Neam și canibali

N-ai voie. N-ai voie să vorbești de doctorul Rusu ca de-un ”șpăgar”, Sorin Ghica. Înțeleg că ai o meserie. Înțeleg că ai un ziar de vândut. Înțeleg cred la fel de bine ca orice confrate de breaslă (jurnalistică) presiunea de-a ”face trafic” e suverană. Doar că tu, Sorin Ghica, ești un gnom pe lângă doctorul Rusu. Cât îl privește pe profesorul Enescu, nu există loc de comparație. Pe scală filogenetică, ești la aceeași distanță de el cum e o euglenă pe lângă un homo sapiens.

Și-am să-ți explic de ce. Și cei care ți-au citit articolul vor face bine să-și aducă aminte de câteva lucruri.

Am să-ți spun povești pe care le știu direct de la sursă. Dan Enescu n-o să se supere pe mine că devoalez conținutul unora dintre discuțiile noastre lungi, din perioada imediat după tragedia de la Giulești, dar și în cele 9 luni care au urmat în care-am făcut voluntariat la spitalul Grigore Alexandrescu. Îi cer iertare, încă dinainte. El e un om mult, imens de mult de modest și cu aidoma bun simț. Nu se coboară în mocirlă. Eu în schimb trăiesc în ea.

Profesorul Enescu a fost elevul lui Agrippa – Ionescu, unul dintre titanii chirurgiei românești. Din motive care nu-și au rostul în poveste, în timpul comunismului a intrat într-un bucluc cu autoritățile. A făcut – ceea ce se numește și astăzi la fel – o ”aroganță” față de aparatchnikii de atunci. Astfel că avea viitorul forfetat. Doar că la un moment dat fiul unui mare potentat al vremii a pățit un accident la mână, o chestie complicată. Și a fost adus la Agrippa-Ionescu. Și profesorul a zis că el nu se bagă să-l opereze, dar că știe singurul om care-ar putea să facă asta. Persoana respectivă era doctorul Dan Enescu. Bunul meu prieten (îndrăznesc să-l numesc așa după toți anii de când ne știm și-am rămas aproape) a refuzat orice formă de recompensă bănoasă. Și când l-a întrebat demnitarul ce-și dorește, a zis că vrea să se meargă să opereze la Grigore Alexandrescu, și să opereze arsuri la copii. Toți s-au uitat la el ca la un nebun, pentru că la vremea respectivă, în România, mortalitatea copiilor arși era de 90% dacă nu și mai bine. Sorin Ghica, își jur că pe când Dan îmi povestea de asta, de cum opera zi și noapte, de cum umba razna pe străzi după ce-i mai murea un copil pe masă și nu venea acasă decât după ce-și dădea seama unde-ar fi putut face mai bine intervenția, eu stăteam mut, picnit, în scaun. Vedeam, cu ochii minții, lumea aia nemernică, îmbâcsită, și pe omul ăsta ușor adus de spate, emanând energia asta bună, plângând în hohote. Și așa l-am cunoscut și eu când am lucrat cu el după tragedia de la Giulești. Dan și Mihaela Enescu, soția lui, au făcut istorie în România, Sorin Ghica. Au făcut, cu mâinile lor, cu geniul minților lor, cu răbdarea, cu dedicare, cu sacrificiu, o nouă ramură medicală pentru necăjiți ca mine, și ca tine de altfel. Au scăzut mortalitatea prin arsuri la copii către 0%. Pricepi, onorabil confrate? Pricepi că în fiecare an, în România, mureau cam 1000 de copii arși? Că la Grigore Alexandrescu, pe clinica de arsuri, înainte de Dan Enescu era un fel de gulag, de Auschwitz, în care asistentele și medicii se uitau, neajutorați, și doar un Dumnezeu de sus (în spusele lui, nu ale mele) decidea cine trăiește, și cine moare? Doar un scrib imberb, care n-are vreo greață să dea cu barda, poate scrie despre Dan Enescu la modul ăsta și-apoi să mai și pretindă că a făcut societății un bine. Pentru că profită de faptul că oamenii n-au răbdare, nici timp, nici cunoaștere să discearnă. Rușinea ta e că habar n-ai despre cine scrii, ce-au făcut ei, cine sunt ei de fapt printre noi. Pentru că dacă te iau odată să vezi clinica aia, să vezi cine e Dan Enescu, ai să plângi tu. De rușine. Și rușine trebuie să-ți fie măcar pentru un moment că te-ai apropiat de omul ăsta cu mai mult decât un fulg.

Omul ăsta n-a dormit tot timpul cât a tratat bebelușii care-au ars la Giulești, înțelegi? Stăteam în fiecare zi cu el, ore întregi, în care ne sprijineam unul capul în palmele celuilalt, metaforic vorbind. Știa că greul lumii e doar pe umerii lui, că face ceva ce nu s-a mai scris vreodată în vreun manual de medicină. Îl sunaseră americanii. Îl sunaseră israelienii. Toți l-au întrebat ce-are nevoie. Dan Enescu n-avea nevoie de nimic. Avea tot ce-i trebuie împrejur. Și împrejur l-a avut pe doctorul Rusu, printre alții. Mă scot pe mine din ecuație, deși a fost șansa vieților noastre să ne cunoaștem atunci.

Când l-am cunoscut și pe doctorul Rusu.

Despre doctorul Rusu n-ai voie să arunci imprecația că ar fi ”medic șpăgar”. Am să-ți spun de doctorul Rusu. După ce toți bebelușii de la Giulești care-au supraviețuit au fost externați cu bine și voi, presa, v-ați văzut în continuare de lăturile și bănănăismele voastre, Dan m-a rugat într-o dimineață să vorbesc cu colegul lui. În perioada aia toți medicii din Grigore Alexandrescu erau, mai mult sau mai puțin, hăituiți. Erau scuipați în camera de gardă, se urla la ei la coadă la Pediatrie, pe secțiile de chirurgie se uitau cu ură oameni la ei și li se aruncau, fără să ceară, plicuri cu sume modice în față. Nu-mi spune că ăstea sunt șpăgi. Nu au fost niciodată șpăgi. Zi-le cum sunt. Zi-le plăți informale. Hai să vorbim odată de asta, și-am să te lămuresc. Doctorul Rusu e unul dintre cei mai blânzi oameni pe care-i știu. El, soția lui, oamenii de pe ATI de la Grigore Alexandrescu sunt titani, Sorin Ghica. Sunt oameni în fața cărora mie mi se umezesc de fiecare dată ochii pentru că-i văd că sunt crăpați pe dinăuntru de copiii care le-au trăit, dar mai ales de copiii care le-au murit.

Doctorul Rusu avea un pacient cu o problemă gravă, pe care-l ținea de aproape 6 luni pe secție, în ATI, alimentat artificial, asistat artificial, în stare vegetativă persistentă. Și-l ținea acolo pentru că, în tot răstimpul ăsta, deși explicase familiei cu lux de amănunte de ce lucrurile stăteau așa, care era limita intervenției lor, că oricât încercase nu se mai putea face nimic, familia era foarte agresivă. Ai putea spune că erau în dreptul lor, și erau, dintr-un anumit punct de vedere. Nimeni nu greșise, medical, doar că ultimul medic la capul pacientului era Rusu. Și Dan Enescu m-a trimis la el să-l ajut să comunice familiei că din motive evidente va trebui să externeze copilul, să-l relocheze în alt fel de centru, pentru că Grigore Alexandrescu e un spital de urgență, și ei nu mai pot face nimic. Am vorbit cu el. Omul era în lacrimi, domnule jurnalist. Știa că n-are vreo culpă. Știa că se dusese până la capătul științei medicale cu grija pe care i-o purtase acelui copil. Și el, și asistentele, știau copilul pe nume. Îl îngrijiseră, în toate lunile ălea, ca pe copilul lor. Doctorul Rusu, pe undeva, nu voia să se despartă de el. Emoțional era legat, fuzionat în propria-i durere și eșec cu prichindelul emaciat din salonul de TI în care era ținut. Am stat cu el la discuția respectivă. L-am consiliat înainte. Nu vrei să știi ce ne-au auzit urechile. Nu vrei să știi cum i s-a vorbit. Nu vrei să știi cât de dificil i-a fost și cum, după aceea, a plecat, cernit, la treburile lui.

Nu vrei să știi că, niște luni după aceea, m-am întâlnit cu tatăl copilului la Floreasca și mi-a mulțumit că am asistat la discuția respectivă.

Nimic pe lumea asta, chiar dacă aveți drept la cuvânt și la opinie ca jurnaliști, nu vă împuternicește să fiți niște dobitoci de tinichea pentru care subiectul face știrea, și e irelevant cum scrii știrea atât timp cât știrea se vinde. Mi-e destul că sunt înconjurat de medici atinși de lichelism. Mi-e suficient că văd putregaiul în profesia mea și fără să accept, la un moment dat, că oricine devine o țintă dacă vrei să faci senzație în Sănătate, în medicină. Tu n-ai cum să ai habar, dar eu am să-ți spun – căci am trăit asta – cum e să devii medic în România fără să fi întâlnit pe nimei la care să te uiți ca la un mentor. Cum e să pleci, ca mine, din România pentru că ești conștient că dacă mai stai sunt șanse că ai să te faci praf, și-ai să devii ciuma pe care momentan o observi. Și, ani după aia, să întâlnești oameni ca doctorul Enescu, sau ca doctorul Rusu. Astfel că resping nu doar titlul, sau conținutul, sau procesul de intenție din articolul publicat de Adevărul. Îl combat.

Și-aduc aminte oamenilor lucruri la care eu am asistat, pe care le-am trăit, din care-am făcut parte și de care sunt mândru, și nimeni nu-mi poate lua amintirile acelor luni.

În România, acum 5 ani de zile aproape, s-a făcut ceva pentru prima oară în istoria umanității. Niște oameni au salvat de la moarte bebeluși născuți prematuri care au fost expuși a) focului și b) șocului post-combustional. Două instanțe la care șansele sunt minime. Ba, mai mult, copiii respectivi – care-au trăit – și-au revenit cu restitutio ad integrum a funcțiilor, și esteticii. Anul trecut, la București, a avut loc conferința mediteraneană de chirurgie plastică și arsologie. Dan Enescu m-a invitat să vin să le povestesc colegilor lui  – elitele mondiale ale specialității – cum s-a întâmplat cu noi la Giulești, după Giulești, și ce-am făcut noi în lunile respective. N-a bâzâit nici musca în ora în care-am vorbit. Am vorbit cum scriu acum. Cu patimă. Cu pasiune. Fără pretenția altui fapt decât că am avut privilegiul să asist la ceva unic. La fapte, la evenimente, și în compania unor oameni unici.

Vreau ca lumea să știe lucrurile ăstea. Pentru că dacă tot ce rămâne după ei sunt scuipații aruncați fără chibzuială de diverși suntem condamnați să rămânem o nație de tâmpiți, de canibali și de deposedați de recunoștință. Oameni care nu ne merităm vârfurile, nu ne merităm sufletele, nu ne merităm pâinea de pe masă.

