Ai auzit draga ce-a trebuit sa faca? O ecografie toppless (doppler in original) la glanda. Da, saraca, si unde mai pui ca saptamana trecuta i-a mai dat si dentistul o veste proasta ca are glaucom (granulom in original) la un dinte. Iara Milica? N-ai citit la ziar ieri dimineata? L-a operat Irinel Popescu de un diventricul (diverticul in original) la colon! Iar lui Ilici, il stii pe Ilici, l-am votat de trei ori cu o mica pauza, lui au trebuit sa-i puna draga la Elias niste sternuri (stenturi in original) ca i se infundasera vasele inimii. Groaznic.
…
Am cunoscut o doctorita, la Parhon, care colecta astfel de paronime. Ii erau simpatici oamenii mai prostuti, de la tara, care cascau bine gura prima oara cand veneau la “oras” sa isi trateze diverse boli altfel pedestre dar care, in salbaticia unde-si duceau ei existenta, insemnau viata, si moarte, si uneori multa multa suferinta. Imagineaza-ti cum e sa vii dintr-o zona de cretinism endemic prin deficit de iod si sa iei iod pentru prima oara. Ce Oliver Sacks? Ce “Desteptare” (in original “awakening”, efect denumit dupa Sacks care a administrat primul dopamina bolnavilor de panencefalita letargica sechelara). La un hipotiroidian carential aceasta substanta folosita de vulg (si) ca antiseptic, data sub forma de sare (iodata, evident) il scotea din marasmul tampeniei. Sau sa te stie tot satul ca il ai pe dracul gol in tine, si ca de doua trei ori pe saptamana dai ochii peste cap mergand pe strada si faci clabuci la gura de te-au dus pe la toate babele, si preotii, si “mergatorii cu duhul”, si pana la urma ti-ai luat curaj si te-a dus mama-ta, cu trenul, la oras si ti-au dat pastile si, ce sa vezi, pentru prima oara in multi ani nu mai faci crize, si ai aflat ca e o boala, se cheama epilepsie, si ca nu vine de la dracul ci de la un defect pe creier, ca un fel de cicatrice ca cea pe care o ai la buza de cand te-ai dat ultima oara cu capul de pietre. Magie curata si alta nu!
Educatia are, cand vine fundamentanta, un efect spectaculos aupra individului. Mintea umana e pregatita de vreo 150 de mii de ani pentru acelasi bagaj de cunostinte; de vorbit vorbim articulat, polifonetic de vreo 50 de mii de ani cam la vreo cateva milenii dupa gatuitura Toba cand zice-se ca am mai fi ramas doar vreo 2000 de oameni pe toata planeta. Iar daca despre Doamne Doamne stim de dinainte de potop, el fiind prima achizitie dupa ce-am dezvoltat un gir supra-marginal imens de mare (adica o bucata de carnitsa pe creier pe care alte animale nu o au), de malarie si germeni si virusuri si ce se-ascunde in cutia craniana am aflat pe parcurs, prin propria noastra munca de furnica. Aici avem si noi pomelnicul nostru de mucenici, martiri, monahi si monahei, si ducatori de tava, si prin “noi” inteleg aceasta sleahta interminabila de dizidenti ai revelatiei care, indoielnici din fire, s-au incapatanat sa provoace dogma pan-religioasa (mai putin in Asia unde, sa zicem, e o situatie un pic particulara) cum ca in cele din urma adevarurile nu pot fi cunoscute decat prin initierea asupra-le. De-o parte il ai pe Aristotel, de cealalta pe Moise si-un tufis in flacari. Alege-ti partea. Tertium non datur.
In Romania, astazi, anul gresit numit 2010 (e un mic paradox al anului “zero” greu corijabil pentru un empiricist ca mine), persista inca o imagine impresionista asupra medicinei. O parte incredibil de consistenta a populatiei indeosebi rurale (dar cum aratam in deschidere si la nivel de Academie si mass-media) nu intelege vocabularul medical la treapta lui cea mai simpla, aceea de substantiv si verb. Stim ca bebelusii de la maternitatea Giulesti au “ars” (formulare de impact, dar la randu-i inselatoare caci a suferi arsuri nu e superpozabil cu a arde, proces de combustie implicit complet din care rezulta energie, dioxid de carbon, apa si alte elemente de baza) in prima zi dupa sarbatoarea Sfintei Marii. Marie Mare, nu Marie mica, mi se sopteste din culise. Dar, sunt intristat sa aflu, lumea nu face diferenta dintre stern, si stent.
Sternul e osul pieptului, carele la pasari e cunoscut si sub numele de furcula pentru ca e fuzat la clavicule si daca-l rupi cica ti se indeplineste o dorinta. La om protejeaza inima si marile vase la iesirea din cord, si tot pe-acolo traheea se imparte in doua catre fiecare dintre plamani, organe pereche cu care respiram, carevasazica schimbam gaze, oxigen si dioxid de carbon, ca sa putem metaboliza alimente si astfel sustine viata noastra. Iar un stent e un manson care tine vasul ingustat deschis ca sa poata trece acelasi sange pe-acolo tot cu oxigen, sau dioxid de carbon, dupa caz. A fost greu? N-a fost greu.
