. Tocmai de-aia am si scris.

  Cit despre mama care s-a aruncat in aer, sper ca nu doriti si poze. Dar scriituri despre caz, reale sau nu n-am cum sa stiu: http://www.independent.co.uk/news/uk/this-britain/a-suicidal-mother-leads-children-to-their-deaths-505820.html

  Scuze ca nu am postat initial linkuri catre caz. E din 2004.

 19. @Dorian, poate sunt eu astfel construita, dar mie poti sa-mi promiti ce vrei tu in viata de dupa moarte, ca nu ma motivezi sa ma sinucid…
  Dar exista o diferenta: eu nu traiesc intr-un mediu de teroare, sub bombe si permanent in stare de razboi. Ziua mea de miine e relativ sigura, ma trezesc dimineata, aprind lumina, fac cafea, o savurez, ii injur pe boc si iliescu etc etc. Si ma intreb daca razboiul prelungit, de uzura (nu conteaza cine l-a inceput si nici cine are dreptate) este de natura sa ne aduca in pragul sinuciderii.

 20. @just me: parerea ta despre patruped nu ma intereseaza.
  Cit despre parerea Mioarei Roman, poate ai vreo inregistrare sau link, ca nu gasesc pe net ce zicea (nu stiu la ce anume te referi). Desigur, sunt tone de literatura, maculatura si stiri care se scriu despre orice cacat, darmite despre un razboi.

 21. @andreanum, esti carcotas(a). Ai scris asa (dorind sa induci o idee gresita in mintile cititorilor) :
  vorbim despre mame care îşi detonează copiii sau îşi pune toată familia o centură de bombe şi sare în aer întru slăvirea numelui lui Allah şi moartea infidelilor . In link-ul dat de tine am citit despre o mama care , din cine stie ce motive, s-a aruncat in fata unui tren cu tot cu copii. Tragic , dar nicidecum nu sustine ideea pe care vrei sa o inoculezi tu cititorilor.
  Te rog frumos adu-mi dovada ca O MAMA DE RELIGIE ISLAMICA S-A ARUNCAT IN AER CU TOT CU AI SAI COPII PE MOTVE RELIGIOASE PENTRU CA ASA I-A INDUS ISLAMUL ! (Ai citit Coranul?)
  Precum exemplul din link-ul dat de catre tine am mai vazut si pe la noi pe la stiri (mame care isi ucid pruncii) , dar nicidecum din motive religioase.
  Eu vreau un exemplu cu o mama palestinianca care s-a aruncat in aer CU TOT CU COPII ! Deoarece tu asta ai sustinut in articolul la care comentam acum . Ai venit cu o idee propagandistica preluata din alta parte(precum ti-a zis cineva mai sus) , neverificata… si ai aruncat-o aici intr-un articol.
  Cat despre adultii care se arunca in aer mi-am spus parerea in comentariul anterior.

 22. Multumesc de link-uri.
  1. In niciun link nu se pomeneste despre o mama care s-a aruncat un aer CU TOT CU COPII , asa cum ai insinuat tu, ci despre o femeie care s-a aruncat in aer din motive despre care mi-am spus parerea si eu si altcineva mai sus…
  Nu este cinstit sa preiei idei propagandistice si se la mai si infloresti. Eu te asigur ca din cate stiu eu , nicio mama de religie islamica nu si-ar ucide proprii copii !
  Repet, despre adulti mi-am expus parerea mai sus(in completarea a ceea ce a spus just me si nu are rost sa o repet.
  Citeste Coranul ! (asa ca fapt divers)

  Si eu as putea intreba de ce o mama israelianca ( a se retine ca nu includ toti evreii aici) isi indoctrineaza copii cu ura si cu dispret fata de arabi ? De ce isi indoctrineaza copiii cu minciuni? Si eu iti pot aduce nenumarate link-uri (CU FOTO / VIDEO) in care se pot vedea ca ceea ce spun este adevarat. Vrei dovezi cu civili israelieni care ii terorizeaza pe palestinieni? Sau poate vrei dovezi cum civili/militari israelieni au ucis si au mutilat copii palestinieni ?