G

67 thoughts on “Neam și canibali

  1. Apreciez pasiunea cu care scrieti si pasiunea profesionala care razbate din aceste randuri. Din pacate, aceeasi pasiune va orbeste.
    Problemele ar fi patru, daca imi permiteti:
    1. Acceptand ca tot ceea ce spuneti este adevarat, dedicarea profesionala (altfel, foarte nobila) nu este un motiv care sa te puna la adapost de Codul Penal. Credeam ca in fata legii trebuie sa fim toti egali. Dumneavoastra argumentati in aceasta postare ca unii sunt mai egali decat altii.
    2. Platile informale de care vorbiti sunt nefiscalizate. Faptul ca platile informale nu sunt fiscalizate duce la venituri mici la buget, ceea ce duce la salarii mici la doctori (printre altii). Deci platile informale ne fac rau tuturor. Sesizati cercul vicios in care intrati atunci cand aparati/scuzati platile informale ?
    3. Nu il cunosc pe Sorin Ghica, dar articolul la care faceti referire este bine fundamentat – titlurile mentionate acolo sunt acordate de o industrie globala care exploateaza (pe bani) vanitatea. Nu sunt recunoasterea a nimic. Insasi propunerea dr. Rusu de catre Prof. Enescu la decorare de catre Presedintie are un viciu de procedura – trebuia sa astepte un verdict al justitiei in privinta dr. Rusu. Enorma competenta profesionala a prof. Enescu nu este suficienta pentru a da verdicte in alt domeniu profesional. Exact asa cum enorma competenta in inginerie nu e o baza suficienta pentru cineva sa se pronunte in domeniul psihiatriei. Haideti sa ne respectam profesiile. Toate profesiile. In acest fel, nici medicii de la spitalul descris de Dvs. nu vor mai fi priviti cu ura.
    4. De nicaieri in acest text nu razbate conceptul de ”principiu”. Din contra…

  2. Eşti cu adevărat un canibal Pandele… mi-e silă de oameni care gândesc ca tine. Îmi doresc ca, într-o zi, prostia să doară, rău, și unii dintre noi să ne uităm la de alde ăștia ca tine, de o prostie puturoasă cum vă tăvăliți în chinuri.

  3. Ma-nclin si sarut mainile domnului dr.Dan Enescu! Copilul meu, Claudiu Popa, traieste datorita profesionalismului acestui MARE OM. Acum are 30 de ani si este la randul sau tatic. Dumnezeu sa va binecuvanteze domnule doctor Enescu! Mihaela Popa

  4. Iohannis a decorat luni cu ordinul ”Meritul sanitar” în grad de Cavaler un medic cercetat pentru luare de mită.
    Habar n-am cum decurge ceremonia de decorare cu “Meritul sanitar”, dar presupun că preşedintele îi strecoară medalia în buzunarul de la piept, în timp ce doctorul protestează de formă: “Vai, dar nu trebuia…”

    …preluata de FB (Julius Constantinescu)

  5. Dr Dan Enescu si sotia sa mi-au ingrijit copilul ars acum multi ani in urma. Nu exista cuvinte sa descrie profesionalismul, seriozitatea si caracterul acestui mare Roman de exceptie nicí cuvinte de multumire. Dumnezeu sa va ocroteasca Domnule Doctor!

  6. Domnii doctori sunt titani ai medicinei, foarte buni in ceea ce fac, distinctiile fiind inmanate datorita meritelor profesionale.
    Hai sa ii lasam pe magistrati sa isi faca treaba, nu-i judecati si condamnati voi inaintea judecatorilor. Daca in tara asta si-ar vedea fiecare de borsul lui, lucrurile ar merge mai bine.

  7. Dupa decorarea simpatizantului legionar Bjoza a venit randul unui medic spagar. Chiar nu exista nici un filtru la Cotroceni? Sau de vina sunt incompententa, mediocritatea, superficialitatea?

    …preluat de pe FB (Dan Tapalaga)

  8. Ce spui aici, doctore G, poate fi sintetizat si asa:

    “Dr. R e unul dintre cei mai blânzi oameni pe care-i știu, Dr. E. a fost elevul marelui Dr. A, stati sa admirati ce va mai spun si despre el, Dr. E a salvat nenumarati copii, are merite exceptionale in medicina. Pe dr. R. l-am asistat intr-un moment greu pentru el. Deci sa nu indrazniti sa comentati nimic despre ei, neautorizatilor si neavenitilor care sunteti. Si aia nici macar nu era spaga, da?”
    Plus varii epitete cu mare incarcatura stilistica la adresa nemerituosilor care indraznesc sa relateze FAPTE facute de oamenii despre care dumneata ai alta parere.

    Imaginea superb pozitiva a unui salvator de vieti si notele de venalitate sunt greu de conciliat, nu?
    Dar, pe de o parte, dumneata esti psihiatru. Cumva instanta potential calificata sa explice exact acest tip de ambivalente – de preferinta altfel decat rupand logica-n paispe.
    (In caz ca poate nu e clar: ancheta referitoare la dr. Rusu mentioneaza bani ceruti si primiti inainte de operatie. Inainte. Nu dupa, ca, sa zicem, semn de recunostinta din partea parintilor. Ce-l oprea pe blandul doctor sa opreasca demersurile preoperatorii – atat de comod intreprinse de altii?)

    Pe de alta parte, e ironic (mai ales pentru ambitiile dumitale de condei) cum (in fata unui subiect complex, material realmente consistent, ca pentru articole castigatoare de premiu Pulitzer) ratezi fix esenta problemei si amesteci tot intr-o ciorba groasa, temeinic asezonata cu divin vitriol, productie proprie.

    Oamenii acestia, cu realizari exceptionale sau fara, cu implicare emotionala sau fara, nu sunt zei. Faptele lor sunt de toate felurile – ca ale tuturor oamenilor…. Interactiunile dumitale cu ei (si admiratia evidenta pe care le-o porti) nu au darul de-a sterge aspectele chestionabile din existenta nimanui, indiferent cui ceri sa taca.

    E jalnic sa pretinzi c-ai putea impune asta.

  9. Stimata Cristina Claudia, astia ca mine, canibalii, fac ca viata dvs de zi cu zi sa aiba mai putin arbitrar in ea. Cu tot respectul, dar cei care nu inteleg nevoia de principii sunt cei echipati cel mai slab sa traiasca intr-o lume fara de principiu. Cand veti intelege notiunea de “principiu” va astept inapoi in dezbatere.

  10. Cunoaște cineva dintre dvs. ce conține dosarul doctorului Rusu? Dacă era chiar atât de clar, cu dovezi dincolo de orice dubiu, probabil că s-ar fi dat un verdict deja.
    Nu cunosc dedesubturile organizației care a acordat premii. Posibil ca acei jurnaliști anchetatori să aibă dreptate. Nu știu.
    Dar atacurile vicioase din presa românească veșnic în goană după scandaluri (chiar contrafăcute) a devenit de-acum … canibalism național.
    Cred că înțeleg noțiunea de ”principiu” și ar fi ideal dacă s-ar aplica la toate nivelele societății civile, și nu numai acolo. Poate că din acest ”principiu” ar trebui să nu-i atacăm pe doctorii respectivi, să ne abținem, eventual să ne străduim să culegem grâul de neghină.
    Nimeni nu-i perfect doar că unii dintre noi, așa imperfecți, fac bine, prin profesie, vindecă.
    Să ridice piatra cel ce n-a greșit niciodată și-i curat ca lacrima.

  11. Săracii medici erau hăituiți ca sa li se arunce în fata plicuri cu sume modice ha ha ha. Bai șpaga e rea nu contează cine o cere. Poa sa fie și Jezus, șpaga e rea, trebuie sa scăpăm de șpagă. Sfinții voștri trebuie sa intre la pârnaie ca de buna voie n-or sa se lase. Faptul ca cei mai buni medici sunt niște șpăgari venali arata ce cloaca împuțită e medicina romanească.

  12. Daca medicii din Romania sunt “spagari” sunt pentru ca voi i-ati facut asa. Voi care aveti impresia ca medicul se uita altfel la pacient daca i-ati dat ceva, voi care nu sprijiniti personalul din sistemul sanitar si care nu stiti ce inseama munca din sistem, voi care nu stiti ce inseamna dedicatie si iubire fata de meseria pe care o faci si mai ales fata de fiinta umana, pentru ca voi in locul nostru va lasati rudele la poarta spitalului asteptand ca altii sa-i ingrijeasca si sa-i faca bine.
    Mi-e sila de voi apartinatorii paciencilor ca nu stiti sa faceti altceva decat sa blamati in necunostinta de cauza pe altii. Presupun ca va este mai usor asa.

  13. conitza nustu cu cine te certi dar nu cu mine clar. Ce spun eu si de declami tu aici cu patos dinacela de discurs patriotic comunist. Sa spui ca vina e a pacientului disperat si ca doctorii care cer spaga inainte de operatie sunt nevinovati e total inept. Iar restul, sunt aberatii de persoana un pic prea exaltata. Sper ca in viata reala esti mai calma, dar aici clar emani un iz de isterie.

  14. Pandele si restul “corectilor”: Sunteti niste ignoranti cu totii! Cine crede ca nu trebuie dea bani la medici este clar un retardat. Fara banii aia medicii nu pot supravietui ei si familiile lor (cine reuseste sa isi faca si asta dupa 31 de ani). Pt ca trebuie sa invete pana la 31 de ani cel putin…si sa traiaca ceva mai bine ca un vanzator de la Cora. Sunteti retardati pt ca va doriti ce e mai bun pt voi ca pacienti, eventual vreti si garantii pt o operatie ca pt un TV, dar nu va ganditi ca pt cunostintele alea si pt operatia aia reusita se invata mai mult decat ati reusi voi in 2 vieti de ale voastre… si vreti sa traiasca un medic cu 2000 lei… alooo! cine se face medic chirurg pt 2000 lei? O sa muriti in chinuri daca se interzice plata informala in spitale…pt ca nu vor mai fi medici, vor pleca cu totii din sistem ca sa supravietuiasca si ei. Si veti ajunge ca in sistemul american, sa va operati doar pt ce va acopera asigurarea pt ca mai mult nu v-ati permis. in sist american medicii au bani pe masura, nu mai e nevoie de plata informala, si va trebui sa alegeti voi,pacientii , daca vreti sa va opereze la ambele degete sau doar la unul, cat va asigura polita. Si voi ii veti ruga pe medici sa opereze ambele degete, informal, asa ca plicurile, si ei va vor refuza ca doar traim intr.o lume corecta. Asta va doriti, cretinilor? Chrirugii sunt zei, si nu degeaba. Se formeza in ani de zile de sacrificii…si ii numeri pe degete. Ca toti vor la medicii aia cunoscuti si buni. Cand va frige buza, va vindeti si pielea de pe voi doar doar sa va opereze un medic bun… cand sunteti sanatosi, comentati la astfel de articole despre corectitudine si aberatii. Voi va amintiti sa protestati doar cand va merge bine…dar daca maine va imbolnaviti, nu va mai pasa de nimic!… decat sa va stiti sanatosi, si sunteti dispusi sa dati tot ce aveti…si contribuiti, chiar voi, postacii, la aceste plati informale. Chiar daca veti fi operati fara sa va ceara bani de un medic oarecare, Veti dori sa fiti operati de ACEL medic, cu mai multa experienta, si ca sa ajungeti la el, veti scoate plicul. De aceea sunteti niste ipocriti.
    Daca vreti sa incepe fiscalizarea, mai intai iesiti in strada la protestele medicilor pt creseterea salariului, nu ii lasati doar pe cei din sistem, iesiti pt voi, pt plicurile voastre amarate, si apoi comentati sa se scoata plata informala din spitale. Incepeti sa iesiti in strada sa fiscalizele platile informale din BISERICA si atunci faceti rost de bani pt salariile medicilor. Platile din biserica sunt normale, la o inmormantare sau nunta,nu ar trebui sa fie gratis? acolo vad ca nu va revoltati in ziare cum va revoltati pt platile din spitale. Hienelor!!!

