Calea spre paranoia

Nu e o surpriza. Stiu, de ceva vreme ca traiesc (prin optiune proprie, inca) intr-o tara care limiteaza libertatile cetatenilor ei; care abuzeaza de drepturile acestora; care minimalizeaza ordinea fireasca a calitatilor, si defectelor, fiecaruia dintre cei care se regasesc intr-o pozitie de autoritate; o tara de aristocrati parveniti si de angajati pasiv-agresivi; un loc unde multi oameni au uitat sa faca umbra pamantului cumsecade; fara de lege, fara de ordine, fara de educatie.

Presedintele ne-a sugerat sa fim optimisti, sa vorbim frumos de Romania, sa ne iubim acest pamant si poate, doar poate, daca toti vom zambi isteric unii la altii si vom remarca, ghidus, ce bine ne este, atunci poate ne vom convinge ca laturile sunt de fapt prajituri, iar cocina e un palat. Evident ca nu exista un prag al imaginatiei; chiar si cand te afli intr-un canal poti priza solvent si sa-ti spui ca esti pe acoperisul lumii. Dar nu e o realitate pe care sa o poti impartasi cu aproapele tau, ci una insulara, un pustiu in care te-ai refugiat. Logic, presedintele ne invita pe toti la nebunie, caci trebuie sa fii nebun sa poti adera la o organizatie care cauta, deliberat, sa perverteasca bunul mers al lucrurilor si sa-l re-orinduiasca spre interesele unei minoritati; o lume orwelliana guvernata de porci, la propriu si la figurat.

Consider, ca medic si ca om, ca nu sunt nebun. Am cochetat la diverse momente cu marginea abisului dar nu am facut pasul inainte. Tratez oameni care traiesc in abis. Unii se intorc, pe altii ii invat cum sa se acomodeze mai bine la acesta. Prin abis nu presupun o simpla metafora, un sinonim politic corect referitor la mai plasticele tsacaneala, plimbare cu pluta, dusul cu sorcova si-asa mai departe. Abisul e un loc fara granite, fara structura, fara lumina sau caldura, si fara puncte arhimedice. Punctele arhimedice sunt acele locuri fixe pe care poti misca universul. Asa ceva nu exista in abis.

Sunt oameni care se nasc in abis; cresc in abis; biologic, genetic, social sunt o suma de oameni si-aici, si aiurea, a caror suferinta consta tocmai in aceea ca isi duc existenta in mijlocul unor adversitati impenetrabile, una a resurselor dar si alta a mintii. Cine isi imagineaza o ontogenie a omului frumoasa, cu un Adam si o Eva intr-un univers paradisiac, decazuti apoi cu marca lui Cain, e liber sa faca asta. Dar ce ironie sinistra, pana la urma, si aici ajung la capitolul particular al cazului de la maternitatea Giulesti, sa dialectizezi un accident incredibil intr-o forma de pedeapsa divina. Ce Dumnezeu admite carnagiul unor bebelusi prematuri pe sistemul “arza-i-ar focul”? Si nu-mi spuneti ca necunoscute sunt caile Domnului, ce entitate dotata cu liber arbitru, fie ea si omniscienta, omnipotenta, ar putea lasa la indemana hazardului un astfel de eveniment. Ah, ca putem sa impachetam toata intamplarea intr-o suveica a platii pacatelor stramosilor suna foarte frumos, dar nicidecum mai usor de rumegat de o minte de om normal. Aztecii credeau si ei ca daca ofera inimi inca pulsand zeului Soare vor preveni sfarsitul lumii. Cu ce difera una, de cealalta?