 23. Fahimi Zidan, un copil palestinian care a supravieţuit ascunzându-se sub corpurile rudelor sale, îşi amintea: “Evreii ne-au ordonat… să ne aliniem lângă un zid… au început să tragă… toţi… au fost omorâţi: tatăl meu… mama… bunicul şi bunica… unchi şi mătuşi şi unii dintre copiii lor… Halim Eid a văzut un bărbat trăgând un glonte în gâtul surorii mele… care era… gravidă. Apoi i-a tăiat burta cu cuţitul unui măcelar… În altă casă, Naaneh Khalil… a văzut un bărbat scoţând o… sabie şi ciopârţindu-l pe vecinul meu…” [David Hirst, The Gun and the Olive Branch, Faber and Farber, 2003, p. 249-50.]
  “Banda… era formată din tineri… bărbaţi şi femei, înarmaţi până în dinţi… şi [aveau] de asemenea hangere în mâini, multe dintre ele încă murdare de sânge. O tânără frumoasă, cu ochi criminali, mi-a arătat stiletul ei încă însângerat, mi l-a prezentat ca pe un trofeu. Aceasta fusese echipa “de curăţare”, care în mod evident îşi îndeplinise sarcina foarte conştiincios.” A descris scena pe care a întâlnit-o atunci când a intrat în case:

  “… printre mobilele zdrobite… am găsit câteva corpuri… “curăţirea” fusese făcută cu arme automate… grenade de mână… şi terminată cu cuţitele… am întorc corpurile, şi… am găsit… o fetiţă… mutilată de o grenadă de mână… peste tot era aceeaşi privelişte oribilă… banda aceasta era admirabil de disciplinată şi acţiona numai la ordine.” [David Hirst ibid and Jacques de Reynier, A Jèrusalem un Drapeau flottait sur la Ligne de Feu, Editions de la Baconnière, Neuchâtel, 150, p. 71-6 and Hirst ibid p. 252.]

  Astfel de chestiuni se mai intampla si astazi, in secolul 21. Este bine totusi ca exista probe, dovezi , marturii … Este rau pentru ca nimeni nu vrea sa deschida ochii …

 24. Citatele se refera la Deir Yassin. As fi putut deasemenea sa iti aduc in atentie si situatii mai recente(Jenin, Qana , Lagarul Gaza, etc.) , dar am inceput cu o frantura a radacinilor ce stau la radacina dezvoltarii unor instincte sinucigase si ce ar putea aduce un om in pragul de a-si folosi propriul trup ca pe o arma.

 25. A.D., tu vorbesti despre atrocitati comise de oameni impotriva altor oameni. Eu la fel. Nu caut dreptatea cuiva si ma feresc sa spun ca in razboiul asta cutarica are toata dreptatea si ceilalti deloc; si cu atit mai putin n-o sa ma auzi spunind vreodata ca daca cutare are toata dreptatea din lume are, in acelasi timp, si dreptul sa-si omoare dusmanii in numele dreptatii. Asta ca sa iti raspund referitor la acest razboi. Nu-ti zic ca nu ma intereseaza.
  Avem si mame romance care isi indoctrineaza copiii si ii cresc in ura.
  Nici Biblia nu prevede ca trebuie sa ne omorim vecinii de alte religii, si totusi s-au intimplat citeva cruciade de imprietenire, am avut parte si de vinatoarea de vrajitoare si s-au facut pasi imensi pe calea evolutiei torturii sub cruce.

  Eu am gasit cazul asta citind aiurea pe net. L-am perceput asa cum l-am perceput, mi-a creat o stare aparte si am scris despre el. Imi spui ca nu s-a aruncat cu tot cu copii. Apoi afirmi cu tarie ca nici o mama de religie islamica nu si-ar ucide propriii copii. Inteleg ca nici nu i-ar trimite la moarte prin auto-detonare. Inteleg ca de fapt nici nu exista female human bombs; sau exista, dar nu sunt mame islamice, pentru ca este interzis de Coran sa iti iei propria viata, ca si pe a altora…
  Poate ca tu detii un adevar mai mare si mai bun. M-as bucura sa fie asa si sa ai dreptate, iar toata nebunia vremurilor astora sa fie un film prost al unui regizor sadic.

 26. Care este diferenta intre o femeie de religie islamica care se arunca in aer si o femeie de religie mozaica care ucide un copil palestinian ( nu zic musulman pentru ca nu toti palestinienii sunt musulmani) ?
  Care este diferenta intre un israelit fanatic care ucide un copil si ii taie mana pentru ca a aruncat cu pietre si un musulman care se arunca in aer in Tel Aviv pentru a razbuna moartea acelui copil?

