Un mojic

A fost odata ca niciodata ca daca n-ar fi nu s-ar povesti…o discutie pe o canapea. Si el imi spunea despre garzile lui, si eu ii spuneam despre garzile mele. Si-mi zicea idee n-ai ce-mi creste tensiunea cand, la 10 noaptea, vine baba la camera de garda ca a facut tensiune si ma uit si ii vad plasele; anume ca ea de-acasa s-a pregatit ca ramane peste noapte. Le vezi de la usa! – izbucneste dintr-o data amuzat ca si cum inca nu i-ar veni sa creada ca cineva ar avea vreo placere sa vina in maghernita respectiva dornic sa adaste in paturi cu saltele putind a urina (dar acoperite de cearsafuri mirosind a apret, de preferinta roz sau verde sau lila sau o alta culoare bolnava care sa dea bine cu betadina care stie tot romanul ca pateaza).

Iar aseara un mojic care se intampla sa conduca ministerul sanatatii printr-o noua epilepsie a reformei afirma, pentru un post TV de dulca amintire, ca in Romania internarea e un sport national. Propozitia e un pic criptica, astfel ca am sa o explic. In DEX mojic e un nume care a devenit sinonim taranului prost crescut, ne-educat, badaran, mitocan, impertinent, mirlan. La origine mujicii erau simplii oameni de rand (gen “celoveci” daca vreti) din faimoasa Eseseser (sau CececePe, pari passu) dar cumva limba romana a atarnat si aceasta tinichea stigmata, anume ca mojicul are obrazul gros si scoarta subtire si nu-i e teama sa-si spuna opinia.

Cat despre sloganul “X sau Y a devenit sport national” gasesc ca e o completare fortuita la notiunea de mojic, anume ca mintea-i n-a avut sa iste o afirmatie mai cu mots decat una gata si degraba impachetata care sa se pupe-n buza cu doctrina de partid. Din pacate a sustine ca internarea intr-un spital e un  “sport national” jigneste si cea din urma lemnarie a logicii. Ce om FARA probleme de sanatate se duce de bou la doctor? Si decide apoi sa ramana laolalta cu alti bolnavi dintre care unii muribunzi, dintre care unii vor muri langa el? Cu siguranta acest domn Cseke are o proasta si incompleta proprietate a cuvintelor in mojicia dansului, altfel m-as gandi ca e doar aceeasi reavointa macabra a colegilor dansului de guvernare care isi doresc (mult mai) putini pensionari pe planeta Romania deci ia mai muriti mai flacai si manati din bice mai (Attilla fiind joarda Domnului).

Dar sa presupunem pentru un moment ca statistica e corecta si avem o medie foarte mare a internarilor in raport cu alte tari europene. Si sa presupunem ca media europeana e una definitorie pentru ce inseamna “bine” pentru o comunitate din punctul de vedere al ingrijirilor medicale (un alt salt de incredere pentru neofit), anume tendinta catre mijloc, nici in caruta nici in teleguta, nici cal nici magar. De ce, ma voi intreba, e media la noi foarte mare. Si-am sa raspund tot eu, ca medic.

Pai un prim considerent tine de mersul boului prin ogor. In calea spitalului exista cateva bariere asa-zis fiziologice care ar trebui sa coupeze asaltul interminabil de bolnavi. Se numeste asistenta primara si secundara. Spitalele, trebuie spus, sunt unitati tertiare sau quaternare de interventie medicala. Catre primele si cele de-al doilea, anume cabinet medical individual/policlinica ar trebui sa se indrepte o buna parte din cazuri care merita tratate in regim ambulator. Aceste policlinici ar trebui sa aibe arondate laboratoare care sa poata performa analize integrate intr-un pachet de servicii suficient, si eficient, pentru populatie. Sa aud pe undeva ca Ministerul inchide spitale si deschide policlinici? Sa aud pe undeva ca Ministerul reconfigureaza accesul la servicii pe baza de proximitate astfel incat medicul sa caute a merge inspre o comunitate, sau alta, in asistenta primara sau secundara? Pace tie cititorului, auzi cum bazaie musca.