Totul ar fi mult mai transparent daca, la un moment dat, biserica si administratie, vulg si justitie nu s-ar amesteca intr-o masa amorfa, gelatiforma, cu o constiinta continua, diluata, una in care indivizi colcaie ca viermii si tot ce-ar trebui sa avem mai bun, mai bland in noi, mai grabnic la a solutiona la nivel moral, axiologic, e distrus de un viscer hulpav, unul care cere dupa fapta, si rasplata. Regret teribil, si denunt in acelasi timp, gestul unei instante de-a “aresta preventiv” pentru 29 de zile asistenta care era de garda la UTIN Giulesti. Ce fel de pericol public e ea? De ce – chiar presupunand ca are o vina mergand pana la premeditare in a nu fi salvat vreun bebelus din flacari – sa o expui unei atare supliciu care ii distruge identitatea, imaginea, si fiinta in ochii familiei ei. Vreti ochi pentru ochi? Dintre pentru dinte? In ce ev negru traiti? Acea femeie vine dintr-o categorie profesionala la care fac la randu-mi parte; da sunt multi spagari, da sunt multi indolenti, da sunt multi abrutizati pana la dezumanizare, niste oameni langa care cu greu m-as pune la o adunare pentru ca si mie imi fac sila, ca medici, daramite voua. Si da, unii dintre ei prin neglijenta, sau prin reavointa, au decis viata, si moartea unor indivizi. Dar lasa-i sa fie judecati cum se cuvine. Nu fi si tu, la randu-i, parte a aceleasi cloace, a aceleasi clici, a aceluiasi sistem de anti-valori. Ieri, din nou, “dreptatea” a fost scuipata de o echipa de procurori si magistrati care raspund presiunii isterice, de gloata a unei natii indobitocite si, in loc sa educe un popor tembel, renunta la bruma de cunostinte si prefera acelasi tembelism la randu-le. De ce nu? Dar de ce DA? Calea spre paranoia incepe cu acordul tacit intre doua perechi de ochi ca exista o a treia care-i urmareste. Eu, poate, in mintea mea, creez imagini terifiante. Dar doar atunci cand le verific cu tine, si tu imi spui, da s-ar putea, pasim un pas spre suspiciozitatea bolnava.

M-am simtit amenintat ca medic de multe ori in Romania. Lasa ca nu primesc bani. Lasa ca n-am cu ce sa tratez pacientii. Lasa ca trebuie sa fac garzi neplatite sau – abuziv – platite partial de varii spitale. Lasa ca cel putin o data pe luna se gaseste vreun venetic sa ma afuriseasca ca “stiu  eu pentru  ce”. Lasa ca duc in spate greutatea tuturor bumbenilor care, ca si politrucii de partid din orice alt domeniu (si desfid pe oricine sa-mi arate vreo meserie ferita de astfel de activisti, in 2010), ocupa functii executive sau administrative in institutiile de sanatate. Lasa ca nici o fapta buna nu ramane nepedepsita si la randu-mi, ca si multi colegi de-ai mei, trebuie sa luptam cu idiotenia multor semeni atunci cand impingem acest bolovan numit progres catre un deal al improbabilitatii. Lasa toate acestea (rasplata noastra, cica, mare va fi in Ceruri). Dar in ziua in care e o crima sa lipsesti din post, ca si cum ai fi planton, si are loc un accident (teribil, dar accident), imi vine sa zic domnilor, bagati-va care vreti, ca noi destul fost-am prosti.

