lasati logica la locul ei!

Nu-mi gasesc cuvintele care sa exprime cel mai bine parerea mea despre “decidentii” din Ministerul educatiei care au ajuns la concluzia (apropo, ce e concluzia si cum se ajunge la una corecta din premise se invata la materia Logica). Daca zic ca sunt prosti o sa mi se reproseze ca generalizez, ceea ce, logic, ar fi adevarat. Ca eu sa va conving de necesitatea pastrarii logicii ca materie de predat la scoala ar fi nevoie de foarte putin: uitati-va in jur si ascultati-va colegii si prietenii in argumentarile lor. Daca avem mere si pere si tragem concluzia despre prune atunci e clar unde ne situam…

Logica e necesara, logica e buna, logica ne aduce cu picioarele pe pamint si ne pune creierul sa-si dea mai des refresh la sinapse.

Nu scoateti logica din programa liceelor. Riscam mult prea mult fara ea. Si, in mod logic, daca mergeti pe drumul asta, stimabililor, va trebui sa scoateti si matematica si fizica si, mai mult ca sigur, istoria. Asta asa,  ca primi pasi.

Am aflat despre aceasta masura a Ministerului de la Vlad Petreanu, care a aflat de la logicaebuna.wordpress.com, site al carui banner il gasiti in treimea dreapta a ecranului nostru. As fi scris de vineri, dar nu aveam inca bannerul pe site.

11 thoughts on “lasati logica la locul ei!

 1. pai daca avem religie, ce nevoie mai avem de logica? in curind o sa se intimple si la noi ca la turci, care mai pomeneste de darwin intra la pirnaie. credinciosi pina la credulitate, pe barba profetului.

 2. Eu zic ca nu-i chiar asa. La ce logica se invata la scoala, te aia pe ea. Nu are niciun efect asupra gandirii adolescentului, mai ales daca e si predata la futinmasa. Hai sa fim seriosi, “daca p si t, atunci d non e”, ceva de genul asta. Nu gandirea logica e ceea care cred eu ca lipseste, ci gandirea critica – asta in cazul fericit in care nu lipseste insasi gandirea.

 3. Nu sunt de acord. In unele licee, cum a fost si cazul meu, logica a fost predata bine. Aceeasi profesoara ne preda si logica si filosofia si psihologia si inca ceva, am uitat ce. Eu sincer cred ca m-a ajutat.
  Si chiar cred ca eliminarea unei materii importante din programa numai pentru ca in majoritatea lor profesorii se presupune ca sunt, in marea lor majoritate, nepregatiti.

 4. Da, fiecare vine cu propria experienta, si de-aia tu crezi ca e bine sa n-o scoata, eu cred ca e bine sa o scoata, ca la ce logica se facea la noi… Dar pe bune, crezi ca te-ar ajuta mai mult logica decat o ora in plus de literatura, sa zicem? Nu vezi ca analfabetismul rasare unde, sanchi!, nu te astepti, cum ar fi pe la noi, pe aici? Pe unii dintr-astia i-as duce mai degraba la ore de logopedie, decat la ore de logica.

 5. Si daca nici matematica nu se preda ca lumea s-o scoatem? Cine stabileste cit de bine sau rau e predata o materie? Eu, tu, parinitii copiilor, copiii, Dumnezeu sau ministrul invatamintului?
  Logica facea si trebuie sa faca parte din materiile obligatorii. Mi-as fi dorit ca in scoala sa se faca si retorica si dictie si multe alte materii.

  Oarecum offtopic: Ma gindesc cum as fi ajuns sa apreciez o sonata la pian daca profesoara mea de muzica nu ar fi cintat una la pianul clasei? Dar e inutila muzica, nu, s-o scoatem ca nu are fiecare scoala cite un pian sau taragot sau macar o trompeta.

 6. Dupa mine, nu ar trebui sa existe prea multe materii obligatorii. Romana – gramatica si literatura – limbi straine, matematica si istorie. Si poate or mai fi, da nu imi vin acum in minte, insa nu sunt prea multe, oricum. Iar astea ar trebui sa fie obligatorii, cred eu, pana intr-o anumita clasa. In rest si dupa aia, optionale. Uite, eu de printr-a zecea mi-am dat seama ca nu imi mai trebuie matematica. Cam stiam unde o sa dau si ce vreau sa fac. La ce mi-a ajutat ca stiam sa fac integrale si derivate?

