Apropieri si despartiri in epoca Facebook

Totul a plecat de la o observatie a lui C., anume ca N. avea un status bizar pe facebook: ‘it’s complicated’. Asta vrea sa zica despre relatie, ca e complicata, ca nu e nici in caruta nici in teleguta, ca sunt impreuna dar separati, ca o mai fi vreo roata la faiton sau niscaiva scheleti prin dulapi. Pe-atunci m-am amuzat si i-am spus femeie esti in cap cu capul, oamenii complicati au relatii complicate ca doar n-o fi pe-acolo si-un status cu “it’s simple”, nu? Si daca viata-i complicata atunci cuvine-se cu adevarat sa o remarcam si pe-un site de socializare.

Trecu timpul dus-de-duca si dupa aia a inceput. Veneau pacienti sa-mi spuna de apropierile si despartirile lor marcate de inevitabila miscare dureros de dureroasa – gata, imi SCHIMB statusul pe facebook. E oficial. Sunt (din nou) singur(a), las prietenilor de stire ca daca are vreunul cumva o idee ne putem pm in pm-ul nostru tughezar. Si am luat in ras povestea mai ales cand conotatiile erau hazlii in sinea lor, fara doar si poate. Am ras, am ras, dar apoi am ramas un pic pe ganduri.

Acesti oameni sunt din ce in ce mai angrenati intr-un univers abstract, virtual, al relatiilor si unui gen de intimitate care preteaza la circumspectie. In primul rand pentru ca pe facebook stii cati prieteni ai si – Baby Jesus! – ai MULTI. Amicul meu Lucian la a carui emisiune neimportanta ma mai duc din cand in cand are MII de prieteni. N. – omul cu relatia complicata – a stat mult pe ganduri inainte sa-si deschida un cont si-apoi s-a catapultat sus (bine, ajutat biciznic de mecanismul de PR al trustului) catre mia de amici in primele doua saptamani. Pai sa nu te simti popular? Sa nu te uiti la ce-a mai facut Mitsa de ti-a dat “like” la poza cu buricul la vedere doar asa, sa reciprochezi?

Ar fi o distractie benigna din tagma second life daca nu si-ar insinua degetutele inapoi in realitate, si daca nu cumva facebook devine uneori mai real decat realitatea insasi. De dimineata aflu ca o persoana draga mie este din nou “single”. Bine, stiam de cateva zile dar acum, cu inima franta, a aflat toata coloana ei de prieteni. Si ma gandesc cum in psihiatrie cand vine vorba de detresa vorbim de suport, si nevoia sa intinzi o mana sa te-ajute si pe tine cineva, mai un prieten mai o confidenta, mai o femeie mai cu experienta mai un domn distins, inclusiv familia largita (daca se poate). Lucru care – devreme ce omul se afla in fata ta cu vena lacerata, sau gatul strimt, sau burta plina de buline, sau privind serafic la soricei pe pereti (caii verzi, am constatat in practica mea privata, nu sunt foarte populari printre halucinatori) – NU SE INTAMPLA. Carevasazica ooamenii nu sunt in stare, in viata reala, unde trebuie sa se priveasca om in om, si (p)ochi in ochi, sa-si spuna lucruri frumoase dar e suficient un buton pe net incat sa “simti” ca respectivul se gandeste la tine. Sau un emoticon. Sau un cadou pentru farmville.

Si recunosc ca sunt un pic frustrat. Frustrat pentru ca de la o posta imi pare ca omenirea a gasit o solutie ingenioasa, dar in cele din urma sterila, pentru raport si relatie; frustrat pentru ca punem mai mult pret pe-un smiley decat pe o atingere umana; frustrat pentru ca aceeasi oameni care-si numara zelotii cu sutele, cu miile pe facebook imi spun, concomitent, ca ei NU au prieteni, ca n-au pe cine suna, ca se simt singuri si insingurati. Ce se intampla? E oare posibil ca acest creuzet social e doar un mare balon de sapun?

Mai stie cineva de Phoebe Prince? Phoebe s-a sinucis pentru ca era agresata pe…facebook! Aseara am avut o pacienta la finalul zilei care mi-a povestit, zambind doar cu jumatatea inferioara a fetei, cum primul ei prieten a continuat sa o caute si la zece ani dupa ce s-au despartit si a hartuit-o inclusiv pe Facebook unde si-a facut cont de “femeie” care lucra la aceeasi companie ca sa ii vada profilul.