  15. Bine fa Rebeco, suntem toti retarzi. Doar tu si cu spagarii tai sunteti cei mai destepti. Ne miram de ce ne merge prost pai cum bre sa ne mearga bine cand tot ce stim e sa ne dam spagi si sa ne furam palaria unii altora.

  16. Rebeca, nici tu nu intelegi ce inseamna egalitate in fata legii, nu ?
    Vezi sa nu afli pe pielea ta.

  17. domnule Dan, as aprecia sa nu va adresati cu “fa”. Macar aici. Remarcati va rog ca nu comentez la spusele dvs., va rog doar sa aveti o minima decenta, chiar daca nu sunteti de acord cu agumentele celorlalti. Multumesc.

    later edit: va rog frumos sa nu va adresati injurii aici, nu e locul potrivit. Initial vazusem doar mesajul lui Dan, m-a sarit in ochi “fa”-ul, ulterior mi s-a atras atentia ca mai sunt si altii care se adreseaza ca pe maidan si am vazut ca asa e. Va rog frumos sa incetati.

    Multumesc

  18. @andreanum,

    Daca tineti intr-atata la aceasta decenta, de ce va adresati numai dlui. Dan? Haideti sa ne uitam putin peste mesajul anterior, scris de Rebeca:

    “Sunteti niste ignoranti cu totii!”
    “[…] este clar un retardat.”
    “Sunteti retardati […]”
    “Asta va doriti, cretinilor?”

    Domnisoarei (sau doamnei) Rebeca de ce nu ii faceti observatie? Chiar sunt curios. Mai ales ca mesajul dumneai a venit INAINTEA mesajului dlui. Dan. (bine, eu intuiesc motivul, dar as prefera un raspuns de la dvs.)

  19. La asa intrebare…Nu. E vorba de Rusu, mecanicul auto de la vulcanizarea de pe Stefan cel Mare, colt cu Decebal.

    Off…e grele rau.

  20. Am 60 de ani si la 10 luni am avut polio. Am sechele si in ziua de astazi si un handicap locomotor mediu. Am fost de zeci de ori in spitale si sanatorii, am operatii, am fost cu membrii familiei, copii si adulti, de foarte multe ori, pusa in situatia de a vorbi cu cadre medicale. NICIODATA nu mi s-a conditionat actul medical de o suma de bani ! Niciodata ! Oameni buni, sa lasam ipocrizia de o parte ! Am fost in spitale si policlinici in strainatate, intr o tara nordica ”super-civilizata” am stat personal la urgente in spital, cu copil de 1 an, cinci ore !!! In Romania, daca ai sta 5 ore asteptand cu un copil febril, ar vui toate ziarele si televiziunile, doctorii ar fi niste ,,spagari ordinari” ba chiar unii oameni ar injura ca la usa cortului si ar deveni violenti !
    Parerea mea este ca fiecare ar trebui sa faca bine ceea ce face si sa fim un pic mai modesti, mai buni, mai intelegatori, mai civilizati si sa-i multumim lui Dumnezeu pentru medicii exceptionali care inca au ramas in Romania pe salarii de nimic !

  21. Sa inteleg ca sunt anumite profesii care ar trebui lasate sa primeasca ”plati informale”. Perfect de acord dar sa nu ne oprim numai la medici. Eu am citeva propuneri pe care le pot argumenta solid ca de exemplu asistentele medicale, procurori, judecatorii, politicienii mai ales ca ei hotarasc destinele a milioane de oameni sau persoanele cu IQ mai mare de 105. Toti sa primeascs dreptul la ” plati informale” de ce numai medicii

  22. Si apropo marii sefi de clinica, profesori nu vor pleca din tara. La o discutie privata cu o persoana ce face parte din categoria mai sus amintita i-am propus ca daca are atitea probleme in RO sa vina in DE. Discutia a fost cam asa
    Bine mai si cit cistig acolo?
    Pai cam 5000 pina la 7000 in mina (aici se invirte salariu unui medic primar).
    Cum numai atit nu merita.
    Da dar daca ajungi sef de clinica mai luati 800 in plus.
    A inceput sa rida

    Acest salariu este in toata Germania pentru medicii dar unui medic roman i se parea o gluma. Atunci m-am intrebat oare cit cistiga pe luna

  23. m-am saturat sa ma port cu manusi (sunt medic dentist, apropo) cu astfel de postaci lombrozieni. Am zis ce cred cu adevarat,sincer, fara menajamente. Macar acum, ca in fiecare zi tre sa vorbesc frumos unor pacienti care nu se spala pe dinti dar vor albire. Si dl Anon, sa stiti ca ” ignorant” nu e o insulta. Restul sunt. Insa m-am saturat sa vb frumos tuturor si m-am saturat de dispretul si lipsa de respect pt colegii mei, medici generalisti din partea pacientilor. Stiu cat invata, stiu cum sunt garzile, stiu ce munca e in spitale si cate neajunsuri sunt. Intreg sistemul e deficitar, dar voi NU VRETI sa vedeti asta!! Si da-ti ca idiotii vina pe medici si asistente! Ca ei sunt la indemana. Voi nu cititi toata viata cat citeste un medic intr-o zi, oameni mici si nerecunoscatori ce sunteti! Da-ti spaga/bacsis la taxi, coafor, cafenele, cluburi, masaje etc dar vi se termina fix cand e vorba de sanatatea voastra, la oameni educati si nobili ca medicii! Va puneti unghii false,gene, extensii, silicoane, buze, transplant de par, va luati genti si pantofi, haine ridicol de scumpe dar nu considerati normal sa dati bani la medici, care stiti ca au salariu mizer. asta nu va deranjeaza. Ba chiar va bateti joc de ei. Asta e o profesie nobila, sau nu stiati? Dintotdeauna a fost! Si costin, plati informale trebuie sa aibe toti care sunt prost platiti, si au invatat mult pt asta. iar medicii au viata voastra in maini. Si daca nu m-am facut inteleasa….ce poate fi mai pretios de atat?

  24. Rebeca, printre cartile alea multe pe care le citesti strecoara si Gramatica de clasa a 5-a. Poate asa vei intelege cum e cu cratima…

  25. Pacat ca multi pacienti nu au posibilitatea sa scrie aici. Si asta pentru ca multi nici nu au auzit despre Internet. Si acum ma refer la o situatie care o cunosc extrem de bine si o sa v-o povestesc: sute de copii sunt tratati in Spitalul Marie Curieintr-o zi. Alte cateva sute sunt tratati la camera de garda. In total intr-o zi trec pragul spitalului aproape 1000 de pacienti (incuzand si ambulatorul). Din acestia cu siguranta nu mai mult de20 % “dau ceva”. 800 dintre ei nu dau nimic si sunt tratati foarte bine. Multi dintre ei sunt tigani sau copii din familii foarte sarace sau de la tara; daca ei ar sti sa scrie pe Internet, va asigur ca ar scrie foarte frumos despre doctori. Mult mai frumos decat scrieti voi, oameni cu carte. Ar trebui sa vizitati sectiile de oncologie, dializa, ortopedie, cardiologie unde sunt tratati mii de pacienti fara sa dea nimic. Vreti sa va spun in ce situatii se forteaza “darea de spaga”: ” doamna assistenta, nu am programare, bagati-ma si pe mine va rog”; ” dar eu nu vreau la medicul asta care e de servici azi, eu vreau la profesor:, ” eu vreau certificat de handicap, va rog sa ma ajutati”” eu vreau o rezerva mai buna”, etc. Deci inmulte cazuri, spaga in acest spital este fortata de pacient pentru a primi ceea ce nu i se cuvine (sa intre in fata, sa intre fara programare, sa intre la alt medic, sa faca investigatii pentru care nu are indicatie,etc). Tot omul care are programare, are nevoie sa fie consutat, are nevoie de investiugatii beneficiaza de toate aceste lucruri FARA SPAGA. Singura problema este ca se aspteapta. Si asta mai ales din cauza pacientilor. Multi dintre ei vin la camera de garda pentru ca atunci au timp, ca sa nu se invoiasca de la serviciu, ca sa nu-si ia bilet de trimitere si altele. Cum vi se pare? Ce trebuie sa inteleaga un parintte cu un copil grav bolnav la camera de garda care trebuie sa astepte dupa alti 20 care au doar un “rosu in gat” si care trebuiau sa mearga la medicul de familie?
    Mentionez ca descriu doar situatia din spitalul de copii in care lucrez si unde respect absolut toti pacientii.

  26. Pentru Rebeca daca nu stiti exista o veche vorba romaneasca ”Cimitirul e plin de oameni de neinlocuit”. Foarte interesanta parerea dumneavoastra despre cit invata un medic si cit nu invata sa spunem un inginer, chimist, fizician etc. Poate ma lamuriti si pe mine ce s-ar face medicii fara celelalte meserii pe care le ignorati. Poate va uitati in jur si imispuneti ce din cabinetul dumneavoastra este facut sau inventat de un medic.
    De unde aveti dumneavoastra ideea ca medicii sunt cei mai destepti si frumosi oameni din Romania si ar trebui sa aiba statut special.
    Inca nu am vazut o greva a cadrelor universitare care sa protesteze impotriva spagilor din universitati, impotriva intrari cu doctoratul la rezidentiat, impotriva familiilor din diferite spitale de la bunic la nepot toti cadre universitare.
    In ceea ce priveste ”platile informale” trebuie sa intelegti ca nu sunteti mai presus sunteti cu aceleasi drepturi ca orice cetatean si daca gresesti trebuie sa platesti. Te trezesti miine poimiine ca ar trebii sa dam legi speciale pentru medici ca ei au invatat mult. Cind ati facut aceasta facultate ati stiut exact despre ce sacrificii trebuie sa faceti si nu v-a obligat nimeni s-o urmati poate doar dragostea dupa aceste plati informale. Sa fim bine intelesi eu sunt pentru salarii mai mult decit decente pentru medici dar de aici si pina la a justifica nevoia de a lua spaga e mult
    Din ce am vazut in comentariile de mai sus toti medicii ce au postat si banuiesc ca si marea majoritatea din Romania vor ca autoritayile sa inchida ochii la spagile luate pe criteriu noi am invatat mult, viata e grea si nu uita daca ma supar viata ta e in miinele mele. Ghinion procurori au inceput sa aiba bani sa se trateze in strainatate si putin le pasa despre cit de mult au invatat medicii. Legea e aceeasi pentru toti.
    Exista acum spitale, clinici, cabinete private oricind se pot angaja daca sunt atit de buni profesional vor cistiga mult mai bine ca in spital si nici cu angajarea nu va fi greu cine nu doreste un medic competent.

