Sa ne traiesti, batrane antropoid carele ne-ai daramat mitul divinului din noi, cum ar zice Nietzsce daca ar mai avea suflare. Potrivit unora, vorbele tale au omorit milioane. Spusele tale au separat lumi. Din urmasii de seama ai gradinii Edenului n-am ramas decat cu faimoasa bacterie procarioata, stramosul nostru al tuturora. Din diavol si mar nu s-a ales decat o amarata de supa primordiala. Si suferim inca din urma ta, stimate Darwin, ca ne-ai umanizat si ne-ai taiat din coarne. Si carcotim cum ca inca nu te intelegem, cum ca vorbele tale nu sunt decat o gaselnita, o opinie, un moft, o galusca pe care nu-i musai sa o inghitim, daramite sa o dam si mai departe. Evolutia dupa Darwin nu e Evanghelia dupa Marcu, ar zice unii, desi e tratata ca atare. Si nimic nu face creationistul mai vesel decat sa vada cum ii merge inca, in 2009, subterfugiul de a pune teoria evolutiei prin selectie naturala la acelasi nivel cu povestea Creatiei. Odata facuta aceasta paralela, drumul e ca si castigat pentru creationist. Odata transformata intreaga munca titanica a acestui om, care dainuie si acum la 200 de ani de la nasterea sa si probabil va asfinti doar odata cu omul, odata facuta si imposibil de desfacut doar prin vorbe searbede, analogia dintre “creatie” si “evolutie” este normal ca va sfarsi in deriziu iar adevarul testabil, replicabil, transmisibil catre alte generatie si in cele din urma simplul motiv pentru care eu pot sa scriu asa, iar tu sa citesti asa, va esua din nou si din nou in carnagiul logic care urmeaza.
Pentru ca singurul argument impotriva teoriei lui Darwin este, in fapt, ca pana acum prin artificiu filosofic consideram ca inca nu ca n-a fost demonstrata (fapt covarsitor si dincolo de posibilitatea de atacare in orice instanta), ci de fapt ca NU a fost disconfirmata sau falsificata (criteriul Popper). Si prin asta neintelegerea lumii persista, ignoramus dupa ignoramus se leaga de chestiuni a caror istorie nu o inteleg, de la datarea cu carbon si pana la diferenta dintre precambrian si magdalenian. Din tempora o moris n-a ramas decat numaratoarea crucilor pentru unii, marca ideii de Pamant tanar carele odata cu omul s-a nascut si de la om are sa piara. Ce-am fi fost fara el?
Ce-am fi crezut azi, de-ar fi fost doar credinta?
Ce-am fi mancat? Ce-am fi baut? Ce-am fi visat? Si cum?
Istoria dupa Darwin face ca milenii dupa milenii de agitatie besmetica in stiinta, de descoperiri acoperite si acoperiri descoperite sa rezulte finalmente intr-un salt calitativ de paradigma. Fara Darwin fizica, matematica, stiintele exacte n-ar fi iesit din auspiciul magisteriilor ne-suprapuse, empiricistul si creatorul de experimente inca prinsi in marasmul puritanismului religios.
G.
Da chiar: bon anniversaire maitre.
Fara Darwin mi-e teama ca, vorba ta, orbecaiam prin beciurile mintii. Darwin a fost o piedica pusa omenirii, care a adus-o cu falca linga tarina si asa a vazut mai bine ce gindacei draguti zac in colb.
LE: http://www.evolutionism.ro/ recomandat de Rezistenta
Oareşcumva off topic: eu sunt un pic deranjat de “cultul personalităţii” adus lui Darwin. E ca şi cum am avea nevoie de un “campion”. Evoluţionismul plutea în aer la momentul în care Darwin l-a anunţat: Malthus, Wallace, Tylor, Morgan, etc.
Apoi, sigur că Darwin are meritele uriaşe, dar are şi defecte. De exemplu, în timp ce puţini sunt oamenii serioşi din curentul principal care contestă evoluţionismul în biologie, acelaşi evoluţionism, în antropologie şi sociologie e considerat desuet, incorect, etnocentric, politic incorect. Nu cred că, în era relativismului cultural, un antropolog serios din ziua de azi mai gândeşte în termeni de primitivism şi societate evoluată, asta ca să nu mai zic de ideea că toate societăţile ar evolua liniar.
Vlad, nu stiu daca este vorba despre cultul personalitatii; nu cred ca vreunul dintre noi il considera pe Darwin un semizeu. Faptul ca a fost un om important, ginditor si cercetator, cred ca este incontestabil. Faptul ca a reusit sa “formuleze” teoria selectiei naturale e totusi ceva, de-ar fi numai asta, dincolo de toate celelalte investigatii biologice, geologice, samd, despre care se vorbeste mai putin sau deloc.
http://tehparadox.com/forum/f56/genius-charles-darwin-2008-dvdrip-144517/
(presented by Richard Dawkins)
you may need to register first. registration is free.
Multumesc pentru comentarii. Eu sunt prins in acest week-end cu o multime de lucruri, nu voi fi disponibil pentru scris sau discutii dar am timp de un singur comentariu.
Stiinta are nevoie de campioni nu pentru literat sau pentru omul de stiinta, ci pentru vulg, pentru ca stiinta sa devina accesibila si pentru ca omul de stiinta sa poata, macar cosmetizat, sa capete “sex-appeal”. Daca te uiti dincolo de gard, in tabara religioasa, vei vedea eforturi adeseori ridicole de a ridica personaje mai mult sau mai putin obscure, cu merite cel mult indoielnice, evidentiate ca fiind “profeti” sau dovedind abilitati morale care ar ridica spranceana si ultimului puritan.
Si-atunci daca e un turnir al ideilor, si exista o domnita nubila cu o batista in tribune, eu cred ca Darwin trebuie sa fie campionul nostru. El, si Fermi, si Farraday, si Huxley, si Turing, si Von Neumann, si Einstein…si lista poate continua. Dau oricand un Turing pe un Moise, de exemplu, cel putin la Turing stiu SIGUR ca a despartit apele 🙂
G.
Iar eu sunt sigur ca tu nu esti sigur de nimic…
Bine v-am regasit!
Sarutmina, parinte. Pai dac-am fi siguri de ceva ce rost ar mai avea discutiile, nu?
Bine ne-am regasit.