Domnul Profesor Constantinescu e geolog de profesie si fost rector al Universitatii Bucuresti. Ma astept sa faca diferenta intre variile forme de cristalizare ale calcitului, sa scrie corect stalactita, stalagmita, dodecahedron, aven, sa stie pe de rost varfurile Carpatilor Apuseni, sa inteleaga tectonica placilor in varianta Marcian Bleahu, cu alte cuvinte lucruri pertinente formarii domniei sale ca profesionist. Si da, ma astept sa stie diferenta intre un ventricul, o cavitate interna definita la doua organe la om, carevasazica inima si creier, si diverticul, tot o cavitate dar unde n-ar trebui sa fie, de obicei in interiorul arborelui digestiv, format fie prin mecanisme de presiune, fie o tumora benigna, mai rar maligna (adica mai rar cancer) care poate sa apara la orice varsta dar indeosebi la omul peste 40 de ani, functie de o suma de factori (dieta fiind unul important). E greu? E nevoie sa-l fi citit pe Erwin Schrodinger? (apropos, acesta din urma are o cartulie mititica, absolut savuroasa, numita “Ce este viata“, scrisa putin timp inainte de identificara structurii acizilor nucleici de catre Watson si Crick, unde Schrodinger face o gramada de greseli, si supozitii hilare, dar in cele din urma ramane taticul fizicii cuantice, nu?). Raspund eu, ca poate am divagat. NU e nevoie sa-l fi citit pe Schrodinger ca sa intelegi limbaj medical, e nevoie sa fi fost expus la asta, e nevoie ca cineva sa fi venit la tine in comunitate, la tine in catun, in scoala ta, in mijlocul familiei tale extinse, si sa-ti traduca limbajul de baza medical astfel incat, cand te loveste napasta, sa-l poti vorbi.
In Romania, la acest moment, exista o prapastie abisala intre ce zic doctorii, si ce inteleg pacientii. Se asteapta de la noi sa fim educatori dar e nedrept sa ni se ceara asta. Eu o fac, si-mi ia cam 30 – 40% extra timp si rareori cu rezultate spectaculoase. Oamenii nu vin sa invete de sanatate cand sunt bolnavi; vin sa se vindece. Nu faci revolutie culturala de pe un pat de spital. O faci dupa ce omul s-a insanatosit, sau inainte ca el sa se imbolnaveasca. Daca am stiut sa inoculam mantra “evitati consumul excesiv de sare, zahar si grasimi” unei multimi bovine care nu are enzima sa digere “excesul” fara sa ne preocupe daca are vreun fel de impact, daca am aderat la toate acele directive ale Comisiei Europene care ne spun ca fumatul ucide in vreme ce la noi, in anumite medii si la anumite categorii de varsta, peste 40% dintre apartenenti fumeaza, oare – ma intreb ca vecinul meu Boac – n-ar fi bine sa ne oprim si sa gandim un pic? Ganditul este produsul de conceptie al unui organ adapostit strasnic in cutia craniana. Inima nu se poate abtine sa bata. Stomacul nu se poate abtine sa digere. Ei, dar creierul fir-ar sa fie e mai ceva decat o fata mare la maritat. Uneori nu face pasul la inaintare cu ganditul asta. Ii trebuie ceva dupa care sa se ia, niste semne de circulatie, unelte de pescuit ca sa inteleaga pestele, litere sa inteleaga alfabetul, totul e pe baza de fonema si fonetica dinainte la orice altceva.
Religia e mai mult decat incurajata in scoli. E bine sa stii la ce Pafnutie sa te rogi in timp ce te mananca colonii intregi de bacterii anaerobe. Dar educatie de sanatate? Educatie sexuala? Informatii privind sanatatea mintala a copilului si adolescentului astfel incat sa coupam numarul crescand al acelora cu tentative de suicid in Romania? Printre altele, saptamana trecuta, discutam cu psiholoaga de la spitalul Grigore Alexandrescu despre frecventa tentativelor de suicid la ei, unul dintre marile spitale de copii din tara. Ea estima ca sunt oriunde intre 2 si 10 cazuri pe zi. La spitalul Universitar, in egala masura, a existat o veritabila epidemie de suicid prin defenestrare de la ultimul etaj. Stie cineva de la Univeristar de fenomenul podului Golden Gate, sau Jacques Cartier? De epidemia de suicid de la metroul montrealez? Nu. A diseminat cineva fenomenul contaminarii media si exemplul Pokemon in Japonia, din 1998, in care au murit oameni? Nu seamana cu fenomenul nostru Furadan?
Ce merita un popor care, cu buna stiinta, isi tine membrii sub talpa ignorantei? Care isi minte semenii, care ii indoctrineaza, care hraneste copios o pozitie paranoida, suspicioasa, anarhica in comunitati pana la cele mai mici, si izolate, fortate de mai bine de 60 de ani sa traiasca in “rezistenta”, veritabile gherile asteptand o salvare care a trecut de mult? Ce merita un popor care isi alege conducatori care nu doar ca nu schimba nimic fundamental in fibra sociala, dar ocazional o si siluiesc pentru aceleasi motive, anume ca la randu-le au fost ignoranti, de la vladica la opinca, chiori regi in tara orbilor si spectatori la randu-le la un balci grotesc al regresiei Romaniei spre buza anihilarii.
Unde ne sunt acei oameni minunati? Unde sunt Marinescu, Minovici, Parhon, Paulescu, Sutzu, Obregia, Rainer, Arseni…
GD
Cand biserica n-o sa mai fie plina de fosti/actuali securisti putred de bogati, care platesc orice campanie electorala indiferent de candidati, pe model american, poate ca religia n-o sa mai fie obligatorie in scoli.
Poate atunci : educatie sexuala, sfatul medicului (si nu a parapsihologului sau a naturistului), etica, bunul simt, democratia, libertatea cuvantului o sa fie materii din programa.
