Sunt încă tînăr, doamnă! Bună seara.

Cu întârziere citesc despre Nina Cassian care a fost desemnată poetul lunii februarie la emisiunea “Dagens dikt” (Poemul zilei) a canalului P1 al Radiodifuziunii suedeze. De această doamnă mă leagă multe amintiri, printre care una, cea mai dragă, este aceea a recitării cîte unui vers din poemele în limba spargă împreună cu prietenii, în părculeţul de lîngă poşta Moghioroş. Fiecare cîte un vers, cine nu ştia continuarea pierdea. Rîdeam în continuu şi ni se păreau poezii superbe, fiecare îşi imagina ce anume voise poetul să spună şi îl premiam cu un pliculeţ de oranjadă pe ăla care era cel mai inventiv. Un exemplu pe care îl am încă în memorie:

Erea friptuţ şi mîrlele-i clemoi

Sfîrneau, sfîrneau ca rîna,

Şi slami erau bieţii bîrzoi

Ot mangerat porcîna

Cutilele i pensulau

i mangerat tabare

velopiliculus…

atît îmi mai aduc aminte. Dacă nu mă înşel e din Loto-poeme, dar nu-i mai ştiu titlul, nici continuarea şi nici măcar dacă aşa sună de-adevăratelea sau aşa mi-a rămas mie în cap. Oricum, eu îmi imaginam că e ceva cu purcei înjunghiaţi de Crăciun şi care guiţau straşnic în timp ce bunicul se apropia de ei cu cuţitoiul de sacrificiu. În timp ce Vali credea că e de fapt vorba despre nişte vrăbioi care se ciondăneau pe o cracă a unui plop din faţa şcolii de vizavi de blocul lui… Copilării. Mai găsiţi unul aici.

Doamna Nina Cassian fuse măritată o vreme cu Vladimir Colin. De la care am şi acum în faţa/în spatele ochilor cartea Xele, motanul din stele. N-o mai am decît în cap, cu coperta galbenă. Era în versuri, era despre Ma(ma), A(dina) şi Ta(ta) şi un motan extraordinar venit din spaţiu. Volumul era în versuri şi extraordinar de frumos. Dacă cineva o are îl rog să mi-o împrumute, că de reeditat mă îndoiesc c-o face cineva. Deşi aş cumpăra-o şi pentru nepoţi, nu doar pentru mine.

Ce ciudată e traiectoria unui gînd printre amintiri…

Dar pornisem de fapt de la doamna Nina Cassian. Ai un sentiment ciudat să auzi că un radio dintr-o ţară prea îndepărtată o numeşte pe una dintre figurile fără chip ale copilăriei tale “poetul lunii”. Recunosc şi că habar nu aveam că anul trecut s-au lansat două cărţi în România, Confidenţe fictive (proză) şi Spectacol în aer liber. Dar le voi cumpăra cu prima ocazie.

Advertisements
This entry was posted in amintiri, andreanum, copilarii, imi place by andreanum. Bookmark the permalink.

About andreanum

Nascuta in anul in care Iggy Pop lansa albumul "The idiot" poate nu intimplator de sex feminin, de orientare liberal-salbatica "neinregimentata" politic, par lung, ochi verzi, 60 de kile, stingace, rid des, am tatuaj, nu beau bere, merg des la cinema si coclesc aurul. Gata, ati zis little biographical.

4 thoughts on “Sunt încă tînăr, doamnă! Bună seara.

  1. Am cautat acum nu multa vreme “Dintii lui Cronos” de Vladimir Colin… broasca rubinie, Fiul Soarelui… Scria minunat SF.

  2. dar de Ion Barbu si de Riga Crypto isi mai aminteste cineva? Ce discutii savuroase erau la orele de romana…
    Barbu a fost, se pare, inamorat de tinara Nina 🙂

  3. eu cred ca de la regele asta ciupercar si sublunar s-au inspirat si scenaristii lu’ Lnderworld (ce sa fac, zic si io din ce-am vazut aseara). Caci faaaaaata, fata e intotdeauna biregna (na!) si puternica in sentimente. Un soi de lapona si Sonja asta pina la urma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s