Am sa incerc sa ajung, chiar daca e greu, si la aceasta asistenta in jurul careia exista un bloc de furie cretina, dezarmanta, dezangajanta. Am sa-i spun acestei doamne colega ca nu e singura, ni se putea intampla oricui, am sa-i aduc aminte cum colegele ei au venit, dupa accident, la Grigore Alexandrescu si au ajutat, toata noaptea care a urmat, cu ce au putut ele; am sa-i povestesc cu toti am venit voluntar, adica fara bani, in sprijinul acestor familii; ca in continuare suntem acolo si asta ne ia timp, si ani de viata, si nerv dar ca nu conteaza atata timp cat, ca de obicei, vom pune un umar la o viata. Am sa-i spun ca nu e vina ei ca nu existau detectoare de fum; ca usa magnetica nu avea un sistem de dezamorsare automat in caz de depasire a unei temperaturi critice; ca maternitatea primise de la primarie un aviz de functionare pe barbi; ca acelasi management comisionase o firma cu electricieni la – pardon – futu’i pomana. Si-apoi am sa incerc sa gandesc, cu ea – poate, cum e sa te regasesti intr-o dimineata, ca intr-un roman de Kafka, ucigasa de copii doar pentru ca o lume nebuna, aberanta, care mult prea rar mai e buna cu aproapele ei, sau cu vecinul ei, in schimb “cere sange”, a decis asta. Spuneti-mi voi, mie, milioane de crestini si facatori de cruci, ridicatori de troite si ctitori de biserica, mancatori de dumicati de manastire si cititori de molitfe, unde va e cinstea? Ia ridicati acum piatra primul fara de pacat. Ia stati langa lucrurile care se ascund in spatele gestului atunci cand va identificati a fi fiind asa. Daca sunteti buni sa trimiteti pe lumea cealalta violatori pocaiti dar nu copii nebotezati, daca e o concesie, si-un favor, sa ii fie acordate rituri uzuale unei persoane care moare de o boala psihica numita suicid, cuvine-se si sa linsati o femeie in halat careia nu-i dam nici macar prezumtia de nevinovatie? Ce neam sunteti voi? Si unde va e retinerea, si bunul simt?

Ce e cu adevarat regretabil, acum, nu e ce s-a intamplat. Poate suna cinic, dar nu putem schimba realitatea zilei de ieri. Regretabil e ca alegem, in nemernicia noastra, sa nu schimbam nici realitatea zilei de maine. Refuz, iertati-ma, acest delir. Refuz aceasta paranoia. Cei ce-ati decis o arestare, voi nu sunteti normali. Ce care-i aplaudati, cautati-va. Intre timp s-a inventat electricitatea, dreptul la vot, motorul cu combustie interna, canalizarea, apa calda la robinet. Daca doriti justitie cu furci si topoare logic este sa renuntati si la maternitati cu sectii de neonatologie sau incubatoare si tehnici avansate de sprijin al vietii. In continuarea unei gandiri medievale cert este ca unii dintre acesti copii, nascuti prea devreme, n-ar fi supravietuit. Pe vremea lui Christ doar o minune (sic!)  i-ar fi tinut in viata din motive evidente. Nu au surfactant, nu au plamani bine dezvoltati, nu au termoreglare. Slava-cui-vreti-voi pentru medic, pentru asistenta, pentru toate lucrurile pe care acum le huliti. Dar noi nu suntem zei. Suntem oameni. Si oamenii gresesc, uneori cu voia, alteori fara de voia lor (parca apare asta si prin Tatal Nostru, nu?). A-i judeca presupune un proces, e un demers in sine care conduce – spuneti voi, nu eu – catre iertare.

Tot ce sper e ca, la sfarsitul zilei, dupa ce flama nebuniei de grup se va stins fiecare, luati unul cate unul, veti cauta in voi un loc linistit unde sa digerati cum trebuie aceasta poveste. Sunt sceptic ca o veti face. Dar sper.

G

23 thoughts on “Calea spre paranoia

 1. Hopa…la Metamorfoza lui Kafka nu m-am gandit sub nici o forma in acest fel. Apoi treptat, abisul – ignoranta – frica – imaturitatea – prostia – minciuna mi-au fost mult mai clare.

  Nu suntem singuri, dar suntem putini.

 2. Si eu am auzit pe cineva ca pe asistenta ar “arde-o in piata publica”. E adevarat ca nu exista toleranta si intelegere in Romania din ziua de azi. Si ca justitia se face la televizor. Nu e nevoie de un asemenea eveniment ca sa realizezi asa ceva. Sper ca asistenta sa faca recurs si sa fie eliberata, e o prostie ca e la inchisoare.

 3. 1. ba da, e o crima sa lipsesti dintr-un post ca ala. Exact cum e o crima sa bei la volan.

  2. daca eram eu tatal unui bebelus mort o sugrumam cu mainile goale pana acum. Sa zica multumesc, sta bine la racoare.

