letopizdet din exil

Acum citeva minute primesc de la bunul si talentatul meu prieten Vasile Ernu un mesaj pe messenger, cu linkul catre un articol din Hotnews din care aflu ca scriitorul si traducatorul Alexandru Vakulovski a fost expulzat din Romania, pe motiv ca i-a expirat sederea temporara. Daca nu stiti cine e Alexandru Vakulovski nu e nici o tragedie, pentru ca face parte din generatia mea (+30) si scrie pentru un public cu preferinte post-moderne. Poate ca scriitura lui sa nu-ti placa, ca scrie dezinvolt si slobod la gura despre ceva ce noi tabuizam constant, si iar nu e o tragedie. E normal sa nu-ti placa. Mie, de exemplu, nu-mi place deloc Sadoveanu. Si nici Adrian Paunescu. Dar n-as semna vreodata vreo petitie care sa ceara sa fie expulzati din tara!

Dar e o tragedie ca parintii i-au fost romani, care din nu stiu ce motive au ajuns in Basarabia, care a invatat limba romana din casa, a venit in Romania, a studiat aici, a muncit aici, a depus cerere de obtinere a cetateniei romane de vreo 4 ani, vorbeste mai corect decit 99% din populatia Parlamentului de la Bucuresti, in conditiile in care a scris carti in romaneste, a tradus din rusa in romana… Dar ce sa-i faci, i-a expirat “sederea temporara” si trebuie azvirlit, pardon, “expulzat”?

Dar ma gindesc ca poate n-a achitat vreo taxa pentru emitere de pasaport romanesc, poate s-o fi suparat vreo cocoana de pe la vreo institutie d-asta abilitata, o fi omorit pe cineva, n-o fi dat spaga sau o fi dat prea multa, dracu’ stie, altfel nu-mi explic asta “Verdictul a fost acesta: 12 mln. lei vechi amenda, expulzarea din Romania (in maximum 15 zile) si interdictie de a intra in Romania in urmatorii 2 ani si jumatate.

E posibil sa fie vreo eroare stimati decidenti, ca sa ma exprim asa? Sau e treaba gindita, cum gindite sunt toate actiunile noastre din ultimii 20 de ani, ca de-aia suntem pe culmile pe care suntem?

Nota: Da, il cunosc pe Alexandru Vakulovski. Il cunosc si pe Mihail Vakulovski, fratele, cu care colaborez de ceva vreme la Tiuk!. Da, pot fi considerata subiectiva si chiar sunt. Da, din pacate nu m-am detasat total, inca mai exista lucruri care sa ma faca sa ma sufoc de nervi…

Advertisements

16 thoughts on “letopizdet din exil

 1. Aceasta este o mare, mare mizerie. Recunosc ca si eu sunt foarte putin subiectiv ca unul care are un text in Tiuk!, datorita lui Mihai si a lui Andreanum, dar ma gandesc ca poate facem ceva?

  G.

 2. nu cred ca se poate face nimic. va spun asta ca unul care s-a lovit frecvent de vize, apostile, declaratii, traduceri, legalizari si tot asa, toate in context consular. nu depinde nimic de nimeni (adica nu este nimic pe ochi frumosi sau pe presentimente), totul este litera de lege, iar faptul ca a avut nevoie de viza ca sa intre si sa stea in romania implica si faptul ca viza asta, cindva, va expira. expulzarea poate avea mai multe cauze, dar faptul a fost insotita de amenda si interdictie ulterioara de-a intra (pe o anumita perioada) poate fi din cauza ca a neglijat s-o prelungeasca, intrind astfel in ilegalitate. bre, stiu ce simtiti, si eu am strins pumnii in fata multor consulate romanesti, dar asta e legea si, asa cum e, oamenii aia o aplica. nu spun asta ca as fi de partea lor, numai eu stiu cit i-am injurat cu legile lor cu tot, dar asa a fost cel putin in cazul nostru.

 3. uite, azi o sa vorbesc cu Mihai si sa-l intreb de ce naiba nu (mai) are Sasha viza de sedere in Romania: din neglijenta sau din alte motive?

 4. ce limbaj ai bai ma lasi. Mai si tipi in acest mediu aseptic, care aduce a capela bine ingrijita, bine aerisita si extrem de primitoare.
  N-ai cu cine, bre, n-ai

 5. bre, faceti-ma sa inteleg : voi va agitati aici in spume pentru ca s-a aplicat legea ?
  vreti sa ziceti ca daca tipu asta e alexandru vakulovski, atunci legea trebuia mladiata pe trupul lui de martir ?
  treziti-va, fiti obiectivi : tipul asta nu-i vreun sfant, nu-i vreun bulgakov moldovean, nu cred ca pierdem mare lucru daca isi poarta steaua mai la domaua lui.
  si, la urma urmei, daca-i cu toate in regula, alta viza si vine inapoi in raiul romanesc.

