Unde azi

Se ridica praful in orasul nou, caravanele netezesc la asfintit

Asfaltul

In fiecare colt, la cate-o intersectie mai peroreaza-un vajnic patruped

Castrat mai ieri cu parul. Mai trece cate-un bou in car cu

Grigorescu. Unde esti ieri? Unde esti azi? Unde esti maine Fiara sa vezi

Cum se infioara organul capital, minunea

Capitala

Nu credeam sa prind ziua in care muribunda, zvarcolinda justitie romaneasca va iesi din vizuina sa mai samene soc si groaza prin populatia interlopa riverana. S-a umplut inca din primele momente de ridicol, oprobiul public si privat fata de militian si procuror e inca foarte viu in casa la roman. Nu vrem sa credem in cel de-al treilea neuron al Organului. Nu putem sa facem vreun transfer pozitiv de imagine pe procurorime, pe Anchetator, pe toti Fantomasii cu ciocanel care se ascund dupa legi fetide. Ce se intampla cu acesti oameni? Mai ca as spune, cu un amestec de oroare combinat cu un minim de admiratie, ca a inceput Apocalipsa din cimitirul Sfanta Vineri al lui Arghezi. Mortii ies din morminte, si fiecare Gulica Unanian devine un vizitiu al Fiarei. Aidoma, fetele nevazute ale procurorilor domnului Morar si compania s-au re-produs prin fotosinteza si mai intai au inceput cu Popoviciu, iar azi – mare Noua! – onoratul Marfar al stelei, George Becali.

Despre Gigi Becali istoria nu va spune decat ca a donat numele sau unei noi unitati de masura, impreuna cu Mugur Ciuvica si Victor Ciutacu. Monezile coclite ale prostiei au ajuns sa traficheze mult dincolo de capacitatile totusi cognitiv intacte ale posesorilor lor. Un becal egal zece ciuvici egal 100 de ciutacei. N-avem bani de facturi, dar am depus la banca sperantelor noastre pierdute mii de becali, cu dobanda babana. Asta da prostie. Asta da mojicie. Asta da ciobanism transhumant dus fix in botul balind al auditoriului.

Si totusi, inima patimasa, de ce nu imi da pace gand dupa gand, care cauta sa ramana aninat de un principiu, anume ca imparat si proletar, criminal si victima, indiferent de culoare, apartenenta politica sau religioasa, convingeri politice sau orientare sexuala, sunt EGALI in fata legii?

Devin nu inspaimantat, ci foarte inspaimantat de momentele raptice ale acestei “para-justitii” romanesti, construite pe principii aberante, pusa in practica de oameni ale caror nevroze au depasit un prag critic de control iar acum, abuz dupa abuz genereaza o veritabila furtuna de praf din care, de aceasta data, s-ar putea sa nu se aleaga decat praful. Teoriile conspiratiei abunda, centrismul prezidential reflectat de comentariile mai-tuturora e unul de foarte prost augur semn ca Romania regreseaza spre o vreme anti-decembrista in care se “stia” cine e dracu’ gol iar asa-zisa gandire libera a presei scrise si audio-vizuale circumgraviteaza aceleiasi idei care alimenteaza consumatorul de Coccolino, viitor somer, viitor client al aceleiasi justitii pe care acum o contempleaza, poate, oripilat.

Becali ar putea sa genereze, inclusiv din urma-mi, multe comentarii. Este un om care a trait, si traieste in penumbra legalitatii, care si-a construit poate averea impresionanta prin tehnici neloiale, care cu siguranta a contribuit, si contribuie la micro-climat, ca sa folosesc un termen impropriu mie. Pe de alta parte, e neagra ziua in care iti arati muschii, tu, politist, prin faptul ca te trezesti cu doua ore mai devreme, scoti toate masinile din garaj si cu surle si trambite te duci si il “incoltesti” pe dusman, il iei in papuci, il aduci legat la sectie ca si cum ar fi urmat sa fuga in Turkmenistan cu primul elicopter, si-apoi il dai legat, Jianule, ca sa se vada cat de bine functioneaza lucrurile. E neagra ziua in care tot aparatul domnilor Nica si Predoiu nu poate fi vazut decat asa, cum este, stirb si stramb, ghebos si respingator ca orice altceva, de altfel, relationat la notiunea de “dreptate” in Romania ultimilor 20 de ani.

Capitala

Cum se infioara organul capital, minunea

Grigorescu. Unde esti ieri? Unde esti azi? Unde esti maine Fiara sa vezi

Castrat mai ieri cu parul. Mai trece cate-un bou in car cu

In fiecare colt, la cate-o intersectie mai peroreaza-un vajnic patruped

Asfaltul

Se ridica praful in orasul nou, caravanele netezesc la asfintit

G.

5 thoughts on “Unde azi

  1. nici nu stiu cum e mai bine: sa te uiti la televizor sau sa citesti presa noastra isterica si manipulativa, sau sa nu te uiti si sa nu citesti ziare si sa te trezesti ca traiesti intr-o realitate paralela.
    Le-am incercat pe amindoua, prima intii m-a pasionat, apoi m-a distrat, dupa care m-a enervat, apoi m-a stresat si in final m-a ingrijorat (dpdv sanitar), a doua m-a adus de sa nu inteleg cine dracu e Dom Costel (sigur nu e Busuioc), piticu porno, cine e Mircea Basescu (initial am crezut ca i-au inventat astia o noua porecla lu’ domnu’ presedinte al republicii) samd. Nicicum nu e bine.

  2. io trec peste subiectul articolului de mai sus. am vrut doar sa spun ca mi-a placut poezia 🙂
    in fond, fiecare alege ce ii place sau ce il intereseaza dintr-un text.

  3. referitor la subiect, constat ca vai, suntem o tara de juristi, juriste, procurori, politisti si mai ales judecatori. Ca sa simplific as putea spune ca suntem analisti juridici. Si la mine in maxi taxi-ul de navetisti sunt cel putin 10 din 20 de oameni care stiu ca motivarea sentintei a fost una, citez, “dă căcat, că judecătorii nu tre să să uite la televizor, ei are treaba lor dă făcut nu s belească ochii la Naşu”. True, true…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.