 7. Poate ca nu ti-a trebuit, dar asta o stii acum. Parerea mea este ca toate materiile, si alea tehnice si cele umaniste, iti deschid creierul. Si eu cind eram printr-a opta credeam ca ma voi face medic.
  Apoi mi-am dat seama ca nu prea e altceva decit moft, ca nu sunt in stare de asta. Si m-am reorientat cu 180 de grade. Apoi am mers la un liceu real, unde mi-am dat seama ca imi place la nebunie matematica. Si fizica. Si chimia si fotografia si multe altele.
  Ma intreb ce as fi fost daca nu as fi avut macar un minim contact cu fizica din liceu (fiinca in generala nu faceam fizica ci un fel de povesti de adormit copiii iar manualul era o nebuloasa)?
  Atita vreme cit scoala e obligatorie, unele materii trebuie sa fie obligatorii. Cind scoala va fi optionala si programa va fi la alegere va fi alta poveste. Dar cred ca multi vor alege totusi logica si atunci.

 8. Pai scoala nu e obligatorie decat pana la liceu. Dupa aia, Dumnezeu cu mila. Nemaifiind obligatorie scoala dupa clasa a 9-a (sau cand se mai intra la liceu), nu vad de ce ar mai fi si materiile obligatorii. La noi nu exista notiunea de aptitudini…
  Uite, eu am luat premiul intai din clasa 1 pana in clasa a 12-a, in afara de clasele 3-4. A, si pardon, intr-a 12-a nu am mai mai luat premiul 1 ca nu aveam media peste 9,50. In fine… deci invatam la toate. La ce mi-a folosit? Stiu sa fac ceva? Stiu o laie. Daca ma intreaba unu “ba, ce stii sa faci”, ce as putea sa ii raspund ca stiu? Ca scriu flyere?

 9. Si eu am luat premiu dintr-a-ntiia pina intr-a patra, apoi premiul 2 sau 3 din cauza notelor de la purtare si in liceu mai mult pe la mentiune si premiul 3, din aceleasi motive (si inamorarea dintr-a 12-a). In liceu am prestat si multe olimpiade, la limbi straine, mate, fizica, romana si istorie. E drept ca nu ajungeam prea departe din cauza ca atunci, ca si acum uneori, ma grabeam sa termin si greseam prosteste “la calcule”, cum am facut si in facultate la multe examene. Si ca sa inchei abrupt cu lauda de sine, nici eu nu stiu sa mai extrag o radacina cubica, dar mai grav este ca am uitat aplicatiile practice ale notiunilor invatate la majoritatea materiilor, tot fiindca nu le-am folosit.
  Dar nu as putea spune ca nu mai stiu gramatica, desi in liceu nu am facut nici o ora, sau logica, sau ceva aplicatii din fizica, ca eram real. In vacante era destindere sa iau niste texte si sa le fac analiza completa, de fraza, de cuvinte, schema relationala etc. Asta asa, in loc de integrame.
  Recunosc ca ce nu mi-a placut nu am invatat, dar depinde cind nu mi-a placut: in generala sau in liceu sau in facultate. Am avut peste tot materii pe care le-am urit si profesori odiosi.
  Cit despre obligatoriu: daca liceul nu e obligatoriu, atunci nu esti obligat sa-l faci. Exista si variante de scoli private, scoli care dezvolta aptitudinile si care au sisteme de evaluare pe puncte (la finele anului tre sa ai 200 de puncte din 10 materii, e treaba ta din ce materii iti faci totalul), desi nu stiu daca in Romania.
  Dar daca e sa ma intrebi daca mi-as da copilul la o scoala romaneasca, trebuie sa recunosc ca m-as gindi de doua ori inainte.

 10. @Vorkuta: actualmente, invatamantul este obligatoriu in primele 10 clase, deci inclusiv clasele 9 si 10 de liceu. Asta presupunand ca nu repeti de 3 ori o clasa, caz in care poti oricand ulterior de-a lungul vietii sa recuperezi “timpul” pierdut la seral sau fara frecventa/ invatamant la distanta.

  G.

 11. acum, la foarte multzi ani de la terminarea liceului (inainte de revolutzie), shtiu bine ce ii lipsea acelui sistem de învatzamant. prin fortza imprejurarilor, acum cunosc mai bine învätzamântul spaniol decât pe cel romanesc. sunt convinsa ca în shcoli ar trebui sa se studieze lucruri esentziale precum oratoria în public, comportamentul în timpul unui interviu pentru un post, (o sa râdetzi) principii de nutritzie.

  dupa mine, logica este una din aceste materii esentziale ce inseamna mult mai mult decat incarcarea memoriei cu date mai mult sau mai putzin folositoare. ne poate învatza sa apreciem care e locul nostru in lume shi sa ne raportam la faptele ce au loc in jurul nostru. e poate una dintre cele mai importante materii, caci nici matematicienii, nici poetzii, nici medicii, nici gradinarii nu pot actziona fara logica.

  cred ca suntem atat de obishnuitzi cu lipsa de logica in romania, incat ni se pare ca se traieshte bine shi asha. se traieshte, dar intr-un mod ilogic shi mizerabil.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.