Avem nevoie de noi coduri diagnostice care sa ia in considerare dinamica duala a relatiilor dintre oameni; motivele pentru care ei traiesc sau mor trebuie sa fie racordate la “norisor” (za cloud) dar mai ales sa ia in considerare hiatusul de vocabular intre profesii, si generatii. Se pune – mai in gluma mai in serios – problema daca psihiatrii ar trebui sa invete despre facebook, hi5, trilulilu si alte minuni; daca ar trebui sa joace si ei jocuri online de strategie; daca nu cumva e nevoie de o limba comuna pe care cei a caror patologie, sau sfera de probleme, e in contiguitate sa o poata vorbi cu un profesionist de sanatate.

Suntem la o rascruce de drumuri. Suntem la un punct la care informatia a penetrat zone anterior considerate tabu pentru multe varste, si multe categorii sociale; exista copii/adolescenti care nu stiu cine e nichita stanescu dar stiu ce e acela un troll, care sunt in diverse ghilde dar nu s-ar inscrie intr-o comunitate reala, in care sa faca voluntariat pentru batrani, de exemplu, sau pentru alti copii/adolescenti. Am pacienti care prefera sa stea pe forumuri decat la o bere cu prietenii (oricat de alunecoasa ar fi afirmatia “la o bere” ea are totusi o conotatie gregara) sau care cu draga inima s-ar infige intr-un RPG decat sa iasa la pescuit, sau la munte, sau la mare.

Nimeni nu spune, e loc si e bine sa existe loc pentru divertisment virtual in vietile noastre. Un loc. Un loc in vietile noastre reale, autentice, imperfecte, fara butoane, fara fete zambitoare, pline de mirosuri si senzatii tactile si fosnete pe la urechi. Un loc in care creierul nostru sa detecteze inconsistenta, minciuna, semnificatiile secundare si dedesubturile relatiilor interumane care oricat ne-am pacali noi nu pot avea aceeasi calitate intr-un model de interactiune asincrona, solipsistica, de tip oniric. Ne visam vietile in timp ce tastam, citim, vorbim de fapt cu noi insine in pielea celorlalte personaje in care ne-am injectat constiinta; o atare disolutie a generat drama lui Phoebe al carei suicid, pana la urma, a fost doar circumstantiat de facebook si nicidecum provocat. Rana respingerii intr-o Sahara senzoriala e cu atat mai greu tolerabila cu cat e ca si cum (sic!) ti-ai fi facut-o cu constiinta ta.

G

10 thoughts on “Apropieri si despartiri in epoca Facebook

 1. Doc ? Va rog sa nu spuneti nimic de rau de fakebook, ca – daca mi se permite – faceti pp contra vintului. N-ai profil pe facebook, nu existi. Eu n-am, d-aia nu exist.

 2. “Suicidal old song” 🙂 :

  ( tipii ashtia au fost profetici)

  Adica ce vreau sa zic:
  – e complicat 😀
  – multi dintre noi inca nu am capitulat timpurilor.
  – restul nu prea pricep ..tocmai din cauza ca ..e complicat.
  Dont give up!

 3. Sefa, si cu ce sa ma dau mare ? Cu ‘(si) azi am baut cafea’ ?

  … pardon asta e typiq tuit’r…

  Reiau, deci:

  ‘(si) azi am baut cafea’, dupa care urmeaza o galerie intreaga cu facatoru’ de cafea Cafe Gurme’ de la Filipz, punga de Foglifter, ceasca de la mai_stiu_eu_ce_brend si dup-aia m-asez confortabil si astept sa ma loveasca grupama cu cupoane de reducere la chiloti CK.

  Viata, nenica, nu stress cu trasu’ la galere…

 4. @ un opinant

  Pai.. NU te “da mare”..just listen to the music!!!

  Gandeshte-te ca sunt mult prea multi care nici nu shtiu ce e aceea “cafea”..”grupama”..necum “”a te da mare”.
  Ia viata asa cum este. Oricum..se termina..soon enough. Asha ca mai bine sa ii dam un sens.(!!!)
  Iaca:

 5. opy, recunosc ca nu ma distrez tot timpul pe fb. Dar eu reusesc sa gasesc o utilitate tuturor chestiilor in care ma gasesc. De exemplu, am folosit fb ca sa-mi regasesc colegii de liceu, ca pe unii chiar nu mai stiam nici cum ii cheama, darmite altceva. M-am mutat la alta companie dar am pastrat relatia pe fb cu fostii colegi si prieteni.