Dar ce stat are nevoie de supusi educati, rationali? Cazul SUA e relevant. Nu sunt doar ei. Cand romanii considera Biserica cea mai de incredere institutie, semnalul de alarma trebuie tras : Biserica NU E O INSTITUTIE pentru ca nu face NIMIC! Nimic bun, cel putin!
Dar cine sa raspunda la acest semnal? Se pare ca romanii e prosti si le place!
Oamenii de la tara au un cult pentru doctori, ei sunt dumnezeii care pot sa ii vindece – cei care nu au acces la internet unde doctorii sunt denigrati si care nu au bani de ziarele cu sfaturi babesti. Ar trebui ca doctorii sa profite sa faca profilaxie dar majoritatea nu o fac – o stiu din experienta.
http://alteopiniisiganduri.blogspot.com/2010/08/ce-as-face-eu-in-spitalele-din-romania.html
In spital ajung oameni bolnavi sau parinti cu copii bolnavi. Am observat mai multe lucruri cu ocazia ultimei mele experiente de internare intr-un spital de copii: oamenii fac tot felul de lucruri care dauneaza sanatatii copiilor, si medicii nu sint interesati sa le explice oamenilor cauza bolilor, ci se concentreaza exclusiv pe vindecarea lor. Nu tot timpul bolile sint cauzate de parinti, dar unde sint medicul nu spune nimic.
In Romania nu exista educare pentru profilaxie si medicii nu sint abordabili pentru sfaturi, desi ar fi primii in masura sa le dea.
Eu as face un program de educare pentru profilaxie in spitale. Unul sau mai multe cadre medicale sa mearga pe la fiecare din cei internati, sa il intrebe care e stilul de viata sau cum se ocupa de copii, sa ii atraga atentia asupra obiceiurilor proaste. La fel parintilor, as merge la fiecare parinte sa il intreb cum isi hraneste si cum isi creste copilul si as atrage atentia asupra greselilor. Unii parinti pur si simplu nu constientizeaza daca fac ceva rau, toti parintii sint bine intentionati. Doctorii ar trebui sa fie mai concentrati pe a sfatui parintele sau bolnavul cum sa se poarte ca sa nu mai fie bolnav, in loc sa se multumeasca cu vindecarea bolii.
Programul asta sa inceapa cu cei internati in spital. Cred ca nu ar fi o incarcare prea mare pentru cadrele medicale cu asta.
ce poti comenta la un articol de (pana acum) 5 stele din 5 voturi?! Absolut nimic. 😀 Asa ca am sa-ti dau si eu inca o steluta, cam in alb recunosc, n-am ajuns decat la primul paragraf si multe cuvinte nu le cunosc, imediat cum aflu ce inseamna o sa continui lectura.
N.B. o steluta adicaltea in sensu’ de vot maxim, cinci stelute care este fara numar fara numar la dom’ doctor sa traieste!
hmmm…adica tu vrei sa zici ca unu’ cu boala copiilor (asta e epilepsie, da?) nu-l are in el pe dracu’? Pai atunci de ce face asa urat frate? 😀
Ah, tu faci referire la cicatricea de pe creier CA SI CAUZA? :D. Atunci ma simt dator sa te atentionez ca nu cauza este asemuita de popor cu diavolul ci manifestarea in sine. Chestie de nuanta.
continui lectura… 😀
…oamenii isi duceau si inca isi duc bolnavii la preot pentru ca: ori n-au doctor la indemana, asa cum bine faci referire, pentru ca doctorii fug de “tzara” ca de necuratu’, ori doctorii la care au fost sunt incompetenti – asta pentru ca doctorii buni sunt la oras iar doctorii foarte buni sunt la orase mai mari iar cei mai buni, perfecti, nu s-au nascunt inca.
precizare de apropo’ de medicina de la tzara vs aia de la oras: revin la comentariul cu asistenta unde presupuneam eronat ca ar avea salariu minim pe economie. Am aflat intre timp, o asistenta ia vreo 12 milioane. Cu sporuri si spagi – mai ales intr-un post de raspundere ca ala, pleci acasa lunar cu vreo 50 milioane NET in mana.
Aristotel ala de la sfarsitul paragrafului doi nu a fost grec cumva? Pai nu vezi frate unde au ajuns cu logica lui Aristotel? Direct pe tava camatarilor 😀 😀 Cat dainuie o civilizatie bazata pe logica?
sandu, ti-am sters doua comment-uri: unul in care ii spuneai cerbului ca aici e blog crestin ortodox si altul in care il atacai direct pe mutsunake. de azi incolo nu mai accept atacuri la persoana sau referiri depreciative la blogul nostru. atit.
Religia nu este obligatorie!
Cred ca esti ultima persoana care ar trebui sa participe la dezinformarea asta si sa dea oamenilor nestiutori impresia gresita ca e musai sa isi lase copiii la orele de indoctrinare religioasa.
Legea e prost facuta la capitolul asta, e discriminatorie, e absurd sa ma puna cu japca pe lista de religiosi si sa trebuiasca sa ma cer eu afara..si asa mai departe, dar materia respectiva NU E OBLIGATORIE!Asta trebuie stiut!
Ina, sunt perfect de acord, eu remarcam propunerea legislativă. Obligativitatea religiei in scoli mi se pare perversa.