  27. Costin, un medic nu are voie sa greseasca. Desi este si el om, nu i se da voie. Ca e acuzat in secunda 2 de malpraxis, ca i se retrage licenta etc. un inginer sau orice alta meserie, daca greseste, nu moare nimeni. Cel putin,nu moare pe loc vreau sa zic. Presiunea e f mare. Eu sunt dentist tocmai ca sa evit mizeria si dispretul de care au parte colegii mei. Si fii linistit ca unii din ei se uita cu invidie la noi, stomatologii, ca nu invatam la fel d mult ca ei, ne putem castiga painea imediat dupa facultate si din fericire totul e privat. Aberezi, nu stii nimic despre medici si cum lucreaza ei. Medicina nu se face pt bani, numai un capcaun poate sa debiteze asa ceva. Pana castigi bani adevarati, pe masura, (si asta doar cu plicuri) in domeniul asta, ai par alb deja. Medicina se face din pasiune,nu oricine e facut sa fie medic. Daca toti ar stii ce sacrificii sunt, ar fi lipsa acuta de medici si ar muri pe capete pacientii. dar tu probabil esti bucurestean, habari nu ai cum e in orasele mici. Nici dracu’ nu vrea sa lucreze acolo pe salarii de nimic. Si apoi sa vii tu sa il scuipi in camera d garda. Sau dupa garzi de 48 de ore sa il acuzi d malpraxis ca a uitat o faşă in stomacul tau. Voi nu ganditi oameni buni!!! Stiti doar sa criticati!!! Faceti voluntariat 1 saptamana la un spital si apoi mai discutam. Uitati-va la filmul Moartea dl Lazarescu. Acolo vedeti drama adevarata a sistemului. Asta daca intelegi filmul, evident.
    in spitalele private nu se castiga mult, asa cum iti inchipui tu, doar pt ca auzi “privat”. Cu banii aia multi pe care tu,pacient ignorat, ii platesti, se acopera cheltuielile f mari. In spitale e situatia trista pt ca nu sunt bani nici pt pansamente.
    eu nu sustin spaga,desteptule! Ca eu si colegii mei nu am invatat atat ca sa ne arunci tu spaga in fata. ei muncesc pt banii aia, si ar trebui sa fie castigati legal, si nu umiliti, cum voi o faceti cu totii!!! Partasi la toate acestea, cum bine spune Elena, si in acelasi timp tot voi ii umiliti, nenorocitilor!
    Sunt atatia tineri naivi care dau la medicina pt ca vor sa salveze vieti,pt ca vor sa faca bine!…. ai apoi ii loveste realitatea. Cand afla ca “trebuie” sa faca bine. Ca nu fac ce pot. Ei fac ce trebuie. Si pacientii vor sa fie ca noi dupa operatie, mai bine decat au fost ei vreodata. Ei nu au voie sa “incerce” sa salveze vieti. Ei “trebuie”, sunt obligati sa faca asta. Altfel sunt scuipati si batuti in camera de garda. Va meritati soarta, toti amaratii astia care nu ii aparati pe medici. Va doresc, voua, ce-mi doriti voi mie! Si ma rog sa dati peste un medic care va pune piciorul in gura si pana nu ii da-ti plicul, sa nu se uite la voi. Medici din astia meritati. Pt ca ii denigrati pe cei nobili si ii acuzati de spaga pe cei care nu merita!

  28. Pandele, academicianule, eu am trecut de BAC si multe alte examene. Si vorbesc fluent 4 limbi straine. cu sau fara cratima aia, eu tot pot sa iti scot o masea si sa fac in 2 ore banii pe care tu ii faci probabil intr-o saptamana. Asa ca te las pe tine sa pui corect cratima, eu ma duc sa fac niste bani in timpul asta.
    Daca asta e tot ce ai putut sa combati din comentariul meu, cratima, esti de rasul pamantului, sincer!!! Comentariul meu scris in viteza plin de argumente…… am impresia ca am vorbit la pereti, pe bune.

  29. Pentru Rebeca asta cu gresitul e o poveste iar calitatea medicilor romani lasa foarte mult de dorit. Noi am scapat de sistemul romanesc medical eu in calitate de pacient iar sotia mea in calitate de medic. De obice nu comentam dar am ramas uimiti la modul de gindire, la mentalitatea medicilor ramasi acasa. 60 la suta din rezidenti veniti din Romania sunt lamentabili ca sa ma exprim elegant si asta o stiu pentru ca si eu lucrez in spital la biroul personal. Exista un trafic de rezidenti in spital iesit din comun iar legea prevede ca daca Prof este nemultumit si nu vrea sa ii prelungeasca contractul trebuie sa justigice in scris decizia. Nu as vrea sa insirui aici toate motivele dar crede-ma ca sunt rusinoase. In 4 ani de cind sunt la acest birou in spital sau perindat un numar de 52 de medici 41 rezidenti iar restul medici primari. Din acestia doar 9 sunt acum in spital din care doar unul Oberarzt adica recunosterea de medic primar ( in DE nu exista examen) restul au plecat uni dintre ei cu coada intre picioare. Nu imi aduc aminte de toti dar de vreo 20 imi aduc clar aminte si ce catastrofe au fost.
    Doar un mic exemplu rezident anul trei medicina interna in garda i se comunica valoarea PTTului iar asistenta vrea sa stie ce sa faca cu injectomatul cu heparina sa creasca viteza sau sa ii micsoreze viteza.
    Rezidenta fuge la seful de garda si il intreaba ce sa faca pentru a-i micsora gradul de coagulare sa dea mai multa heparina sau mai putina.
    Acesta e numai un exemplu dar l-am dat exemplu pentru-ca mi-a ramas in minte mai ales ca pacienta avea 92 de ani si facuse spre norocul spitalului doar un mic accident vascular ce a costat spitalul in urma judecatii doar 225.000 de euro
    Exemple de asta sunt cu duiumul nu toate cu bani pentru ca si aici ca si in Romania daca se poate rahatul se bsga sub pres si se scapa de faptuitor elegant.
    Dar sa ajungem la chestiune medicii romani nu sunt nici pe departe ceea ce ne place noua sa credem si multi dintre ri dacs le spui ca sunt mediocrii ii gratulezi.
    Medicii romani si aici vorbesc de cei care cu adevarat si-au tocit coatele cu invatatura adica cei buni si foarte buni trebuie sa inteleaga ca nu sunt mai presus de lege si la fel ca ceilalti cetateni trebuie sa o respecte.
    Daca au greutati cu traiul de zi cu zi vor trebui sa gaseasca solutii legale asta inseamna ori pun presiune pe guvernanti cu greve , ori se duc in sistemul privat sau in ilyima instanta pleaca in strainatate asa c sm facut si noi ( si aceasta ultima forma este de fapt o forma de a pune presiune pe guvern si a obliga sa creasca salariile pentru a putea a tine in tara macar o parte)
    Cu respect

  30. Si apropo Rebeca s-ar putea fara jigniri banuiesc ca te consideri o Doamna Doctor. Nu sunt nici pe departe bucurestean sunt unul dintre milioanele de romani plecati dintr-un oras din nordul Romaniei peste mari si tari pentru o viata mai buna si civilizata si ma felicit pentru asta. Cu asemenea dispret fata de pacient nici aici nu ai putea lucra. Ce crezi ca la nemti nu exista nespalati sau nesimtiti dar ce poti sa comentezi asts e meseria.

  31. Malpraxis in Romania? D-na doctor stomatolog, ati avut un vis urat sau traiti pe alta planeta?
    Ce s-a intamplat in cazul bebelusilor de la Giulesti? Cine a fost vinovat?
    De Ciomu, ca domn doctor nu-l pot numi ati auzit? Din cele prezentate pe acest blog, de situatiile din spitalele/sectiile de psihiatrie ati citit ceva? De cazurile “d-nei sau d-lui doctor” ginecolog care gresesc in mod flagrant cu rezultat copii morti sau nenorociti pe viata si care nu patesc nimic ati auzit?
    A patit ceva medicul stomatolog care si-a infectat pacientul cu hepatita?

  32. Costin, eu nu imi dispretuiesc pacientii. Eu imi iubesc meseria si ma felicit ca nu am facut medicina generala. Si ce crezi? Fix unde esti tu o sa vin si eu! Pt ca si eu m-am saturat de mentalitatea romanilor. mori cu zile in spitale, in Romania, dar eu nu dau vina pe medici. Eu nu critic. Eu fac ce pot, cum pot mai bine. Imi vad de viata mea si incerc sa schimb mentalitatea romanilor cand am ocazia. Poate am la ce sa ma intorc peste 20 de ani.

  33. Andreea, la Giulesti e mai complicat. Pe scurt, de vina e sistemul. Dar asistenta de garda, una singura la toti bebelusii este insuficient pe tura. Sau sa zic mai bine inuman?…. te las pe tine sa decizi. Ea era sa fie linstata pt ca a lipsit 15 min din salonul bebelusilor. Si ea se pare ca fost gasita vinovata.

  34. Costin, eu prefer sa plece pacientii din tara daca nu le convine sistemul. De ce sa plece medicii? Pana la urma pacientii au nevoie de medici, nu medicii de pacienti.
    Cred ca e mai usor ca pacientii sa schimbe sistemul si nu medicii. doctori sunt mai putini. Pacienti suntem mai multi. Cu TOTII suntem pacienti!!! Si cu TOTII am putea pune presiune. Nu crezi? Mai ales inainte de alegeri. Dar cine iese din casa pt asta?… tare as vrea sa vad!…

  35. Rebeca,
    – asta cu “am scris in viteza si de-aia am pus cratime aiurea” e o scuza de gimnaziu. O stii si tu, o stim si noi. Ca esti o semidocta. Ma abtin sa extrapolez asta la cunostintele tale profesionale, desi ma tenteaza foarte tare.
    – ai un complex de superioritate, de zici ca tu ai inventat coada la pruna. Te plasezi atat de sus, ca o sa te sufoci de la aerul din ce in ce mai rarefiat al inaltimilor.
    – esti atat de self righteous ca incerci sa ne prostesti in fata in cazul de la Giulesti. Nu sistemul a ucis bebelusi acolo, ci exact genul de superioritate pe care o afisezi aici – “pana la urma pacientii au nevoie de medici, nu medicii de pacienti”.
    – tu nu esti medic, esti o rusine pentru meseria asta.
    – sper sa incerci sa profesezi in strainatate. O sa inveti multe. The hard way, cum zic englezii. Mi-as dori sa te vad in momentele alea. Banuiesc ca ai fi in stare sa te minti si atunci ca sistemul e de vina si tu nu ai a-ti reprosa nimic.