  Din comentariul tau anterior am inteles ca zici de musulmani si de crestini ca sunt fanatici… dar de evrei canci! Vrei sa zici ca ceea ce fac unii evrei nu este in stransa legatura cu religia? Mda. De aceea consiliul talmudic (citita pe ynet) a dat “dezlegare” israelienilor la omorat copiii palestinieni ? De aceea Rabbi Ellyahu a zis ca viata unui evreu valoreaza cat viata a 1 000 de copii palestinieni?

  Evreii nu isi indoctrineaza copiii cu ura si nu ii invata sa comita crime ? Hai sa vedem : http://video.google.com/videoplay?docid=-1598533094200160862&ei=B3JiSaf3O5OoiALFzaHSDA&q=The+real+terrorism&emb=1

  Ai macar taria de caracter sa precizezi “politica” cui o faci , nu incerca sa induci niste idei propagandistice sioniste printr-un fals articol de analiza …. Esti la fel de complice la crima precum cei pe care ii ocrotesti daca faci asta. Fii obiectiv(a)!

 27. lol, esti tare, A.D., cind am zis crestini am zis tocmai ca sa nu fac nici o diferenta intre fanatici. Preferi israelian, evreu, iudeu in loc de crestin? Vorbim vorbe, mai bine puneam puncte puncte si completai cu orice voiai tu. Am zis romance tocmai fiindca e mai aproape de noi romanul decit evreul, in cazul in care suntem amindoi romani. Am sustinut eu ca unele religii/popoare isi indoctrineaza copiii, si evreii sunt singura exceptie, sau ai o idee fixa sa ma acuzi de ceva anume?
  Restul, cu politica si complicele le iau asa, ca acuzatie de la anonim la anonim si trec peste ele.
  Nu stiu daca religia este la baza acestui martiriu. Este?

  Articolul meu nu este analiza. Articolul meu nu este pagina de ziar, nici studiu academic si nici cronica de carte. Articolul meu este o parerea proprie, o intrebare pusa; niciodata nu am avut pretentia ca eu am dreptate, ceilalti nu si gata, e suficient sa scriu o informare. Asta este un blog, care din intimplare imi apartine. Desigur, nu te cenzureaza nimeni daca iti spui parerea, dar las-o mai moale cu acuzatiile de politica a nu stiu cui, ca nu mi-ai vazut tu carnetul de membru de partid.
  Este ultimul comentariu pe directia asta a subiectului la care mai raspund.

  Daca ar fi sa schimbam datele problemei: o mama de nationalitate … se arunca in aer in piata publica din …, omorind vreo … cetateni …. Explicatia gestului nu este cunoscuta. Ei bine, asta e. Avem idee de ceva motivatii posibile care sa duca la un asemenea gest? Ne impresioneaza?

 28. Da exista. O mama de nationalitate si de religie … ucide un copil de 6 ani folosind o pusca cu luneta si pitita in turnul de supraveghere de pe zidul ce inconjoara un lagar neo-nazist al secolului 21 … Mama copilului respectiv , care este de o alta nationalitate si o alta religie , in lipsa de orice alt instrument, se duce sa-si razbune copilul ucis , aruncandu-se in aer intre conationalii primeia … Unii au bani de pusti cu lunete si ucid cu credinta ca dumnezeul lor le-a dat permisiunea , ceilalti nu au bani de pusca cu luneta sau tancuri si isi folosesc propriile trupuri in locul pustii cu luneta , pentru a-si razbuna amarul si mortii ….
  Fiecare se roaga , inainte, in religia lui si in limba natiei de care apartine.