G
Nu e obligatorie religia, autorul articolului e dezinformat sau informeaza intentionat gresit opinia publica. Niciun ateu nu este obligat sa-si trimita odrasla la orele de religie. El poate fi educat foarte bine de bona, de televiziune sau seara dupa ora 10 cand vin parintii acasa cu banu’.
Scuze tracto, tonul asta iti place? Corect ar fi fost sa precizezi exact ceea ce ai sters ca sa nu creada lumea ca l-am injurat de mama. Sper ca pe viitor sa inveti regulile cenzurii si sa le aplici ca la carte. 😀
sandu, ar fi trebuit sa intelegi de pe-acum faptul ca, aici, fiind proprietate privata, regulile cenzurii le facem noi. uneori chiar pe loc, fara a simti nevoia sa oferim explicatii nimanui. de data asta am oferit explicatii. n-o sa se mai repete.
Sandu, eu nu dezinformez, in cel mai bun caz Evenimentul Zilei dezinformeaza. Iar obsesia ta cu familia atee care lucreaza, corporatist, pana seara tarziu si lasa copilul pe seama bonei e hazlie, e posibil – nu zic nu – ca tu sa fi observat o racila teribila a necredinciosilor de-a se fi indepartat de valorile familiei, si comunitatii, dar imi pare teribil de neinspirata.
Nu vreau sa scot religia din scoli, vreau sa fie o materie facultativa care sa respecte la litera legea 489/ 2006; exercitarea religiei, oricare ar fi ea, beneficiaza de statutul libertatilor fundamentale ale omului. Dar unde e obligativitate, Sandu, omul nu mai e liber.
G
mi-ai mai explicat tu dar am uitat
imi cer sincer scuze
hai sa ne impacam 😀 uite un banc misto:
Base in masina cu SPPistul. Intr-un sat calca o gaina. Base: Las` ca vorbesc eu cu taranul si ii explic ca a fost un accident
nefericit. O sa ma inteleaga – doar sunt presedintele tarii.
Dupa cinci minute Base se intoarce batut mar.
Pleaca in tromba mai departe. In satul urmator masina calca un porc.
SPP-istul: Sefu`, las-ca merg eu la taran sa-i explic.
Dupa zece minute se intoarce cu doua damigene de vin o putina de branza.
Base. -Ce i-ai spus, ma?
SPP-ul: – Ca sunt soferul presedintelui si ca am omorat porcul. M-a
pupat si mi-a dat astea. 😀 😀
pt G: pai NU E obligatorie fratele meu! De unde ai scos-o? E in trunchiul comun dar poti face cerere ca puradelul sa nu o studieze. Situatia scolara se incheie fara nicio problema. E lege. Sau vorbim despre alta tzara si alta religie? E vorba de Romania, da?
(cat despre “eu nu dezinformez, in cel mai bun caz Evenimentul Zilei dezinformeaza”… aceeasi observatie ca la tracto, ziaristica are niste legi. Cuviincios 😀 ar fi fost sa specifici sursa inainte sa ma atac io… )
Sandu,
Misto bancul 🙂
Ce spui tu privind religia e kosher (hihihi!) dar pare-se un pic inexact:
http://www.ziare.com/scoala/scoli/religia-ramane-obligatorie-in-scoli-clasa-a-noua-trece-la-gimnaziu-1012718
Culmea e ca eu nu doresc a-mi scoate, candva, puradelul de la ora de religie. Trebuie sa stie omul ce-o combate dupa aceea, daca doreste 😀
G
Mi-ai adus aminte de un vecin care venea acasa toba de “stiri bomba” fara sa dea un ban pe ziare: citea doar titlurile in geamul de la chiosc! 😀 😀 😀
Am impresia ca tu nu citesti decat titlurile! 😀
Citez din linkul dat de tine:
“la solicitarea scrisa a parintelui, tutorelui sau a elevului daca este major, acesta poate sa nu frecventeze orele de religie”.
eu nu l-as lasa in locul tau! Potrivit lu’ Gaddafi, Europa o sa studieze Coranul cand o fi prichindelul tau de varsta scolara. 😀
“Gaddafi: Islamul trebuie să devină religia întregii Europe”
http://www.realitatea.net/muammar-gadhafi-a-incercat-sa-converteasca-la-islam-200-de-italience_677021.html
Sandu, iar lansezi momentul “exercitiu de toleranta interconfesionala a crestinului ortodox, unicul cunoscator al lui Dumnezeu care nu e Allah si s-a intrupat prin Domnul nost’ pe care ni l-au omorit evreii?”
In privinta dezinformarii multumesc, am facut corectia in corpul textului.
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa 😛
G
ce usor e sa faci mea culpa.
uite, omul asta (sau cerb ce-o fi el 😀 ) a ramas cu o idee gresita: “[…] poate ca religia n-o sa mai fie obligatorie in scoli.” (primul comentariu de sus)
Eu te-as ruga sa-l rogi pe tracto sa faca o corectie si in comentariul respectiv facut pe baza unei premise lansata gresit de tine.
rezumat: religia ortodoxa nu e obligatorie in scoala romaneasca a anilor 2010. Au incercat niste ong-uri sponsorizate de agenturili straine sa o scoata definitiv din programa dar nu au reusit. Este nevoie de cerere expresa pentru ca scolarul sa nu faca ore de religie. S-a facut asa si nu invers pentru ca majoritatea romanilor isi lasa copiii la invatatura crestina. Datorita voua numarul lor va fi din ce in ce mai mic si, poate, peste secole, tara asta va fi eliberata de sub jugul religios si se va indrepta spre miracolele tehnologiei. Respect! 😀
@tracto: o intrebare, poate cultura din Turcia are fineturi ce-mi sunt straine: daca esti scuipat de pe o proprietate privata nu e voie sa scuipi inapoi?