  36. Da, Pandele, ma duc in tara aia plina de reguli ca sa mint. Am auzit ca acolo merge si asa. Te-ai gandit mult, istetule?
    Vad ca nu-ti gasesti cuvintele in romana dar stii bine cum e cu cratima aia. Si stii ca sunt semidocta dupa cratima pusa gresit…tu le stii pe toate, ce mai! Poate stii sa te tratezi si singur…. Ai tras atatea concluzii dupa cratima, incat te las in durerea ta de om ignorant-asta nu ti-o vindeca niciun doctor, doar tu poti. Dar cand nu ai nimic de spus, mai bine taci si stai in banca ta. Lasa cratima sau virgula ca nu ridici cunostintele la gramatica nimanui aici…Esti penibil, ca o baba comunista in tramvai… aici discutia e despre altceva, e o dezbatere despre pacienti si medici, despre viata si moarte. Nu realizezi cat esti de ridicol cu cratima ta??… nu ii pasa nimanui de cratima, revino tu pe pamant, caci tu te-ai considerat superior cu aceasta corectie. Eu sunt umana si intelegatoare… azi insa m-am saturat si mi-am luat “vacanta” 2 zile ca sa raspund asa cum merita celor ca tine, rigizi, ingusti la minte, care doresc un vinovat ca pe vremea lui Ceausescu si neaga cu vehementa ca sistemul ar fi de vina. Azi am vrut sa fiu macar 1 data asa cum credeti voi ca sunt toti medicii…daca tot ii invinovatiti, macar sa facem ceea ce ne tot acuzati,nu? Sa va raspundem pe masura nesimtirii si indolentei voastre!
    Cam atat, Pandele, cu astia culti precum matale nu mai pot tine pasul, am pus prea multe virgule si cratime corect si o semidocta ca mine a obosit dupa atata concentrare. Plus ca nu e rentabil, ti-am zis, am pierdut multi bani in acest timp, asta e realitatea!…. ma intorc la dintii mei, daca altceva nu stiu…

  37. Rebeca, de fiecare data cand scrii intregesti un profil pe care il vad tot mai des.
    Banii revin recurent in discursul tau – ca scop in sine, dar si ca diferentiator social. O sa afli intr-o zi ca nu e chiar asa si ca banii – la naiba ! – nu pot cumpara exact cele mai importante lucruri din lume.
    Problema cratimei este ultima la tine pe lista. Aici iti dau dreptate – ai probleme mult mai mari sa te incadrezi pe undeva – profesional sau social.
    Si, in final, mai am o surpriza. Nici nu-ti dai seama cat de mult esti ”sistemul” pe care il acuzi vehement.

  38. Cu parere de rsu Rebeca dar nu cred ca te vei adapta si dupa 2 ani vei ingrosa numarul doctorilor care se intorc in tara din diferite motive ” strainii sunt nebuni, nu au Dumnezeu, nu ma pot integra, sunt reci sau ma intorc pentru a ajuta tara mea etc.
    As putea sa scriu pagini despre socul ce il au cei care vin prima oara. Citeva exemple:
    Cum programul este de 8 ore si nu de 7 ca in Romania?
    Nu se poate fuma o tigara intre operatii?
    De ce sa ajut o asistenta eu sunt Doctor medic
    Cum sa iau eu singe dimineata dar asta e treaba asistentelor
    Cum adica sa nu dorm in garda
    Cum adica sa fac Notarzt adica medic pe salvare ca eu sunt specialist de interne sau etc.
    Mi-a cerut pacientul sa ii explic ce se intimpla in timpul operatiei. De ce trebuie sa ii explic asa de amanuntit ca doar nu e specialist.
    Si as putea continua cu sutele.
    Doctorii romani nu inteleg ca pacientul este stapinul chiar dacs tie ti se pare greu de figerat el hotaraste ce face si ce nu face iar doctorul nu este decit un prestator de servicii. Este adevarat ca intotdeauna vei avea respectul cuvenit dar asta nu inseamna ca esti Dumnezeu. O cit de mica greseala in comportament sau fereascaDumnezeu in practica medicala te va costa enorm atit financiar cit si profesional.
    Ideea ca in occident toate sunt bune si frumoase ca toti pacientii sunt bogati si platesc regeste este o utopie. Acum citiva ani aveam un medic ungur ce avea in obligatii sa primeasca pacientii in camera de garda si sa-i consulte. Intr-un acces de nervozitate s-a exprimat cla conducere a ar trebui sa nu mai fie lasati pacientii care miros ingrozitor in sala de garda ca nu mai poate rezista. Conducerea spitalului i-a multumit pentru colaborare si a anulat contractul de munca. Explicind ca pentru acest tip de pacienti exista asistente ce trebuie sa ii spele si sa ii pregateasca pentru sala de operatie munca infinit mai neplacuta.
    Sunt multe de spus despre modul in care medicii romani se cred ca niste semizei sau cum medici cu niste CV impresionante cu cte doua doctorate si multe alte calificari nu pot tine un bisturiu in mina.
    Un ultim exemplu nu o sa dau nume ca nu e frumos si nici nu vreau ss platesc vreun proces. Un mare medic roman soseste la spital sa lucreze are un CV impresionant un doctorat zeci de proiecte conduse, asistent la o facultate de prin Arad eu personal nu am auzit de ea dar am gasit-o pe internet. Lumea feri ita este angajat in prima parte ca Facharzt afica medic specialist urmind ca in 6luni dupa perioada de proba sa fie facut Oberarzt. In prima zi i se prezinta spitalul toti sefii de sectie vin sa il cunoasca . Aici e un mare lucru cind vine si se angajeaza un specialist cu un asa CV
    Urmeaza a doua zi dimineata la ora 7 asistentele il duc in blocul operator si ii spun ca pacientul este pregatit pentru operatie. Intra in sala si stupoare el este mina intii avind doar un rexident de anul 4 care il secondeaza. Ca sa nu mai lungesc rezidentul a facut operatia iar marele nostru medic cu CV impresionat a plecat acasa.
    Ca idee nemtii sau cam satura de figurile medicilor romani si de aceea se comporta cu noii veniti destul de distant. Sotiei mele iau trebuit 3 ani in care a muncit pe brinci pentru a putea fi privita ca un egal al medicilor de aici. De miile de rezidenti romani care de fapt completeaza acte medicale. Ar fi interesant de vaxut citi dintre acestia isi iau si examenul de specialisti. La spitalul la care lucrez pina acuma nici unul nici macar nu a dat examenul toti incercind sa il dea in tara. Oare de ce?

  39. ANDREEA, dr Ciomu a facut o operatie gresita, da. Insa, cate au fost reusite?… si ca sa pun la curent, dr Ciomu nu mai profeseaza, a fost condamndat 1 an la inchisoare. Multumita? Iar pacientul are un penis nou, viata sexuala normala si familie. Si 500.000 € despagubire. Sta intr-o vila langa Bucuresti acum. Si noi avem un medic mai putin fara Ciomu. De ce a facut Ciomu asta, daca a facut-o el? Sa nu ne grabim sa judecam. Este profesor inca admirat la facultate. Oare de ce crezi ???
    Iar multi stomatologi au asistente responsabile pt curatarea si sterilizarea corecta a instrumentarului, ele semneaza pt asta.
    Dar la manechiura nu se poate lua hepatita?… ca acolo nu am auzit pe nimeni sa sara la gatul manechiuristelor cum se sare la un doctor pt o greseala. Noi dam in cap doar la astia, care invata ca proştii. Si ne place sa generalizam si sa ne vaitam dar nu ridicam un deget sa schimbam ceva.

  40. Pandele cu parere de rau iti spun si eu ca medicii nu sunt prestatori de servicii. Eu nu au tarife, preturi. Ei au onorarii. Si acestea nu pot fi fixe. Si daca tu si nevasta ati plecat acolo crezand ca umbla cainii cu covrigi in coada, nu ne considera pt toti la fel de naivi ca voi. Eu nu plec acolo pt mai multi bani…eu traiesc deja decent aici. programul mi-l fac eu. Muncesc cat doresc. Daca vreau mai multi bani,muncesc mai multe ore, e simplu la mine. Plec din cauza mentalitatii romanilor si a mediocritatii care ma inconjoara. Si nu, pacientul nu e stapanul meu. Desi multi incearca sa imi spuna mie cum sa imi fac treaba doar pt ca ma platesc. Dar ce sa vezi? Imi permit luxul sa ii refuz. Eu nu sunt obligata sa ii tratez ca medicii din spitale pt ca sunt propriul meu angajat. In Germania insa, te pot sfatui sa nu mergi la dentist. Acolo iti face o plomba in 20 min. Aici se face in 1 ora. Dar ce stiu eu?… te las sa ma contrazici si sa descoperi cum se face stomatologia “nemteasca”. Si asa vei afla avantajele sistemului in totalitate privat din Romania.

  41. ce te a facut sa practici meseria de medic stomatolog? BANUL sau … placerea de a vedea dinti nespalati??

  42. E prea greu, ma declar invins va doresc la toti numai bine iar pentru Rebeca ii recomand ca la interviu de angajare in DE sa nu isi schimbe tonul si retorica deoarece asta ar fi o tradare a celor sustinute de ea mai sus. Eu sunt marele doctor stomatolog si pacientii trebuie sa se inchine cind trec eu iar daca unul nu-i convine sa nu ma supere ca il las sa moara in chinuri si daca cumva intra in cabinetul meu un amarit ce are 800 de euro pe luna si ii put dinti il voi da afara imediat refuzind sa-l tratez. Ce naiba doar sunt o Doamna

