si ce daca?

In ultima vreme am avut lungi discutii cu multi oameni. Ne intimplam la o bere, la o terasa, sau pe linga o scena si vorbeam. Mi se pare absolut normala nevoia de comunicare, nu conteaza ce si cum comunici atita vreme cit o faci. Cind vorbesc ma uit la oameni. Unii trimit acelasi mesaj su cu vorba si cu trupul; altii una zic si alta ar vrea sa zica. La unii e strigator la cer de evident ca nu sunt impacati cu sine.

Sa comunici inseamna sa poti impartasi lucruri despre tine, sa te lasi cunoscut de fiecare, dupa posibilitatile interlocutorului, chiar cu riscul de a fi gresit inteles. Asa si, te-a inteles gresit si a reactionat “aiurea”? Ce-o sa faci? O sa tii tot in tine si o sa te superi pe lume, refugiindu-te intr-un pahar de ceva? E si asta o modalitate, dar nu rezolva nimic nici pe moment si mai ales nici o clipa dupa. Daca a inteles gresit ia omul deoparte si spune-i, cit de calm poti tu: bai, nu asta am vrut sa zic, iarta-ma sau, dupa caz, te iert eu pe tine.

Adevarul e ca cel mai greu e sa te dezbraci in fata cuiva. E nevoie de incredere pentru asta. Increderea se cistiga greu si se duce dracului cit ai clipi; si se recistiga si mai greu, daca ai norocul sa dai peste un om care te intelege si vrea sa-ti acorde  a doua sansa. Daca nu vrei sa faci un lucru, desi simti ca l-ai face, gaseste modalitatea cea mai buna sa ii spui celuilalt exact cum sta treaba. Pentru asta va trebui sa te gindesti putin inainte sa deschizi gura. Te asigur ca celalalt va intelege exact si va incepe sa aiba incredere in tine: nu i-ai cheltuit timpul si nici nu i-ai trimis mesaje alambicate, ai fost direct si sincer, e ok, chiar daca nu-i convine. Chestia cu rabdarea e o timpenie, mai stai nitel si mai asteapta sa ma rezolv eu la cap. Nu merge asa, frate. Intii te rezolvi cu capul, apoi te uiti in ochii omului. Sau ii ceri ajutorul, tot privind direct in ochi. E mult mai igienic pentru toata lumea.

De regula e bine sa te gindesti inainte la orice. E ok sa fii spontan, in cazul in care esti sigur ca stii ce vrei si stii si cum si cind si cu cine. Cind simti ceva, dar faci altceva e trist. Si e mai trist pentru tine decit pentru ceilalti. E trist fiindca pina la urma pierzi ori cu inima ori cu capul. Si regretele adauga la starea de nesiguranta si de frustrare.

Dar recunosc ca e greu. E greu sa ridici capul si sa spui: bai, eu asta simt si asta vreau si asta nu-mi place si asta nu vreau sa fie aici. Dar ce-o sa creada ala, dar ce-o sa zica lumea, dar… Ei bine, gura lumii oricum abia asteapta sa toace ceva, ca e cald si plictiseala si trebuie ceva de rumegat. Si daca esti tu ala ce? 

Nu-ti face griji ca ai sa ti-o furi. Ti-o furi oricum daca doar stai asa. Faptul ca iti iei o teapa nu inseamna ca o s-o duci tot intr-o teapa toata viata. Sau e posibil sa ti se intimple, dar ca sa te feresti de asa ceva modalitatea cea mai buna e sa gindesti, nu sa te ascunzi dupa dud si sa stai pitit pina trec anii. E mai greu sa iesi si sa zimbesti cu oamenii cind tu ai sufletul franjuri, dar vei lua din energia si optimismul celorlalti. Singur cu un pahar de vin in bucatarie nu rezolvi nimic, iar mahmureala lunga de dupa e si mai frustranta si dureroasa. Apropie-te de oameni optimisti si stapini pe ei. Daca nu stii cum ajungi sa fii zid de incredere in tine alege oamenii de la care te poti inspira. Si repet, vorbeste cu ei. O sa fii surprins cit de mult vor oamenii sa ii ajute si sprijine pe ceilalti. Nevoia de a (te) darui e in noi mai mare decit nevoia de a face rau.

Deci iesi din gaura in care te-ai ascuns. N-are nici un rost sa iti futi prezentul pentru timpenii din trecut, oricare ar fi fost ele. Ai putea avea o sansa. Si ce daca n-o sa mearga? Fa-o sa mearga, fii optimist, asculta si traieste fiecare clipa, ca e fericita sau trista. Simte! Ai incredere in tine. Da cu capul de usa si trezeste-te. Fie ce-o fi, ce-ai de pierdut? 

 

Image

This entry was posted in amestecate by andreanum. Bookmark the permalink.

About andreanum

Nascuta in anul in care Iggy Pop lansa albumul "The idiot" poate nu intimplator de sex feminin, de orientare liberal-salbatica "neinregimentata" politic, par lung, ochi verzi, 60 de kile, stingace, rid des, am tatuaj, nu beau bere, merg des la cinema si coclesc aurul. Gata, ati zis little biographical.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.