  3. stiu, nu e vina ei ca nu exista sistem anti-incendiu, deschidere automata a usilor, roboti autonomi specializati sa fuga prin fum cu bebelusul in brate sau dispozitive star-trek de prezicere a viitorului astfel incat ea sa lase copiii aia, care pot muri de la un singur sughitz, nesupravegheati. Vai, ce simplu e sa dai vina pe “nu-s conditii”! Nu-s conditii?! Fa-le sa fie! Stai cu ochii beliti si fa-ti datoria! Stii in ce lume traiesti, stii cu ce conditii ai de-a face si tu iti bagi mana-n cur si nu-ti pasa??!!! Ai de stat 8 ore cu ochii cascati pentru 6 milioane pe luna? Stai cu ei cascati, frate! Daca nu-ti convine esti liber sa mori de foame si nu sa-i omori pe altii.

  4. poti sa-i transmiti “doamnei colega din spatele zidului de furie cretina” ca sper sa zaca multi ani in puscarie si sa fie un exemplu pentru toate celelalte colege de nesimtire. Cand o sa iasa de la mititica o sa existe sisteme anti-incendiu si o sa se poata angaja din nou la o barfa cu colegele.

 4. iar ai dat-o pe religie, ai tu ce ai cu asta. Macar daca ai sti cu ce se mananca “iertarea” asta de care tot faci caz. Pana la urma urmei nu i-au fost puse catusele de niste creshtini ci de niste autoritati ale statului. Pana una-alta, intr-un stat pe care ti-l doresti iesit complet de sub influentele nefaste ale bisericii, functioneaza principiul ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Intr-o forma diminuata, desigur, pentru ca daca tu ma omori vei fi bagat dupa gratii si nu omorat la randul tau. Iertarea asta nu functioneaza asa cum si-ar dori X sau Y, adica sa te porti asa cum iti convine si apoi sa te miri cu ochii holbati “da’ de ce nu ma ierti, nu esti crestin?!!” Ar fi frumos, nu? Pun pariu ca, poate nu asistentei din cazul de fatza, dar multe altora de pe planeta asta le-a SPUS doctorul sau seful sau ce or avea ele acolo “fato, pe unde umbli? stai la post!” si pe ele le-a durut fix in paispe. Spusa asta inseamna primul intors de obraz. Intelegi ce vreau sa zic? Obrazul se intoarce O SINGURA DATA. Apoi tratezi nesimtitul asa cum merita.

 5. Sandu,

  Trecand peste optiunea ta personala de a te prevala de o suma de cadouri minunate incadrabile generic la “separarea puterilor in stat”, “drepturile omului” si cateva prezumtii de minima logica inferentiala, nu pot decat sa observ aceeasi ipocrizie ingusta cu care m-am obisnuit dar care, indubitabil, mi te face simpatic. Intre noi doi doar unul cauta sa-l transforme pe celalat intr-un zelot. Mie mi-e suficient daca isc macar un moment de indoiala; iacata deci ca eu am o misiune mai usoara decat tine 🙂

  Scriam adineauri de William Kunstler care observa greseala crasa de logica pe care si tu o faci, anume ca daca ceva e legal trebuie ca e si bun. Eu spun ca statul a comis un abuz, si spun ca la randu-ti esti complet pe langa drum pe langa sants in argumentarea ta, pro bono, de defensa a religiei ca practica. Si daca la nivel de dogma, si invatatura, putem fi de acord ca ramanem prieteni dupa ce cadem in dezacord, la nivel de practica avem o problema. Delirul practicantului crestin ajunge, uneori, sa-mi ingradeasca si mie, prospectiv, drepturi. Or asta in sine e o falie unde nu mi-l mai poti invoca pe Iov, sau Pafnutie, Arsenie Nectarie Ambrozie si toti fratii lor intru cuminecatura.

