ginduri potrivnice potrivniciei

Observ la multi dintre prietenii mei de pe facebook tendinta de a-si folosi dreptul de a vorbi spre a forta interzicerea unor lucruri care nu le plac. Unul dintre prieteni isi doreste sa se interzica miscarea legionara din Romania, pe motiv ca in trecutul ei aceasta a fost o organizatie criminala. Da, este adevarat ca a fost criminala la vremea aceea, dar a fost mai putin criminala (sic!) decit a fost Biserica vreme de citeva secole. Si nu cred ca isi pune cineva problema sa interzicem biserica sau anumite culte numai fiindca in trecut anumite factiuni din aceasta au omorit cu buna stiinta, prin tortura si teroare, milioane de oameni. Da, legionarii au omorit oameni din credinta ca asa era bine. Biserica a facut acelasi lucru.

Dar nu e tot. In acord cu vremurile moderne sau postmoderne pe care le traim, se ridica voci care cer sa se interzica o sumedenie de alte manifestari, festivaluri, carduri de sanatate, expozitii. De ce? Fiindca acei oameni considera ca manifestarea acestora in spatiul public dauneaza. Cui dauneaza si cui foloseste ramine de vazut.

Sa interzicem cardurile de sanatate cu cipuri incorporate. De ce? Fiindca daca citeste card invers iti da drac? Zau asa, credeam ca am depasit faza cu “daca pui sa se roteasca invers pe vinyl nu stiu ce piesa din Black Sabbath se aude start to smoke marijuana sau alt mesaj impotriva credintei crestine… Dar se pare ca nu. Grupurile de oameni actuali se pare ca ating stadii de dezvoltare diferite, intocmai ca si triburile ascunse prin jungle la care nu ajung ipadurile si internetul, doar cutitele si jeansii si isi gindesc existenta doar in functie de astea. Evident ca popii au tot dreptul sa se manifeste impotriva acestui card, e in firea lucrurilor in care ei cred sa fie asa. Eu nu am cum, ca nu-mi sta in fire, sa le spun popilor ca nu au voie sa zica asa ceva in public, fiindca intentia lor, daca e luata de buna si aplicata, dauneaza pina la final sanatatii oamenilor. Ramine la latitudinea fiecaruia sa judece despre ce e vorba in problema cardurilor cu cip, cum le afecteaza viata si intimitatea si sa ia niste decizii, fiecare dupa cita cunoastere are si cit de deschis la cap este.

Zilele trecute a aparut anunutul ca o mare intreprindere producatoare de piese de muzeu vine si in Romania, la Muzeul Antipa, cu expozitia The Human Body. Pentru un tur ghidat prin expozitia asta vedeti acest link. Corpuri umane reale conservate cu metode noi, pt. o experienta absolut senzationala prin corpul uman. Chestii pe care altfel nu am avea cum sa le vedem. Ati vazut vreodata cum arata un nerv? Dar intreg sistemul nervos vi l-ati imaginat vreodata ca sistem, l-ati vizualizat si altfel decit cu ochii mintii? Cum arata muschii tai cind alergi stii? Cum arata pe bune plaminii tai de fumator ai idee? Un embrion uman in diferite stadii de dezvoltare, ca sa stii ce se intimpla in timpul sarcinii dincolo de ecografii neclare, pofte, interdictii si ingrasare, nu ar fi interesant de vazut? Ei bine, pt. unii oameni, printre care si asociatia ProVita (hahaha), nu ca nu e interesant, e de-a dreptul abominabil, de condamnat, de aruncat cu foc inspre. Ba mai mult, daca ai creat o expozitie, care nu ma indoiesc ca a costat o groaza de bani (sa ne imaginam cam cit costa orice facut de euroconstruct trading, de exemplu, numai ca astia fac pe banii nostri), asociatiei cu pricina i se pare imoral sa percepi tarif de vizitare. Ca si cum daca intri in biserica sa te botezi, sau chemi popa acasa py. diverse prestatii, e gratis! Nimic nu e gratis in lume, madam Larisa, daca te gindesti bine, nici macar faptul ca tiparesti matale acel protest sau scrisoarea aia deschisa catre directorul muzeului.

