Taxa pe botosei

Mă uit, crucit, la o știre pe Hotnews. Cică acolo unde se atârnă harta-n-cui, la Satu Mare, Consiliul Județean a luat o hotărâre istorică pe bază de gaze de șest. Fiecare cetățean care intră în Spital, în vizită or cu treburi, are de dat doi lei la poartă. Un leu, și-un leu. Doi lei/ pe botoșei. Căci rimează. Nu sunt botoșei reutilizabili, sunt botoșei de plastic, albaștri probabil ca toți botoșeii, de purtat de opincuți și opincuțe pe culoare și-n saloane astfel încât să crească, măre proporțional, igiena în ante-numitul Stabiliment.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a suspendat taxa pe motiv că puncte puncte (mai puțin relevant) și a amendat CJSM cu suma epică de 1000 de lei. Adică în contravaloarea a 500 de perechi de botoșei. CJSM, prin persoana onorabilului Adrian Ștef, s-a reunit și s-a sumețit și vrea să aibe o luare de poziție căci, știe tot rumînul, prin spitalele României umblă infecții intra-spitalicești de ”s-au speriat toți străinii”!

Acum să începem cu vestea bună. Mă gândesc că dacă s-a pus taxă la poartă toate soboarele de rude vor înceta să mai preumble, cucernic, pe la badea de-a venit de cu seară cufurit, care să-i aducă o ciorbă, care să-i aducă un prosop, o banană o portocală, în fine ce se aduce la bolnav când se internează. Și-apoi, devreme ce botoșeii sunt de unică folosință mă gândesc că și cei care vin vor veni mai rar. Dacă cumva, ptiu drace, ai uitat acasă cuțitul de pe lângă furculiță și ai de ieșit, sau ai de luat vreun albocalmin ceva, vreo aspirina săracului și vei trece strada la farmacie zduf! și mai dai doi lei, mai încalți odată botoșeii albaștri, nu mai bine te gândești de două ori câți bani ai de dat? Ia să calculăm, dacă stă badea cufurit 2 săptămâni internat și tu, iubind pe badea, te duci de două ori pe zi la el, iese 56 de lei. E de colo? Mare minune mare, mare biznis pentru firma de botoșei albaștri. Căci mă gândesc că domnul Ștef, de la CJ Satu-Mare, când a comandat baloții cu botoși (sau în fine, managerul spitalului CJ divizia achiziții subdivizia șmenuri, șopârlițe și tunulețe) a avut doar gânduri bune în cap. Dacă badea e cu fason, și vrea singur în salon că se rușinează să tragă vânturi în companie, la Spitalul Județean Satu-mare pentru 50 de lei pe zi, extra, poți sta boboc sacîz în regim hotelier. Iar la final, din dragoste confrățească, mai dai 5 lei la poartă. Un gen de coplată, gen.

Veți spune păi bine domnule doctor dar nu de asta vorbeați? Nu de liberalizarea prețurilor, nu de sus plicul jos șpaga, nu de medicină cu chitanță, cu ștat de plată cu tot?

Da, da, da și da.

Căci de aici încep problemele. Eu nu pricep ceva. În primul rând când dai doi lei pentru botoșei îți dau bon fiscal? E o taxă care se întoarce înapoi în comerțul cu botoșeii? E cumva rost de vreun ghișeft, vreo pleașcă, vreo mitzva la achiziții când vin trenulețele cu vagonașe pline cu baloței de botoșei? Sunt cumva, cum sunt branulele de la Spitalul Județean Prahova, botoșei luați pă banii de la bugetul de Stat pentru Sănătate în Prahova de îi vindeți dumneavoastră țăranilor la poartă? Și, finalmente, din fondul de botoșei adunat leu cu leu, spitalul meu, se întoarce ceva înapoi la Centru sub formă de taxe, impozite, tva-uri și altele?

Ia să vă zică badea o vorbă, domnule Ștef de la CJSM și Compania zisă și ”dați doi lei pe botoșei„. Am avut curiozitatea să caut și eu prețurile pentru botoșii voștri la liber, pe internet. Iacă ia. Un balot cu 2000 de bucăți de botoși = 138.4 RON. Adică aproape un milion jumate în lei vechi. Două mii de botoși nu sunt sigur dacă sunt 2000 de perechi sau brut 2000. Hai să zicem că sunt două mii de bucăți. Păi le iei matale, domnule Ștef, de la o companie gen serelul ăsta de l-am găsit eu la 138.4 RON și le vinzi la proști cu 4000 de lei. Ha, merge nu? Bișniț de bișniț! Să mănâncă și gura matale o pâine.

Vorba mamii,

Arde-v-ar focul să vă ardă de hoți!

G

Advertisements

4 thoughts on “Taxa pe botosei

  1. Si la Brasov, la spitalul judetean se practica taxa pe botosei. Cum sa afle si alesii locali ca legea este una pentru toti?

  2. ….desi nu e de ras, am un zambet pana la urechi. Unii se pricep foarte bine sa faca “afaceri”. Nu conteaza prea mult eficienta regulamentului …..daca e musai, poarta lumea botosei. Esti tare simpatic…domnule 🙂

  3. Cred ca 2000 de botosei inseamna 1000 de perechi.
    Ma rog….e ca la biserica unde lumarile costa mai mult decat la supermarket.De ce ar trebui sa fie gratis?Doar pt ca unii, putini, platesc asigurari de sanatate si foarte multi nu? In clinicile private sunt gratis botoseii dat restul costa de 1000 de ori mai mult decat orice plata informala dintr-un spital de stat.
    Eu nu pricep altceva: de ce un medic plateste 30 de lei pe luna la Colegiu? de ce toti platesc la fel indiferent de salariu? Unde se duc banii aia?si sunt bani multi astia, nu 2 lei pe botosei…

  4. Pingback: Porci la borcanul cu miere | andreanum & co

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s