 29. O mama de o nationalitate si de o religie … ucide un copil de 6 ani(al unei alte mame) folosind o pusca cu luneta si stand pitita in turnul de supraveghere de pe zidul ce inconjoara un lagar neo-nazist al secolului 21

 30. ok, bun. Trec peste conditiile specifice imaginate de tine. Sa ne focusam pe actele propriu-zise.
  Deci motivatia pe care o vezi ar fi razbunarea. E singura cale pe care mama respectiva o vede pentru a-si razbuna copiii ucisi, ochi pentru ochi. Corect?
  Cum am ajuns aici? Cum poate specia cea mai evoluata de pe pamint, sau macar asa credem despre noi, sa ajunga la asta? Cum ajunge mama respectiva la a face gestul? Pare simplu: isi iubea copilul ca pe ochii din cap si moartea lui a dezlantuit in ea dorinta, ba mai mult, nevoia, necesitatea de a se razbuna. Dar razbunarea nu e totul.
  De ce nu a ales, de exemplu, sa-i ierte pe ucigasi? Cum ajunge privirea cu care se apleca asupra copilului sa se transforme in ultima privire pe care o arunci victimei tale, fie ea si ucigasul propriului tau copil? Asta ma interesa si ma intereseaza. Asta mi se pare infricosator si angoasant. Si e mai rau atunci cind incerci sa te pui in locul acelei femei. Nu caut un raspuns neaparat, ma intereseaza daca sunt singura care se ingrozeste in fata unui astfel de caz. Ma intereseaza daca cineva intelege ce se petrece si cum.

 31. Nu vei putea intelege pana nu te vei afla in pielea ei. Lucru pe care nu ti-l doresc … Probabil o astfel de intamplare(a-ti tine copilul , sau invers …mama, in brate ) te inebuneste … Mai ales atunci cand esti constient cat de nedreapta este situatia si cum acel ucigas al unui copil nu va fi vreodata tras la raspundere .

 32. Tu ai putea sa ierti pe cel care ti-a mutilat , zdrobit … copilul sau familia? Mai ales stiind ca nimeni nu il va trage la raspundere?

 33. A.D., tocmai asta era si intrebarea ascunsa: daca as fi eu in locul ei as reactiona la fel?
  Adica, mai specific, e ceva ce se poate intimpla oricui, sau se intimpla numai unora si cauzele sunt atit exterioare cit si intime?

  Ref. la intrebarea ta daca as putea ierta in cazul asta: nu stiu. Am iertat, sau mai corect am trecut peste si am uitat foarte multe “nimicuri”, daca e sa fac comparatie. Dar uite, ca fapt divers, acum vreo doi ani cineva ne-a ranit, pe mine si mai ales pe familia mea (nu era vorba de crima, din fericire). Nu pot sa iert persoana respectiva desi m-am straduit. Dar n-as putea niciodata s-o omor, asta cu siguranta.

 34. …Hummm. Daca as fi in locul parintelui ce a avut parte de nenorocirea de a-si tine copilul in brate ciuruit de gloante, spulberat de racheta vreunui elicopter ce l-a confundat cu un inamic… sau cu capul sfaramat, proaspat scos de sub buldozerul ce abia mi-a daramat casa fara niciun drept … DA , cred ca as alege calea teroristului . Dar , iarasi revin….
  O astfel de discutie nu poate fi discutata intr-un context generic.
  Situatia in sine este dependenta de foarte multi factori particulari.
  Aici nu iti impusca nimeni copilul in cap, pentru ca se juca cu un pistol de jucarie si nici nu il tortureaza si apoi ii taie mana pentru ca a aruncat cu pietre intr-un tanc. Aici la noi nu iti impusca nimeni copilul pentru ca viata lui in ochii vecinului nu valoreaza nimic …
  E foarte delicat subiectul in sine. Si abordarea ta a plecat de la niste premise gresite.

  Precizare: Sunt roman cu radacini adanc infipte aici. Sunt nascut crestin-ortodox(acum nepracticant).