    SUCCES

  43. Pentru Doamna doctor stomatolog.

    Doamna si eu sunt Medic stomatolog asa se spune in Germania (doctori sunt numai cei cu doctorat) si profesez aici in Germania de 15 ani iar la ora actuala am reusit sa am o mica clinica cu 5 scaune. Asta am spus-o ca sa vedeti ca stiu bine despre ce am sa va povestesc. Nu stiu ce povesti circula in Romania despre cum trebuie tratati pacientii dar din proprie experienta va spun ca trebuie avut cel mai mare respect pentru pacient chiar daca citeodata nu iti convine. In Germania cea mai mare parte a sumelor incasate de un cabinet sunt de la societatile de asigurare . Aici nu vorbesc de cabinetele mari de ortodontie sau protetica care au incasari din privat extrem de mari deoarece casa suporta doar o mica parte. Dar nu va ginditi asa departe ca pina ajungeti sa aveti asa ceva o sa treaca multi ani. Societatile de asigurari verifica extrem de drastic cabinetele si aici ma refer la toate aspectele financiar, sanitar, etic. In Germania refuzul nejustificat de a trata un pacient ce are asigurare de sanatate echivaleaza cu sinuciderea financiara. Daca pacientul va face plingere si se confirma ca nu aveati nici o justificare firma de asigurare va anula contractul care il are cu cabinetul dar mai si notifica celelalte societati sa intrerupa sau sa nu incheie cu dumneavoastra intelegeri.
    Doriti sa veniti in Germania din cite am citit as avea si eu o intrebare. Pentru a lucra aici aveti doua posibilitati ori in cabinetul dumneavoastra ori intr-un cabinet cum este al meu cu mai multe scaunr luind un salar lunar. Cabinet privat cam greu de crezut deoarece unul in orase mari pleaca undeva de la 800.000 de euro iar unil in comunele mici care au si un portofoliu de clienti cit de cit de la 450.000 greu de crezut ca dispuneti de acesti bani. Sa nu vorbim ca nu va puteti descurca sunt zeci de contracte de incheiat cu diferite societati de sanatate cu firme furnizoare , zeci de acte de scris pentru fiecare pacient , multe situatii pe care trebiie sa le verificati etc. Nu zic ca nu ati avea capacitatea intelectuala dar o sa vedeti ca Germana oficiala difera de cea vorbita pe strada iar documentele sunt scrise ca naiba. Deci o sa va trebuiasca 4-5 ani pina invatati aceste dedesupturi. Asa ca ramine solutia de fi angajat pentru inceput la cineva. Sa luam ca exemplu capitala v-ati angajat la un cabinet cu 3 scaune in Berlin. Ce pacienti credeti ca veti avea dosr ce pica de la celelalte doua scaune si va comunic ca in Germania procentul celor ce au uitat sa spele pe dinti este la fel de mare ca si cel din Romania. Sau veti avea pacienti din Sudan, Yemen, Nigeria refugiati chinuiti in tara lor si carora statul German le asigura asistenta. Pina la a ajunge la un cabinet in care sa spui asta e pretul meu si nu am treaba cu asigurarile e cale extrem de lunga. Cunosc citeva cabinete de genul asta dar sunt a unor somitati in domeniu si nu sunt de stomatologie sunt pe specialitati.
    Intrebarea este ce te vei face daca vei lucra aici tot cu pacienti care le put din gura dar care pe deasupra isi mai cunosc si drepturile si au si gura mare.

    Recunosc sunt prieten cu Costin si el mi-a trimis linkul de la blog rugindu-ma sa citesc comentsriile si sa imi spun parerea ca pe el l-ati terminat.
    Ce te-ai aprins asa lumea e plina de lepre cu pretentie de intelectuali.
    Pentru ceilalti care au scris in dezacord cu gindirea doctoritei ascultati un dintar batrin nu toti sunt la fel de unde este cuvonita asta, unii mai au si suflet.

  44. De Ciomu s-a auzit si in Germania chiar au scris si ziarele despre el la timpul lor asa ca puteti fi mindra de profesorii actuali. Parca asa am citit mai sus ca a fost sau mai este profesor

    Alles Gute

  45. Toți condamna
    Va doresc celor care îndrăzniți sa aruncați cu pietre sa vina ziua în care sa simțiți umilința medicului. Dupa 10-13 ani de pregătire, după ce stai cu inima cat un purice pentru fiecare decizie pe care o iei, sa ajungi acasă, sfârșit după o zi de lucru sau după o gardă de 24 ore plus orele de munca (în medie un medic poate sta treaz și 36-48 ore, și nu exagerez din păcate) sa te întrebi cum sa supraviețuiești pana la sfârșitul lunii. Sa ajungi sa te întrebi “dacă acceptam azi plicul puteam sa îmi plătesc o parte de întreținere sau lumina?” sa îți spui ca “la 35 de ani încă nu e timpul sa îți faci o familie ca doar cu ce sa o întreții?” Sa zici “mai bine plec din tara decât sa fiu tratat mai rău decât un măturător stradal”. Nu sunt de acord cu “șpagă”, o condamn când e condiționat actul medical.
    Dar oameni buni, mai ales voi care stați cu fundul în birouri, cu salariu de 3000-4000 lei pe luna, voi care comentați pentru ca voi va simțiți stăpânii lumii și a adevărului absolut, voi care aveți timp sa stați pe site-uri și sa mânjiți cu noroi fără sa gândiți, v-ați făcut probleme ce mâncați, cu ce va plătiți dările, cu ce sa cumpărați cărți pt a va pune la punct cu noutățile, de a va înscrie la conferințe măcar naționale (ale căror taxe ajung și la 700 lei fără cazare,mâncare,drum)??????
    Va doresc sa simțiți umilința, frustrarea, neputinta, neplăcerea produsa de pacienți care nu își conștientizează starea lor se sănătate sau a semenilor.
    V-aș dori multe dar tot nu veti pricepe.
    Poate în ziua în care veți rămâne fără medici va veți trezi.
    Nu apar “vreascurile” medicii dar nu e dreptul vostru sa judecați. Uitați-vă la bârnă din ochiul vostru mai întâi.

  46. Stimate domnule Costin,

    Vă apreciez pasiunea de care dați dovadă în relatarea evenimentelor, dar vă rog să nu generalizați. Sunt și eu medic plecat din România să găsesc Tărâmul Făgăduinței și am vești pentru dvs. Sistemul de sănătate din România nu-i așa de bolnav pe cât credeți. Am plecat fără un CV impresionant, ca tânăr specialist, crezând că peste hotare va fi totul ca în filme și mare mi-a fost dezamăgirea când mi-am dat seama că nu-i așa. Lucrez în acest moment la unul dintre cele mai prestigioase spitale din Europa, la care vin să se trateze pacienți din toate colțurile lumii, iar consultațiile și tratamentele se programează în funcție de orarul de zbor al pacienților. Și nu e un spital de chirurgie plastică, dacă la asta vă gândiți, e unul pentru probleme mult mai serioase, pentru care merită să faci înconjurul lumii cu avionul ca să fii tratat de “cei mai buni” în domeniu. Și deși tratamentele ajung să coste cât un apartament cu 3 camere în centrul orașului, țin să vă informez că nu e nici pe departe ceea ce mă așteptam să fie. Da, dispun de mult mai multe resurse din punct de vedere logistic, dar pentru medicii de aici prioritatea nu-i nici pe departe pacientul, cu care nu empatizează absolut deloc, ci modalitatea prin care se pot “scoate” în cazul unui proces de malpraxis. Ei să fie “acoperiți”, că restul nu mai contează. Consultația durează, în medie, 10 minute, pentru că ei n-au timp să stea să-i explice pacientului tratamentul. În cel mai bun caz, o face asistenta, dacă o face. Dar, în general, am fost suprinsă de faptul că pacienții nu pun prea multe întrebări și “merg pe încredere”, că doar se tratează într-un spital de top și știu ei, medicii, mai bine ce au de făcut. Aici totul prinde o alură foarte degajată, medicul se ridică și deschide ușa pacientului cănd îl poftește în cabinet, dă mâna cu el și aparținătorii, îl invită să ia loc, îl întreabă unde și-a făcut concediul sau cum i se pare vremea de afară. Și cam aici se oprește actul medical. Pentru că examenele clinice lasă foarte mult de dorit, sunt frecvent incomplete și trec cu vederea aspecte importante. În schimb, bârfele de după sunt mult mai în detaliu studiate. Pentru că, așa cum vă spuneam, multe persoane importante, mai mult sau mai puțin cunoscute, vin să se trateze aici. Și de-ar fi asta singura problemă… Ideea e că și aici se fac greșeli. Multe. Diferența e că se fac pe banii pacientului și că pacientul nu face mai niciodată scandal, pe același principiu că au încredere în ce face medicul și dacă ceva n-a mers conform planului, e pentru că… medicina-i limitată și asta e, se mai întâmplă. O dreg ei cumva după. Dacă mai au cum.
    Asta-i diferența colosală, din punctul meu de vedere, dintre România și Occident. Nu salariile, nu nivelul de trai, nu pregătirea și nici resursele. În România medicul e hulit, e arătat cu degetul în mass media, ba că nu-i bine pregătit, ba că a condiționat actul medical, ba că nu știu ce-a făcut, ba că a greșit. Și pacientul e suspicios dinainte de-a ajunge la medic. Nici nu intră bine pe ușă, că deja ești șpăgar și incompetent. Realitatea este că toți greșim! Absolut toți! Și ai lor greșesc. Și toți o știu, inclusiv pacienții. De ce trebuie să fim noi altfel și să ne așteptăm ca ai noștri să fie brici și să nu greșească niciodată? Pentru mine (și cred că pentru foarte mulți medici) asta e povara cea mai mare. Greșeala.
    Și totuși, sunt de acord cu dvs. într-o privință. Avem și noi, în România, foarte mulți medici incompetenți, slab pregătiți și/sau care condiționează actul medical. Aveți perfectă dreptate. Ca peste tot în lume de altfel, în orice meserie există profesioniști și… simpli muncitori. Dar am avut ocazia să lucrez și să cunosc și oameni absolut minunați, medici excepționali, modești și plini de umanitate, care puneau pacientul mai presus de viața personală și de timpul liber și care nu numai că nu au condiționat vreodată actul medical, dar nici nu au acceptat vreodată vreo plată informală. Poate un buchet de flori, cel mult. Sau o ciocolată Africana la 1 leu de la chioșcul din colț, adusă de pacient în semn de mulțumire. Pe care oricum nu o puteau refuza, pentru că insistențele depășeau cu mult orice intenție de a refuza “atenția”. Și, credeți-mă, n-o refuzau pentru că era o ciocolată la 1 leu, ci pentru că recunoștința pacientului le era de-ajuns. Dar n-o să mai aveți mult timp astfel de oameni. Nu dacă vă bateți joc de ei cu salarii despre care occidentalii cred că sunt o glumă proastă și pentru care ei nici n-ar pune mâna pe carte, darămite să mai și profeseze. Nu dacă veți continua campaniile astea de denigrare în căutare de senzațional. Și nu spun să-i faceți eroi și să le acordați medalii și salarii cât n-au nici directorii de bancă, ci doar să-i tratați cu respect pe cei ce-l merită și să mai scoateți în față și exemplele pozitive. Pentru că la aruncat cu pietre suntem toți foarte buni.
    Mă scuzați… am scris prea mult și n-am ajuns nici la jumătate din ceea ce am vrut să scriu. Dar mă opresc. Am obosit. De asta am și plecat. Pentru că am obosit. Să mă simt hăituită, privită cu ochi suspicioși, că’s tânără, că n-am experiență, că nu’s profesor, că’s femeie, că’s… Mă opresc aici cu frustrările. Și dacă m-aș întoarce acasă n-ar fi pentru că’s mai puțin bună decât cei de aici sau pentru că nu mă pot obișnui să lucrez 10-12 ore/zi sau pentru că nu mă pot integra. Că am făcut-o deja. M-aș întoarce pentru că mi-e dor de casă.
    Și sper să n-ajungeți ziua în care să vă fie vouă dor de noi.

    Cu respect,

    Un medic român.