Noroc, zic, ca directorul muzeului Antipa nu se lasa impresionat de inflamarea crestina a protestatarilor si nu interzice expozitia. Sau, dupa caz, Slava Domnului ca nu avem numai sefi de institutii limitati si idioti (a se vedea, din contra, cazul de un servilism notoriu al minunatului domn Marga, care in calitatea sa de sef al ICR a taiat finantarea unor festivaluri de film si muzica cu traditie, ca nu mai e bani si de facut chestii, doar de furat, ca foamea e mare. de aici Bine ca nu le-au interzis).

Doamna Larisa mai are o escapada la activ. In luna LGBT (februarie 2013) la sala de cinema a Muzeului Taranului Roman a deranjat, impreuna cu altii, proiectia filmului The Kids are allright, acuzind pe cei 6-7 spectatori ca sunt impotriva lui Dumnezeu, ca pingaresc acel altar ridicat taranului roman autentic, ca il jignesc pe Isus samd daca se uita la acel film acolo. Puteti audia elucubratiile protestatarilor pe linkul asta. In concluzie sa interzicem homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si celorlalte minoritati ad extenso sa se manifeste intr-un spatiu public pt. ca taranul roman autentic (ha!) nu accepta asa ceva. Dincolo de faptul ca va pot spune multe lucruri despre taranul roman “autentic” si mai ales actual, ca am rude la tara si am copilarit acolo, revin cu intrebarea: de ce te deranjeaza pe tine, insule oarecare, ca niste oameni care au alte pasiuni decit ale tale isi fac un eveniment si se aduna sa petreaca astfel niste ore sau saptamini sau o viata? Cu ce te incomodeaza pe tine ca vecinul de deasupra ta face sex altfel, sau ca vrea sa creaca niste copii, sau ca vrea sa se casatoreasca cu o alta persoana de acelasi sex? E pacat? Ii vede Dumnezeu? Si care e problema ta, las sa fie pacatul lor. Dar nu, trebuie luata atitudine si, eventual, omoriti oamenii respectivi, ca sa piara pacatul din lume, ca poate se ia, nu?

De ce, oameni buni, odata ce am scapat de interdictiile de tot felul pe care le-am trait si inghitit atitia ani, tot incercam sa gasim un alt cerc strimt in care sa ne ducem zilele? Mai exista cineva care nu stie astazi ca Giordano bruno avea dreptate, si totusi a ars pe rug la vremea lui pt. ca credea altfel decit era dogma. Mai are cineva vreun dubiu ca mortii odata morti nu invie, ca transplantul nu e cea mai mare nenorocire de pe lume sau ca telefonul mobil nu e unealta diavolului? Habar nu avem din ce suntem facuti si cum functionam, dar ne pricepem al dracului de bine la divinitate, la ce ne interzice Domnul si cam ce si-ar dori acest Domn sa facem sau sa nu facem.

Respingeti tot ce se inventeaza, reveniti la epoca de piatra, mult mai aproape de momentul caderii din rai. Dar lasati-ne si pe noi astia care folosim aceleasi instrumente ca ale voastre, dar altfel, sa ne traim viata asa cum consideram ca trebuie. Daca fericirea mea te incomodeaza, desi n-as vedea de ce, ca nu e in pofida fericirii tale, nu sari sa ma interzici si nici eu n-o sa te mai consider idiot, incult, habotnic si demn de sila.

andreanum

This entry was posted in amestecate, andreanum, de plins, Romania crizata by andreanum. Bookmark the permalink.

About andreanum

Nascuta in anul in care Iggy Pop lansa albumul "The idiot" poate nu intimplator de sex feminin, de orientare liberal-salbatica "neinregimentata" politic, par lung, ochi verzi, 60 de kile, stingace, rid des, am tatuaj, nu beau bere, merg des la cinema si coclesc aurul. Gata, ati zis little biographical.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.