Sârmă

Ceva e profund în neregulă cu următoarea înșiruire de cuvinte:

”citeste totul despre: botosani, elevi, liceul sfantul stelian, batai, palme, handicap, retard, scoala, inspector scolar, zaicean, profesor, director, instanta”

E ce apare în subsolul unui articol publicat în Adevărul despre Liviu Zăiceanu. Liviu este profesor, psihopedagog, la Liceul Special Sfântul Stelian din Botoșani. Anul trecut domnia sa a fost acuzat de mai mulți părinți că ar fi folosit o sârmă pentru disciplinarea copiilor, care copii sunt înrolați la liceul respectiv pentru că suferă de diverse dizabilități. Sunt – cum plăcut și vătuit vorbim astăzi despre ei – o ”populație specială”. Și locul unde merg e la fel de special. E locul unde l-au întâlnit pe domnul Liviu.

Domnul Liviu mi-a stârnit curiozitatea din două motive. Primul că așa-l chema pe învățătorul bunicii mele, de care mama mi-a vorbit mereu cu căldură. Era omul care i-a deschis ochii spre carte. Și-al doilea pentru că mi s-a mai întâmplat o singură dată să aud o poveste în care un copil e bătut cu sârmă. Eram încă medic rezident și am văzut un copil care fugise de la un centru de plasament, o ”căsuță”, și după câteva săptămâni de vagabondaj, un furt și-o altercație, a fost adus de poliție pentru evaluare la noi. Avea pe spate cicatrice mici, paralele, pe care susținea că i le făcuse taică-su (parcă polițist? dar să nu mă înșele memoria) cu o scândură ruptă din gard cu sârmă ghimpată. La vreme respectivă mi s-a părut culmea ororilor, un exemplu de bestialitate pură. Acest tată fusese decăzut din drepturile părintești, continua să fie foarte agresiv cu băiatul, de obicei la băutură, astfel că ”statul” în luase în grijă. Halal grijă.

Articolul din Adevărul nu spune mare lucru. Spune că domnul Zăiceanu a fost sancționat disciplinar de școala cu pricina dar că a făcut recurs/ plângere. Ce-o fi fost. Care i-ar fi fost și acceptată. Nu mă mir. Ca unul care face presă de ceva vreme nu mă grăbesc să dau cu barda. L-am căutat pe-acest domn pe Internet. Are două profiluri de Facebook. Unul de Badoo, inactiv. Unul de Elmaz, pe care nu l-a mai accesat de vreo doi ani, în care-și caută o  prietenă. Nu e nimic rău să-ți cauți o prietenă pe Internet. Zice acolo că e un bărbat de 46 de ani, din Botoșani, un pic plinuț, nu câștigă mult (1000 – 1500 de RON/ lună), n-are copii dar vrea, și e interesat de casă, familie și sport. Mica maliție e disonanța cognitivă între interesul pentru mișcare și kilogramele în plus. E posibil să fie un interes pur intelectual (gen sunt interesat să mă uit la meciuri de fotbal).

Liviu Zăiceanu n-a recunoscut niciodată că ar fi bătut copiii cu o sârmă. Varianta domniei sale e că sârma (care există) era folosită pe post de arătător. Varianta dânsului de adevăr, e reflectată de doamna Carmen Stoian, consilier juridic (sic!) la Inspectoratul Școlar Botoșani:

Plângerea dlui Liviu Zăiceanu de la Liceul Tehnologic Special Sfântul Stelian, urmare a plângerii mai multor părinți de la Școala Specială prin care dl. profesor a făcut legea la copiii cu probleme speciale, cu sârma, școala s-a sesizat, a făcut o anchetă, urmare a anchetei a fost numită o comisie de disciplină la nivelul unității de învățământ care a făcut un raport”

De memorat prozodia și lirica frazei. Domnul profesor ”făcea legea” cu sârma. Când jurnaliștii l-a întrebat despre acuzațiile care i se aduc, Zăiceanu a retortat că totul este o

”[…] făcătură din partea conducerii școlii, a dnei Secrieru, dna Burdujoc care era atunci, dna Huțuleac. Părerea mea că a fost o complicitate între fosta șefă a centrului de plasament Elena Doamna, Anca Sochireac, pe linie politică, ele se cunoșteau din cadrul Organizației de Femei a PNL, se cunoșteau și pe linie profesională. Fosta directoare și fosta șefă de centru sunt amândouă educatoare și mi-au pus mie asta la cale”

