teatru la opera

Aseara am fost la teatru. Adica la Opera, unde am vizionat o piesa de teatru. Piesa se numeste “Straini in noapte” de Eric Assous si este montata de Radu Beligan, care a vazut piesa la Paris. Actorii de la Paris erau Alain Delon si o prezentatoare de televiziune autohtona (asta ne-a zis Florin Piersic aseara). Probabil vreo zina diafana.

Ce e mai jos nu e cronica de teatru, nu e nici birfa, e pur si simplu parerea sincera a unui spectator.

Actorii romani sunt Emilia Popescu si Florin Piersic.

Pe o vreme de porc, intr-un cadru hitchock-ian, cu sute de ciori alergindu-se prin copacii de pe alei, lumea s-a adunat la Opera inca de pe la 6 jumate. In mod normal la 7 trebuia sa inceapa piesa.

Pe la 7, dupa al doilea gong, a aparut pe scena Piersic, in hainele personajului, care ne-a rugat vreme de vreo 15 minute, sa ne inchidem telefoanele mobile. A fost amuzant si convingator, doar citiva spectatori, printre care si o pizda mica si infofolita din fata mea, neintelegind ca a inchide telefonul mobil inseamna ca obiectul respectiv sa nu scoata nici un sunet. Gurile rele (printre care si a mea) au banuit ca artista Emilia era prinsa in traficul odios de la Eroilor si a iesit colegul sa mai traga putin de timp pina ajungea  si ea. Avind in vedere ca piesa avea doar 2 personaje care stau permanent pe scena era cam greu sa inceapa piesa fara ea. Ma rog, era greu, dar tinind cont ca vorbim despre Florin Piersic, nu era deloc imposibil.

Piesa a inceput greu. Emilia Popescu, o actrita buna, dar nu exceptionala, si-a intrat greu in rol. Florin Piersic, considerat un mare actor, a fost el insusi tot timpul.Personal nu cred ca Florin Piersic, in afara de o carism aparte pe care o apreciezi foarte bine cind stai cu el la o tigara si-un pahar de ceva, e vreun mare actor. In filmele vechi era tot timpul un june prim, frumusel si imberb, putin obraznic si aveai tot timpul impresia isi repeta acasa scenele cu actrita cu care juca pe scena. Se tine bine, inca vorbeste de zici ca e intors cu cheia, discursurile lui stirnind hohote de ris in sala. De ce o fi luat el locul announcer-ului, prezentindu-se in avant scena si vorbindu-ne si povestindu-ne numai el poate sti. Dar a fost simpatic, lumea iubeste actorii dezinhibati si care trec peste norma, amestecindu-se cu ei si traind la unison cu ei. Ce e incontestabil e ca Piersic simte publicul si face orice pentru a ramine in memoria lor ca un actor remarcabil, fara ca reprezentatia din piesa sa fie intr-adevar asa. Nu-i neg meritele, dar nici nu pot sa zic ca am avut vreo tresarire la trairile personajului sau.

Nu stiu daca vreun alt actor roman ar fi corespuns briefului de personaj: peste 60 de ani si suficient de carismatic si seducator incit sa agate o tinara de 30 intr-un bar. Poate Iures, poate Dinica, Besoiu, Hossu… nu stiu sa zic.

Cit despre Emilia, imi pare rau ca a intrat greu in rol. Parerea mea de circotasa e ca a intirziat la piesa si nu a avut timp sa se concentreze ca lumea inainte. Ar fi putut face un rol mult mai bun, avind in vedere ca piesa se joaca de doi ani, si cu cit esti mai rodat cu atit simti mai bine personajul, te simti mai in largul tau in pielea lui si ii preiei gesturile, ticurile, miscarile etc. Nu stiu cine putea sa joace rolul asta, probabil multe doamne artiste, dar repet ca Emilia e chiar buna, ar fi putut face mai mult.

Rasturnari de situatii, dialoguri mai mult sau mai putin recitate, pe alocuri cam false (adica nu cred ca in realitate o persoana ar fi spus acele lucruri), totul ducind spre un deznodamint previzibil cam din ultima treime a reprezentatiei. Piesa e buna, dar cred ca pe undeva traducerea i-a adus deservicii, dar merita vazuta.

Acum, asta e parerea mea. Cu siguranta multora le-a placut mai mult. Piesa merita vazuta, chiar si in aceasta distributie. Cu siguranta nu va va lasa indiferenti.

This entry was posted in andreanum, cultura, de bun simt, teatru by andreanum. Bookmark the permalink.

About andreanum

Nascuta in anul in care Iggy Pop lansa albumul "The idiot" poate nu intimplator de sex feminin, de orientare liberal-salbatica "neinregimentata" politic, par lung, ochi verzi, 60 de kile, stingace, rid des, am tatuaj, nu beau bere, merg des la cinema si coclesc aurul. Gata, ati zis little biographical.

1 thought on “teatru la opera

  1. vaz ca ti-a prins bine smotoceala, ai parcat tractorul si ai gasit timp de teatru si de scris, e de bine.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.