 6. Ziceti: “…problema daca psihiatrii ar trebui sa invete despre facebook, hi5, trilulilu si alte minuni; daca ar trebui sa joace si ei jocuri online de strategie; daca nu cumva e nevoie de o limba comuna pe care cei a caror patologie, sau sfera de probleme, e in contiguitate sa o poata vorbi cu un profesionist de sanatate…”

  “trilulilu” nu, dar celelalte mentionate si in plus “Second life”, “Blogosfera” si mai ales forumurile si spatiile dedicate comentariilor anonime online, ar fi obligatoriu sa fie urmarite atent si de aproape de catre psihiatri, psihologi, sociologi si alte feluri de stiintifici interdisciplinari care se respecta. S-ar putea scrie cu usurinta teze de doctorat, articole stiintifice, op-uri, dar mai ales ar putea fi o sursa inepuizabila de intelegere pentru dansii a lumii pe care ne aflam. Intrebarea glumet-retorica ascunde o teama de adevar in fata schimbarii fundamentala a paradigmei lumii, in care am intrat cu intarziere in raport de previziunile lui Brucan A. Toffler.

 7. The network
  – varianta autohtona 😀

  “”Ion is in a relationship with Mărie.
  Mărie is now in a relationship with Ion and other 26 people. (Popa Satului and other 24 people like this)

  Mărie is attending the event “Mulsul vacii” (Vaca lui Mărie and Ion like this)
  [Mărie is not really attending the event “Mulsul vacii”. She is actually attending Vasile in the barn. Ion comes to see Mărie
  attending the “Mulsul vacii” event and finds out what is she actually attending]

  Ion is now single.
  Ion was invited to join group “Beţivanii satului”
  Ion and other 20 people are attending the event “Beţie la crâşmă”. (Crâşmarul likes this)

  Ion set his status to: “supărat sunt doamne, iarăşi supărat”
  Ion is now drunk and pissed on Mărie’s Wall
  Mărie finished attending Vasile.
  Mărie set her status to: “Foarte obosită. Sper să mă pot trezi mâine să merg la biserică”
  Vasile commented to Mărie’s status “Eu nici nu cred că vin. Poate duminica viitoare”

  [Sunday]
  Babele din sat are attending the event “Slujba de duminică” (Popa satului, Părintele Iosif, Cantoru’ and Clopotaru’ like this)
  Beţivii satului missed the event “Slujba de duminică” because of it’s interference with the event “Beţia de duminică” (The Devil 666 Satana likes this)
  Popa satului and Popa Porno are now friends (The Devil 666 Satana and Clopotaru’ like this)

  [Monday]
  Mărie set her status to: “La spovedit…”
  Ion commented on Mărie’s status: “Ce-i Mărie, te-o prins rusinea?”
  Mărie also commented on her status: “Taci , Ioane că eşti prost”
  Popa satului also commented on Mărie’s status:” )”
  Primarul satului likes this..
  Vaca lu’ Mărie set her status to “Muuuuuuuuuu…”
  Mărie commented to Vaca lu’ Mărie status: “Ioi ce proastă îs, am uitat să te mulg. După spovedit vin şi la tine. Paşte până atunci”
  Vaca lu’ Mărie likes this.
  Primarul satului added “şpagă” and “corruption” to his activities (Popa satului likes this)
  Şefu de Post set his status to: “La primărie, la o vorbă cu primarul”
  Primarul satului is now attending “Puşcăria”.(Bebiţă săpunaru’ and all his friends likes this)””””

  ;)) =))

  Serios vb, chiar cred ca fenomenul extinderii interfetelor virtuale de comunicare va genera o noua patologie psihiatrica si psiho-sociologica, suprapusa si contigua cu situatia actuala. :-B

  Rezulta…cu cat suntem mai bolnavi..cu atat ne credem mai sanatoshi!!! :->

  ( Vad in fiecare zi efectele dezastruase ale falsei socializari si false informari …pe netblogfacebook..so on!.
  Oamenii uita ..sau nici macar nu mai invata regulile si normalitatea.
  Confunda spatiile si timpii.
  Confunda instrumenele cu fenomenele.
  Pentru vulenrabili si borderi – adica majoritatea -e chair primejdios.) ==> x_x

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.