Ro. Și ea. Monta. Na!

Ante scriptum: 

Pai, dupa cum ati vazut, sunt un erou negativ, 
Si sa ma schimb in bine nu am nici un motiv
Mie-mi place maneaua si dansul, dansul din buric, 
Cat despre rock, ba fratili meu, eu nu-nteleg nimic
 (Timpuri Noi – Helga)

Uniți salvăm Roșia Montană. Citesc în toată perioada cât am fost plecat la o mare mai albastră de înverșunarea unor zeci (??) de mii de oameni. Vorba lui Hillerin în Cațavencii, mai puțin decât votanții unui singur senator. Totuși mulți. Totuși înverșunați. Roșia Montană, ce loc exotic. Gabriel Resources, ce firmă misterioasă. Cică un român plecat în Canada. Canada, ce destinație faină. Să tot emigrezi. Să te ajungi acolo din vândut pizza, apoi să-ți faci firmă, să uiți de unde ai plecat, din țărișoara ta, și să vii tu înapoi, veneticul dracului, să ne furi aurul și minereurile. Și nu de oriunde. Din faimoasa localitate Roșia Montană unde și-a luat Patapievici un metru pătrat de pământ simbolic. Pardon, am uitat virgula. Punctuația contează. Patavievici și-a cumpărat un metru, pătrat, de pământ, simbolic. În Mountainous Tomato land, pe limba celor din Corporația Aurului.

Ia, ridicați repede mâna, dintre cei cu steagul sus, în ce județ e faimoasa Roșie? Aud? Cam cum ajungi acolo mai repede, pe pământ, prin aer sau pe calea undelor? Cum arată centrul istoric al orașului Roșia Montană? Ați vorbit vreunul cu vreun roșian montan (??!@!@) despre cianura mamii ei de viață? Viața lor, de exemplu?

Liniște pentru punctuație.

Uniți!

Salvăm!

Roșia Montană!

Și cam atât. Am știut eu că trăiesc și muncesc ca prostul. Pe-acolo trecea de fapt nexusul energiilor, de-aia fie pâinea cât de rea/tot mai bună e la Ro-și-A, de-aia când an de an vine Dunărea la Galați și le ia cretinilor ălora necăjiți casele Uniți! Salvăm! Roșia Montană!, de-aia suntem noi de fapt un neam de nătărăi, precum nătărăii ne-animă tot felul de chibițuri complet irelevante, gen pasiuni ecologiste și idealuri verzi-căcănii (1 din 2 români tot în curte își fac nevoile, munții noștri PET-uri poartă, ne căcăm din poartă-n-poartă) în vreme ce ne pute citadinul a de toate, de la cutii de lapte brânzit și aruncat neglijent pe geam la butoaiele de varză cu varză în ele lăsate blând la fezandat în timp ce pe televizor un rubicond moderator de televiziune mai organizează o ediție specială despre unii care Uniți! Salvăm! Roșia Montană!

De ce nu bursucul de preerie sau gândacul de Colorado? De ce nu vreți să salvați patrimoniul cultural din Breznița de Motru sau civilizația ceangăilor în Moldova? Ce-ar fi să vă uniți să scădem părțile-per-milion de dioxid de carbon bășite de mașinile voastre tracțiune integrală cu care hămuiți  naționalele patriei în timp ce Uniți! Salvăm! Roșia Montană! unde mergeți cel mult estival, la pensiunile ălea faine de pe la Lupșa și Arieșeni să vă facă tanti gulaș și papricaș, să vă dea un țoi de țuică până vi se limbă plimba în gură și mai cereți un șoi de puică și apoi să priviți, hipnotizați, focul de tabără din brazi proaspăt tăiați ilegal tot din pădurile în care Uniți! Salvăm! Roșia Montană!

Dacă e ceva mai rău decât un nătărău e un nătărău ipocrit într-o acută criză a conștiinței. Da, printre prietenii mei reali sau virtuali s-o găsi câțiva care și-au făcut documentația cum-se-cuvine despre ilustra localitate, numele nu i-l voi mai zice căci brusc mi-e greață de tomate. Da, printre ei se vor fi dus câțiva care să strige, ca la stadion, Uniți! Salvăm! Roșia Montană. Nu de alta dar dacă dau ăia cu cianura noi unde mai mergem să mâncâm și să mai bem? Bani? Locuri de muncă? Ni se rupe, oricum nu vedem un chior. Sfanț. Cent. Niște băieții și familiile lor.

Și devine o formă bizară de democrație a la Ka(f)ka, la fel cum anul trecut în ajutorul lui Raed Arafat, proaspăt stupit de președinte, a sărit galeria echipei Steaua (!@!@!). Voinicii ca brazii, cu mucii pe chept. Sau în păr, vorba lui Gabi Firea, mai nou om politic. Pardon, punctuația contează. Mai nou, om.

Pot deja să-mi imaginez cum arată Roșia Montană salvată de toți entuziaștii ăștia de piață citadină. Musca bâzâie, tăcere apăsătoare. La fel? La fel. La fel de ponosită, la fel de obnubilată de migrația forței de muncă, un loc unde lucrurile stau în două clădiri în litigiu numai bine să nu poată ăia dărâma sau construi, oameni afumați de o minte pseudo-patriotardă unde ce bine e să mori de foame pe pământul tău pe care, apropos, nu crește mare lucru pentru că Roșia Montană vine de la culoarea pământului, mare brânză patrimoniu cultural, minele romane și cotinețele dace.

