Ţara mea şi-a lui şi-a ta. În pana mea.

Cine şi-ar fi imaginat vreodată că generaţii întregi de tovarăşi şi domni au trudit în industria auto pentru ca viitorul mondial să fie o bicicletă cu 3 foi şi 7 pinioane? Cum e aia cu să încurajăm mişcarea în aer liber, să reducem poluarea, să înveţe populaţia să pe bicicletă ca să nu mai folosească tot timpul maşina aia mare, şi decizia unui stimat domn fost profesor, fost medic, fost soţ şi actual edil, de a interzice accesul cu rolele şi bicicletele în parcuri, pe motiv că parcurile sunt pentru oameni, copii şi bătrîni, care sunt incompatibili cu bicicletele, rolele, trotinetele, patinele şi alte dispozitive cu roţi. Eu aş interzice şi accesul cu cărucioare de copii, întrucît e clar, după nişte mii de ani de la descoperirea ei, roata redevine periculoasă.
Ar fi crezut vreo clipă domnul Mercedes că va munci la maşinuţa atelierului său pentru ca peste nişte ani să apară un oarecare alt domn Brabus care va mai pune nişte bucle şi apret pe maşina sa, nişte sprayuri şi nichel care îi vor tripla preţul, iar cea mai tare chestie e că nu va mai scrie nicăieri că maşina e Mercedes şi nici forma caroseriei nu te va ajuta prea mult?
Sau că se vor ridica firme de papuci sportiv, tricouri, treninguri, blugi, cămeşi, branduri puternice, semne simple la care cînd eram mică visam, pentru ca după 100 de ani viitorul să fie acelaşi tricou, acelaşi papuc, dar tocmai fără iconiţa aia din piept sau baretă?
Sau cine mai înţelege ceva din avîntul pionieresc al revoluţionarilor români care cereau să se facă capitalişti, visau la o butică, o consignaţie, ceva din care să se înmilioneze, şi măsura fofecării (ştiu că e forfetare, dar parcă mai adecvat e forfecare, nu credeţi?) întreprinderilor mici şi mijlocii de anul ăsta, măiastră lovitură a micului, dar vioiului nostru guvernaş.
Nu vi se spunea la şcoală că e bine să învăţaţi, să fiţi premianţi, fiindcă al vostru este viitorul? Ei şi nu simţiţi oarece  invidie faţă de fostul coleg de bancă, fost buticar, băiat care fura din mercerie, fost şofer de tir şi priceput cu canistra peste Dunăre, actualmente patron, deputat şi posesor de şalupă maritimă cu 2 punţi pe lacul Snagov? Ca să nu zic nimic de ciobani, că se interpretează.
Dar cu turismul? Cu turismul, zic, care-i treaba? Facem autostrăzi, le dăm în folosinţă, pe lîngă ele construim hoteluri accesînd fonduri europene, facem oferte ca lumea externe şi interne, ridicăm puţin ştacheta calităţii şi dă-i şi îmbogăţeşte-te, nu? Nu! Adică mai întîi creăm noi un imn, deştept sau prost puţin importă, că e pe bani. Apoi difuzăm imnul peste hotare şi străinii vin ei, că vor da pe spate la auzul versurilor şi al liniei melodice care parcă le aduce aminte de ceva cunoscut. Şi odată veniţi asta e, nene, ţi-ai furat-o şi ţi-a crăpat maşina pe DN să fii sănătos, banii din avansul tău sunt de mult lănţişor la gîtul soţiei mele!
Fetele manîncă cît nişte vrăbiuţe şi arată ca nişte butoaie, bărbaţii care preferă blondele sunt însuraţi cu brunete, copiii ţinuţi în puf dau liniştea clubului pe nebunia parlamentară… e clar, lumea e razna şi ca dînsa suntem noi.
Plec să-mi cumpăr bicicletă.

Acest articol poate fi citit în numărul din iunie al revistei Explore* care apare la Galaţi

4 thoughts on “Ţara mea şi-a lui şi-a ta. În pana mea.

  1. de ce carcotesti, sa pui afise la intrarea in parc “atentie, pietoni! biciclisti reduceti viteza!” sau/si frun spot buplicitar costa bani neneaca. Ce n-au bolitzistii aia comunitari ceva mai bun de facut decat cainii(tot comunitari) pe care-i pazesc? Bagam indertictia si rezolvam broplema.

    PS-tot 3 foi si 7 ghinioane! Ca nu-mi mai vedeam putza! 😉

  2. trebe sa va spun ca sunt un biciclist din ce in ce mai bun. Cu ceva ajutor (stiti ca din cind in cind am perioade in care sunt blonda) m-am prins si care e faza cu schimbatul vitezelor.
    Hai, cind facem o baieteasca pe bicle, ca-n copilarie?

  3. pina la Stanbul nu vin cu bicicleta nici cu fata, daramite cu spatele. Cit despre parcarea cu dosul, la biciclete nu ie nevoie, ea e lunga cit e masina de lata, deci poate doar parcarea laterala sa fie problema, restul e rezolvat din start. 🙂

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.