Virtute de firtat

Nu stiati? Mircea Geoana a trecut la contra-atac. Zau, ma mir, nu cititi stirile? Onoratul pesedist, purificat prin mia de ape de foc, tuici tuicane rachioare ciocnite cu toti enoriasi rurali de prin saraca Iapa a Moldovei ca sa-i iasa sondajele la socoteala a inceput sa isi ascuta gherutele de comsomol asupra Marinarului Sef. Intre doua asteptari la trecerea pe zebra imi frec multumit manutele asteptand ciuperca deasupra Bucurestiului; sunt mirat, ce-i drept, de idiotenia redundanta a tuturor prestatorilor la viitoarele prezidentiale, aici inclus si Crin Antonescu. Intrucat imi pare o idiotenie fara de margini sa transmiti mesajul tau catre popor dupa cum urmeaza: “stim ca v-ati saturat de Basescu, nu-i asa ca ne vreti pe noi in schimb?”. De douazeci de ani, deja, aud aceleasi lucruri, din nou si din nou, ca si cum o data la patru ani electoratul se duce sa voteze patru ani noi de auto-flagelare, mai nou chiar cinci cat priveste presedintele. E o insulta si-o infamie la adresa intregului segment elector sa ii sugerezi, macar o clipa, ca alegerea lui ar trebui sa fie influentata in vreun fel de trecut. Eu nu votez ultimii 5 ani, ci preferabil mi-as dori sa-i votez pe cei ce vin. Iar daca tu, marite Firtat, imi sugerezi ca de satul ce sunt ar trebui sa te aleg pe tine, iar daca imi aduc cumva aminte ca acelasi lucru l-au spus ultimii 3 dinaintea ta, optiunea de pe masa e una cu un singur tais si se termina intr-un cuvant care rimeaza cu cotor, unealta preferata a personajelor din Baltagul.

Din nefericire, oricine pleaca in cursa electorala la acest moment o face cu un handicap intelectual, anume ca paseste pe un teren minat de derapajele delirante ale actualului presedinte care, istet cum e el si cu ochi albastri, a recreat un climat ante-revolutionar in care nu mai stim cine cu cine e, cum se disputa serviciile secrete si secretele dintre ele, si de partea cui e militia si procuratura. Ultimele saptamani n-au facut altceva decat sa ma arunce si mai mult pe orbita, si ca mine pe multi altii convinsi fiind – cum sugera filosofic vecinul Boac in 1990 – ca singura solutie ar fi fost ca intreaga nomenclatura sa fie executata cu Ceausestii la Targoviste de Craciun ca porcu’ de Ignat. Devoalarea unor practici altfel de rutina pentru ultimele doua decenii, caderea valului de pe aceasta pojghita transparenta de normalitate au pus in prima lumina murdaria, gaunosenia unui stat care la acest moment merita doar o solutie chirurgicala de care cu siguranta Mircea Geoana nu este, nu a fost si nu va fi vreodata pregatit, iar Crin Antonescu mi-e teama ca ar putea sa devina (cel mult) un nou Emil Constantinescu fara atragerea de partea lui tocmai a acelor puncte motoare “fara de care nu se poate”, vezi un Patriciu sau un Popoviciu. Si unii, si ceilalti, si-au aratat capacitatea de a dezechilibra justitia sontoroaga, pe-ale carei ghebozitati se ridica noua putere. Exista o singura saturatie atinsa ce-i drept de mult de catre tot acel electoral a carui forma de protest formal e abtinerea de la vot, cei peste 50% de fapt, anume ca (in opinia mea ce-i drept) ne-am saturat sa fim mintiti. Dilema mea morala la fiecare scrutin din ultimii ani a fost ca nu imi permite infrastructura sa scriu, si sa conteze, cum ca m-am saturat sa fiu mintit si ca am nevoie de oarece garantii “ori altfel”. Nici un politician nu a trecut in “ori altfel”, odata ales parlamentar e un pasaport in alb catre Nirvana afacerilor conivente. Eu, cetatean, ma tem de Justitie ca de dracu’ in timp ce parlamentarul si-a primit, pe votul meu, imunitate in fata ei. Eu, cetatean, particip la actul de justitie doar o data la 4 ani respectiv la 5 ani cand imi exercit dreptul la reprezentare; cati dintre cei care au primit vreodata un vot, insa, vin dupa aceea ca prin actiuni concertate sa indeplineasca intelegerea dintre noi? Niciodata. Fiecare generatie de parlamentari au scuipat copios pe votantul ales, pe sinistratul care tipa acum pentru Becali si pe buna dreptate in contextul dat, pe intelectualul a carui caligrafie a fost inlocuita de apasarea unei stampile in timp ce se mai pierdeau cateva zeci de hectare de pe harta proprietatii contribuabilului, adica statul lui.

Cuiul meu, in raport cu cele prezentate mai sus, are de-a face cu nevroza jurnalistului si-a analistului care musai se vor raporta la o ideologie, fie ea de stanga, de dreapta, de sus sau jos. In acelasi timp se deplange prezenta coruptiei in justitie, sau absenta justitiei in (probleme de) coruptie. Se vorbeste de comunism ca fiind in continuare etalonul de la care ar trebui sa plecam. Domnilor, intre timp noua generatie de votanti, acum in varsta de 20 de ani, chiar nu stiu ce e aia, despre ce vorbiti domniile voastre, motiv pentru care mesajul li se opreste undeva la linia sosestei. Pe de alta parte continuati sa intretineti nevroza de cavou a celorlalti, cei care am trait macar o zi in lumina Epocii de Aur, nevroza proprie voua caci in subsidiar aud admiratia pentru felul in care totusi “functionau” lucrurile, caci da, si eu mi-as dori acum ca latifundiarul, si oligarhul, porcovanul si totii ghiortanii lui Cristoiu sa infunde o buna celula, eventual din aceea propovaduita de domnul Mircea Basescu. Aud insa ca acesta ar trebui sa fie pretul, cumva, in mintea mea ca fiinta sociala ce ma aflu. Or ce-are a face una cu cealalta?

Spuneam la un moment dat ca ma bucur din suflet pentru actuala criza financiara, sper sa se acutizeze. Sper sa se acutizeze si sa fie foamete, si sa pateasca toti becalii ca onoratul Gigi adica de la 3 miliarde sa ajunga la 3 milioane si-apoi la 29 de zile. Sper asta, insa, in continuitatea unei dreptati de jure, nu doar de facto, pentru ca altfel disparitia unui becal nu va face decat sa propulseze un altul, poate mai rau decat el, evolutionar superior carevasazica in aceasta lupta pentru monopol; noul becal, s-ar putea, va fi fratele sau verisorul sau finul sau cumatrul premierului, sau presedintelui. Ce te faci atunci? Una e un spritz la Golden Blitz, alta e compatabilitate de grupa sanguina.

G.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.