  47. Doamna doctor Irina si va spun asta din toata inima si cu respect nici un moment nu m-am gindit sa arunc cu noroi in medicii romani mai ales ca sotia mea este medic dar adevaril trebuie spus. MEDICII ROMANI NU SUNT NICI PE DEPARTE CEI MAI BUNI SI NU SUNT SINGURII CARE FAC SACRIFICII. Intrebati un rezident neamt cite ore lucreaza pe saptamina si o sa va speriati. Nu exista saptamina fara doua garzi si a doua zi la munca din nou. E adevarat ca salariu este mare dar efortul este acelasi si nu se pling tot timpul stiu ca o sa vina si timpul lor.
    Nu cred ca am sustinut undeva ca aici lucrurile sunt roz daca nu ma insel am scris ca si aici rahatul se baga sub pres.
    Sunt impreuna cu sotia mea din anul II de facultate asa ca credeti-ma stiu cam tot ce tine de viata grea a unui rezident sau student la medicina. Stiu ca plata rezidentilor si a medicilor specialisti (nu toti unii au si sporuri de 150%la suta asa cum erau parca cei de la pneumologie) este deplorabila dar solutia nu este plicul pentru ca la intilnirea cu un procuror nu va merge nici o scuza. Dar daca dumneavoastea credeti ca doctorita Rebeca are o atitudine normala atunci nu mai am nimic de zis. Parerea mea este ca oamenii nesimtiti trebiie pusi la punct chiar daca sunt acestia si medici. Iar ca o curiozitate nu stiu cum este clasificata in alte tari dar in DE meseria de medic nu este in momenclator clasificata nici cea mai grea si nici cea mai stresanta cu exceptia citorva specialitati chirurgicale.

    Cu respect Doamna Doctor

    iar pentru Rebeca incerca sa inveti de la o Doamn Doctor

  48. Scuzati ortografia am telefonul mic si degetele mari si se mai apasa litera alaturata

  49. Pt Eric
    Sunt uimita ca dl Costin a trebuit sa apeleze la un prieten. Sa va lamuresc. Eu imi respect pacientii. Am zis doar ca si noi avem de a face cu cazuri in care pacientii nu se spala dar doresc albire…ceea ce este o falsa preocupare pt dinti. Empatizez cu acei pacienti care au probleme cu dintii…si oricat de ingrijiti ar fi, sunt nevoitu sa apeleze la dentist (In Romania vorbesc, unde preturile sunt mari pt pacienti si cheltuielile sunt suportate integral de pacient). Nu imi este sila de oamenii care vin nespalati….altfel nu ma faceam dentist.
    cand vad un om care nu se ingrijeste si nu ii pasa de el, nu cred ca empatizeaza nimeni cu el. Daca lui nu ii pasa de ce mi-ar pasa mai mult mie? Eu imi fac treaba, ii iau banii si gata. Care e problema? Asta inseamna lipsa de respect? Tot in Romania am zis ca imi permit sa refuz pacientii. Nu ma obliga nimeni aici sa il tratez. Cu siguranta nu sunt obligata sa il tratez cum doreste pacientul, la indicatiile lui, cum se intalneste destul de des in Romania (cum ar zice dl Costin, pacientul e stapanul meu-in niciun caz) sau o poti face pe raspunderea pacientului.
    Cat despre Germania, felicitari pt clinuca pe care o detineti. Stiu toate aceste lucruri pe care mi le spuneti, eu nu mi-am propus sa emigrez acolo, ca dl Costin, inainte sa aflu cum stau lucrurile. Si cu siguranta nu le-am aflat din comentariile unui articol (dl Costin are impresia ca face istorie aici). Dupa cum am mai zis, eu sunt bine in Romania, nu plec pt mai multi bani sau pt conditii mai bune de munca precum medicii din spitale, eu plec din csuza societatii. Nu sunt frustrata, complexata. Acest articol o fost o supapa….pt colegii mei medici generalisti. Ei nu au timp sa comenteze pe aici ca sunt prea obositi…asa ca am simtit eu nevoia sa o fac in numele lor. M-am saturat de toti cei care condamna, critica si nu inteleg situatia medicilor, continua sa isi bata joc de ei, sa ii umileasca!… iar dl Costin ar trebui sa fie de partea lor, pt ca traieste cu unul in casa, si nu sa generalizeze ca de fapt nu sunt asa de buni etc.
    Domnule Costin, nu toti pot sau vor sa plece in alta tara, nu toti au un sot sau o sotie care sa ii sustina financiar pana se pun pe picioare!! Si vorbiti cu atata usurinta despre cum ar trebuie medicii sa faca, sa puna presiune etc. De parca in Romania se misca asa usor si normal lucrurile!!….. pana se schimba ceva, ai putea sa taci, sa ii respecti, sa dai discret plicul si sa le asiguri supravietuirea.
    Este evident ca nu vorbesc de medicii care conditioneaza actul medical sau cei care se autoproclama zei.
    Eu m-am aprins si am vorbit pe “intelesul” a 90% dintre postaci. Si Costin asta ii pilctiseste cu cratima lui….are impresia ii va invata pe cei care nu au facut-o la scoala, acum, sa scrie corect.
    Am deviat mult de la subiectul articolului, nu stomatologia era ideea dar poate v-am lamurit.
    Eu si toti medicii am facut un juramant. Si eu continui sa il respect.
    Din pacate, de foame, unii il uita….

  50. Eu nu am generalizat, eu am vorbit de medicii nesimtiti si fara respect. Dumneavoastea cam incurcati borcanele si tind sa cred ca nu sunteti nici macar medic. Discutati cit este de greu ca rezident cit de mult invata, munceste si cit de prost sunt platiti. Si ca au dreptul sa primeasca aceste plicuri.
    Sa fim seriosi ati vazut dumneavoastra ca un rezident sa puna mina pe un plic? Cine si-ar permite sa atenteze la plicul profesorului , doar daca esti nebun. Poate intr-un oras de provincie unde pe specialitatea respectiva esti singurul rezident si ai ca indrumator un specialist mai cu suflet.
    Deci rezidenti sunt exclusi in proporyie de 95% din categoria spagarilor.
    Acum sa vorbim de profesori din ei o parte sunt persoane deosebite dar grosul sunt nu medici ci rechini. Vreti sa va insirui cite magarii stiu edoarece avem o groaza de prieteni medici. Cum nu vor sa te lase sa operexi sau cum nu te invata nimic de frica sa nu ii ei pacientii, comportamentul execrabil, impresia ca rezidentii sunt un fel de sluga care trebuie sa ii slugareasca pe ei in absolut orice ptoblema profesionala sau personala, de familia care si-a intins-o in toata facultatea ,etc. Nu zic ca toti sunt asa dar sa nu ne ascundem dupa deget un numar important sau mai bine zis inacceptabil de mare pentru o societate normala. In spitalele universitare grosul plicurilor le iau acestia si va anunt ca au salarii de 3000 de euro pe luna ca sa nu mai spunem ca au si cabinete etc. Citisem acum ceva timp ca parca un profesor de la Iasi a fost arestat ca lua spaga 100 de euro de student pentru um examen iar apoi era dat din fisa fiscala venitul profesorului lunar undeva la 42.000 de ron stiu ca am ramas uimit ca erau sproape 10.000 de euro. Va anunt ca asta e un salariu urias si in vest.iar marea majoritate a profesorilor universitari au lunar venituri medii de peste 6000 euro. Banuiesc ca nu de ei vorbeati cind spuneati ca sunt platiti putin.

    Si ramin medicii specialisti. Unii dintre ei au plecat in privat acum Romania are peste 30 de spitale private 10 dintre ele rivalizind cu spitalele municipale. Acestiora le este imposibilsa primeasca un plic.
    O parte si-au deschis cabinete si cistiga multumitor dar sa fim intelesi eu ma refer doar la cei care traiesc din cabinet nu si la cei care lucreaza in spital si apoi pleaca cica la cabinet..

    Dupa cum vedeti nici pe departe nu am generalizat stiu bine de ceea ce vorbesc dar a spune ca sistemul romanesc de sanatate are doar citeva uscaturi este fals. Mai exact ar trebui spus ca e o padure in mijlocul unei toamne secetoase.
    Din motivele enumerate mai sus nici nu va puteti uni pentru a avea o singura voce puternica grosul specialistilor si profesorilor sunt multumiti cu situatia de acum.

  51. Scuze pentu informatia gresita am cautat acum pe internet pentru ca suma parea incredibil de mare. Amindoi sot, sotie aveau 10.000 de euro pe luna, ambii fiind profesori la Iasi.
    Banuiesc ca oricum asta nu schimba cu nimic datele problemei

  52. Pai tu spui ca lua bani de la studenti…aici nu are treaba cu actul medical, intra in alta discutie veniturile unui profesor care ia spaga pt un examen.
    Iar rezident, da, am vazut sa ia plicuri. La ginecologie era rezident. Abia atunci a putut omul sa se casatoreaca (nu lua chiar din anul 1 de rezidentiat, evident) sa isi intretina familia, sa faca un copil. Avea in medie 1000€ cu tot cu salariu venitul lunar. Cand se dau bani in spitale, se dau la mai multe persoane. Anestezist, dr care opereaza, asistenta. etc. Eu sustin ca toti doctorii ar trebui sa primeasca plati informale, rezidenti dr, asistente etc. deoarece salariul oficial mi se pare umilitor. Iar cei care au sporuri, sunt expusi unor boli,nu le primesc degeaba, la fel ca un pilot etc. Volumul de munca este mare comparativ cu salariul lor. Pana acum un an, salariul unui rezident era 800 lei. Tu ai putea trai la 25 de ani cu 8 milioane? Hai 10 milioane pana la 30 de ani?… dupa 11 ani de facultate
    Nu mai are rost discutia oricum, am zis ce aveam de spus. Nu mai vreau sa combat toate comentariile, mai ales ca deviaza si pt unii devine personala.
    Cine are urechi, sa auda.

  53. “Eu sustin ca toti doctorii ar trebui sa primeasca plati informale, rezidenti dr, asistente etc. deoarece […]” (si nu; trunchierea citatului in aceasta maniera nu e intamplatoare)

    “Cine are urechi, sa auda.”

    Rebeca, vreau sa-ti spun – si aici cred ca vorbesc in numele a mai multor persoane care au participat pana acum la aceste discutii – ca am auzit. Am auzit destul. In special de la tine.

  54. Sunt studenta la medicina in ultimul an. Acum o saptamana am dat rezidentiatul francez in Paris, si voi pleca imediat ce termin facultatea. Au fost destui studenti romani din anul meu care au dat examenul asta si majoritatea intentioneaza sa plece din Romania indiferent de specializarea pe care o vor prinde dupa afisarea rezultatelor. Alti colegi au planuri sa plece in Germania, SUA, Olanda, Italia (aici v-am enumerat doar exemple cunoscute personal) iar foarte multi isi fac rezidentiatul in tara in ideea ca vor emigra direct ca medici specialisti. V-am spus toate astea ca sa va faceti o idee vaga despre care e atmosfera printre viitorii absolventi si cat entuziasm avem pentru a ne incepe munca in spitalele romanesti.

    Nu pleaca cei mai buni si nici cei mai slabi, nu se pleaca dupa competente, se pleaca in functie de cata putere consideram ca vom avea pentru a lupta cu lipsa de respect a publicului fata de profesia noastra si cu indiferenta guvernantilor fata de marile probleme ale sistemului medical. Plecam pentru ca suntem injurati la gramada chiar dinainte sa incepem sa ne practicam meseria. Titlurile recurente de tipul “medici spagari” de prin ziare nu fac decat sa incurajeze ura populatiei, ura egala pentru toti doctorii, fara discernamant.