  Sper sa nu “zaca” nimeni ani multi in puscarie doar prin forta zelului personal al unui popor tamp la care, momentan, aderi prin forma argumentului (atentie, tu nu esti tamp, dar subscrii la o serie de tampenii). As putea petrece mult timp sa-ti exemplific analogii in care entuziasmul tau sangeros se petrece pe la usa. Ti-am mai spus ca una e sa gresesti o linie de program, cu totul altceva o doza de anticoagulant. E pacat ca medicina nu are o “zi a portilor deschise”; pe de alta parte notiunea de accident sper ca transcende profesia mea, si-ajunge si prin tabara ta.

  Evident la acest moment functionez in paradigma accidentului. Daca lucrurile se schimba, si voi afla ca acea femeie a circumstantiat, sau premeditat, un incendiu teribil, voi amenda parte din lucrurile pe care le scriu.

  Pana atunci, insa, Sandu, nu-ti pare pueril sa ma depunctezi doar pentru ca dau cu batul in religia ta preaiubita? Nu de alta dar imi plac stelutele mele, chiar contez pe ele cand ma apuc de scris 😀

  G

 6. 😀 daca ar fi stelute verzi ti-as da mai multe 😀

  punctual:
  1. statul nu a comis un abuz, asistenta sta la racoare pentru ca a dat declaratii contradictorii. A incercat sa o dea cotita, o practica des intalnita in breasla ta unde vinovat e mortul in 100% din cazuri (mai putin Ciomu care probabil n-a avut ‘spate’ – plus ca un penis taiat e muuult mai evident decat o drujba uitata in stomac).

  2. normal ca ma atac atunci cand dai cu batul in religia neamului din care te tragi (?) si pe care nu o intelegi decat din miturile urbane-suburbane transmise din bolsevic in bolsevic; si din astea doar cele care-ti convin. Dar decat sa te acuz ca dai cu mucii in fasole asa cum as da si eu daca m-as apuca sa dau sfaturi medicale (uite ce idee…ia monitorizeaza MAQ, sunt curios de cat calm ai sa dai dovada cand ai sa ma prinzi pe tarlaua ta 😀 ) … asadar, revin, prefer sa cred despre tine ca faci asta la comanda. Ai primi mai multe stele din partea mea – macar as sti ca ai un scop, tintesti catre o loja mai inalta 😀

  3. iti repet pe scurt partea cu iertarea, asta m-a deranjat cel mai mult, apelul tau patetico-ironic indreptat catre un popor crestin caruia vai! sarmanul de tine, nu-i intelegi cruzimea! Cine e ipocritul aici? Aud? Plus ca, ia spune, cate voci ai auzit tu cu urechile tale cerand sa o arda in piata publica? Sau ai pus iar boticul la TV?

  Retine: Nu poti sa iti bagi picioarele si apoi sa implori iertare crestina. Pur si simplu nu functioneaza. Aviz amatorilor: faceti-va treaba cum trebuie atunci cand e vorba despre vieti omenesti! Nu va bazati ca veti fi mangaiati pe cap, iertati si lasati dezlegati ca sa mai ucideti si pe altii care, vorba ta “n-ar mai fi trait decat printr-o minune”. Si mai bagi si Sic! acolo. Nu ti-e rusine?

  P.S. Simpaticule. 😀

 7. bun, dupa ce ne-am facut damblaua cu religia, ia de citeste aici domnule doctor-ziarist:

  “Asistenta Cârstea, arestată pentru că a minţit anchetatorii

  Judecătorii au decis să o aresteze pe asistenta Florentina Cîrstea, după ce aceasta a avut o poziţie oscilantă. În motivarea Judecătoriei Sectorului 6 se arată că “inculpata are o poziţie oscilantă, iniţial declarând că a sesizat existenţa unui miros de plastic ars şi a unui făşâit, în timp ce hrănea un copil, şi a ieşit pentru a sesiza incidentul, recunoscând, ulterior, că a lipsit în intervalul de timp în care s-a declanşat incendiul, fără să fi depistat în prealabil aspectele menţionate”.

