sa nu mai ridem?

Din cind in cind televizorul se opreste pe canalul cu nr. 5 cam pe la ora 2200, cind terminam de vazut chestii mult mai interesante despre crime, biblie si nostradamusi. Pe canalul 5 salasuieste antena3. Aseara, emisiunea gidea&fara cristoiu a debutat tragic, cu un filmulet in care niste domni profesori universitari (dl Nastase, de fata si el, a zis ca sigur nu-s universitari, ci de liceu, aka mai prosti, probabil) de liceu. S-a dovedit ca profesorul universitar Nastase avea dreptate si aia din film erau profi de liceu. Adica mai low asa, ca pregatire, intelect si bun simt.

Dar despre ce era vorba. Pai era, cred, un bal al bobocilor (sau de absolvire), in care citiva domni si doamne profesoare si (probabil) elevi, pe muzica nemuritorului Joe Cocker, pe vesnica melodie Leave (only) your hat on, faceau un fel de striptease (dansul de-a dezbracatelea), aka isi dadura camesile, maieurile, bracinarii si cravatele jos! Se dansa haotic femeie cu barbat si doar barbatii prestau activitatea de dezbracare.

E, nu va zic ce mai zbucium si chin in studiou! Niste dezaxati, niste neobrazati, niste… ce sa mai zic, scursuri, domle!

Pe de o parte dom Ciutacu (era si el si dom Ciuvica) avuse dreptate, ca aia nu pot sa se dea cu roatele-n sus pe la petreceri in cancelarie si dupa aia sa vina sa ceara elevilor sa scoata o foaie de hirtie, sa-si scrie pe ea numele si titlul “Lucrare de control”. Sau sa le spuna ca le-a placut asa de mult de cit de bine s-au prezentat incit abia asteapta sa se revada in toamna, la restante.

Intre noi fiind vorba noi la liceu eram foarte labartati in viziuni. Golani e putin spus daca vorbim despre elevi. Nu despre toti, desigur, cam de jumate spre trei sferturi. Si bagabonti e adjectivul potrivit daca vorbim despre profesori. Nu despre toti, doar despre vreo 6 (din 16-18), cu care mergeam in tabere, la baute si chindii. Unul dintre ei era profu de mate: un curvar si-un badaran, de felul lui, dar baiat simpatic si de gasca, cu care era mai mare dragu’ sa faci o gluma deochiata. La orele lui, insa, se schimba kalimera. Nu stiai, luai un mare 2 si bye bye, nici un stres, nici o suparare. Si-n pauza eram din nou preteni si ne trageam de sireturi.

A doua era profa de engleza, prietena intima cu profu de mate de mai sus si o tipa senzational de desteapta, desi deloc o frumusete. Vorba ei preferata era “elefantilor!”, pe un ton rastit si acompaniat de o izbitura puternica in tablia catedrei, atunci cind pronuntam incorect sau nu citeam cartile recomandate! Si razbunarea ei de femeie puternica era crunta. Dar si asta, in pauze si tabere, era unul din sufletele petrecerii.

Un alt specimen era profu de informatica/atelier/foto/rezistenta materialelor/fizica si in general inlocuitor al oricarui profesor lipsa (era multifuncional). Domnul cu pricina s-a amorezat de o tanti cam cu 25 de ani mai tinara, studenta, si a facut si-un copil despre a carui digestie, crestere si dezvoltare ne informa periodic atunci cind il vizitam sa fumam o tigara ascunsi de dusmani.

Balurile de boboci erau o betie prelungita, se fuma si se bea enorm, cvasi-comele alcoolice de ambele parti combatante erau frecvente.

Dar asta nu inseamna ca nu invatam. Invatam, ohoo, tocmai pentru ca ei erau buni profesionisti si destupati la cap. Noi era abia iesiti din copilarie, ne gaseam cam la 2 ani de la revolutie si ei stiau ca e mare lucru sa ai si supape si scoala sa nu fie chinul ala formalist, cu uniforme, matricole, bentite samd. Eram, pe vremea aia, cel mai bun liceu din zona Bucurestiului. Vorba directorului nostru, mare om si mindru: corigentii care pleaca de la noi devin olimpici in Balcescu!

Si nici nu inseamna ca daca unii profesori erau dezinhibati si ne tratau ca pe adulti, inclusiv atunci cind ne imbatam sau fumam cot la cot cu ei, nu ne respectau. Sau noi nu-i respectam pe ei. Sau ca vreunul dintre noi isi permitea sa sufle la ore sau sa nu-si faca tema sau sa faca cu ochiul profei ca sa-l scuteasca de o absenta. Sau de un copiat la teza.

De ce am scris asta? Nu fiindca eu cred ca e bine cum am facut noi si excesele in bratele carora ne aruncam noi. Ci pentru ca observ ca incepem sa ne incrincenam cu totii, sa nu mai stim de gluma, sa nu mai acceptam ironii sau critici. Nu-i vorba de lucrurile serioase aici, pe alea doar serios le putem lua, ci de mici nimicuri, chestii de viata, un bal, o bauta, o petrecere de absolvire. Da, poate din punct de vedere estetic nu e ceva atragator dansul ala, dar cred ca oamenii respectivi s-au simtit bine, au ris, s-au distrat, au mai spart monotonia si au ramas cu niste amintiri. Cine se impune se impune si daca isi mai trage sufletul din cind in cind. Desigur, nu era un material de dat la un post de stiri, ca nu era nimic grav, n-a murit nimeni, nu impuscaturi, nu dansa nici Basescu, nici vreo sfinta. Nici despre Eminescu nu avem voie sa vorbim la misto, sau sa ii interpretam cum vrem versurile, publicistica, viata si bolile: a fost declarat national si sfint si gata, s-a terminat, ciocu’ mic, vorbiti cu deferenta si invatati papagaliceste sute de strofe.