 6. nu bre, nu legea e problema noastra, ci faptul ca un baiet nascut din parinti romani nu capata de 4 ani cetatenie romana, desi a cerut-o, si e nevoit sa ceara viza ca orice strain sau apatrid.
  Ca nu-i un sfint o stim cu totii, unii cunoscindu-l, altii citindu-l, altii doar fiindca am auzit ca scrie cu pida si cu pula. Dar daca tot vorbisi de lege, cred ca asta nu-i un criteriu legal, ca multa lume scrie asa, si nu doar romani si nu de ieri de azi. Nici eu nu sunt o sfinta, dupa cum cred ca nici tu. Dar nu despre asta-i vorba. Asta cu nu pierdem nimic e parerea ta. Desigur, poate va avea alta viza si va reveni in tara noastra si a lui. Peste 2 ani jumate, cind expira interdictia legala ­čÖé

 7. cred ca un motiv o fi si cu interdictia asta, dar daca va e simpatic nici nu va mai intrebati care o fi ala. dar injurati autoritatile pentru ca isi fac treaba. ca si cum, faptul ca in alte cazuri nu si-o fac ar trebui sa vina din urma si acum cand v-ar conveni voua.
  e prea multa agitatie pentru mai nimic, asta vreau sa spun.
  ma scuzati.

 8. draga kadet, stiu exact care este motivatia unei interdictii din punct de vedere legal, ca asta mi-e meseria.
  Eu injuram autoritatile (le injuram pe autoritati? ca nu mi-am dat seama) nu fiindca a expirat o viza si a trebuit ca cetateanul posesor sa fie trimis acasa la el, ci fiindca unui copil nascut din cetateni romani, scolit aici si care lucreaza aici de vreo 12 ani nu i se acorda cetatenia romana, pentru care a aplicat de vreo 4 ani. Atita tot (mai nimic, vorba ta).
  Agitatia ne apartine, nu e obligatoriu sa te molipsesti, macar tu sa ramii calm ­čśÇ

 9. ei, nu, ca nu (numai) de agitatia voastra vorbeam. aud de marsuri, revolte, pichete, scrisori deschise, proteste in masa.. maiculita mama, hasta la vista sempre mai lipseste.
  motivatii exista, sunt sigur, si pentru refuzul cetateniei, multa lume zice ca nu-i chiar un cetatean model, nu-i ce se numeste un mare dezirabil. afara doar daca nu e vreo conspiratie quasi-mondiala impotriva bietului baiet.
  (nascut din romani, crescut romaneste, alde vakulovski, adica. cine, sasha ? mda, suna. iar despre studiile lui stralucite facute aici, mai bine nu comentam )

 10. poti tu sa te sufoci ca anonimul ala (chiar orice looser are blog mai nou?) a fost trimis in patria lui, oricare ar fi aia. Cere cetatenie de 4 ani? Cui ii pasa? Legea spune ca tre sa ai un numar de ani in care sa traiesti in romania ca imigrant inainte de a primi cetatenia. Asta-i legea si nici un io stiu cine-o fi nu are drept la tratament preferential doar ca o scris o porcarie ce nimeni n-o citit-o. Asa cum as merge io in SUA sau orice alt stat, as bora o porcarie patriotica (vezi doamne) si as avea pretentia sa ma ridice in slavi si sa ma recunoasca ca al mai mare cetatean al acelei tari… AFARA! Aplica pentru viza, si esti binevenit inapoi.

 11. andreanum, am aruncat ochii pe aici, prin jur si vad ca esti o inimoasa si, sincer, faci o treaba de toata isprava. imi pare rau daca am ranit sentimente. m-am bagat doar ca sa se stie ca exista si alte puncte de vedere.

 12. kadet, nu-i nevoie de scuze. Eu si prietenii mei, atunci cind scriem despre ceva, tinem cont de faptul ca exista cu siguranta opinii diferite de ale noastre (toti suntem subiectivi atunci cind scriem despre un cunoscut).
  Ce ne intereseaza mai putin e badarania cu care unii tin musai sa-si sustina punctul de vedere de genul “da-i in gitu’ ma-sii”.

 13. Pingback: Lege si tocmeala « Eduard’s Blog

 14. oriunde intr-o tzara civilizata, daca parintzii au (au avut) o natzionalitate, copilul (shi la 30 de ani sau mai multzi) primeshte automat acea natzionalitate.

  * bai ma lasi* zice k s-a aplicat legea. cand in romania se aplica legea ca sa i se dea cuiva cu shutul in fund, permitetzi-mi sa ma înspaimânt putzin.
  sper ca copilului meu, dak ii va veni vreodata ideea sa ceara cetatzenia maica-si, sa nu i se ├«nt├ómple acelashi lucru. sau poate k ar fi mai bine sa i se ├«nt├ómple? oricum, p├Ątzania acestui domn (pe care nu-l cunosc, deci nu sunt subiectiva) va fi printre poveshtile cu care voi umple bagajul copilului c├ónd va avea v├órsta ├«ntzelegerii. nimic nu contrazice ceea ce shtiu deja pe sub piele despre tzara mea: e lumea lui pintilie. shi ├«n “reconstituirea” aplicau legea, iar asta nu face acea lume mai putzin m├órl├Ąneasca shi inumana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s