  În faţa instanţei, Cârstea a declarat că a plecat la toaletă, fapt confirmat şi de înregistrările depuse la dosar.

  În plus, asistenta a încercat să sugereze că a părăsit salonul pentru o situaţie de forţă majoră şi pentru a o ajuta pe colega sa, însă declaraţia acesteia este contrazisă de celelalte probe.

  Potrivit motivării deciziei instanţei, asistenta Florentina Cîrstea a avut o “contribuţie majoră” la evenimentele care au dus la moartea a cinci nou-născuţi şi rănirea gravă a altor şase. ” (…) aceasta, prin nerespectarea îndatoririlor de serviciu, nu a depistat declanşarea incendiului şi nu a asigurat posibilitatea salvării celor 11 bebeluşi de la deces, respectiv de la vătămare corporală gravă”. Aşa cum prevede fişa postului, femeia avea obligaţia de a asigura supravegherea permanentă a persoanelor aflate în salonul ATI.”

  http://www.gandul.info/news/maternitatea-giulesti-urmarita-penal-pentru-ucidere-din-culpa-de-ce-a-fost-arestata-asistenta-a-mintit-a-avut-o-pozitie-oscilanta-7041575

  asadar SUPRAVEGHERE PERMANENTA. Punct. Ce treaba are aici Iisus? Kafka? Copiii nebotezati? Violatorii ingropati?

  Cine o ia pe aratura? Nu cumva G? 😀

 8. Sandu,

  Continui in eroarea de logica pe care credeam ca deja am rezolvat-o. Faptul ca asa cerea fisa postului inseamna ca era si “bine”. Legea cerea si un numar minim de asistente dar acolo canci.

  Iar cat priveste declaratiile oscilante zau, cat de naiv imi cer sa fiu sa cred ca tipa nu a cedat presiunii si a balmajit ce vroiau sa auda anchetatorii, nu adevarul. Pe fond, nici mintitul nu te baga in arest “preventiv”. Repet, sper ca nu ai avut interactiuni cu sistemul politienesc din Romania, sper sa nu ai. Nu-ti imaginezi ce nebunie e acolo.

  Iar cat priveste “facutul trebii cand vine vorba de vieti omenesti”, e intr-adevar un indemn laudabil. 😛

  Cat despre restul, intr-adevar scriu impotriva Bisericii la comanda. Ce explicatie alternativa as putea sa am? 😀

  G

 9. Incredibil…eu cred ca autorul acestui post a colaborat cu dl. Sandu ca sa-si demonstreze punctul de vedere…incredibil.

  Propun sa o scoata pe d-na Carstea in public, astfel ca fiecare dintre noi sa o poata scuipa in ochi in numele dreptatii, adevarului si iubirii de neam sau alte prostii de astea fara nici o semnificatie.

 10. deci unul a zis sa o arda de vie, eu putrezita in puscarie, altul o vrea scoasa in public la scuipat, trei pana acum. Ofera cineva mai mult? Spune si tu mai mutsule mai, ce popor! Ai zice ca Miorita au scris-o ungurii. In loc sa ne facem testamentul inainte de a merge la spital, cu indicatii clare unde sa fim ingropati, si apoi sa pasim senini in salon, noua ni se scoala muschii pe sarmana asistenta.

 11. o sa vedem si partea cu ce zice legea, cate asistente per cap de locuitor trebuie sa frece menta pe holurile cimitire… pardon! spitalelor. Crezi ca daca erau mai multe iesea altceva? Poate vreo chermeza si mai strasnica!

