Amsterdam in a day

Amsterdam intr-o zi nu se poate decit in scris. Si nici asta nu cred ca e foarte simplu, fiindca ar trebui sa ai dexteritate si sa scrii in continuu toate cele 24 de ore. Ceea ce, te rog sa ma crezi draga scriitorule, e un chin fiindca ai mii de idei care se inghesuie sa se scurga prin taste in ecran si nu stii pe care s-o agati prima si s-o rastignesti doar de ea, pina sa te apuci de alta si tot asa.
Orasul este superb. Eu am avut si n-am avut noroc cu el. Am ajuns in 30 ianuarie, cind in Romania se cocea (sic!) un cod galben sau portocaliu de frig si ninsoare. Credeam ca o sa scap asa, mai lejer, stiut fiind ca in Tarile de jos nu e chiar asa de crincena iarna. Dar nu numai ca n-am scapat, dar urmind regulile locului, anume acelea de a merge cu bicicleta (sau metro/tramvai) am facut asa cam la vreo 200 km in 6 zile exclusiv pe bicicleta sau pe jos. Bine, alternativele erau trei: taxi la 3 eur/km+pornirea, transport in comun la 1 eur/km sau per pedes, la 100kcal/km. Asa ca am preferat bicicleta, fiind oleaca mai rapida si mai pe infrastructura, pe alocuri pistele de biciclete fiind considerabil mai late decit benzile auto. Oricum, pietonii erau ultimii oropsiti, pe locul trei la prioritate: biciclisti, masini, pietoni. Asa n-o sa mai fiti suprinsi sa aflati ca la 780.000 locuitori exista cam 550.000 de biciclete.

Primul gind cind pronunti Amsterdam e catre marijuana. Cind aud ca am fost acolo toti ma intreaba daca am fumat jeana sau m-am hranit cu ciupercute. Nu, nu m-am si nu am, am in schimb un an de cind m-am lasat de orice fel de fumat. Iar la droguri prefer un pahar de vin cinstit unei ciupercute de orice fel. (oricum, ideea de ciuperca ma duce cu gindul la ceva cu bube, furuncule si alte chestii nasoale). Ocazii, desigur, exista girla, mai ales in cartierul destinat consumului tineresc de substante interzise, de la testosteron pina la marijana, hash si alte chestii. Nu trebuie sa intelegi alta limba decit engleza, fiindca toti olandezii vorbesc perfect engleza si toate afisele sunt in cel mai rau caz bilingve. Ba chiar in unele zone din centru denumirea strazilor e scrisa si cu caractere chinezesti. Go figure 🙂 De fapt, tinind cont ca in acest oras gasim reprezentati ai 178 de nationalitati, e oarecum normal.

Dar orasul ofera mai mult decit droguri. Ofera, de exemplu, muzee. Muuulte muzee, care mai de care mai atragatoare. Cind stai una sau doua zile, e mult prea greu sa decizi ce anume sa vezi mai intii. Daca sotia doreste, puteti merge la Coster Diamonds, un muzeu al diamantelor, dar va sfatuiesc sa nu daca doamna prinde idei din zbor si apoi le implanteaza cu ciocul in scalpul dvs. Diamantele sunt seducatoare si veti descoperi ca nu va iubeste pt. ceea ce sunteti ci pt. ceea ce aveti, sau are ea. Daca doamna e mai putin materialista, dceti-o in faptul inserarii in muzeul sexului. Daca trece fara sa-si dea ochii peste cap de scara care duce la primul nivel, veti avea asigurata o deschidere de sfinctere imediat ce ajungeti inapoi la hotel. Daca e mai naravasa, exista un muzeu al torturii si se pot vizita chiar si pivnitele orasului, cu piese de teatru in care actorii se schingiuiesc precum in luminatul Ev mediu. Incintata de frumos fiind doamna, piata de flori ii poate oferi semintele, bulbii si ghivecele mult dorite, si tinind cont ca 75% din florile lumii provin din Olanda eu zic ca are de unde alege. Nu in ultimul rind, daca v-ati ales o intelectuala, muzeele si casele in care au trait artisti sunt deschise si primitoare: Rembrandt a trait, creat si intretinut amante intr-o casa pe 3 nivele, foarte interesanta si in care veti avea ocazia si sa asistati la amestecarea culorilor, intr-un happening pus la cale de cei care se ocupa de muzeu; Van Gogh e bine reprezentat in muzeul cu acelasi nume; Rijkmuseum contine tot ce v-ati putea dori, dar mai ales faimoasa capodopera “Rondul de noapte”, intr-o sala speciala, pusa in valoare de luminile perfect alese si orientate de Philips, in urma unor lungi dezbateri despre care puteti afla la fata locului. NEMO este un centru de educatie in care copiii dvs. se vor simti super, jucindu-se si invatind chestii: toate exponatele pot fi atinse, ba chiar mai mult, sunt aplicatii practice ale teoriei predate in scoala la orele de fizica, chimie, matematica, pictura etc etc. Nu mai continui, dar sunt 51 de muzee in oras, pe alese. N-am apucat sa ajung la teatru, dar sunt suficiente si astea; de asemenea, multe sali de concerte.

