Ofranda laudei partidului

Dupa cum bine remarca Andreanum mai deunazi, cand am mai rupt un colacel si am mai stors o lacrima dupa Tovarasul Nicolae Ceausescu (toVArasa Elena CEAusEscu!), anumite fragmente ale acelei perioade erau de-un absurd sinistru, o cacofonie de aprecieri al caror zgomot asurzitor facea Romania auzibila din Cosmos. Daca Dumnezeu ar asculta cu palnia fiecare popor, de la noi s-ar auzi mai mereu zarva. Si daca Dumnezeu ar avea cunostinte de neurobiologie, ceea ce probabil el stie cel mai bine, le-ar trimite cu ocazia primului Mos fiecarui roman cate o bulina roz incepand cu El Comandante si terminand cu soferul din trafic pe care l-am injurat azi dimineata pentru ca m-a claxonat pentru simplul motiv ca existam. Adevar va zic eu voua, multi nebuni mai sunt pe plaiurile noastre, si nu doar ca sunt nebuni, dar sunt nebuni creatori de nebunie si nebuni condamnati la o nebunie din acelea proaste, secundate de ignoranta si tandaleala, huzur si capricii porcine, dorinte exhibitioniste si posesori de minifalus pe care-l vantura, sagalnic, in fata fiecarui doritor. Politicianul roman este in primul rand un barbat adevarat (inclusiv Norica Nicolai). Politistul roman, din nou, mascul feroce a carui glanda pineala a preluat inclusiv functia de a verbaliza, ca morsa, comenzi monosilabice de sub caciula nadusita. Profesorul roman? Artizan de chelfaneala, muierusca isterica al carei gen este cel mult ambiguu, subtirii artizani ai unei generatii de copii posesori de arma, de biciusca, de ticuri stereotipuri fitile scurte care detoneaza abcese de furie impotriva tuturor.

Si pe buna dreptate.

A fi copil/ adolescent in Romania, in 2008, este in mod notoriu o nenorocire. A fi tanar in Romania anului 2008 este o pestilenta din care nu poti iesi decat in doua feluri, una plecand, cealalta imbatranind prematur. In sufrageria menajeriei noastre, acolo unde se face si se desface, acolo unde venerabili “oameni de succes” batjocoresc patrimoniul uman al natiei pe care cica o pastoresc se afla marele dezastru care coace deja de 20 de ani incoace, si care incepe deja sa scoata capul din subteran. In 20 de ani a inceput sa se perimeze generatia ’89 de petreromani a caror mare calitate a fost ca au avut parinti interbelici. Dupa ei vin decreteii revolutiei, cei carora eu le-am zis in alte ocazii “freeborn” (“nascutii liberi”), necontaminatii de comunism, dar infectatii tranzitiei. Notam deunazi ca Romania e un stat decapitat de valori, si-n fiecare varf de hidra ramas hidos a fost pusa o caricatura de mentor care aproximeaza ce-ar cam “trebui” sa se intample dar, intr-o maxima idiocratie, nu reuseste decat o bufonerie educationala. Ar fi fost nevoie de un gest curajos din partea tuturor sa iasa intr-o zi sa spuna populatiei: dragilor, suntem ignoramus, suntem cretini, ar trebui sa ne dam jos galoanele si sa punem burta pe carte la literatura si gramatica, si-apoi fiecare pe specializarea lui. Ei bine nu! Nu-ti trebuie nici macar sa folosesti bine consoanele palatine daca incepe goana dupa un El Dorado atunci cand tara e teren de jaf. Iti trebuie doar, ca in Vestul Salbatic, un mustang credincios, un Colt si-o patura pe care sa pui capul, si daca prinzi niste piei rosii eventual sa le impusti de la mare distanta ca sa-ti faci si-un nume fioros.

Uitandu-ma la liderii nostrii mi-aduc aminte de Karl May, om care n-a vazut vreodata America dar si-a imaginat-o, la nord si la sud de Rio Grande. Nici ei n-au vazut vreodata democratie, dar o descriu cu luciditate. Cine nu si-l aduce aminte pe Karl May? Cu siguranta si domnul Cozmanca il cunoaste, la fel si domnul Mitrea, cu siguranta Emil Boc si-a dorit si el sa fie vreun Old Shatterhand, acel Pumnul-care-fulgera, mana puternica si totusi blanda a blondului devenit celebru pentru ca lovea tare cu dreapta, in timp ce deasupra-i sta Old Surehand (pe care inainte de-a sti ca exista limba engleza, in copilaria mea predecembrista, il citeam fonetic si apoi ne jucam cu ceilalti copii de-a old surehand pentru ca shatterhand era foarte greu de pronuntat, chiar daca exotic). Avem un presedinte batranul mana-sigura, tragi-cu-pusca-nu-ia-foc-pasarica-cu-noroc, avem un guvern de compromis intre piei rosii si cowboy, si provocarea anului 2009, anul “crizei” e sa cucerim Vestul cu orice mijloace.