 12. sentimente bune, crestinesti zici? Tu confunzi crestinul cu prostul. Daca stau sa ma gandesc asta e confuzia ta fundamentala. E, de fapt, si o pozitie extrem de lejera: pot sa-mi bag picioarele in el de crestin din orice unghi si cu orice (masa x acceleratia) vreau ca asta nu se supara. Si daca se supara “valeu, pai ce crestin esti tu ma?!” Foarte la indemana, da? Iti mai explic inca o data, poate se prinde, viitor zelot ce-mi esti 😀 : obrazul se intoarce prima data. In functie de om (cel caruia i-l intorci) si de doua ori, de trei ori. Dar toate au o limita. E greu de priceput asta?

  nu stiu daca in specializarea ta ai sa ai de-a face cu specia asta numita “asistenta”. Sau, generic, subaltern. Iti doresc din toata inima. Ca sa vezi si tu cam de cate ori ai sa-i intorci si obrazul celalalt, gandindu-te ca omul pricepe, si de tot atatea ori pe el o sa-l doara fix in cur. De aia o sa faca puscarie, sper, si cativa de pe scara ierarhic superioara.

 13. Sandu,

  De curiozitate, functia de intoarcere a obrazului are o limita predictibila; e una care tine de toleranta individului care adera la religie sau e un corolar al crezului acestuia? Pana la urma ce spui tu e apostazic in buna masura la ortodoxia pe care o practici. Cum adica “toate au o limita”? 😀

  G

  PS: sper ca realizezi ca te tachinez. Iar sinonimia pe care o pui intre spital si cimitir sa stii ca ar putea sa ma transforme intr-un fel de Lazar, caci am fost acolo si m-am intors 😀

 14. Faptul ca pe fisa postului scrie ceva care nu e bine nu inseamna ca ea avea dreptate sa lipseasca. Am o intrebare – nu trebuiau sa fie si infirmiere acolo? Ea cand avea nevoie sa plece nu trebuia sa ceara cuiva ajutor sa o inlocuiasca 2 minute – nu 10?

 15. G, da, functia de intoarcere a obrazului are o limita predictibila. 😀 Am sa-ti explic simplu: copilului tau ai sa-i intorci obrazul in proportie de 100% vreme de multi ani de zile. E mic si nu cred ca o sa-l iei la bataie cand o sa-ti faca pipi pe tricou. Pana aici ai inteles? Cazul opus e o fiara: cand sare la tine, te aperi din prima. Toleranta zero. Intre 0 si 100 e un interval pe care fiecare il acoperim in functie de posibilitati. Priceput, Lazare? 😀 P.S. M-as mira… 😀

 16. Simona, spitalul era pustiu mai rau ca in filmele horror dupa ce ataca zombii. Personalul, in caz ca exista, era online. Pe chat. Aceasta pustiire a fost efectuata de cuplul de varcolaci Base-Boc. Scopul: indreptarea populatiei catre spitalele private. O cezariana = 1400 euro, o nastere normala, cu gemete incluse = 1200 euro. Cazare in salon cu pat cu baldachin. Instalatia de aer conditionat pompeaza aer plat, nu orice fel de aer. Are 4 fire de impamantare, fiecare legat la alt pamant. Supravietuire mamei si a copilului garantata prin lege. Asigurarea de sanatate pe care o platesti catre stat acopera doar juliturile si numai cele care nu-s mai mari decat moneda de 50 bani.

  P.S. G, daca tu esti autorul articolului de mai sus, desi ma indoiesc, n-ar trebui acum sa stai la cele 3 cozi sa platesti darile? Ca esti autor, deh… 😀 Stii ca te tachinez, eu de fapt tin taaaare mult la tine. 😀

 17. @ sandu

  Poate nu m-am facut prea inteles…inversunarea ta, atitudinea ta eroica, justitiara de bronson dac, m-au determinat sa cred ca ai fi exemplul negativ al d-lui G.

  Nuantarile (fandarile) referitoare la religie mi-au reconfirmat ca Biblia si obiectivitatea nu au cum sa coexiste in acelasi organism.

  Daca nici acum nu e evident, subliniez : tapi ispasitori vor fi mereu. Aia prosti ii duc la taiat. Aia destepti incearca sa vada imaginea de ansamblu. A pedepsi pentru a oferi exemple nu genereaza moralitate. Si nici dreptate. Si nici satisfactie. Nimic.

  Legal, femeia poate fi vinovata. Mai departe ce facem?