 35. Stiu ca nu poate fi purtata generic, dar voiam sa ajung la ce m-a lovit pe mine. Faptul ca exemplul luat de pe net era o mama palestiniana nu schimba cu nimic esenta acestui caz. Poate disperarea, poate altceva, poate o suma de o mie de factori a dus la deznodamintul asta infricosator.
  Nu e singura femeie care a facut aceasta alegere, din cite am citit. Desigur, nu doar in Palestina are loc asa ceva, mai sunt citeva in Cecenia, citeva in Turcia, citeva in Liban, Rusia, Sri Lanka, toate femei, unele mame. Poate sunt si altele de care nu am citit.
  Un barbat care se arunca in aer e una, dar o femeie facind acelasi lucru e de zeci de ori mai “de impact”. Iar cind vorbim de o mama deja pentru mine angoasa e exponential mai mare. Mi-o imaginam pe mama respectiva aci, cu mine in birou, apasindu-si detonatorul privindu-ma in ochi. Daca ma nimeream acolo in timp ce femeia aia “isi razbuna copiii”? Daca erau copiii mei acolo in timp ce ea isi facea dreptate asa?
  Prima mea impresie atunci cind am citit articolul a fost ca femeia aia e total lipsita de self-esteem si ca nu se poate asa ceva. Primul gind asta a fost, o combinatie de ciuda, nervi si frica. Iar postul meu a fost dictat de acea stare. Poate daca as fi stat sa tin in mine as fi gasit o forma foarte arida si ferita de exprimare, as fi fost politically correct si basta. Ei bine, nu. Mi-e frica de astfel de femei si nimeni nu imi poate garanta ca se intimpla numai acolo, in incinta si loviti vor fi doar cei vinovati.

  Am citit despre nenumarate crime de razboi, nenumarate abuzuri fizice si psihice comise in toate razboaiele lumii de catre toate partile combatante. Nu exista razboi civilizat sau fara morti si abuzuri, e o contradictie in termeni. Iar propaganda functioneaza si impotriva propriului popor, nu doar pentru a disimula pentru outsideri. Motivatii suplimentare induse vin sa se plieze peste suferintele tale. Cred ca mediul de razboi in sine este unul depersonalizant, in care nu mai esti ce-ai fost inainte. Ca dovada citi se intorc mutilati psihic din astfel de confruntari, citi comit abuzuri gen Guantanamo, sindromul Stockholm samd, exemple disparate.
  Chair si bietul nostru stagiu militar din Romanica, cu abuzurile fizice minime, ii poate aduce pe unii baieti sa-si puna arma la timpla si sa traga, darmite sa traiesti cu moartea in pat, in gura si-n ochi ani de zile.
  Si aici ma opresc. Pentru ca nu o inteleg si nu cred ca voi intelege vreodata.

 36. am vazut draga andreanum ca nici nu te-ai obosit sa intelegi ce am spus eu si te-ai si repezit sa reactionezi intr-un mod eronat…si mai vorbesti de conflicte!

 37. doru, alea cu colateralitati ale istoriei si apendice, burice si operatii nu ma intereseaza.

  Dar cam cum se vede de la tine evolutia? Nu cumva e un proces, nu cumva in acest proces pot exista salturi, nu cumva este perfect plauzibil ca un fenomen singular (faptul ca un om se arunca in aer cu intentia de a omori inca altii, deci sinucidere+crima, oricare ar fi motivele e clar vorba de intentie) sa se multiplice si sa devina un fenomen de masa si, astfel, sa conteze, sa influenteze? Cite cazuri de human bombs s-au consemnat pina acum? Conteaza numarul, conteaza efectul, conteaza ca fenomen?
  Eu inteleg ce spui tu, sunt de acord ca atunci cind vorbim despre zeci de mii de ani un fapt singular e ca si cum nu ar exista. Eu mergeam mai departe (exagerind): daca acest fapt singular (nu e singular, din pacate) devine de masa, ajunge el sa conteze?
  Si mai intrebam ceva, dar raspunsul e imposibil: cauzele care duc la acest tip de suicido-crima sunt numai exterioare (tragaciul este teroarea, frica, groaza, alte crime, postura prelungita de victima, indoctrinarea, tortura etc) sau si interioare (stiu si eu, anume anomalii ale creierului sau chiar modificarea unor substante si echilibre din creier sau, naiba stie, ceva alterari de ADN, pot sa aberez oricit). Pentru ca daca vorbim despre al doilea caz, si includem si factorul ereditar, s-ar putea sa ajungem la concluzia ca ne aflam in fata punctului de plecare spre o noua specie. Tot ce am scris mai sus e o flotare logica. Sau ilogica, depinde daca se poate demonstra sau se demonstreaza contrariul. E o idee ca oricare alta. Dar trebuie sa recunosti ca m-am obosit macar s-o scriu 😀

 38. trebuie sa recunosc,doar sunt pe blogul tau.Totusi,alea cu apendice,operatii etc.erau niste metafore iar metaforele niste moduri de a da ragaz intelegerii unor lucruri de neinteles si de a nuanta in scopul unei prelungite supravietuiri.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.