Ce rimează cu branula?

Când statul își bagă…picioarele în Sănătate ultimul resort e poezia, vezi aliterația. Zicea cântecul copilăriei mele pe care-l cântau răcanii în armată: ”și-a murit Dumitru și-a murit Dumitru și-a murit în șuuuu-răăă/ cu mâna la…”

Se înțelege unde. La gură.

Ancheta desfășurată de trupele de desant ale Ministerului Sănătății arată că, la Ploiești, la spitalul județean unde manager e un domn, la poarta instituției se vând consumabile de care are nevoie tot omul care le calcă poarta: mai o vată medicinală, mai un perfuzor, mai o sondă urinară căci, deh, suntem subfinanțați în Sănătate, lasă că iau doctorii plic cu plic, patriei snop, dar dacă îl credem pe domnul Bușoi de la CNAS în curînd, în România, tot omul asigurat nu va mai avea nevoie de nimic de acasă (or, dacă ești de prin Prahova, de la târg) ca să-și trateze boala. Ce te faci însă cu toată această economie paralelă? E cam greu, dintr-un foc, să rupi rețelele de prietenie între diverse halate, pe copacul putred al sănătății s-a altoit iedera antreprenoriatului, un doctor își trimite pacienții să facă analize la propriul lui laborator de analize, altul care e rudă cu farmacistul recomandă cu drag buticul în cruce verde de la colț căci acolo se găsesc de toate cele trebuincioase, cine e în grațiile managerului de spital primește și pat, și scaun și ecograf, vine și președintele Consiliului Județean Prahova care dă reasigurări că s-au luat de toate, s-a luat și tomograf, s-a renovat secția de terapie intensivă. Bancul zilei? Aparatele sunt oprite nu cumva să se strice.

Să-ți smulgi părul din cap și alta nu!

Și-apoi să spui, picnit: să-mi bag branula!

La Cardiologie unde menestrelii domnului ministru Nicolaescu au bifat 90 de paturi funcționau 140. Baiul nu-i că sunt mai  multe decât erau validate, baiul e că probabil Prahova avea nevoie mai mult de 140 de paturi dar prin brișcă politică s-au tăiat, de aici un pic de colo un pic mai mult ca să iasă la socoteală.

Nu e frumos să faci un argumentum ad hitlerum, adică să aduci aminte de orânduirea nazistă și tot ce-au făcut monstruos naționali socialiștii de li s-a dus buhul în istorie. Unde mai pui că e și-o regulă în dezbatere, la un moment dat inevitabil vine vorba de Hitler (și poate n-ar trebui). Dar aici e interesant de făcut o paralelă, la un moment dat din miasmele republicii de la Weimar s-a ridicat problema susținerii financiare a unui stat care plătea cu vârf și îndesat polițele Primului Război mondial în condiții draconice. Așa cum domnul Nicolaescu e contabil și potrivește cifre la fel și contabilii naziști aveau de potrivit niște sume pe niște grile încât să reorganizeze mașinăria de război și să stabilizeze marca germană a cărei inflația atinsese cote astronomice (o anecdotă a vremii spunea că cetățeanul X astăzi depunea 30 de mii de mărci și mâine primea o notă de la bancă: vis-a-vis de contul dumneavoastră aveți de plătit servicii de mentenanță a contului de 200 de mii de mărci pentru balanța dvs. anterioară). O soluție agreată de aparatul central de stat a fost un plan dramatic de austeritate în sănătate îndeosebi privind acele zone ale patologiei în care recuperarea nu era posibilă, vezi bolile cronice (îndeosebi psihice neurologice, fie ele înnăscute or dobândite). Este estimat că peste 150 de mii de oameni au murit în primul mare Holocaust, unul care anticipa pe cel al țiganilor și evreilor, și totul pentru o balanță contabilă.

Departe de mine să susțin că în România lucrurile stau similar. Nu e ca și cum ni s-ar termina periodic insulina, sau citostaticele, nu e ca și cum în ultimii 24 de ani nu s-au deschis mai mult de 2 – 3 centre de tratament al bolnavilor psihici cronici. Nu e ca și cum în România, în ultimii 24 de ani, nu s-ar fi construit spitale, policlinici, cabinete (mă refer la rețeaua de stat). Nu e ca și cum, în România, fiecare guvern care s-a succedat nu a considerat o prioritate asfaltarea drumurilor și înmulțirea administrației în timp ce oamenii și-au văzut Educația, Cultura și Sănătatea, zdrobite.

E un genocid cultural, până la urmă. În timp ce premierul anunță cu emfază de la Tribuna Parlamentului că în 2014 se va termina restaurarea Teatrului Național și va continua cea a Operei Române tot domnia sa anunță, trandafiriu, că dacă persistă conflictul cu Președinția în privința memorandumului privind finanțarea acordului stand-by cu FMI-ul vor fi obligați, domniile lor de la Guvern, să găsească alte surse de finanțare de unde să taie ca să păstreze deficitul în marja propusă de 2.2 %. Și de unde? Păi ca de obicei, de la Sănătate, de la Educație șamd.

