Justitie repede, justitie bine

Cu prilejul lansarii la apa a unei noi generatii de magistrati am auzit si aceasta porunca de la Inalta Poarta. Dragi absolventi, le zise capitanul, problema mea de portavoce a boborului e ca dreptatea se face prea incet. Vine prea tarziu. Fasaie ca in poezia lui Eminescu, ca mii de ani i-au trebuit luminii s-o ajunga. La steaua. Hai Steaua. Cine va mai sti in cativa ani care e diferenta intre Untura si Cultura? Oricum suntem mangaiati de speranta noastra de viata ca popor, cu putina bunavointa o sa descoperim pe lumea ailalta ca de fapt eram musulmani. Desi, la cat de mult simt al umorului avem stocat in propriul nostru folcloar n-ar fi exclus ca virginele sa fie minoritare.

Am cateva vorbe a spune, sper ca se observa cu ochiul liber, despre aceste remarci, anume “repede si bine” in justitie. Nu am de ce sa includ in discutie faimoasele “coduri”, nu ma pricep deloc drept urmare am sa fac playback, un pic de lip-sync, cu oricine dintre domniile voastre are mai multe cunostinte teoretice. Ma iau si eu dupa cine stie ce vorbeste, nu? Mai stiti pe careva sa faca asa, ca mine?

In primul rand sa facem referire la primul ummph. Justitie repede. Potrivit Stapanarii, dureaza ani, uneori zeci de ani, ca sa se faca dreptate. Asta presupune, carevasazica si inainte de orice, o juxtapozitie intre “drept” si “dreptate”. Eu unul, ca locatar al acestei tari, ar trebui deci sa presupun ca o aplicare fulgeratoare a legii va declansa, exoterm, un proces retributiv, reparator, si explicit prin aceea ca incheie un ciclu. Binele triumfa asupra raului. Cerurile se deschid, ingerasii zboara, nedreptatitul isi mananca jimbla apoteozei la doar cateva momente – in termeni astrali – de la nacazul de s-a petrecut.

Prin analogie, ca sa aduc discutia si in gradina mea, e ca si cum as pretinde ca, indiferent de boala sau de continutul acesteia, indiferent de ramificatiile ei sau de provocarile inceste (sic!) ale acesteia, bolnavul musai sa se vindece la 15 minute de la prezentare. Hai o ora. Dar nu mai mult. Prin aceasta, actul profesional, fie el medical sau de justitie, este analog unui handjob. Se taxeaza la minuta. N-ai tot timpul din lume sa satisfaci organul, viata trebuie sa-si continue cursul.

Se invoca aici, si – culmea – ne aflam si noi in galeata celor care ar putea sa afirme ca justitia, si in cazul nostru, nu s-a manifestat “foarte repede” ci mai degraba incet, cum ca sunt multi romani nedreptatiti care asteapta de Evuri sa li se solutioneze dosare. Ca birocratia. Ca hartogaraia. Ca scartaie si martsaie. Aceste considerente sunt toate juste, din nefericire pentru artizanul argumentului e un fenomen de stat, nu de drept. Nu justitia e de vina ca aparatul merge cu motor de Moskvici, lucru valabil si altor laturi functionaresti. De vina e obsesia noastra cu cheresteaua si cu reciclarea hartiei igienice. De vina e limba asta klingoniana pe care trebuie sa ajungi s-o stapanesti inainte sa depui o cerere la un ghiseu oarecare. De vina e orgia asta sexuala pe care o ai, lingvistic vorbind, odata ce te confrunti cu sistemul, dupa ce v-ati bucurat impreuna de clipe de neuitat tot ramai cu teama sa nu fi “ramas” cu ceva BTS-uri. Ce folos, sa zicem, ca la problema mea s-ar putea da o solutie in 10 minute, daca mai petrecem un an apoi s-o formulam. Prin analogie, ce folos ca te vindec doar cu aspirina daca imi trebuie 10 hartii ca s-o capeti?