Ghidul fizic este cu succes inlocuit de audio guide, in mai multe limbi, contra cost sau free of charge, depinde de muzeu.

Numarul de restaurante: 1250. Cafenele si baruri: 1215, cluburi 36. Ce parere aveti? orice fel de soi de tip de restaurant preferati, exista. Orice ati dori sa mincati, de la animale la plante si de la ecuator la poli, proaspat sau congelat, fiert, prajit, crud, asiatic, australian, european din orice zona, american samd: se poate.

Daca va tin bulanele, dupa ce ati bananait prin muzee si ati mincat prea mult in restaurante, mergeti la plimbare. 28 de parcuri, 1281 de poduri peste canale va asteapta sa pasiti. Un nr. de 165 de canale + riul Amstel, casele de pe marginea lor si piatra cubica (fir-ar ea sa fie, ca era perfecta) fac pozele din acest oras usor de recunoscut. Mi-a facut imensa placere sa admir casele din centru, colorate, cam la vreo 3 caturi maxim, cu balcoane inchise, cu pisici si multe flori la geamuri si iedera si alte cataratoare invadindu-le zidurile. Am petrecut 6 zile pe strazi si as mai fi stat inca o luna doar ca sa le vad pe toate. I-am ividiat pe aia care aveau case la canal si o portita din lemn le despartea curtile minuscule si pline de verdeata de barcuta care servea de mijloc de transport (ma rog, la vremea asta nu prea, dar in general da). Vreo 2500 de familii de tovarasi chiar locuiesc in barci, zise si houseboats, si se incalzesc cu lemne. Repet: ii invidiez sincer pe astia cu locuintele lacustre.

E a treia zi in care tot completez la postul asta. Daca vi se pare dezlinat, e pt. ca mai fac si alte lucruri intre timp. Am incercat sa pun citeva poze. Din pacate despre hoteluri nu am cum sa spun multe, fiindca nu am stat la hotel, ci la niste prieteni carora le si multumesc pe aceasta cale.

Daca ajungeti in Amsterdam cu avionul, veti ajunge in aeroportul Schiphol, unde va garantez ca aveti ce vedea. E mare (Otopeniul nu exista in comparatie), e bine organizat, totul functioneaza ceas. De acolo iei trenul sau metroul catre ce destinatie doresti tu, iar centrul e doar la citeva statii departare.

Cind e cald cred ca e superba plimbarea prin oras. Eu, insa, am prins frig, viscol si ninsoare si tot nu am putut sta mai putin de 12 ore pe afara, umblind de nebuna sa vad cit mai mult si sa las cit mai putine de vazut data viitoare. Fiindca in cazul de fata va mai exista, sigur, o data viitoare.

 

 

1 thought on “Amsterdam in a day

  1. Am avut escala in Schiphol si e exact cum il descri. Din pacate a fost doar de doua ore diferneta intre zboruri si n-am vazut orasul decat din avion.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.