Unde ne sunt tehnocratii

…cu salvarii lor cu tot?

Incerc din adancul recesurilor mele sa pricep, hai sa nu zic sa agreez ca ar fi prea mult, motivele pentru care guvernul nost’ se intampla sa fie format doar din aceasta mana de oameni destoinici. Cum, necum, domnul Boc se pare ca gasise totusi formula panegirica a aparatului caci in urma sa sunt doar copii nevrednice. Mai intai fuse domnul Croitoru, ce degraba si mai ales varsatoriu de sange fu dat afara in uralele Parlamentului. Apoi acest Piedone, pardon, Negoita de la sectorul 3, care repede, la ceas de noapte, coapse (verbul, nu substantivul) o noua formula numai buna de preluat fraiele tarii. Si ghici cine? Sulfina! Teodor! Domnu’ Oprea! Numai unul si unul, mici la stat nanici la sfat, toti dovediti luptatori pe campul de lupta al batjocurii institutionale, unu’ Pleasca, altu ce va ramane probabil in analele istoriei de ‘cat de repede poti sa treci de la a fi ministru la a fi dat afara din partid’, si sa nu uitam Prima Meteoroloaga a tarii, figura blajina, calda, vant slab pana la moderat, gheata la mal, cent cinq centimetres, Bazias, Moldova Noua.

Se pare ca aceasta Pobeda spatiala de-i zice Romania functioneaza pe baza de parghii, manete si butoane. Asa s-a exprimat domnul Croitoru intr-un moment de rara candoare, in care noi, vulgul, am inteles in cele din urma ca oamenii sunt dispensabili, si ca tehnocratii nu e nevoie sa aiba altceva decat studii tehnice, eventual Calculatoare, eventual specialitatea Tastatura si Mouse, competenta in Dublu Click, pentru ca in rest masinaria monstruoasa, Batoza, e tot o apa si-un pamant, tot aia mananca, tot aia scuipa, tot aia lasa’n urma. E nevoie de o perioada, de-o curba de invatare, ca sa devii capabil sa pricepi meandrele guvernarii in Romania, mai mult o arta decat o meserie. Trebuie sa-i stii vilbrochenele, sa intelegi unde se gripeaza jigloarele, cum se sufla in carburator si-asa mai departe. Pe cat de moderna tehnica, pe-atat de sensibila. Numai oameni ca Berceanu-Blaga si Videanu, ca sa nu mai vorbim de onorata taragotista Elena Udrea, carele si-au dedicat viata si existenta puse chezas la banca Romaneasca, ar putea vreodata sa invarta la termostatzii tzarisoarei. Astfel incat, intelegem iata in acest al treisprezecelea ceas, solutia tehnocrata e una in care pe pozitiile lor de fapt punem papusi gonflabile, piloti automati furati de pe Boeing-uri 737 de la Whizz Air, si’n rest orice premier va veni, Klaus Johannis y compris, dupa o indelunga constipare a mintii va fata aceeasi solutie guvernamentala.

Un zambet incredul poate ca va urca pe fata oricarui cetatean, si totusi nu se poate, macar a fi ca’n pepiniera aia de-o platim noi cu nesatz, plina de senatori, deputati, fosti prezenti sau viitori practicanti de Sumo si de Kama Sutra sa se afle si alti oameni decat Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici. Ce ma angoaseaza teribil e ca, iaca-ta, daca maine vine domnul Geoana va schimba Ceata lui Pitigoi cu varianta dansului, alti zece negri mititei, doar c-o sa le zica altfel, dar la origine e aceeasi magarie, tot comunistii lui Peste Prajit (cu P si P) deghizati in maicutze benedictine. Idem la Sorin Oprescu, Domokos Geza la Kelemen Hunor, iar de Crin Antonescu nu vorbesc ca imi surade ferma domnului Patriciu din Quebec, poate dansul va reusi sa ne gaseasca noua, romanilor, un domeniu in pampas, pe-acolo, unde sa reconstruim Romania pe-aceleasi principii sioniste formulate de David Hertzl, si unde sa-i trimitem pe toti tehnocratii sau asa-zis tehnocratii Romaniei.

Intre timp depindem de acest concert al gangavilor pentru lucruri curente in care investim acte mai mult sau mai putin ratate. Suntem conectati la un nucleu de debilitate mintala pe care-l comentam cu convingere, sau mai putina convingere, fara ca vreunul dintre noi sa se acordeze, armonic, la nevoia autentica de-a avea valoare, sau valori, in pozitii corespunzatoare. Intr-o intalnire recenta cu un domn, sa-i zicem X, sa-i zicem antropolog, poate printre putinii care-a scris despre istoria psihiatriei romanesti, ne-am pus problema ca, in fapt, asa s-a intamplat si-acum 60 de ani cand un numar de ocupanti in functie au ajuns acolo, sa zicem profesor sau rector sau director de fabrica, fix de la coada vacii ba chiar un pic mai jos. Cine-i va lua, azi, 2009, la puricat pe toti acestia de se bat cu pumnu’n piept ca ei stiu ce butoane sa invarta la panoul de sigurante al tarisoarei vor constata poate ca nu putini sunt aceia care au in urma un Curriculum fabulos de sarac, si conturi in strict contrast cu pregatirea lor. E ca si cum eu m-as trezi intr-o zi si m-as hotari, isteric, ca tu trebuie sa-mi dai 5 lei pentru fiecare idiotenie pe care am s-o zic pe gura, nemaivorbind sa mi-o imaginez. Si tu ai sa-mi dai. Averile acestor domni sunt direct proportionale cu mojicia lor in educatie si dezvoltare, si daca s-au umflat libarcic la astfel de proportii e pentru ca toti dimprejur, eu si voi si alte persoane la fel de “holier than thou” suntem inca ancorati la setul de filtre in “orb” in care, subconstient, consideram ca doar asa se poate. Asteptam si nu ne miram cand seful de catedra, seful de cadre, SEFUL, micul si mare Falus, sunt niste psihopati notorii sau antivalori teribile, care este, care face, care spune, care are, spre deosebire de noi care nu suntem, nu facem, nu spunem, nu avem.