Blogurile astea mie imi par a avea un sistem interesant de supape: porcaresti pe cine vrei – LA GRAMADA – pentru ca gramada (crestina) nu se supara, si cand se mai gaseste cate unul care sa ti-o spuna de la obraz pac! taiat comentariul. Deci functioneaza doar un sens.
sunt curios de ce nu stergi si un astfel de comentariu:
http://andreanum.org/?p=2652
(tovarase presedinte: sugi pula. de 2000 de lei.
andreanum on August 19th, 2010 at 2:38 PM)
sau presedintele poate fi spurcat in fel si chip? Ti se pare un limbaj demn de o tara care s-ar vrea civilizata…candva? Daca Base i-ar replica cu aceeasi moneda ar fi atac la persoana si i-ai sterge comentul?
De curiozitate, Sandu, misiunea ta se rezuma doar la noi sau mai ai si alte bloguri biciznice pe agenda? 😀
Iar mea culpa fac ca nu ma doare gura, pardon mana 🙂
G
sandu, ti-am sters iar comentariul pentru ca avea referiri directe la persoanele noastre. te rog sa te cenzurezi in a te referi la discutii particulare pe care le-am avut noi in trecut si a le pune in toata splendoarea pe internet, pentru ochii orisicui. pentru asta exista email-ul.
daca tii sa-i raspunzi lui mutsunake, te rog frumos fa-o referindu-te numai la tine, fara detalii despre ce ti-am spus eu sau ce s-a petrecut in trecut in viata reala a oricaruia dintre noi. ai ales sa-ti pastezi anonimitatea, zilele trecute; te rog mult sa o respecti si pe a noastra.
sandu, cu intrebarea ta despre comentariul lui andreanum, ma obligi sa ma repet: “regulile cenzurii le facem noi. uneori chiar pe loc, fara a simti nevoia sa oferim explicatii nimanui”.
ai perfecta dreptate, blogul nostru este extrem de interesant, nu se supune nici unei reguli venite din afara. cu mici exceptii, sintem niste despoti cu pareri/idei bine conturate si la care, culmea, tinem foarte mult. tu, ca cititor/comentator, poti doar alege daca le accepti sau nu; daca ni le vom schimba vreodata, asta tine numai de noi, pentru ca, ca si blogul nostru, sintem niste indivizi extrem de interesanti.
atunci vei avea de ales: ori imi blochezi accesul aici ori stai si intri din 5 in 5 minute sa vezi ce am mai scris 😀 Nici una din variante nu va afecta frumoasele amintiri pe care ti le port. Pentru mine e deosebit de simplu, compilatoarele sunt inca destul de lente, la 12 mii de linii de cod am exact timpul sa-i mai dau cate o scaltoaca, prieteneasca desigur, lui mutsunake. 😀 Deci alegerea e a ta, eu pot continua forever.
am inteles cum functioneaza cenzura voastra: andreanumul are voie sa-i scrie presedintelui sa-i suga pula iar eu n-am voie sa-i spun lui mutsu ca are idei fixe. Ma simt discriminat… pozitiv. 🙂
astept totusi o replica, de la TINE si nu de la tracto, referitoare la acest tip de limbaj pe care-l treci cu vederea intr-un spatiu privat dar cu acces public. In spiritul acelei societati civilizate la care ai facut referire de multe ori. Multumesc.
Scatoalcele se accepta, Sandu. Dar cam atât. 🙂 G
@G: nu, sunteti singurul blog bicisnic pe care comentez. Nu am blog si nici n-ai sa-mi mai gasesti stilul, inconfundabil, prin alte parti. Ba nu, gresesc, acum vreun an parca am comentat pe blogul unuia Arhy – invita lumea sa-si descrie experientele de sex anal. 😀 Apoi m-am lipit de voi.
Poti sa-i spui “misiune” dar nu te teme, nu-s in slujba BOR. Cat despre tine? Esti in solda cuiva? Asa, ca sa ne cunoastem mai bine. 😀
@G: bun, daca se accepta scaltoacele e ok. Uite una: in comentariul sters de tracto spuneam ca am impresia ca ai o idee fixa cu religia. Daca ai sa te uiti in arhiva ta ai sa vezi tiparul articolelor tale. N-am luat in considerare, ce e drept, faptul ca medicii ar putea fi intr-un soi de razboi cu religia. La asta voi mai cugeta desi la ora asta nu vad decat un singur motiv de razboi: biserica va ‘fura’, cel putin voua, psihiatrilor, clientela. Gresesc? Pentru ca tot ce ai scris referitor la oamenii indobitociti de la tzara nu sta in picioare. Eu n-am vazut niciodata un preot care sa te indemne sa NU TE DUCI la doctor. Nici in cel mai fund de tzara n-am auzit asa ceva – si, crede-ma, am vizitat extrem de multe manastiri – oaze de liniste, curatenie si bun-simt. Oamenii vin la preot ca sa nu mai fie singuri in lupta cu boala. Din pacate, ajung la fel de tarziu la spital si la fel de tarziu la biserica.
sandu, sint constient ca tu esti iepurasul duracell in materie de cele sfinte, dar n-am sa-ti blochez contul. ideea e chiar mai simpla decit cele zece porunci: fara dezvaluiri personale, fara atribute depreciative sau injurii fata de blog si/sau fata de cei care muncesc si platesc pentru a-ti oferi tie un loc unde poti comenta pe gratis. cam atit ca reguli generale. normal, fiind parcela privata, ne rezervam dreptul sa inventam oricind si reguli particulare, functie de contextul discutiei.