In acest moment, in Romania, nu exista meserie mai ingrata, mai hulita, mai scuipata decat cea de medic de familie. Si este asa pentru ca niste mojici, alti mojici, au considerat ca in procesul de des-centralizare e oportun sa responsabilizeze fostii generalisti, noii specialisti in MF, si sa le puna salarul pe puncte, puncte dependente de pacienti per numar de servicii oferite la pacient, cu liste interminabile (la un moment dat erau medici de familie care aveau si 5000 de enoriasi pe mana, ce-ar fi insemnat ca vad cate 30 pe zi, adica cam 4 pe ora, adica un om la 15 minute in medie) numa numa sa castige cat de cat onorabil. Si pentru ca – la fel ca si onorabilul domn Cseke de-acum – majoritatea ministrilor sanatatii au invatat alfabet medical in TIMPUL mandatului dansilor pe banii mei, si-ai tai, si-ai vostri si-ai lor, pana la finele experientei dansilor care obligatoriu e de trista inspiratie se vor fi dumirit de tampeniile proferate, pe care apoi ajung  – vezi cazul Nicolaescu – sa le combata cu succes din opozitie.

In acelasi timp internarea in spital, dincolo de oportunitatea de-ati face niste analize pe gratis – zice statul – adica din quota contributiei tale imputite la bugetul de asigurari de sanatate – deci pe banul tau, zic eu – exista si realitatea ca multi romani au boli care necesita internare si care adasta mai mult decat ar fi normal pentru tratamentul acelor boli, lucru care infunda tseava malaxorului de sanatatea. Motivul pentru care acesti oameni adasta mai mult este simplu, anume ca dincolo de cele 21 de ghiduri ghiduse propuse sub mandatul domnului Cseke nimeni de la onoratul Minister nu s-a gandit sa faca un registru national al bolnavilor, pe grupe de afectiuni si grade de severitate, pe care sa-i ghideze in sistem pe niste culoare pre-determinate catre zone de afluenta cu portanta, adica “unde sa duca”, astfel incat amaratii aia sa nu faca toti coada la Universitar, sau la Fundeni, sau la Coltea, de care a auzit tot narodul. Pe domnul Cseke nu-l intereseaza oare de ce am eu pacienti si de la Barlad, si de la Calafat, si de la Alexandria si de la Constanta si de la Medgidia si de la Tulcea si de la Turnu Severin si de la Zimnicea si de la Moldova Noua si de la Campulung? Ce cauta oamenii aia la mine? De ce n-am eu 99% pacienti de la Bucuresti si 1% sa zicem din alte localitati? Pai pentru ca amaratii aia NU AU unde merge in apropiere de ei, si acesti dobitoci ca altfel nu le poti zice ii vor pune acum si mai mult pe drumuri catre centre deja aglomerate carora le propun, mefistofelic, iaca de-aici mai multi bani pe care i-ati cerut, spalati-va pe cap cu ei.

Fara exceptie, stimabili, sunteti niste criminali. Fara exceptie va doresc, crestineste, o infectie nozocomiala rezistenta la tratament in zona inghino-scrotala care sa va manance si sa va cufureasca fix in locul de care tineti cu atata spaima si ardoare. Nici in vremea lui Petru Groza, pe cand cu prigoana celor 1000 de intelectuali nu s-a pomenit atata oligofrenie institutionala.

Si-ajungem la un ultim considerent privitor la emanatia domnului ministru Cseke apropos de cota inacceptabil de mare de internari pe care dansul o considera un moft, si-o aberatie. In Romania, ca si in restul Europei, populatia imbatraneste pentru ca speranta de viata creste (cumva in pofida actului medical pe care toata lumea-l spurca). Odata cu speranta de viata crescanda e nevoie de cheltuieli sociale mai mari. Vlad Mixich are, de altfel, o serie de articole excelente pe tema asta. Se pune problema unui buget de sanatate adecvat configuratiei sociale a momentului. La noi ca la nima! Se pune, de asemenea, problema unor programe nationale care sa dezamorseze bombe cu ceas care reverbereaza adanc in sistem. Accidentele vasculare cerebrale, diabetul zaharat, obezitatea, bolile mintale subsumeaza, la anumite momente, aproape 50% din cheltuielile dure de sistem pe termen mediu si lung. Or daca tot zici ca ai bani putini, si daca tot nu-ti ajung sa-ti carpesti curul, si daca tot te plangi ca is prea multi bolnavi internati si-s prea multi bolnavi oricum, chiar de nu i-am interna, fa ceva pentru ei pentru ca tu, dobitocule, esti ministrul SANATATII si esti acolo, pe fotoliul ala de piele, pentru ca amaratul ala de bolnav, la origine, ala pe care-l acuzi ca e escroc, a fost de-acord sa munceasca si sa dea o parte de bani pentru ca tu, mojicule, sa faci ceva pentru el si pentru familia lui, si pentru comunitatea lui. Or asta nu include umilirea publica a contribuabilului care devine – din nou! – chiaburul care suge sangele boborului.

G

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.