un spital = 5 km de autostrada romaneasca (si 20 din aia straineasca)

Nu stiu daca stiati, dar in Romania mor oameni. O parte dintre acestia sunt copii. Atunci cind moare un matur, parca doare mai putin decit atunci cind se stinge un copil. Iar cind e vorba despre copilul tau, doare mai tare decit orice, si durerea nu trece.

Astazi a avut loc o conferinta de presa. Banal, as putea spune. Conferinta anunta demararea unei campanii pentru stringerea de bani necesari constructiei unui spital pentru copii, in curtea Spitalului actual Marie Curie din Brincoveanu, fost Budimex. A fost o conferinta banala nu fiindca vorbitorii ar fi fost low, ci fiindca jurnalisti, cu vreo 3 exceptii, au lipsit cu desavirsire. Nu e vina presei asa cum o stim noi, fiindca de la aceeasi ora, 1300, se mai petreceau inca 5 (cinci) conferinte, dintre care una cu chiloti, alta cu Basescu parca, mai era ceva cu mineri si inca ceva cu Guvern, piinea si circul fiind astfel asigurate. Dar nu conferinta conteaza, ci stringerea de bani si constructia efectiva a cladirii, utilarea ei cu echipamente si, mai ales, cu oameni.

Cum va spuneam, conferinta a lansat campania de adunat banii. Liana Stanciu si sotul, Mitza de la Bere gratis, au fost cei care, trecuti cu propria fiica, Teodora, printr-o drama care era cit pe ce sa se transforme in tragedie, daca niste oameni nu ajutau cu bani. Scriam la vremea aceea ca nu stiu ce naiba pazesc fundatiile care ar trebui sa faca ceva sa stringa niste bani pentru toti copiii in nevoie, nu doar pentru ai lor. Si iata ca Liana & Mitza s-au gindit sa faca asta. Si din banii strinsi pentru Teodora au mai ramas citiva, din care s-a platit un studiu de fezabilitate pentru noua aripa a spitalului Marie Curie. Spre dezamagirea tabloidelor, Liana nu si-a cumparat push-ups sau pungi cu silicoane din banii aia. Fundatia “Teodora Georgescu” a lasat acum locul Fundatiei “Salvati-va ingerii”, care se straduieste, cu ajutorul tuturor celor care pot si vor, sa faca ceva pentru toti copiii bolnavi, ceva de genul “cumpara o undita pescarului, sa-si prinda singur hrana, in loc sa-i arunci doi bani”.

Care fundatie, al carei site este www.salvativaingerii.ro, a strins rindurile si pe 1 iunie, nu intimplator atunci, de ziua copilului, organizeaza un concert umanitar sub sloganul “Rock pentru viata”. Trupele si interpretii de pe afis sunt mari la noi, de la Compact, IRIS, Vunk, Vita-de-vie, Proconsul, Voltaj, Bere gratis, Sarmalele Reci, Les Elephants Bizzares pina la Dida Dragan, Mihai Margineanu, VH2, Stefan Banica Jr, corul Allegretto si Taxi (sper ca n-am uitat pe nimeni) si nici ordinea nu e importanta. Mai batrini sau mai tineri, mai blonzi sau mai chei, cu totii s-au strins si au zis un mare Da in fata acestui proiect.

Tot ce se va intimpla la concertul care va avea loc in Piata Constitutiei pe 1 iunie este pro bono, de la trupe la partea tehnica, autorizatii de la primarie, toalete ecologi, bannere, flyere si tot ce mai trebuie. Toti, dar absolut toti banii care se vor stringe din sms-uri la 877, sucuri si bauturi, tricouri, insigne si alte lucruri care se vor vinde se vor duce catre fundatia care va construi spitalul.

Astazi la conferinta, pe linga citeva informatii tehnice, am auzit povesti cu oameni care sufera si oameni care fac minuni. Doctorul Sergiu Stoica de la Marie Curie, de exemplu, este neurochirurg, tinar, cred ca are in jur de 36-37 de ani, motociclist, rebel, dar care face minuni uneori si cite 13-14 ore, cit dureaza o operatie pe creierul unui nou-noscut. Pentru multi a fost ultima sansa sa isi salveze copilul, si daca domnul doctor spune ca nu se mai poate face nimic, ceea ce se intimpla extrem de rar, atunci cauza este intr-adevar pierduta. Spunea doamna doctor Bratu, de la acelasi spital, ca unui copil i s-a spus din nenumarate locuri ca nu mai are nici o sansa, ca totul e pierdut: doctorul Stoica l-a operat si in citeva ore de la operatie copilul a cerut sa manince crenwurst. Povestile sunt spuse de alti colegi medici, si n-am motive sa nu-i cred. Ca sa nu mai zic ca este unul dintre putinii medici care s-a scolit “afara” si a revenit aici, unde chiar e de folos si apreciat si vede des lacrimi de bucurie in ochii parintilor care nu credeau ca-si vor mai vedea vreodata copilul zimbind. Si sta si munceste aici in ciuda brumei de bani primita drept salariu, pe care o tot reduce guvernul, taind in mod egal doar de la unii… Si stiu ce spun, am in casa 2 medici care s-au intors in tara cu acelasi gind: e nevoie si aici de noi; cumva, cindva, griul se va alege de neghina.

De ce v-am scris toate astea? Pentru ca trebuia. Pentru ca poti si tu, din salariul redus, cu un mic efort poate, sa donezi 2 euro pentru acest spital. E foarte simplu: deschizi mesaj nou, sa tastezi 877 si sa dai send. Sau vino la concert pe 1 iunie, bucura-te de muzica si cumpara un tricou sau o insigna, sau bea doar un suc. Daca nu pentru copii, macar pentru a putea dormi linistit cu gindul ca ai facut o fapta buna.

Si, ca sa inchei in stilul titlului: ne putem lipsi de inca 5 km din aia 1.000 care deja ne lipsesc, pentru un spital pentru copii?

Comunicat Presa Marie Curie;

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.