sper sa nu fie nevoie sa intru din cinci in cinci minute, cum imi propui tu, ca sa vad daca s-a sarit calul; prefer sa intru atit de des numai ca sa urmaresc o discutie interesanta. sint sigur ca intelegi perfect zicala “ce tie nu-ti place, altuia nu face”, de aceea indraznesc sa sper ca o vei folosi ca sa-ti filtrezi comentariile. normal, o discutie poate deveni si aprinsa (si sper sa avem si din astea, ca m-am cam saturat de pilde copy/paste), dar asta nu inseamna ca trebuie sa ajungem la argumente sinonime cu loviturile sub centura. sintem, totusi, niste indivizi cu oarecare pregatire si cred ca putem pune o mica frina atunci cind simtim ca o luam putintel la vale. daca nu putem, ramine varianta cu “intra tracto la fiecare 5 minute si rade tot ce nu-i convine”.
mutsunake are o idee fixa cu religia? ce se poate spune, atunci, despre tine? 🙂
– asta cu gratis chiar ca m-a pufnit rasul 😀 😀 Voi chiar platiti bani pentru ca G sa-si verse veninul contra ortodoxiei? Nu vreau sa fiu rau, platiti din buzunarul vostru sau al altora? 😀
– pai si eu am o idee fixa cu religia dar EL incepe. N-am mai vazut asa inversunare pe nicaieri pe internet. Si MACAR daca ar scrie chestii studiate dar face niste gafe de rad si cu curu’ cand le citesc.
@sandu: da, platim hosting-ul. e ceva gresit in asta? sintem fraieri sau ce?
chiar nu vrei sa renunti la comentarii de genul asta? tu iti dai seama ca ma pui pe mine intr-o situatie penibila?
Sandu,
Cu permisiunea dumitale am sa continui sa scriu “cu inversunare” despre lucruri in care cred. As fi curios sa dezvolti cum se poate rade cu curul, sunt sigur ca e un exercitiu de exegeza fascinant 😀
Iar privind veninul pe care il vars, sensibilitatea ta ma impresioneaza pana la lacrimi.
G
sandu wrote: “@G: nu, sunteti singurul blog bicisnic pe care comentez”
BECÍSNIC, -Ă, becisnici, -ce, adj., s. m. și f. (Pop.) 1.(Om) vrednic de compătimire, lipsit de personalitate, de inteligență și de energie; ticăit2. 2. (Om) debil, slăbănog, neputincios, bolnăvicios. [Var.: bicísnic, -ă adj., s. m. și f.] – Din sl. bečistĩnikŭ.
Sursa: DEX ’98
BECÍSNIC ~că (~ci, ~ce) și substantival (despre persoane) 1) Care este lipsit de putere fizică; fără vigoare; neputincios; slăbănog. 2) Care este lipsit de individualitate și de inteligență; cu capacități intelectuale reduse. /<sl. bețistiniku
Sursa: NODEX
BECÍSNIC, -Ă, becisnici, -e, adj., s. m. și f. 1. Slăbănog, neputincios. ♦ Nepriceput, incapabil. 2. Nemernic, ticălos. [Var.: bicísnic, -ă adj.] – Slav (v. sl. bečistĩnikŭ).
Sursa: DLRM
becísnic (becísnică), adj. – 1. Necinstit, nelegiuit, infam. – 2. Lamentabil, detestabil. – 3. Slăbănog, neputincios. Sl. bečĭstĭnŭ „necinstit”, bečĭstĭnĭkŭ „nemilos” (Miklosich, Slaw. Elem., 14; Lexicon, 21; Skok, Slavia, VI (1929), 786), cf. bg. bezčesten. Cf. cinste. Der. becisnicește, adv. (mizerabil); becisnici, vb. înv. (a decădea, a se pierde); becisnicie, s. f. (ticăloșie, josnicie).
Sursa: DER
BECÍSNIC adj. v. bolnăvicios.
Sursa: Sinonime
BECÍSNIC adj., s. v. abject, incapabil, infam, josnic, mișel, mizerabil, mârșav, necapabil, nedemn, nelegiuit, nemernic, neputincios, netrebnic, prăpădit, slăbănog, ticălos.
sandu, iti multumesc din inima pentru feedback. din pacate, nu e cu mult diferit fata de atitudinea talibanilor in fata unei societati evoluate.
:d dar de “biciznic” asta ce zici tracto? “sau mai ai si alte bloguri biciznice pe agenda? 23. mutsunake on August 31st, 2010 at 6:05 AM”
O fi ceva gen “bey-ci-nu-zici-nic?”
Mai citeste si comentariile lui mutsu. Sau de ele nu esti plictisit? 😀
@G: uite cum se rade cu curu’ daca esti curios: )_(
Dragutz. Multumesc, o sa retin emoticonul. Imi doream sa invat ceva durabil de la tine 😀
G
tu chiar n-ai priceput ironia cu tenta glumeatza din intrebarea lui mutsunake?
tracto, chiar n-ai priceput ironia glumeatza din intrebarea mea cu plata blogului? Acum ma pui tu pe mine intr-o situatie penibila. Te rog, inceteaza!
