St. Paul de Vence et Grasse

Ramasesem datoare cu continuarea jurnalului. Foarte aproape de Cannes se afla micuta, dar cocheta localitate Grasse, supranumita si Capitala Europeana a Parfumurilor.

Cei care au citit “Parfumul” de Suskind stiu cu siguranta despre ce vorbesc. Cei care nu au citit, sa profite de ocazie s-o faca, fiindca merita.

Aici puteti vizita trei celebre uzine de extragere a parfumului din flori si fructe, Fragonard (cel mai mare), Galimard si Molinard. De aici esentele de parfum au doua directii: spre marile case de parfumuri, alea de moare duduile dupe dinsele, si spre magazinele lor de desfacere, de unde cumpara cunoscatorii (eu nu am vazut inca la noi in tara vreo duduie sa zica ca isi da cu Fragonard, dar cu Hermes da :D)

In afara de fabricile de parfumuri, aici se poate vizita si muzeul international al parfumurilor, cu o colectie impresionanta de retorte, sticlute, povesti si instalatii prin care, apasind un singur buton, puteai simti aroma din imagine. Tare, nu?

Si in afara de miresme puteti minca foarte bine la orice cafenea din centru, unde poate aveti noroc sa va cinte si niste muzicanti ambulanti (rusi, in cazul meu, foarte buni).

Ca sa nu mai vorbim de strazi si alei, pe care e o placere sa te plimbi, chiar si fara sa cumperi nimic.

Partea buna in aceste muzee este nu doar ca poti atinge orice exponat vrei, inclusiv vitrine, dar poti face si fotografii, cite vrei tu.

La doar 20 si ceva de km de Cannes, spre interiorul tarii, se afla localitatea St. Paul de Vence, unde St. Paul este numele localitatii, iar Vence este regiunea, probabil un fel de judet mai mic.

Este de fapt o cetate, cu ziduri inalte, situata pe virful unui deal. Aleile din interiorul cetatii sunt inguste (cam la vreo 2,5 metri maxim), iar magazinele situate pe o parte si pe alta sunt in marea lor majoritate buticuri de arta, magazine de suveniruri si cafenele. Nu se intra cu masina decit pina la poarta, unde se afla o parcare destul de incapatoare, dar cel mai bine e sa folosesti parcarile cu fise de la baza dealului, in afara cetatii.

Plimbarea prin cetatea locuita, habar nu am daca e medievala ca Sighisoara noastra au ba, este senzationala, desi solicitanta fizic. Preturile sunt mari la orice, ca e sapun, un bibelou sau o inghetata, dar garantat nu veti plinge dupa nici un cent. Totul este pitoresc si de bun gust. Daca aveti drum pe acolo, chiar daca ocoliti citeva zeci de km, mergeti s-o vedeti: dureaza 2 ore si amintiri veti avea pentru o viata.

Din pacate mie exact acolo mi s-a terminat bateria la aparatul foto, asa ca nu am decit citeva imagini, pina data viitoare cind voi ajunge acolo.

Ar trebui sa urmeze articolul despre Bolzano/Bozen, Italia. Alt oras care merita vazut.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.