 18. @cerbul: ai nimerit, eu sunt inul sau iangul lui G, cand el baga o vocala eu contracarez cu consoane, la ideile lui geniale eu contraatac cu aberatii, io-s bila de biliard cand el e tacul si el e batista cand eu sunt lacrima. Sa-ti mai spun? 😀 Ce ar fi paharul fara golul din el? Ai mai putea bea apa? Eu sunt golul din “G”. Daca era un “O”, as fi stat cuminte in el, ingradit, fara sa pot iesi. Dar uite ca sufletul sau bun a pastrat o portita si pentru mine. Pe acolo iese monstrul, fumul negru. Vai voua, cei ce cititi aici comentariile! 😀

  Legal, femeia POATE fi vinovata. Legal, vor mai fi si altii – aia cu aerul, sefii femeii etc etc. Nu stiu ce-o fi ala bronson dac dar stiu ca toata lumea asta se bazeaza pe incercare-eroare-incercare. Bagi tu mana in foc ca la Roma nu se petrec faze din astea? Sau alege tu orice alta tara “civilizata” in care ne dorim toti sa emigram pentru ca acolo e bine, finalul binelui.

  Ce facem mai departe? Invatam sa fim aproape de Dumnezeu. Cautam sa refuzam ispita unei felii de tort invatand sa avem curajul de a spune: “da-mi-l la pachet, nu pot lasa copiii aia singuri, incuiati, stii ca nu avem personal”. Asta ar fi de facut.

  Hai ca iau palaria din cui/ Ca n-am dorul cui sa spui
  Ma duc sa ma culc in flori/ Sa le spun durerea lor

 19. Astea sunt discutii sterile. Autorul articolului are dreptate, e o isterie contra cadrelor medicale in permanenta iar evenimentele nefericite/accidentele de genul asta nu fac decat sa puna paie pe foc. Iar isteria nu e bazata pe fapte reale in majoritatea cazurilor – eu cred ca e bazata si pe sentimentul de inferioritate si nevoia de justificare pentru nenorociri, prea multi dau vina pe doctori desi doctorii nu au nici o vina. Ca si cadru medical nu iti vine sa iti iei campii cand te duci la servici si vrei o viata normala dar esti injurat toata ziua fara motiv? Pentru oricine cel mai simplu e sa te erijezi in justitiar cand citesti ziarul si nu iti cere nimeni socoteala pentru ce spui/crezi/injuri.. E usor sa intelegi ce se intimpla (trebuie doar deschidere si putina imaginatie), mai greu e dupa aia – ce faci cu ce ai inteles

 20. Caca dru medical ar fi bine sa faca un pact cu pacientul: nu primesc spaga si-mi fac in schimb doar datoria in conditiile date, bune-rele, mai mult rele, nici nu te mangai pe cap dar nici nu ma chinui sa-ti gasesc vena 15 minute. Apropo, ai curaj sa-ti schimbe perfuzia un cadru ca si medical caruia nu i-ai dat ca si atentia? 😀 Sa nu-mi spui ca si da ca-l mananc! 😀 Stii cat dadea o ca si mamica ca sa aiba ca si cadrul medical grija de bebe? 50 roni. Banuiec ca pe zi. Dai banu’ si se alege ca si scrumu’ ca sa zic ca si asa.

 21. Nu am dat nici un ban cind mi-au pus ultima data branula – la maternitatea Giulesti.. Si nu am dat niciodata bani unei asistente inainte sa puna branula baietelului meu. Mamica aia care a dat 50 de lei pentru ce a dat, credea ca asistenta poate sa vindece mai repede? E cum ziceam eu inainte, asistentele si doctorii sunt gasiti vinovati si pentru vini pe care nu le au. Nu toti primesc spaga, nu toti nu fac nimic fara bani. Din experienta mea asistentelor le e teama cel mai mult de sefii lor nu de pacientii care nu dau bani. Dar asta e deductia din experienta mea, nu imi permit sa generalizez.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.