@G: nu stiu cat de durabila va fi invatatura dar sigur pozitia nu e durabila. Incearca sa te scremi cu curul in pozitie orizontala astfel incat amandoua fesele sa sa ajunga in pozitia asta: )) Sa nu fie nimeni prin preajma!!! Ferestrele larg deschise!
dupa ce deprinzi tehnica asta iti propun sa treci la urmatorul exercitiu numit stiintific pe romaneste “cele patru etape de miscare ale rectului pe buda”:
(>_<)
(o_o)
(O_O)
(^_^)
banuiam io ca religia-i ciclica: budistii cu proiectiile astrale, incarnarea si cu Buda, musulmanii cu sharia, burqa si ramadanu’, iar crestinii cu ideile fixe si cu rectu’ pe Buda. care pricepe cum vine ciclicitatea asta se poate numi ales al Domnului. iar daca deprinde si etapele alea patru de deasupra, se mai pomeneste si sanctificat si obiect de studiu in scolile de stat. cool!
bre, aia de mai sus e stiinta si aia de mai jos e buda 😀
“Religion is like a penis.
Is fine to have one.
Is fine to be proud of it.
But please don’t whip it out in public and start waving it around.
And please don’t try to shove it down my children’s throats.”
e din gandirea ta sau ai uitat de unde ai luat citatul? De obicei citatele se semneaza iar copiii pun langa nume si data ca sa vada, cand or fi mari, pana unde-i ducea mintea la varsta X. 😀
(ce-i drept e drept, engleza da forta oricarei prostii)
Sandu, e okay sa critici citatele altora cata vreme esti dispus sa renunti si la ale tale. Ti-as ramane indatorat daca te-ai abtine, pe viitor, de la atacuri ad-hominem la alti comentatori de pe acest blog; nu de alta dar printre putinele lucruri care chiar ar putea sa ne oblige sa te blocam “de tot” agresivitatea verbala, inadecvarea fata de alti egali, si obstinatia de a avea tu ultimul cuvant iau loc princeps. Nu uita ca proferarea credintei tale este, posibil, jignitoare pentru alte persoane care nu iti impartasesc revelatiile.
Multumesc,
G
1. citatele se semneaza, eu am specificat totdeauna sursa. Sunt sigur ca ina o va specifica; sunt foarte curios din ce putz al gandirii l-a pescuit.
2. am renuntat la a da citate asa cum mi-ati sugerat. Desigur, citatul ei nu m-a jignit deloc pe mine, nu a fost scris cu intentia de a ma jigni ci doar de a aduce un aport cultural de exceptie omenirii.
2. sa spui ca religia e ca un penis mi se pare o abjectie atat de mare incat il invit pe semnatar sa traduca in romaneste citatul si sa-l dea la citit copiilor, parintilor si bunicilor urmarindu-le reactia.
3. iti repet invitatia de a ma bloca si de a va regasi linistea turnului vostru de fildes. Pe altii i-ati blocat in doi timpi si trei miscari. Am vreo pila si nu stiu eu? 😀
un citat din Andrei Plesu deranjeaza?
Ia sa vedem, mai ales ca ne ataca pe amandoi la persoana (prostie roza, auzi la el! cititi mai jos):
(fragment)
„Două soiuri de fiinţe pe care nu le pot suporta: cei care nu-l caută pe Dumnezeu şi cei care-şi imaginează că l-au găsit.“ (Gustave Thibon, Ignoranţa înstelată, Humanitas, 2003, p. 25)
E vorba, s-ar zice, de două soiuri de „cuminţenie“: cuminţenia raţiunii, care decide că n-are sens să persişti în inevidenţă, să cauţi ceea ce e de negăsit, să întîrzii într-un exerciţiu desuet, în conflict cu ştiinţa şi cu modernitatea. Şi cuminţenia spiritului, gata să se instaleze în confortul unei soluţii încremenite, fără penumbre şi fără evoluţie. Două forme de suficienţă cu manifestări neaşteptat de asemănătoare: ambele încetează să-şi mai pună întrebări. Ambele ştiu. Deosebirea ar fi că cei dintîi transformă încrederea în ştiinţă într-un fel de religie, în vreme ce reprezentanţii celei de-a doua categorii transformă credinţa într-o versiune a ştiinţei şi o trăiesc ca atare, înlocuind interogaţia vie cu o certitudine de beton. Şi unii şi ceilalţi abandonează, mai mult sau mai puţin programatic, condiţia căutării. Brutal spus, avem de-a face cu două tipuri de sminteală, adică de intoxicaţie intelectuală: unii sînt intoxicaţi de contingenţe, alţii de angelism. Unii stau de dimineaţa pînă seara cu nasu-n brazdă, alţii se îneacă în cer, ca într-o zeamă străvezie, fără gust şi fără articulaţii. Două specii de prostie roză, semnalînd prezenţa unor inşi care au renunţat să mai respire prin plămînii proprii, şi au trecut, euforici, „pe aparate“.
scriitura completa aici: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/texte-comentate-1
Sandu, este un extras din intelepciunea populara anglo-saxona, precum avem in cea romana cimilituri de tipul “prostul pana nu-i fudul, nu e prost destul” si altele asemenea.
Ina, cimilitura e o ghicitoare (CIMILITÚR//Ă ~i f. pop. Creaţie populară, uneori în versuri, cu caracter alegoric şi metaforic, care cere identificarea unui obiect sau a unei fiinţe; ghicitoare. /a cimili + suf. ~tură).
Sensul alegoric si metaforic l-am inteles plus ca am dezlegat si ghicitoarea, stiu cine scutura penisul. 😀
CIMILITÚRĂ s. v. ghicitoare, proverb, vorbă bătrânească, zicală, zicătoare.
