Plictis. Oboseala.

Exista un motiv pentru care, proform, refuz sa ma uit la adaptarea romaneasca a unor show-uri facute pe formatul American Idol sau tara X “are talent”. Nu pentru ca n-ar fi rost sa vezi concurentii, nu pentru ca nu-mi place muzica, nu pentru ca la sfarsitul zilei lumea n-are nevoie si de altceva decat debitul badii gadea si ciutacu si utopiana lor cultura de antena. Nu. Ci pentru ca imi repugna ideea plansului la comanda al “judecatoarei”, invariabil un profil de femeie pe care-ar vota-o indianul talpa-iute, momentele de empatie din solfegiul “mi s-a facut pielea de gaina ascultandu-te” sau glumitele ascutite pe seama falseului deosebit pe care-l poate practica un tanar aspirant, cu mucii in batista. E un fel de God Bless in varianta romaneasca, doar ca-s altfel de pocaiti, un Steaua fara Nume reinventat cam la fel cum, odata cu hamburger-ul, s-a reinventat chifteaua.

E trist.

Prima oara cand am vazut un festival Cerbul de Aur, de exemplu, am avut un fior pentru ca fusese “oprit” atatia ani de zile; si era in Piata Sfatului, in Brasov, si pentru ca se filma cu steady-cams care luau cadre in miscare si totul arata foarte frumos, cu stelute, si erau concurenti din tari dincolo de cortina de fier. Acum, evident, liber-nascutii nu stiu ce-i aia cortina de fier si n-ar putea sa aspire la altceva decat variatiuni pe Hana Montana dar cuget ca nu-i nevoie, ca in Povernei, sa darami o casa de 100 de ani doar sa rescrii istorie. Podul de piatra s-a daramat, a venit apa si l-a luat, vom face altul…vom face altul si numai bine cand e gata podul de piatra s-a daramat (din nou), a venit apa si l-a luat (din nou), vom face altul (din nou) si tot pe rau in jos, si mai falnic, si mai frumos.

Lumea e intr-un punct de convergenta. Diversitatea, sub amenintarea volatila a globalizarii, se pierde la fel de bine cum se ingroapa mirosul de carti in gigabiti de iPad, nevoia de biblioteca in fata unui Kindle sau  – pana la urma – uzul unei religii oarecare sau observarea unui ritual oarecare. Exista vreun ritual in goose-pimples, sau sa-i spui unei oarecare anonime care-a cantat corect Lambada ca lumea a trait degeaba pana s-o asculte pe ea?

O astfel de concurenta pur darwiniana atrage, firesc, omul de rand in modul in care-l atrage si atletismul, sau aruncarea cu ciocanul, sau miratia antilopelor gnu prin apele Nilului pline de crocodili. Nu ne intrebam de ce spectacolul selectiei naturale e atat de fascinat, sau ritualul imperecherii, sau spectacolul prazii fata in fata cu pradator. Dar cand ai o butaforie copiata fidel de peste Atlantic pana la Sidney, si-apoi si pe la noi prin sat, ceva e deja in neregula. Brusc ma simt incarcat pana la refuz de un fel de anglicizare care-mi distruga identitatea de roman, caci cand zice Lori, sau Paula, sau cine stie ce alta pitsi-diva care pana n-au cantat in engleza n-au depasit faza de slagar a carierei lor, cum ca au “cosuri de gasca” pe brate de la vocea unei neofite, ma ia oboseala.

In ziua Z doua milioane, ba nu, trei milioane de romani, adica un sfert din populatia adulta a acestei tari, s-a uitat la talentele acestei tari. Urlu. Unde sunt talentele acestei tari cand ies in fiecare dimineata din bloc printr-un lift care miroase a caine vagabond, la un gang plin de gropi si-mi vizualizez masina din nou zgariata de vreo raba, prafuita dupa nici 24 de ore de cand am spalat-o caci tarii noastre faurim falnic, sobru vast destin? Unde sunt talentele acestei tari cand regele Mihai e comparat de cate un decervelat cu regele Cioaba de insusi Cioaba afla ca analogia e un pic fortata? Unde are Romania talent cand solutiile fiscale se reduc la “da-ne sau iti luam” si cand Gaitan vorbeste de Marin Moraru care, in fata ANAF-ului citeaza din “Tache, Ianche si Cadar” si-apoi ii roaga sa-i puna TVA pe suflet? Unde e talentul Romaniei cand cu ocazia diverselor momente crunte, calamitare or ba, se fabrica in vreo redactie reactia “indignata”  a unui tanar reprezentativ de esantion care cel mult se loveste de neuronul obosit, stagnant al vreunui ambalator de iaurt si vesnica lui dorinta de dreptate si egalitate sociala, daca se poate pe seama bogatului?

Mi-e teama ca Romania n-are talent sau cel putin Romania n-are talentul de-a si-l observa corect. Deplang legendele urbane despre calitatile noastre intelectuale deosebite cata vreme, ca pe vremea lui Mateiu Caragiala, geme mahalaua de juni cu studii la Sorbona si pe-aiurea care nu-si pot gasi un loc de munca, paria in propria tara in vreme ce un parnaias care a facut Spiru la Fefe isi lafaie, fecund, fetida faptura prin pozitii administrative distribuite “politic”. Ce va mai pot invata inafara de faptul ca monologhez, adesea, despre vremuri cand cuprinsi de disperarea unui regim de foame pastram totusi mai multa umanitate decat azi? De ce sunt cersetori desirati pe strazi si dulai bine hranit? De talentati ce suntem? De ce put spitalele si gem dispensarele, de piscina genetica fertila ce-avem? E o gluma sinistra cu aroma de opiu. Dormi, tara, dormi, romanii au talent.

G

Advertisement

2 thoughts on “Plictis. Oboseala.

 1. Sarumana de invitatie.

  Daca ma primesti cu elucubratii o sa mai trec.
  Mutzunake ie’ prea oficial si ma inhiba negativ. Nu ie’ zvacku’ ala, deci.
  Scrie ca un promter, cumnatul tau oficial. Ie’ prea prea. Ma’ntzelegi.
  (si pe langa ca scrie ca un promter le mai si citeste dupe aia. are stofa de ghostwriter pentru politicienii judeteni.

  apropos. transmite’i multa bucurie lu Tractorel. Deci tutuie din nou, i’am spus si i’am demonstrat acum vreo shese ani ca Turchia nu pupa UE cand el era super vrajit de neootomanismul de la Ankara. si i’am mai zis tot atunci ca pretenii lui musulmani din Africa de Nord vor lua cu asalt brutariili care este. urmeaza Bricshii. nu mai avem nevoie.
  Bine a-ti.sic. venit in Balkanii globali care spre fericirea noastra incep de la Bug incolo. Macar cu atata ne’am ales de cand am revenit la vechea si fututa conditie de outsorcing.
  Dar decat outsourcing la russi… .)

  sa ne vedem cu vine. deci cu bine. deci pe bine(pisici, ca nici nu mai stiu cum se zice in romaneste). deci ave(de fapt avete, ca sunteti mai multi).

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.