Si-acum nuca tare din poveste. Daca ai stapanit deja kung-fu-ul (sic!) justitiei rapide, daca esti master si comander la traforaj viteza din spatele biroului de magistrat, mai ramane o abilitate, Forta fie cu tine, fiule. Justitia buna. Buna, dragutza de ea. Buna de pus la rana. Eu inteleg din justitie buna un fel de sita care separa bunii cu bunii, raii cu raii, hotii si vardistii, imparatii si proletarii, fiecare sa fie cu-ale lui. Justitia buna, sa nu uitam, are si-o componenta transcedentala, divina (Marishico, esti divina! Ioane, daca-s ramasa divina suntem amandoi). Nu, serios, justitia buna cu sorginte divina e cea la care apoi “Dumnezeu s-a uitat si-a vazut ca este bine”. Are ramurele demiurgice. Justitia buna e nu doar cea care solutioneaza un conflict, moisic sau solomonic sau hamurabbic. Justitia buna e si cea care-i place lui Doamne doamne, si prin asta cultiva valori morale, traseaza paliere de conduita si duce, asimptotic, omenirea intr-o Epoca de Aur. Justitia buna innobileaza, confera principiu; justitia buna e kantiana, si nu rareori are caracter definitiv. Nu exista cucuruz dupa justitia buna, doar un X cum ca am mai bifat o problema rezolvata. Justitia buna creaza precedent in individ, si-n comunitate Justitia buna, atentie, se transmite din tata in fiu pe cale bucala. Uite in Miorita de exemplu: Stapane stapane mai cheama si-un cane. Fatalismul discutiei dintre oita si ciobanasul moldovean este ca oita poseda justitie buna, si-o transmite prin viu glas, oricat de neverosimil ar parea asta unui naturalist, persoanei care o mana cu ciomagul. Oaia altruista a ajuns asa pentru ca a discernut intre bine si rau. Prin asta, mai mult, se incheie tautologic ciclul “justitie buna” pentru ca odata ce-o intelegi poti sa faci mai bine bine, ceea ce face si justitia “intr-atat mai buna”.

Si iata cum se devoaleaza, de fapt, idiotenia povestii. Justitie bine presupune ca faci ca oaia proverbiala. Rumegi, regurgitezi, mai rumegi, mai regurgitezi, si la nevoie consiliezi ciobanul. In nici un caz nu iese cacareaza prematur, adica repede. Mai degraba iese mai incet. Mai degraba petrece o vreme in intestin sa se formeze. Mai o fermentare, mai o putrefactie. Sub nici o forma justitia buna nu e pe sistem beaujolais, acum am calcat-o, acum am baut-o. Daca ar fi sa o credem, justitia buna e aia care ia mult, mult timp, pentru ca e nevoie de timp ca sa judeci toate aspectele unei probleme.

Cu mult inaintea actualului Presedinte chestiunea “timpului” s-a reglementat in privinta justitiei, la fel cum s-a separat si chestiunea cum ca uneori actul de drept nu e tot una cu acela de dreptate. Exista lucruri care se prescriu, se perimeaza, altele raman patente pentru ca se admite din start ca s-ar putea sa ia “foarte multa” vreme. Motorul gandirii deductive din perspectiva aceluia care aplica legi ia in considerare diversitatea naturii umane si, procrustean, musai sa o adapteze la un cadru (sic!) inaparent, dar a) predictibil si b) reproductibil.

Nu vreau justitie repede, in concluzie. Nu vreau justitie bine. Vreau justitie punct. La fel cum nu vreau ca doctorul meu sa se grabeasca, nici sa “imi faca un bine”. Vreau sa ma trateze. Nu vreau un profesor sa se grabeasca (“hei, mister, mai ai mult? Doishpe clase e o vesnicie!”). Nu vreau ca politicianul sa se gandeasca la binele meu. Al meu personal. Al meu Persoana. Imi doresc o lume in care persoana mea sa conteze, nu Persoana mea sa CONTEZE. Cine propune drogul asta (vezi artizanul discursului de la care am pleca), are el insusi o problema de atitudine care nu se va schimba nici …repede nici…bine.

G.

Advertisements

One thought on “Justitie repede, justitie bine

  1. In martie Comitetul Ministrilor Uniunii Europeane a aratat cartonasul galben Italiei pentru lungirea fara masura a proceselor civile si a celor penale. Existau la acea data 5.5 milioane de procese civile si peste trei milioane de procese penale la o populatie de 56 de milioane. Deci se intampla si la altii, exista cred si o predispozitie latina pentru “va urma”, pentru un univers de asteptare.

    S-a vazut de la balbaielile “lotului Timisoara” pana la tergiversarile, loviturile de teatru si intorsaturile de ultim moment din perioada recenta. O justitie bine facuta este de dorit, dar nu mai cred in asa ceva. Au fost prea multe procese la comanda politica si mult prea multe abuzuri. Sistemul pare ca nu are puterea de a se reforma din interior iar din exterior vin semnale contradictorii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s