Sursa: Sinonime
Sandu, get a life.
@Sandu: te-am rugat sa te abtii de la ad-hominem. Pe cat de colorata e prezenta ta aici pe-atat de facultativa.
G
@Sandu, gandeste-te ca s-ar putea ca dorinta ta sa se indeplineasca si sa fii banat din IP.
G
ce tot zici tu aici frate? ce-am mai facut? sau o fi intrat careva si se semneaza cu nickul meu??? te rog sa verifici comentariile dubioase si sa vezi daca sunt de pe cnp-ul meu 😀 sunt? s-ar putea sa fie ce-i drept, uneori nu ma recunosc in oglinda si e posibil orice, sa scriu in stare de transa de exemplu. Tii minte cum pe van gogh il atacau niste cioroi da’ asta era numai in mintea lui, el picta in timpul delirului. poate asa e si la mine. 😦 😦
Sandu, ai mai avut contacte dure cu Ina pe tema optiunilor religioase. Asa cum ale tale sunt tolerat aici, la fel si ale ei. Ad hominem inseamna ca, in loc sa ma injuri pe mine care aleg sa scriu despre astfel de lucruri, te iei la harta cu oameni care nu sunt de acord cu tine (asta independent daca sunt de acord cu mine sau nu). Iar asta e ceea ce iti atrage probleme, cel putin din partea mea. Da, cred ca uneori ai o problema sa fii reflexiv la propria ta agresivitate bine deghizata in ghidusie, si “duh”. Esti un contributor de valoare din punctul meu de vedere, dar daca ai sa continui sa te dai in petec, cu regret, am sa te invit sa mergi pe alte meleaguri. Nu am nevoie de “groupies”, cu atat mai putin de unii naravasi.
Multumesc de intelegere,
G
pentru ca astazi, in sfanta zi de duminica, mutsunake e la post si taie comentarii in carne vie, mi-am revizuit comportamentul si vreau sa-mi cer politicos scuze tuturor celor ce i-am suparat/deranjat/enervat cu comentariile mele, fie ele scrie la rece, la nervi sau in stare de delirium tremses sau alte stari hibride cum ar fi mahmureala, picoteala, agitatia religioasa, obnubilarea neuronala sau diverse altele pe care numai oamenii cu multa carte le stie.
baieti! Va cer iertare tuturor si va pup dulce pe obraz desigur! V-as da niste beri virtuale dar nu stiu emoticonul de bere de pe blog asa ca luati-le voi din frigiderul vostru si dati-le pe goarna, le platesc eu.
fetelor, doamnelor sau duduilor pe care le-am oripilat prin remarcile mele cum ca religia n-ar fi de doi lei vreau sa le daruiesc flori. Un buchet mare cu un cartonas lucios pe care scrie: “Iertare!”
drept care semnez si ma retrag rusinat spre vizuina mea
sandu
dragul meu mutsu, m-ai pus pe ganduri cu agresivitatea la care sunt reflexiv. Am gasit ceva despre asta aici: “Nebunia întru Hristos devine un adevărat fenomen în Rusia începând cu secolul al XVI-lea. Adevăraţii iurodivii (lb. rusă) nu erau însă nicidecum nişte indivizi labili psihic, “săraci cu duhul” ori nătângi, ci erau creştini care lepădau toate ale lumii spre a-L mărturisi pe Hristos (adesea sub forme puternic ironice) într-o societate care se instala într-un fals confort spiritual.”
Oare eu sunt un fel de iurodiv din asta? Vrei sa mutam subiectul in MAQ sau poti sa ma ajuti cu un sfat aici? Multumesc.
eu zic sa stai linistit, nu e cazul de MAQ pentru ca tu nu ai lepadat toate ale lumii, esti doar un pic mai guresh decit o privighetoare pe steroizi.
bunul meu tracto cum imi dai tu curaj! Multumesc. Da’ pana nu se pronunta mutsu io inca mai am o mica neliniste…
ehe! privighetoarea canta frumos, eu croncanesc ca un cioroi batran… si mi-e teama sa nu scap cascavalu’.
hai ca m-am pus si eu la punct cu “ad hominem”, trai-v-ar Google!
“Before making an ad hominem attack, it is a good idea to keep the following things in mind:
* In debate, any person disagreeing with the OP is using ad hominem.
* If you are salting the earth, implementation of ad hominem attacks is imperative.
* It is impossible to make ad hominem attacks against furries because (a) they are sub-human and (b) being furries is in fact always relevant to why their arguments fail.
* If you want to call someone else out on using ad hominem, please remember to italicize the phrase, like so: ad hominem. This shows that you are intellegent and recognize that it’s Latin. Smarter people might point out that italicizing such a common phrase that is in all the English dictionaries is retarded. If someone brings this up, accuse them of ad hominem as well. ”
😀 😀
si explicatia:
“Ad hominem, if you can be bothered is a logical fallacy that butthurt pseudointellectuals will accuse you of using if you disagree with them on the internet. ”
si linku:
http://encyclopediadramatica.com/Ad_hominem
Sandu,
Ad-hominem inseamna ca tu imi spui uite, am cautat pe Google ce inseamna ad-hominem si am gasit asta (vezi mesajul de mai sus), si eu iti spun “Sandu, esti un dobitoc” 😀
Sper ca am fost clar.
G
nope, pentru ca: “It is impossible to make ad hominem attacks against furries”. Tot neclar mi-ai ramas.