Aurel Răileanu, de la același liceu, care a condus comisia de anchetă confirmă veridicitatea faptelor trimise în observație Direcției de Protecția Copilului Botoșani. Aparent domnul Liviu Zăiceanu ar fi fost agresiv nu doar cu elevii de la orfelinatul Elena Doamna, dar și cu alți colegi. Ultima parte, piața zvonurilor, merită și nu merită luată în seamă. (sursa: www.botosaneanul.ro)

Observația mea, motivul acestei prezentări foarte lungi poate, este că întregul mecanism e oribil, oribil de putred. Asta e România reală, România de-adevăratelea, România în care centrul discută șpăgi pe licențe de softuri de operare, acoperiri și descoperiri de ofițeri prin presă, candidaturi și contra-candidaturi, compatibilități și incompatibilități, ANI, MANI, BANII și-așa mai departe în timp ce, pe undeva, ai un pedagog/defectolog care bate copii cu sârma. România a trimis un documentar la Emmy despre drama de la Siret și Lungul Drum către casă. Pe de altă parte nu e ca și cum lucrurile n-ar continua direct sub ochii noștri, lângă casele noastre, aproape și departe. Ochii cârpiți ai politicianului, zâmbetul lui parșiv în timp ce își masează ușor conștiința tepidă nu vor percuta vreodată la realitatea unor astfel de drame. Ei sunt – repet – oameni care apoi sunt chemați la urne să voteze, părinții acestor copii bătuți cu sârma, colegii acestui domn cverulent și neîmplinit în amor. Pe crusta minimei civilizații pe care am construit-o îndeosebi prin consum și îmbuibare, eventual o vizită în occident și-o poză pe faleză stă magma nenorocirii și-a îndobitocirii, disprețul profund pentru sănătate și pentru grijă, grija aproapelui, grijă care implică minim de umanitate dar în primul rând compasiune. Compasiune care, prin lipsa ei fundamentală, îi poate fi imputată domnului Zăiceanu dincolo de conspiraționismul dânsului, măcar dacă jumătate din faptele de care dânsul este acuzat au o substanță reală. Avem elevi care mor în fose septice, avem cazuri de violență în școli, România e pe primul loc în Uniunea Europeană la abandon școlar și, paradoxal, Guvernul României ia o poală de bani, în prag electoral, tocmai de-acolo unde ne doare, tocmai de-acolo de unde e nevoie. În apărarea lui Liviu Zăiceanu stă salariul de mizerie, locul scabros în care-a ajuns să-și practice meseria. Dar cam atât. La fel de săraci sunt și colegii. La fel de complicată e existența și pentru ei. Botoșani e, pe partea de protecție socială, unul dintre buboaiele în care ar trebui să se scufunde periodic miniștrii domnului Ponta care, din spatele monitoarelor, gândesc că guvernează o țară cu proprietăți subtil diferite de-ale unei bivolițe. Și ce dacă e murdară de băligi? Dă totuși lapte.

Ministrul Pricopie a anunțat, cu mini-surle și fanfare, schimbarea codului deontologic în statutul cadrului didactic prin care, începând cu anul școlar 2014, profesorii care au abateri disciplinare serioase (și să bați un copil dizabilitat cu o sârmă probabil intră în categoria asta) vor fi scoși din învățământ. Fain frumos, domnule ministru, dar ce rămâne în loc? Cum băgați oameni buni în sistem, mă întreb, că de scos nu e mare brânză. E ca la dentist, greu nu e să scoți dinți, numărul e finit, gura până la urmă rămâne știrbă, nu mai mănânci carne sugi oase și tot o duci, dar asta să fie limita Ursului Păcălit de Vulpe?

Nu. Nu mi se pare o soluție acceptabilă, să lași lucrurile așa, și între timp acest om va fi continuat să vină la ore, să facă defectologie (ce ironie macabră) cu niște pricăjiți al căror start în viață înseamnă oricum suferință și caznă. Domnule ministru, să vă trag de mânecă? Să vă dau telefon? Să fac ce-am făcut de fiecare dată, adică scandal? Nu v-ați plictisit de noi, cei care vă agasăm cu astfel de povești? N-ați obosit? Că manualele pe tabletă nu vor scoate din era tehnologică sfânta vargă a dreptății profesorale, cred. Și până la Botoșani dintr-un camion de manuale digitale o să ajungă dar praful de pe tobă.

G

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.