Eu as zice sa ne indreptam de spate, sa tragem niscai aer in piet si sa ne relaxam putin sprincenele, de facut riduri vom face oricum, nu-i nevoie sa ne grabim. Altele sunt lucrurile grave, nu un biet dans (de un gust indoielnic) intre profi de liceu si elevi… zau asa.

This entry was posted in amestecate, amintiri, andreanum, de bun simt by andreanum. Bookmark the permalink.

About andreanum

Nascuta in anul in care Iggy Pop lansa albumul "The idiot" poate nu intimplator de sex feminin, de orientare liberal-salbatica "neinregimentata" politic, par lung, ochi verzi, 60 de kile, stingace, rid des, am tatuaj, nu beau bere, merg des la cinema si coclesc aurul. Gata, ati zis little biographical.

6 thoughts on “sa nu mai ridem?

  1. eu le dau dreptate. ca profesor trebuie sa ai o tinuta anume. dincolo de materia pe care o predau sunt si niste exemple. cu atat mai importante cu cat elevii sunt mai tineri.

    momentul nu este insa nici pe departe asa grav cum il prezinta ei. chipurile, uite popor, ce se intampla in licee, in ce hal a ajuns invatamantul, unde va trimiteti copii in fiecare zi. m-am obisnuit cu stilul asta de discurs. e singura constanta la emisiunea cu pricipa. acolo se schimba doar tema emisiunii (desi, rar si asta, ca de obicei basescu e superstar). eticheta ramane aceeasi. “ce situatie dezastruoasa!!” intre gadea, stan, ciutacu si babele care barfesc la scara blocului e o singura diferenta. astia mai iau pauza pentru publicitate.

  2. eu sunt de acord ca ideal ar fi ca scoala sa fie plina de domni si doamne de o eruditie remarcabila si care sa inspire respect prin fiecare por al fiintei lor. Am avut, in scoala generala, un astfel de profesor la istorie. Era foarte batrin, avea deja 72 de ani cind eu eram intr-a 5-a. Ne preda istoria cu asa o pasiune, povestindu-ne ca un bunic cum se petreceau bataliile, ce faceau vecinii, cum se stabileau aliantele, etc. Un tip senzational, nu cred ca mai traieste, Toader se chema. Omul asta era de-o sobrietate si de un bun simt rar intilnite, avea mereu o tinuta dreapta si o privire sumetita si vorbea clar, cursiv, calm. Si el a fost un exemplu pentru noi. E din cu totul alt film decit hahalerele din liceu 🙂
    Daca e sa ma intrebi nu stiu de la care am invatat mai mult, dar de respectat ii respect in egala masura pe toti profesorii mei. Sau amintirea lor.

  3. se pot gasi exemple pro si contra cacalau! ce mi se pare mie de rasuplansu este ca unul ca adrian nastase, campionul moralitatii romanesti ne invata bunele maniere. Probabil el detine pt fiecare casa din dotare cate una bucata de bunsimt si maniera, ca nu se stie niciodata unde innoptezi..sa nu-l prinda dreacu´ situatia aia nashpa de nu se asorteaza pusca de vanatoare cu shtrapsurile. 🙂

  4. desigur, exemple sunt si la nevoie putem sa si inventam.
    Cit despre Adrian Nastase: eu cred ca este un tip destept. Poate putin arogant, dar cine nu e, la urma urmei e un om realizat din mai multe puncte de vedere. Nu-l vad, e drept, scotindu-si bluzica si cureaua si facind elice cu ele deasupra capului. Mie nu mi-a placut ca i-a zis lu’ Gidea ca aia sigur nu sunt profesori universitari, ci de liceu. Reiesea ca aia de liceu sunt mai destrabalati asa. Si nu-i asa.

  5. domnul gadea a absolvit in 2000 facultatea de teologie adventista. eu banuiesc ca deontologia sa profesionala este oarecum influentata de niste dogme teologice, deci profesorii cu elevii nu se pot destrabala la banchetul de absolvire cind elevii deja nu mai sint elevi iar profesorii nu le mai sint profesori.

    sint absolut convins ca domnul gadea nu a fost un golan si un derbedeu in liceu, nu ca mine care dupa ce terminam bautura in tabere ma duceam sa o fur pe a profesorilor de la ei din camere.

    daca este sa revin la antena 3 si la sinteza zilei, acea emisiune si-a pierdut aproape definitiv echilibrul de la plecarea lui cristoiu, doar ciutacu reusind uneori sa mai salveze din haul catre care se indreapta cuplul gadea und stan. parerea mea. macar ca inainte gadea si stan isi masurau randamentul privind in plictiseala lui cristoiu, acum nu au pic de feedback, o iau pe aratura. sinteza zilei se presupune a fi un talkshow politic, deci in momentul in care se ocupa de rahaturi de tabloid devin neingurgitabili. vorba lui ciutacu, schimb canalul, nu sint obligat sa ma uit. defapt nici nu mai pornesc televizorul…

  6. mie nu-mi plac emisiunile ilustrate cu filmulete de pe utube. Ala putea sa fie un botez sau cumetrie despre care sa se spuie ca e bal al bobocilor…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.