Primul pas a fost ca am exportat criminalitate din greu. Toata tiganimea romaneasca (si-aici ma refer nu la etnia rroma, ci la termenul “tsigan” in acceptiunea lui originara) s-a dus pe unde-a apucat si unde i-a sunat limba familiara cu ce-avea acasa. Ce vina o fi avut italienii si spaniolii ca mangiare noi pricepem, dar ei slava noastra nu? Ne-o fi manat si nevoia, ne-o fi manat mirajul ca Vestul e salbatic, ne-o fi manat si sfatul voalat al guvernarilor succesiv imbecile care s-au luptat sa creeze conditii de trai din ce in ce mai vitrege, subventionand o neo-nomenclatura in timp ce in Romania rurala se murea de foame. S-a urlat ca nu ne vindem tara, pe furis ne-am vandut toata pleava acestei tari si ce-am avut mai bun am vandut, ce-am avut mai rau am dat pe gratis. La sud de Rio Grande au trecut romanasii nostri deveniti mai huliti decat au fost vreodata turcii nemtilor, sau kurzii olandezilor. Bestii dezumanizate si de mirajul spulberat odata ajunsi acolo, cu banutii papati pe drum, cu constatarea ca jegul are aceeasi culoare si la Roma, si la Paris, si la Madrid, obligati de realitate sa munceasca dar mai mult decat orice fara punte inapoi. Caci politicianul roman, hulpav ca de obicei, a realizat de mult ceea ce se petrece – iata – si de cateva zile incoace.

Romanul e expandabil.

Romanul e masa de manevra.

Romanul somer care nu contribuie la buget si pleaca, sau moare, e mai profitabil decat romanul care munceste.

Estul a plecat sa cucereasca Vestul, in Amerika lui Karl May, si din considerente urbanistice si pentru ca trebuia sustinuta o economie imperiala care incepuse sa dea rateuri. La vremea respectiva pelerinii erau tot un fel de mailati plecati din suburbiile puturoase ale Europei peste Atlantic, acolo unde fie cine-o fi, Brahmaputra sau Popocatepetl, sa se spele pe maini de ei. Malthus a observat un fapt real anume ca urbanizarea excesiva creaza premise pentru dezastru cam la vremea la care se coloniza Vestul salbatic, or la noi ce se intampla cam de 30 de ani incoace? Ce-a facut de fapt Ceausescu? Cubicule huxley-ene. Societati de beton, BCA si basculante fumigene. Cat timp toti au muncit sa ridice edificii n-a mai ramas nimeni sa creeze nimic. Nici acum, oricat ai da-o, noi n-avem acea “sustenabilitate” (parol!) de care se lamenteaza toti gomosii pe teveu. Avem un vis, ne dorim o Alaska, ne dorim sa castigam la Loto. Ne dorim sa dam lovitura, sa gasim noi fisura in sistem, sa ne iasa noua cum n-a iesit la altii. Si asta pentru ca exista un precedent, pentru ca au existat fisuri in sistem pe unde unii au trecuti, pentru ca s-au creat nu doua standarde, ci 100 de standarde, pentru ca la ora adevarului ceea ce vedem e ceea ce suntem.

Mailatii huliti de italieni sunt pilonii coloniali ai supravietuirii noastre, posesorii de lichiditati fara de care tara ar intra in colaps. Ne-am intins tentaculele si chiar daca suntem tsiganii Europei, suntem tiganii atasati ombilical de centru, suntem tot ce vor ei, sub-cetateni, suntem negri, suntem cafri, suntem dornici sa ne ia oricine si sa ne asimileze fie ca sunt americani fie ca sunt franceji, engleji, dracu sa-i pieptene dar seara ne culcam cu dorinta orfana de a reusi.

Fara sa stim cum.

Fara sa stim cand.

Fara sa stim unde.

Am o viziune rece despre o Romanie apocaliptica, intrata in blocaj, prabusita intru totul datorita acestei butaforii si unde va fi luat sfarsit domnia acestori farsori de Boc, Basescu, Geoana si compania. Cu proxima ocazie am sa afisez la geam acel profetic “yes we can” al lui Obama cu figura decupata, asa cum au simtit acum 20 de ani romanii ca vom exista, o tara cu o gaura in tricolor. Gaura tot acolo e, dar noi putem.

G.

Advertisements

One thought on “Ofranda laudei partidului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s