Frisonant nu e că tai, sau dai, sau bagi sau scoți. Frisonant e că asta se traduce în pierdere de vieți omenești, undeva la 60 – 70 de mii pe an. Frisonant e că populația României e în scădere, frisonant e că suntem pe primul loc în UE la mortalitate perinatală și prin complicații septice, frisonant e că a reapărut sifilisul terțiar în România după 40 de ani, că suntem printre primele țări din lume la incidența TBC-ului, că abia reușim să ținem sub control transmiterea de HIV-SIDA în anumite categorii populaționale, că avem manageri precum ce la Ploiești care când vine controlul desfac lacătul de la dulapul cu provizii dar în rest lasă oameni să stea printre gunoaie și gândaci fără să simtă vreo amenințare, sau vreun dubiu moral. Da, e frisonant, și în umila mea formulare o crimă prin neglijență pentru care noi, medicii, atâta timp cât vom continua să parafăm foi de observație și bilete de externare subscriem la o moarte lentă, cruntă și dureroasă populațională, o moarte care costă totuși anual undeva aproape la 6 miliarde de Euro. Mulți bani, prea mulți bani pentru o asemenea bătaie de joc.

Ce rimează cu branula?

În mintea mea – procuratura.

G

2 thoughts on “Ce rimează cu branula?

 1. Am să încep cu un citat pe care colegii mei din grupul de vaccinologie îl folosesc pentru a arăta necesitatea vaccinării (tristă situație…să demonstrezi necesitatea vaccinării unei populații care pe vremea lui Jenner …folosea variolizarea ca metodă de prevenție…): mortalitate infantilă de 50% și din acea mortalitate, cea prin pojar e de 10-12%… http://www.scribd.com/doc/184446760/Bolile-Taranului-Roman ) .
  Culmea e că soluția lui Babeș e actuală…atunci vorbea de mizerie și de împroprietărirea țăranului… azi vorbim de creșterea nivelului de trai.
  Sărăcia ne omoară cu zile. Avem 4,3% din PIB pentru sănătate. Nici măcar minimul de 6% suficient pentru o țară la nivel de subzistență. Să avem 9-12% ca o țară responsabilă? Vise fata popii…vise…
  Acum să nu tragem cu toate tunurile în guvern. Ăștia sunt banii care se colectează, ăștia se pun în buget (stau și mă întreb de unde vor scoate creșterea promisă în 3 ani la 6% – probabil prin transfer de la bugetul mare…). Cu banii ăștia faci medicină de dezastru. Nu faci medicină.
  Nu e vina guvernului. E vina noastră. În primul rând a medicilor. Trăim bine (unii, nu vreau să generalizez dar știu cifre….și văd mașini în parcare…imposibil de cumpărat din fonduri bugetare…e anecdotică dar dureros de tristă povestea cu un mare șef de clinică care a realizat că spitalul său nu mai plătea salarii pentru că nu avea bani pe cardul de benzină…aaa cardul de salariu de la spital..). Sistemul s-a structurat în așa fel încât să supraviețuiască pe seama pacienților și a colegilor mai tineri. Și unii și alții plătesc privilegiul de a accesa sistemul. Iar ultimii, atunci când, din motive de trecere a timpului, ajung la butoane…repetă ceea ce au pățit și ei …vor taxa tot ce mai mișcă..).
  Sigur, marii demagogi și idioții populari de pe blogurile băgătorilor de seamă vor urla: să cauterizăm abcesul degradării și corupției,, să tăiem această tumoră a șpăgilor, să incizăm acest abces…. Așa, și? Ce pui în loc? În afară de o emigrare masivă și o scădere drastică a calității actului medical.. (nu întâmplător au rămas locuri libere la rezidențiat…nu au fost suficiente note de trecere…ăsta e un semnal al naibii de rău… acum 50 de ani erau 20 de oameni pe un loc… acum nimeni nu vrea să fie medic..și pe bună dreptate!).
  Încă o dată: e vina noastră. Atunci când ai un pacient în față te gândești cum să îl scapi de boală. Și atât. Aici ne oprim. Pentru că educația noastră nu merge mai departe de actul terapeutic. Avem bioetică în curricula. Ei și? A luat-o cineva în serios? Responsabillitatea față de pacient se oprește aici? Nu. Aici e problema. Avem datoria de a-l călăuzi și mai departe. Altfel se va întoarce la noi, mai rău bolnav ca prima dată. Sau poate ne dorim bolnavi de acest gen..trăim de pe urma lor… în cele din urmă.
  E firesc ca sărăcia să degradeze relațiile sociale și umanitatea din noi. Dacă ai zece pâini pe zi, poți fi foarte mărinimos cu 8 din ele și să le cedezi… Dacă ai doar una și ai nevoie de 2 atunci vei face orice ca să o obții și pe a doua…lege de selecție naturală.
  Câți medici și-au rupt din timpul lor să explice pacientului de ce plătește asigurări de sănătate? Aproape niciunul. Inutil să combați mentalitatea de coteț a celor ce susțin că plătesc asigurări degeaba…că nu beneficiază de ele.
  Câți medici și-au rupt din timpul lor să explice că tăierea spitalelor necorelată cu nevoile reale e o crimă? Aproape niciunul, nicidecum să protesteze cu marșuri și alianțe…
  Câți medici și-au rupt din timpul lor să organizeze conferințe de educare a pacienților și să ajungă în media? Foarte puțini și mulți dintre aceia mânați de scopuri politice proprii…
  Câți medici și-au rupt din timpul lor să înțeleagă ei înșiși cum funcționează asigurările, de unde vin banii și de ce politica de sănătate e făcută de oameni care nu se pricep la sănătate? Practic nici unul.
  De ce? Time is money. Acel timp aduce pacienți…Sau e timp petrecut cu familia. Sau e lehamite.
  Și ca să reiterez exemplul Germaniei naziste…Or fi fost Hitler și acoliții lui cei care au pornit tăvălugul genocidului medical…dar au fost medici cei care l-au propagat, susținut și nu au luptat împotriva lui. Și azi cauționăm prin tăcerea noastră, de 23 de ani, același gen de genocid..economic.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.