Dar duceți-vă, băi, fiecare la Western Union în fiecare lună și puneți 100 de lei pentru un roșian montan. Adoptați-i. Cetățeni comunitari. La 50 de mii de oameni în toată țara ar trăi liniștită toată comunitatea ca într-o rezervație naturală, salvați de voi, ecologiștii lui Pește, suma tuturor iq-urilor binomiale, pentru lege, educație și sănătate nu v-ar fi îndemnat conștiința să Uniți, salvați, diversele dividende, asta era moartea voastră, nu cumva să ardă ăia dragostea sufletului vostru proustian și următoarea voastră destinație de vacanță.

Silă mi-e.

Faceți o listă a tuturor lucrurilor complet inutile care pasionează bizonul de rând sau snob în România, postați pe feisbuc, cereți like, primiți copios, mai cu un citat din Goga mai din Cervantes, oricum ne plictiseam de moarte și gata! Voila! E ca la un fel de concert d-ăsta, mesaj social puternic, mușcă karasul de oraș, nu știe bine granițele țării sau istoria majorității ei (că de minoritate nu mai vorbesc) dar Uniți! Salvăm! Roșia Montană!

Și-aș putea continua vreo 10 minute într-o maximă scârbă despre pseudo-kynegeticos-ul platformat copios de presă dacă n-ar fi și ceva cât de cât rezonabil de zis despre.

E irelevant cine ce cum face acolo atâta timp cât respectă niște norme. Dacă în loc de ”cianură” scria acolo tretrafluorobenzenoflorură nu mai manifesta nici dracu’. Cianura e aia de-o luau naziștii ca să se omoare, nu? Clar, toxic, mega-calamitate, Uniți! Salvăm! Roșia Montană!

E irelevant cât aurul lui pește prăjit e acolo sau cât ia Statul român din arivențe sau redevențe. Poporul lui Domnu Dan ar fi scandat Uniți! Prădăm! Roșia Montană! dacă Gabriel și resursele lui le-ar fi zis oferim fiecărui cetățean 20 de mii de euro peșin să ne lase în pace (ceea ce s-ar putea să fie o soluție ingenioasă în condițiile date). De care și-ar fi luat mașini străine cu care s-ar fi dus, uniți, la grătare mici și bere.

E irelevant patrimoniul cultural al zonei pe același principiu cu asfaltatul străzilor. Ia uniți voi și salvați Sarmizegetusa, construiți un drum decent printre mănăstirile Moldovei și-așa-mai departe și, dacă vă mai rămâne timp și bună dispoziție, investiți un pic și în muzeul ăla puchinos din Roșia, unde veți avea ocazia să vedeți mini-vagonetele cu care cărau steril strămoșii noștri și colecția de monede de epocă, treizeci la număr, ne pare rău astăzi e închis muzeograful e bolnav a băut azi noapte.

E irelevant pelerinajul politic prin Roșia Montană, dacă n-am fi rude de sânge cu neamul lui Mobutu vom fi înțeles poate că amărâții ăia în constituența lor și-au ales niște reprezentanți, un deputat și-un senator (se aude, domnu’ Atanasiu?) care de-aia mănâncă grișuleț cu scorțișoară pe banii mei și ai tăi, să le poarte grija lor, că doar nu mie. Dar la fel cum alegerea unui rege al rromilor e o simplă alegorie, un basm, la fel și guvernarea României Libere e tot un fel de n-ar mai fi, o piesă proastă de teatru unde important e să te îmbraci în uniformă de miner, cu cască și lămpiță. Suferiți toți, mi-e teamă, de amintiri urâte cu Tovarășul în faimoasele vizite de lucru. Și domnia sa tot la fel se dădea la țol profesional funcție de județul de destinație. Primul Miner, primul Savant, Primul ministru.

Încercați măcar 10 minute pe dimineață să luați distanță de toată cocina asta. Undeva, sub scoarța jegului și-a nespălării, a preschimbării minții într-un terci și-a gândirii într-o masă amorfă de onomatopee se află cred, sper, doresc în fiecare, o minimă doză de critică independentă, inalterată de lacuri de cianură. Salvați ce vreți voi, pe cine vreți voi, adoptați câini și alte animale domestice, ocrotiți copacii și pădurea, militați pentru egalitatea drepturilor între minorități sexuale sau de altă natură, criticați E-urile și Be-urile din mâncare, dați sfaturi pertinente despre destinele nației dar, mă aplec și sugerez, DUPĂ ce veți fi completat lista personală de sănătate mintală, i.e. deîndată ce v-ați curățat conștiința cât de cât de humă. Altfel e un simplu sport, azi urlăm pentru Roșia mâine urlăm pentru Reșița poimâine urlăm pentru uitatul județ Zalău.

G

3 thoughts on “Ro. Și ea. Monta. Na!

 1. Te lasam pe tine sa urli pentru salarii si pensii alaturi de cei care au manifestat in tara asta in ultimii 22 de ani.
  Nu de alta dar vad ca ce se intampla acum nu iti convine si esti deranjat de faptul ca se manifesta spiritul civic si pentru altceva decat interese personale si pecuniare.
  Sau cine stie, in opinia dumneavoastra , oamenii ar trebui sa iasa in strada doar pentru chesti serioase cum a fost pseudo-revolutia din 89, nu pentru maruntisuri de genul asta cum ar fi folosirea cianurilor in exploatarile din Romania.
  Probabil ca efectele accidentului ecologic din 2000 nu v-au impresionat suficient.
  Sau nu ati stiut de el.
  Daca nu ati stiut va puteti documenta pe scurt aici :
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Scurgerea_de_cianur%C4%83_de_la_Baia_Mare_%282000%29

 2. Amice, esti prost daca atat ai inteles, imi pare rau pt tine si pt faptul ca te manifesti…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s