cele 3 faleze

V-am promis ca scriu. Cele trei faleze sunt Tulcea, Galati si Braila. O Dunare murdara precum privirea multora curge prin toate trei, de la coada sirului la cap. Barje de tot felul si salupe cu viteza se misca lent sau repede.

Mai intii Tulcea. Nenorocul calatorului care vine in Tulcea fara masina este ca trebuie sa vina cu microbuzul sau autocarul. Dupa cum ii e norocul. Daca e sa ai noroc vii, ca mine, cu un autocar chinezesc, in care ai aer conditionat chinezesc, un DVD player chinezesc si chiar si LCD chinezesc. Tot noroc se cheama sa prinzi, ca mine, un sofer atent si bun, care nu da radioul la maxim decit pina la iesirea din Bucuresti. Si nici nu depaseste aiurea si nici nu se da mare speriind bidiviii putere ai carutelor. Daca e sa n-ai noroc, nimeresti intr-un minibus, inghesuit si naclait intre insi care vorbesc tare si gesticuleaza cu degetele in ochii tai, chiar daca ai castile pe urechi si-o carte in brate. Caci tren, pacatele noastre, nu mai este, o raposat de ani buni, de cind de la Medgidia terasamentul e atit de varza incint rar se mai incumeta cite o locomotiva sa-si care vagoanele pe el. Si oricum, in epoca vitezei sa mergi o suta si ceva de km cu 5, hai 6 km/h e sinucidere curata. Ca nu s-a vazut inca tren pe carbuni cu ventilatie.

Si mai e un ghinion pentru noi, pietonii calatori, anume acela ca intram in Tulcea ocolind prin zona industriala. Inainte de a vedea Dunarea si faleza vezi blocuri gri, murdare, darapanate, vezi mizerie pe strazi si alei, vezi saracia lucie care e stapina in regula prin locurile astea. Dar centru e dragut, faleza e curata, desi putin lasata in paragina. Doar docherii si pescarii, proprietarii de barcute, nave si pontoane sunt alerti si spala, curata si deretica, cu gindul ca poate cineva se urca sa mearga in Delta. Dincolo de animatia de pe mal, in oras caldura domneste. Pe la prinz rar vezi oameni pe strada. Dupa prinz ii gasesti pe la terase, pe balcoane sau prin parcuri, pe unii chiar in spatele blocului, intre vecini, cu niscai beri in fata. Se bea mult. Se bea si se fumeaza si se caineaza soarta grea. Nu e de lucru. Daca pica santierul, unde lucreaza multi, se duce dracului tot orasul nostru, mi-a zis un tataie intimplat pe linga o circiuma. Imi pare rau de Tulcea, fiindca e un oras la care eu tin de mult, de cind era mult mai mic, mai mizer si mai sarac decit acum. Aici stau oameni pe care ii stiu de o viata si care nu stiu cum dracu reusesc sa se descurce, cu familie si copii, cu 1200-1300 de lei pe luna. Ca si pe pamint.

.

Galatiul este un oras atit de frumos, in zonele prin care m-am umblat eu (faleza si zona studenteasca), incit faptul ca e populat cu niste specimene puturoase de te ia groaza te face sa-ti aduci aminte de bancul ala cu Dumnezeu cind a dat multiple bogatii Romaniei. Rar mi-a fost dat sa vad oameni mai lenesi si mai dezinteresati decit aici. Cu parere de rau, am avut de-a face cu niste tovarasi, vreo 4 la numar, care s-au angajat sa faca o treaba, si eu la rindul meu m-am bazat pe ei, si s-au prezentat la treaba cu vorba veche stramoseasca: aseara s-a stricat, asta e, ce sa-i faci, se mai strica lucrurile. La ce bun sa ne sugrumam bunatate de neuron, ca doar nu s-o darima cerul daca am promis si nu ne tinem de cuvint. Recunosc ca s-ar putea sa fiu subiectiva si sa judec majoritatea prin prisma unei minoritati, dar am fost atit de socata incit nu-mi doresc vreodata sa mai ajung pe aici. In special nu cu treaba, ca in interes de turism nici nu incape discutie sa merg. Scump (un hotel de 3 stele mi-a luat 71 de euro pe camera si m-a dat afara a doua zi la 12, desi eu aveam treaba acolo pina la 14:00. Asa ca am defilat foarte elegant cu papornita cu chiloti unde am avut treaba. Ca tiganu cu toate boarfele in caruta) si cu ifos. Cum e mai rau.

Braila e alta poama de oras cu o bucatica foarte frumoasa. Faleza, din zona primariei, e foarte plina de oameni in plimbare, sunt fintini si un ring mare cu scena pentru rolleri. Dragut. Dar cum ai iesit din centru esti in Ferentari. Si aici respira mizeria si saracia din fiecare piatra, iar de dupa piatra se ivesc fete sumar imbracate cu baieti care iti fac cu ochiul dintr-un mercedes cu numar de bulgaria. Asfintitul de la balconul hotelului Belvedere (foarte dragut si curat), cu muntii Macinului in fundal si tapsanele verzi care par ca intra in apa si liziera verde sunt singurele lucruri pe care merita sa le iau cu mine in fotografii. Le vedeti mai jos.

Mi-am promis ca nu voi mai fotografia mizeria. Dar asta nu inseamna ca nu pot vorbi despre ea. Si pt ca totusi gara Braila merita, iata un instantaneu, doua:

Daca nu scria titlul Braila, ati fi ghicit care din cele citeva sute de gari romanesti este? Exact.

4 thoughts on “cele 3 faleze

 1. mai au si acum galatenii vaporul-restaurant langa faleza? imi placea mult faleza aia, cu sculpturile in metal. am apucat sa fac si baie in Dunare, undeva prin lunca de langa Galati.
  mi-a placut si zona veche a orasului, multe case cu stil. si o biserica greceasca foarte ingrijita, sint sigur ca mare parte din picturi erau mai vechi de suta.
  dar…sa te puna dracu sa cresti in orasul ala si sa nu fii in casta care trebuie.
  doi prieteni de-ai mei au plecat spre pasuni mai verzi si au lasat poezia Dunarii pentru turisti.

 2. @felix: vaporul- restaurant nu mai exista de mult, au construit un Chitch;
  pe mine m-a pus dracu sa ma si nasc in orasul ala si pot sa zic ca sunt mandru rau.

  @andrea: hai ca nu o fi dracu chair asa de negru…nu toti galatenii sunt asa (vorbeste galateanul din mine), iar Galatiul e intr-adevar un oras frumos; iti recomand faleza toamna, privita de pe malul celalalt al Dunarii

 3. faleza este intr-adevar misto. Am stat la Vega si de pe geamul care din nefericire nu se deschidea se vedea superb malul tulcean. Imi imaginez ca si de pe malul celalalt se vede misto.

  Eu, ca om crescut tot pe malul Dunarii, mai prin zona Giurgiului, sunt foate atrasa de ape curgatoare. Dar asa murdara ca acum parca numai primavara era Dunarea, cind se topeau zapezile din munti.

 4. Asa dor imi e de Braila… Parintii tatalui locuiau exact in zona de care vorbesti si cat stateam la ei coboram aproape in fiecare seara pe faleza.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.