Optiunea de fond este ca, in timp, acestia sa devena anacroni. Va (mai) dura, caci evolutionar ei sunt bine, au o scurtatura, au o reteta despre “cum sa traiesti bine fara sa mergi la scoala, nu trebuie sa cunosti tot alfabetul ci doar in ce directie se invarte butonul si cum se trage maneta”. Ei ne vor guverna, ei ne vor conduce intr-un “black-box” permanent. Bine, dar ce argumente aveti pentru ca ati tras maneta, ce face maneta aia cand trageti? Ihmmmmmm….nu stiu, stati sa ma uit, de fapt stiti maneta a venit fara manual de utilizare, BANUIESC ca ar trebui sa aiba loc asa, si-asa, si-asa. Si totusi, trasul manetei, sau pusul perdelei, sau ridicatul masinii, sau fasonatul bordurii, sau plantatul copacelului dau zgomot cristalin in vistieria colhoznicului, si-a copiilor sai, si-a copiilor copiilor sai.

Propun ca fiecare breasla sa-si voteze ministrul, macar sa pot sa zic eu, medic, ca medicii isi merita Ministerul Sanatatii; sau CFR-istii ca-si merita ministrul transporturilor; sau hotelierii ca si-o merita pe madam Udrea; sau meteorologii pe Sulfina; sau domnul Liiceanu pe Obersturmfleischer Paleologu. Adevarata tehnocratie e una bottoms-up, in care comunitatea avanseaza solutii din propriile-i randuri. Tehnocratia nu e una de independenta la politic, ci de profil. Ce discuta acesti domni cum ca a “fi” tehnocrat inseamna a “fi” independent e de-o rara idiotenie si in mod deliberat comuta atentia de pe tusa “competentei” pe tusa “competentei lipsita de partitism”.

G.

Advertisements

5 thoughts on “Unde ne sunt tehnocratii

  1. concluzia e una: in meseria in care conduci destinele a milioane de oameni trebuie sa fii un imbecil insidios, in contrast cu versiunea microcosmica a unui laborator, amfiteatru sau hala de productie, unde trebuie sa ai diplome muncite cu ani de nesomn.

    sau ma rog, teoria asta e aplicata cel mai radical pe plai, acel plai idilic din legendele auzite de cand ne stim.

  2. buna ideea cu breasla sa-si aleaga singura ministrul, dar mai departe ce-ar iesi? S-ar rezolva toate problemele breslei si ne-am intoarce de la spital, gara, hotel etc spunand “n-am ce reprosa, frate!”?
    Ca sa merg pe exemplele tale – orice ministru v-ati alege voi doctorii, e tot aia! Pentru ca nu sunt bani, pentru ca SE FURA! Toti furam intr-un fel sau altul, de la mic la foarte mare. Eu fur chiar acum, ca sa scriu aici, din timpul patronului, ar trebui sa muncesc dar nu muncesc – una la mana pentru ca se poate, doi la mana pentru ca patronul nu este eficient si-mi da de munca cu tzaraita, nu stie ce vrea de la mine, azi are o idee si maine nu mai are, nu e pregatit in afacerea pe care o are, sparge capitalul primit de la taica’su pe care e bine sa nu-l intrebi cum a facut primul milion. Si totusi, cum de e patron, cum de-i merge afacerea si are bani sa ma plateasca? Pentru ca la randul lui, fura. Fura pentru ca alti prosti ii cumpara produsele care n-au calitate pentru ca eu stau si o frec pe internet comentand aici. Prostii aia inghit produsele proaste pentru ca la randul lor fura de pe undeva si-i doare in fund ca ce au cumparat astazi nu mai merge maine sau nu serveste scopului. Si uite asa cercul se inchide. Eu ma plang, ei se plang, noi ne plangem, vorba lui Marean.

    @tracto: apropo de ce zice felix mai sus cu plaiurile noastre de legenda, ia spune-ne marite tracto, la turci cum e? E mai bine ca la noi? Ca vorba aia, fusera ditamai imperiul si apoi sub talpa americana.

  3. alegi sa stai acolo datorita serviciului? Sau te atrage si altceva? Zi-ne ceva din viata de zi cu zi ca sa putem exclama “uite frate turcu’ ce tare e!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s