    Eu urasc faptul ca spaga exista in medicina, si ii condamn pe cei care o impun sau inchid ochii in fata ei. Iar platile informale ma fac sa ma simt jenata. Cand am intrat la medicina mi-am spus ca nu voi face niciodata asta (si singura cale ca sa nu o fac este sa plec din tara), dar ii inteleg pe cei care le accepta pentru ca sunt nevoiti. Zic ‘sunt nevoiti’ pentru ca din salariul de rezident nu imi pot permite sa imi platesc o chirie ca sa ma mut de la parinti si sa traiesc independent. Cei care pretind disparitia platilor informale, in conditiile actuale, pretind ca medicii sa-si jertfeasca in intregime viata personala pentru meseria lor. Pentru ca, nu-i asa, ei au ales-o in cunostinta de cauza si daca nu le convine pot sa plece oricand.

    Toate astea se intampla in conditiile in care Romania duce lipsa serioasa de personal medical, iar lipsa de personal medical omoara. Infierarea celor mai buni medici in piata publica (a se intelege in presa) adanceste aceasta lipsa, ceea ce aduce momentul de criza de la an la an mai aproape.

    Le spuneti voi: nu au decat sa ceara salarii mai mari! Sigur, dar daca medicii si asistentele fac greva o zi, oamenii care au avut ghinionul sa fie grav bolnavi vor muri in acea zi. Si nu e datoria medicilor sa-si puna pielea la bataie incercand sa schimbe sistemul, datoria lor este sa faca meseria pentru care s-au pregatit atat de mult timp si dreptul lor este sa fie recompensati pe merit.

  55. Am multe nemultumiri legate de Romania, insea, problema sanatatii este printre cele care ma framanta in mod substantial. Desi platesc lunar statului roman in jur de 2000 de lei, pentru aceste asigurari de sanatate, de zece ani n-am mai calcat intr-un spital, clinica ori alt cabinet ce functioneaza din bani publici, cu exceptia cabinetului medicului de familie de la care este obligatoriu sa luam niste adeverinte medicale pentru gradinita. 2. In ciuda acestei sume mare pe care o platesc pentru asigurarile de sanatate, folosesc exclusiv serviciile private, in toate toate situatiile: analize, consultantii, chiar si internare cand a fost cazul. 3. nu vad o bravura din a termina o facultate in Romania si a profesa in afara, mai ales ca studiile alea au costat statul roman, inclusiv amaratul de contribuabil roman care pe deasupra nici nu beneficiaza de serviciile gratuite care i se cuvin. 4. nu vad o bravura din a profesa pe bloguri ori pe facebook si a-ti face o reputatie din asta, la fel cum si pshioterapia TV reprezinta un act de cea mai josnica speta. 5. este adevarat ca s-au mai schimbat lucrurile prin spitalele romanesti, insa, suntem inca la piciorul broastei, iar cauza este datorata atat medicilor spagari, dar si a celor ce fac din meseria lor un act de propaganda. 6. nu vad cu ochi buni publicarea mascata a unor cazuri, mai ales cand sunt implicati in discutie copiii. 7. termin prin a va informa ca mi s-au cerut bani spaga, acum fix 11 ani in urma intr-un spital, motiv pentru care, cum v-am spus la inceput, de 10 ani nu mai folosesc serviciile medicale de stat din Romania.

  56. Zilele astea mai avem unul la varf, care zice cam acelasi lucru – nu ma anchetati penal pentru coruptie, ca uite ce de lucruri bune am facut…

  57. Io nunteleg ce va conversati voi aicea, da vaz numa oameni unu si unu adica deai mei cum sar zice si zic santreb si io ca doar nu dau cu paru: am nevoie decit deo pompa de injectie de tractor u 445 model 1979 pentru un pretin care l-am inselat cu nevastasa si mia promis ca nu ma omoara dacai gasesc o pompa si de nevastasa se ocupa el dupa cei porneste tractoru. Decit una trebe. Deci scap ieftin, cum ar zice un alt preten deal meu, iam uitat numele da tot scolit asa ca dumneavoastra era astia de comentati cu foc. Ajutati un om la nevoie si nu va uit promit. Dau la schimb orice vreti voi dintre o pisica vie cu trei picioare da cu ambii ochi si un carucior de copil fabricat made in china in 1967 (carucioru nu copilu pardon), cu pedala de frina blocata da cu linoleu original sub saltea. Astept provincia adica astia ca dumneavoastra.

  58. o pompa am sa ti dau eu… da nu de tractor.Pisica sa o iei sa o mulgi si sa bei iaurt ,cat despre nevasta vecinului am rezolvat-o eu.caruciorul sa ti l bagi in rect …hai plimba ursu srl

  59. Multumim Rebecai pentru intentia de a ne lua apararea noua, medicilor care lucram in spitalele de stat dar comentariile ei nu ne fac cinste. Nu legalizarea spagii o dorim nici plati informale. Dorim respect, dorim conditii de munca umane, dorim acces la dezvoltre profesionala, dorim sa ne putem pune in practica ceea ce am invatat si da….dorim sa avem si noi dreptul la o viata decenta. Dorim solutii de la guvernanti, universal valabile pentru noi toti medicii si personalul care lucreaza in sistemul sanitar. Nici legalizarea spagii nici munca suplimentara in spital de stat in regim privat nu e o solutie.
    Iar pentru cei care indrznesc sa arunce cu noroi in noi….medicii spagari ai Romaniei, rusinea sociietatii, as face doar o scurta descriere a ceea ce mi-a adus medicina practicata in Romania pana in momentul de fata: peste 150 de ore SUPLIMENTARE pe luna lucrate in spital, nu doar petrecute in spita,l ci lucrate efectiv, inca din primul an de rezidentiat, majoritatea neplatite cel putin in primii trei ani, Maxim 5 nopti pe luna petrecute acasa cu familaia, nici una din sarbatorile de Pasti sau Craciun petrecute acasa in ultimii 10 ani. Un copil nascut prematur din cauza efortului de a cara un pacient din varf de munte cu targa, insarcinata fiind in 7 luni, (pacient european cu drepturi europene care nu era decat atat de beat inact intrase in coma. ce cautam pe ambulnta insrcinata in 7 luni…cu siguranta nu spaga). Un copil prematur spuneam care si in momentul de fata, dupa 6 ani are nevoie de gimnastica de recuperare pe care o platesc din buzunarul meu neptat de spagi, un sot de care in final m-am despartit pentru ca nimeni nu isi doreste sa isi iroseasca viata langa cineva care pune meseria pe primul loc. Nenumarate injurii, agresiuni atat pe ambulanta cat si in camera de garda primite din partea pacinetilor DAR multumirea de a-mi aseza capul pe perna cu gandul ca am facut tot ce se poate se salvez vieti si sa imi practic meseria asa cum am visat inca din facultate. Va puteti imagina ca viata m-a pus de multe ori in ipostaza de a accepta un plic, Pentru ei ar fi fost putin poate, pentru mine insemna o zi in plus petrecuta cu copilul meu…o noapte in plus petrecuta in asternuturile mele, poate o zi de Craciun in familie.
    Ar fi plictisitor sa fac un balant al cheltuielilor si veniturilor lunare, dar va puteti imagina si singuri ca am avut momente in care traiam cu banii de pe o zi pe alta. Am adaugat alte zeci de garzi la programul de lucru, m-am angajat si la ambulanta privata, am ajuns la un moment dat sa am 4 locuri de munca si timp de odihna deloc. Am clacat desigur…era normal. Am tras linie si am luat-o de la capat.
    Va intrebati de ce nu am plecat dl, Costin? Nu pentru ca nu sunt suficient de bine pregatita, nici pentru ca nu m-as putea integra, nici pentru ca trebuie sa muncesc prea mult, domnule Costin, ci pentru ca spre deosebire de dv nu toti au norocul de a putea pleca, din motive ce tin strict de viata personala. (Spre ex.,divortata fiind, eu nu pot pleca impreuna cu copilul fara acordul tatalui, iar copilul e lumina ochilor mei, nu l-as parasi pentru nimic in lume)
    In momentul de fata lucrez atat in Romania (doar din pasiune pentru munca ce o fac) cat si in Anglia pentru a putea face fata cheltuielilor de zi cu zi. Dar asta nu e viata domnilor pacienti si guvernanti. Asta e exil, e pribegie, e umilinta, e sclavie, e ce vreti voi DAR nu viata pe care o merita un om ce si-a sacrificat TOTUL, de la sanatatea personala, la casnicie incluzand propriul copil, pentru o meserie ce o face cu pasiune si daruire.
    Toti facem greseli si toti trebuie sa fim egali in fata legii dar nici o meserie nu e atat de expusa riscului de a gresi ca cea de medic. Nu ne trebuie statut special doar pentru ca petrecem mai mult de jumatate din viata studiind, dar remuneratie decenta si mai mult respect cu siguranta meritam.
    Stati…judecati, si trageti dumneavoastra concluzia daca pe langa toate aceste sacrificii meritam si jignirile dumneavoastra, dragi pacienti cu drepturi europene.
    Nu am scris aici ca sa invoc mila, ci as vrea sa va puneti un moment in locul nostru si sa vedeti cum ati reactiona daca ati fi ca noi.
    Va doresc tuturor care ati postat aici ca macar un membru al familiei dumneavostra sa lucreze in sistemul sanitar romanesc,

  60. eu zic sa aducem medici chinezi ca aia muncesc mult si pe bani putini si mai stiu si cu acupunctura ,ceaiuri , shaolin etc . iar pe pulifrici astia din guvern sa i trimitem in locul lor. gata am rezolvat

  61. Adica trebuie sa le fim recunoscători si sa ni se para ceva excepțional ca si-au făcut meseria?

  62. Da,stimabile,trebuie sa le fiti recunoscatori pentru ca-si fac meseria.Cei mai multi dintre voi,sunteti asistati sociali,care nu platiti un leu la bugetul statului dar drepturi aveti pana la cer si inapoi.Veniti in miez de noapte,plini de drojdii de alcool si deranjati un intreg spital pentru o buba neinsemnata la deget,veche de vreo 3-4 saptamani,care numai urgenta nu e,deschideti usa cu piciorul,pentru ca multi dintre voi nu stiti ce e aia o clanta si la ce foloseste,urlati si zbierati ca dementii,ca altfel nu sunteti capabili sa va faceti auziti si intelesi,si dupa ce v-ati vazut cu treaba rezolvata,plecati tot asa animale,cum ati venit si mai aveti si pretentia ca intreg personalul sa va vorbeasca si sa se poarte frumos.Oare cand veti intelege,ca medicii asteapta de la voi mai mult respectul decat spaga voastra amarata?Buba neinsemnata a fost doar unul din milioanele de exmple cu care se confrunta medicii urgentisti si nu numai din intreaga tara,dintr-o 100 de pacienti care se prezinta la UPU,doar 20-40 sunt adevarate urgente.
    Si daca tot discutia este despre medicii spagari,aveti curajul sa veniti fiecare cu numele/prenumele/specialitatea medicului/spitalul unde profeseaza/suma ceruta inainte si actul medical pentru care s-a cerut.Pe internet in spatele unui pseudonim sau anonim e foarte usor sa vociferezi.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.